Friday, November 16, 2018


Austraalia rallit juhivad Østberg –Eriksen,  Tänak – Järveoja viiendad

Hoolimata keerulisest päevast püsivad Tänak - Järveoja kõrges mängus


Eesti aja järgi neljapäeva hilisõhtul sai alguse tänavune Austraalia MM-ralli ning seega tehti algust aasta põnevaima ralliga, mille järgselt selgumas nii individuaalne, kui ka tootjate MM-tiitel.
Võistluspäeva jooksul juhtus nii mõndagi aga kõigest järgemööda.

SS1 Orara East I 8.77 km

Ralli avakatselt, millel pikkust veidi alla 9 km, said kolmikvõidu Toyota Gazoo Racing võistluspaarid Esapekka Lappi – Janne Ferm, Ott Tänak – Martin Järveoja ja Jari-Matti Latvala – Miikka Anttila. Meeskonnakaaslaseid lahutas vastavalt  0,8 sekundit ja 1,2 sekundit.
Katse mille ühte lõiku oli kasutatud ka testikatsel ei toonud suuri vahesid ka tagapool ning nii alustasid MM-liidrid Sebastien Ogier – Julien Ingraasia (Ford Fiesta WRC) kaheksanda (+2,6) ja teised mehed Thierry Neuville – Nicolas Gilsoul (+2,1) viienda ajaga.

SS2 Coldwater I 14.12 km           

Kui päeva avakatse parimad olid Lappi – Ferm, siis teise Latvala – Anttila. Kahe sõidetud katse järel olid just Toyota meeskonna mõlemad Soome võistluspaarid, kes jagasid ralli esikohta. Tänak – Järveojale katse seitsmes aeg (+3,8) ning üldarvestuse viies koht (+3,4).
Kui avakatsel kaotasid nii Ogier, kui Neuville, tänu stardipositsioonile vähe aega, siis nüüd kogunes neile mõlemale ka juba rohkem kaotusekundeid – Ogierile 10,7 ja Neuvillele 6,7.

SS3 Sherwood I                26.68 km

Seni draamavabalt kulgenud ralli nõudis esimese katkestaja enne hoolduspausi sõidetud katselt.

SS3 Mikkelsen ja traktor

Katkestajateks olid Andreas Mikkelsen - Anders Jæger (Hyundai i20 Coupe WRC), kes sõitsid katsel ootamatult mööda traktorist, mis oli korraldaja poolt šikaani parandama saadetud. See ootamatu „külaline“ katsel lõi Mikkelseni sõidurütmi nii sassi, et vaid mõned sajad meetrid eemal sõitis norralane teelt välja ning lõhkus auto sedavõrd, et jätkata polnud võimalik.
Katse võit Mads Østberg – Torstein Eriksenile (Citroën C3 WRC), kes ka uuteks võistluse liidriteks tõusid. Tänak – Järveoja said hoolduspausile kuuendalt kohalt, jäädes liidritest maha 7,8 sekundiga.

Tänak SS3 finišis

Ka eestlastel oli 4km enne katse lõppu üks ärev moment, millest õnneks väljuti vaid vasaku rehvi purunemisega. Õnnelikult pääsesid ka Neuville – Gilsoul, kelle Hyundai läks ühest tehistrampliinist sedavõrd lendu, et maandus ninale ja sealt päästis vaid õnn belglasi üle katuse käimast.

SS4 Orara East II 8.77 km

Peale lõunapausi jätkus ralli hommikuste katsete kordustega ning nendest avakatse võit Tänak – Järveojale, kellel see polnud siiski perfektne katse. Katsel sõitsid nad oma Yaris WRC vasaku tagumise küljega mööda väravaposti ning kahjustasid sellega auto vedrustust. Õnneks said eestlased jätkata, kuid auto kõik rattad ei vaadanud enam samas suunas. Muredest hoolimata tõusti üldarvestuses neljandaks ning jäädi liidrina jätkanud Østberg – Eriksenist maha 6,8 sekundiga.
Eestlastele tähendas see katsevõit seda, et nüüd on nad katsevõidu võtnud juba 22 rallit järjest.
Sarnaselt katse avaläbimisega näitas Toyota ka sellele katsel head minekut ning , kui avakatselt Yaris WRC-le kolmikvõit, siis nüüd kaksik.

SS5 Coldwater II 14.12 km

Coldwater katse teise läbimise parima aja sõitsid välja Neuville – Gilsoul, kes üldarevstuses hoidsid alles seitsmendat kohta. Belglastest vaid 0,1 sekundi kaugusele jäid esimest korda Austraali rallil osalevad Teemu Suninen – Mikko Markkula (Ford Fiesta WRC). Teist katset järjest oli katsel probleeme Tänak – Järveojal. Kui eelneval katsel sõideti tagumine ratas viltu alla, mille järel tsiteerides Tänakut liikus viltu nagu koer, siis nüüd valmistas meeste autole probleeme katsel olnud veetakistus. Just selle läbimise järel tuli eestlaste Toyotal eest esimene pamper, mis tähendas, et auto esiotsa aero oli koheselt puudulik ning mõjutas ka sõidu kiirust.
Tänak – Järveojale katse kaheksas aeg (+1,8) ning hoolimata probleemidest tõusid eestlased üldarvestuses koha võrra ning jätkasid nüüd kolmandana.  

