Sunday, August 25, 2019


Ott Tänak – Martin Järveoja võitsid kolmandat aastat järjest Saksamaal ja astusid MM-tiitlile sammu lähemale

Toyotale Saksamaal ajaloo esimene kolmikvõit


Lõppenud nädalavahetusel sõideti Saksamaal autoralli MM-hooaja kümnes etapp, mille kahel varasemal aastal olid võitnud Ott Tänak  - Martin Järveoja (Toyota Yaris WRC).
MM-liidrid Tänak – Järveoja alustasid neljapäeva õhtu sõidetud avakatset kohe katsevõiduga, mis tähendas, et eestlased on nüüd vähemalt ühe kiiruskatse võitnud 32 MM-rallit järjest.
Tihe heitlus ralli esikohale jätkus terve reedese võistluspäeva, kus Tänak – Järveoja peamisteks konkurentideks said Thierry Neuville – Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 Coupe WRC). Tänak – Järveojale küll päeva kuuest kiiruskatsest neli võitu, kuid vahe lähimate jälitajatega oli 106,62 sõidetud katsekilomeetri järel vaid 2,8 sekundit.

Tihe heitlus esikoha nimel jätkus ka laupäeval, kus Neuville – Gilsoul vähendasid kohe avakatsega liidritega vahet ning peale kaheksat sõidetud katset oli see nüüd vaid 1,5 sekundit. Kohe järgeval katsel  jäid aga Neuville ühe pidurdusega hiljaks, mille tagajärjel suretas auto mootori, mis ka kohe ei käivitunud. Kuigi nüüd oli vahe 6,7 sekundit, siis võitis Neuville mõlemad enne hoolduspausi sõidetud katsed ja vähendas vahe Tänakuga  5 sekundi peale.
Kui veidi üle 10 km pikkuse Arena Panzerplatte katsel jagasid kaks esimest taaskord kümnendike, siis üle 40 km pikkusel Baumholderi sõjaväealal sõidetud Panzerplatte katsel koges Neuville ebaõnne ja kuigi tal õnnestus kardilugeja Gilsouliga rehv vahetada väga kiirelt, oli heitlus esikohale läbi. ’
Katsete korduvläbimisel enam Tänak – Järveoja arusaadavalt suuri riske ei võtnud ning kuna Panzerplatte teisel läbimisel lõhkusid võistlusauto rehvi ka Sebastien Ogier – Julien Ingrassia (Citroen C3 WRC) ning kukkusid kaheksandaks, siis päeva lõpetasid kolmikjuhtumisega Toyota võistluspaarid.
Pühapäeval jäi sõita veel neli kiiruskatset ja läbida veidi ala 80 katsekilomeetri, kuid seda kõike pidi tegema ilma hoolduspausita.
Viimase võistluspäeva neljast katsest kolme võidu võtsid Neuville – Gilsoul, kes teenisid ka punktikatse maksimumi. Tänak – Järveoja autol oli viimasel katsel piduriprobleem ning eestlased suuri riske ei võtnud ning punktikatselt lisa ei teeninud.

Kolmandat aastat järjest lõpetasid Saksamaa MM-ralli võitjatena Ott Tänak – Martin Järveoja, kellele see oli tänavuse hooaja viies ja karjääri 11 MM-ralli võit.
19 sõidetud kiiruskatsest võitsid eestlased 8.

„Tõeliselt vinge tulemus meeskonnale ja ma olen kindel, et täna õhtul tuleb suur tähistamine ning homme külastame juba Toyota tehast siin Saksamaal. Meil on veel jäänud sõita neli rallit ma me peame neil oma fookuse säilitama ning maksimumi andma. Heitlus meistritiitlile on endiselt tihe ning nagu nägime ka sellele nädalavahetusel, siis niisama ei anta meile midagi. Me polnud selle rallil küll koguaeg kiireimad, kuid küll stabiilseimad ning lõpuks suutsime ka võidu võtta. Peamine töö sai ära tehtud eile ning täna jäi vaid see 1-2-3 vormistada,“ sõnas Tänak ralli järgselt Toyota pressiteenistuse vahendusel.

Eestlaste järel said teise koha Kris Meeke – Sebastian Marshall (Toyota Yaris WRC), kellele oli see nende selle aasta esimene poodiumikoht. Eestlastest jäid nad maha 20,8 sekundiga.
Teist rallit järjest lõpetasid poodiumil Jari-Matti Latvala – Miikka Anttila (Toyoata Yaris WRC), kes kaotasid ralli võitnud meeskonnakaaslastele 36 sekundiga.
Toyota meeskonnale oli see kolmandaks MM-ralli ajaloo kolmndaks kolmikvõiduks. Enne seda oli Toyota jõudnud kolmikuni 1986 aastal Ivory Coast ja 1993 Safari rallil. Tootjate arvestuses oli see ajaloo esimeseks kolmikvõiduks uue generatsiooni WRC autodel. 

Saksamaa MM-ralli lõppjärjestus


1.Tänak / Järveoja Toyota Yaris WRC 03:15:29,8
2.Meeke / Marshall Toyota Yaris WRC +0:20.8
3.Latvala / Anttila Toyota Yaris WRC +0:36.0
4.Neuville / Gilsoul Hyundai i20 Coupe WRC +0:58.5
5.Sordo / del Barrio Hyundai i20 Coupe WRC +1:16.6
6.Mikkelsen / Jæger Hyundai i20 Coupe WRC +1:46.2
7.Ogier / Ingrassia Citroën C3 WRC +1:56.3
8.Lappi / Ferm Citroën C3 WRC +2:02.2
9.Greensmith / Edmondson Ford Fiesta WRC +6:22.2
10. Katsuta / Barritt Toyota Yaris WRC +8:19.2



Tänak – Järveoja juhivad nüüd MM-arvestuses Neuville – Gilsoul ees 33 ning Ogier – Ingrassia ees 40 punktiga. Tootjate arvestuses vähendas Toyota Hyundaiga vahet kaheksale punktile.

Autoralli MM-sarja järgmine etapp sõidetakse 12.-15.septembrini Türgis.

Foto: Toyota Gazoo Racing

No comments:

Post a Comment