Friday, January 26, 2018

Ott Tänak – Martin Järveoja jätkavad Monte-Carlo rallit teisel kohal     

   

Laupäeval ootas võistlejaid Monte-Carlo rallil ees viis kiiruskatset, kogupikkusega ligi 120 km.
Avakatsena sõideti päeva pikima 29,16 km Agnières-en-Dévoluy - Corps esimene läbimine. Kui kahel eelneval päeval said sõitjad kogeda sõitu pimedas, jääl, kuival ja märjal asfaldil, siis nüüd ootas ees lumi. Pööratud järjestuse tõttu asusid teepuhastaja või õigem oleks öelda lumesaha rolli Craig Breen – Scott Martin (Citroën C3 WRC). Väga keerulistes tingimustes sõidetud katse parimat aega näitasid reedel generaatori probleemi tõttu katkestanud, kuid laupäeval super ralliga taas rajal olnud Andreas Mikkelsen - Anders Jæger (Hyundai i20 Coupe WRC) ja seda hoolimata sellest, et mehed tegid katsel kolm spinni. Katse teine aeg ralli liidritele Sébastien Ogier – Julien Ingrassia (Ford Fiesta WRC´17), kes jäid endistest meeskonnakaaslastes maha 22,2 sekundiga. Katse lõpus sõnas viiekordne maailmameister Ogier, et see oli ta elu kõige hullem katse, kus ta sõitnud. Kolmanda ajaga ületasid finišijoone Jari-Matti Latvala – Miikka Anttila (Toyota Yaris WRC), kes kaotasid katse võitnud norralastele koguni 51,1 sekundiga. Ott Tänak – Martin Järveoja alustasid päeva viienda ajaga, kuid andsid esikoha heitluses Ogier – Ingrassiale ära üle minuti ning kaotasid nüüd neile kokkuvõttes 1:18,4. Üldarvestuses jätkasid eestlased teisel kohal. Keerulised tingimused said saatuslikuks absoluutarvestuse kolmanda koha meestele Dani Sordo – Carlos Del Barrio  (Hyundai i20 Coupe WRC), kes teelt välja sõitsid ja katkestasid. Hispaanlased ei ole pühapäeval rallile uuesti startimas, sest Monte-Carlo ralli pühapäevastele katsetetele ei lubata katkestanud võistlejaid enam super ralliga peale.


Päeva teine katse Saint-Léger-les-Mélèzes - La Bâtie-Neuve (16,87km) pakkus taas lumiseid, kuid oluliselt sõidetavamaid olusid. Tänak – Järveoja olid rünnakul ning tulemuseks katsevõit.
4,7 sekundiga kaotasid neile Mikkelsen – Jæger ning 6,8 sekundiga Esapekka Lappi – Janne Ferm (Toyota Yaris WRC). Ogier – Ingrassia andsid katse võitnud eestlastele ära 15 sekundit ja juhtisid nüüd endiste meeskonnakaaslaste ees minuti ja 3,4 sekundiga.

„Esimesel katsel oli palju lund palju, nagu sulav lörts. Seal ei olnud väga lahe sõita. Teine katse oli suhteliselt sarnane, kuid natuke vähem lahtist lund. Meil on probleem amortidega, need ei tööta nii nagu vaja. Auto on väga jäik, selline tunne nagu sõidaks kardiga. Loodame, et saame hoolduses auto parandatud ja siis on ehk vähe mugavam sõita,“ võttis Tänak hommikuse ringi katsed kokku.

Peale hoolduspausi ootas võistlejaid ees hommikul paljudele sõitjatele peavalu tekitanud Agnières-en-Dévoluy – Corps korduvläbimine. Kui hommikul läksid enamus sõitjaid katsele sarnase rehvivalikuga, siis pealelõunat olid juba valikud erinevad.
Ralli neljanda katsevõidu võtsid Tänak – Järveoja, kes hoolimata õnnelikest rajaäärsetest seiklustest võtsid Ogier – Ingrassialt tagasi 15,3 sekundit. Katse kolmas aeg Fordi duole Elfyn Evans – Daniel Barritt (Ford Fiesta WRC´17), kes kaotasid eestlastele 18,3 sekundiga. Katsel käisid veel samas kohas, kus Tänak – Järveoja väljas ka Thierry Neuville – Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 Coupe WRC) ja Bryan Bouffier – Xavier Panseri (Ford Fiesta WRC´17). Väljasõidust ei pääsenud katsel ka Lappi – Ferm.  Nendel nii õnnelikult ei läinud nagu konkurentidel ja nad pidid katsel peatuma ning auto ratta ära vahetama. Üldarvestuses tähendas see seda, et enne katset neljandat kohta hoidnud soomlased lasid endast mööda Kris Meeke – Paul Nagle (Citroën C3 WRC).