SS6 Sherwood II 26.68 km

Reedese võistluspäeva pikima katse korduse võit läks võistluspaarile nr.11 Craig Breen – Scott Martin , kes edestasid sekundiga meeskonnakaaslaseid Østberg –Eriksen. Päeva viimasel pikal katsel pidid Tänak – Järveoja sõitma ilma esi aerota autoga ning see põhjustas tugevat alajuhitavust. Sellest hoolimata eestlastele katse kuues aeg (+13,0) ja üldarvestuses kukkusid nad viiendaks.
Katsel lõhkusid rehvi ning kukkusid üldarvestuse kümnendaks Neuville – Gilsoul, kes jäid nüüd oma põhirivaalidest MM-tiitlile Sebastien Ogier – Julien Ingrassiast maha rohkem, kui 30 sekundiga.

SS7 ja 8  Destination NSW –  1.27 km

Esimese pika võistluspäeva lõpetas 1,27 km pikkune publikukatse, mida läbiti kahel korral ning millest esimese võitsid Ogier – Ingrassia ning teise Tänak – Järveoja.

VIDEO: SS4-8 tipphetked 


Peale kaheksat sõidetud katset juhivad Austraalia MM-rallit Mads Østberg – Torstein Eriksen, kelle edu meeskonnakaaslaste Craig Breen – Scott Martin ees on 6,8 sekundit. Parima Toyota Gazoo Racing võistluspaarina hoiavad kolmandat kohta Jari-Matti Latvala – Miikka Anttila, kes jäävad norrakatest maha 8,7 sekundiga.
Ott Tänak – Martin Järveoja hoiavad peale sündmusterohket päeva viiendat kohta ning kaotavad liidritele 16,9 sekundiga.

„Üldiselt läks hommikune ring hästi ja me olime heas rütmis. Pärastlõunal tegin ise mõned sõiduvead, mille üle ma rõõmus ei ole. Esimesel korduvkatse sõitsin mööda väravaposti, mis tegi haiget auto vedrustusele. Järgneval katsel kaotasime suures veetakistuses auto nina ning see tähendas olulist aero kadumist. Õnneks suutsime selle „lonkava“ autoga siiski teha kõik, mis võimalik ning oleme endiselt mängus,“ võttis Tänak Austraalia ralli avapäeva kokku.

MM-liidrid Sebastien Ogier – Julien Ingrassia lähevad teisele päevale vastu seitsmendalt kohalt ja jäävad liidritest maha 38,2 sekundiga. Teisel võistluspäeval teistele teed puhastama minevad Neuville – Gilsoul on kümnendad ning jäävad liidritest maha minuti ja 11,9 sekundiga.


Austraali MM-ralli järjestus peale SS8

1. Østberg / Eriksen Citroën C3 WRC 53:37.4
2.Breen / Martin Citroën C3 WRC +0:06.8
3.Latvala / Anttila Toyota Yaris WRC +0:08.7
4.Paddon / Marshall Hyundai i20 WRC +0:12.5
5.Tänak / Järveoja Toyota Yaris WRC +0:16.9
6.Lappi / Ferm Toyota Yaris WRC +0:28.3
7.Ogier / Ingrassia Ford Fiesta WRC +0:38.2
8.Evans / Barritt Ford Fiesta WRC +0:45.2
9.Suninen / Markkula Ford Fiesta WRC +0:47.2
10.Neuville / Gilsoul Hyundai i20 WRC +1:11.9

Austraalia MM-ralli teine võistluspäeva saab Eesti aja järgi alguse 22:08.
Kokku sõidetakse laupäeval 10 kiiruskatset ning läbitakse 130,66 katsekilomeetrit.

Austraalia ralli teise päeva katsed

16.11.2018

SS9 Argents Hill Reverse I 13.13 km 22:08
SS10 Welshs Creek Reverse I 28.83 km 22:51
SS11 Urunga I 20.11 km 23:59

17.11.2018

SS12 Raleigh I 1.99 km 00:47
SS13 Argents Hill Reverse II 13.13 km 03:08
SS14 Welshs Creek Reverse II 28.83 km 04:02
SS15 Urunga II 20.11km 05:10
SS16 Raleigh II 1.99 km 05:58
SS17 Destination NSW - III 1.27 km 07:37
SS18 Destination NSW - IV 1.27 km 07:47

Foto: Toyota Gazoo Racing

No comments:

Post a Comment