Saint-Léger-les-Mélèzes - La Bâtie-Neuve korduse võit läks Neuville – Gilsoulile, kes edestasid Tänak – Järveoja 2 ja Lappi – Fermi 2,6 sekundiga. Üldarvestuses võttis Tänak mitte suuri riske võtnud Ogierilt tagasi veel 8,6 sekundit ja nüüd oli kahe möödunud aastase meeskonnakaaslase vahe 39,5 sekundit.
Päeva lõpetas 25,49 km pikkune Bayons – Bréziers, mida sõideti ka neljapäeva hilisõhtul.
Katsevõidu võtsid Neuville – Gilsoul, kes said ajaks 14:32,8. Olgu võrdluseks toodud, et neljapäeval õhtupimeduses sõidetud katsevõidu võtnud Ogier – Ingrassia aeg oli 14:53,2.
Katse teine aeg Evans – Barrittile +2,1 ja kolmas Breen – Martinile +2,2.
Tänak – Järveojale päeva viimaselt katselt kuues aeg +10,0. Võrdluses ralli liidritega võtsid eestlased tagasi 6 sekundit.

„Mudastes kohtades töötas rehv päris hästi, kuid kuivadel lõikudel kuumenes üle. Eks sellele katsele oli keeruline ideaalset rehvivalikut teha. A üldkokkuvõttes hea ja puhas sõit meie poolt,“ sõnas Tänak päeva viimase katse finišis.

Heitluses neljandale ja viiendale kohale möödus Lappi Meekest. Toyota ja Citroeni pilooti lahutab enne pühapäevaseid katseid 1,6 sekundit.

Enne pühapäevaseid katseid on Ogier – Ingrassia, Tänak – Järveoja vahe 33,5 sekundit. Kolmandad on Latvala – Anttila, kes jäävad liidritest maha minuti ja 32,7 sekundiga.
Täpselt samad mehed alustasid samadel positsioonidel ka möödunud aastast Monte-Carlo ralli pühapäeva.
Pühapäeval ootab sõitjaid ees neli kiiruskatset, mille kiiruskatsete kogupikkus 63,98.

Monte-Carlo ralli järjestus peale SS13:

1. Sébastien Ogier – Julien Ingrassia (Ford Fiesta WRC´17) 3:30:30,9
2. Ott Tänak – Martin Järveoja (Toyota Yaris WRC) +33,5
3. Jari-Matti Latvala – Miikka Anttila (Toyota Yaris WRC) +1:32,7
4. Esapekka Lappi – Janne Ferm (Toyota Yaris WRC) +4:38,5
5. Kris Meeke – Paul Nagle (Citroën C3 WRC) +4:40,1
6. Elfyn Evans – Daniel Barritt (Ford Fiesta WRC´17) +5:00,2
7. Thierry Neuville – Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 Coupe WRC) +5:33,6
8. Bryan Bouffier – Xavier Panseri (Ford Fiesta WRC´17) +5:43,4
9. Craig Breen – Scott Martin (Citroën C3 WRC) +8:49,0
10.Jan Kopecky – Pavel Dresler (Škoda Fabia R5) +14:04,4


PÜHAPÄEV 28.01.2018

SS14 La Bollène-Vésubie - Peïra-Cava 1 18.41 km 09:32
SS15 La Cabanette - Col de Braus 1 13.58 km 10:08
SS16 La Bollène-Vésubie - Peïra-Cava 2 18.41 km 11:55
SS17 La Cabanette - Col de Braus 2 13.58 km 13:18 [Power Stage] Live WRC+


Foto: Toyota Gazoo Racing

No comments:

Post a Comment