Friday, October 4, 2019


Reedel 12 kohta tõusnud Ott Tänak - Martin Järveoja juhivad Walesi MM-rallit

Tänak - Järveoja lõpetasid keerulise võistluspäeva liidritena

Walesi MM-ralli avas neljapäeva õhtul Oulton Parki ringrajal sõidetud 3,58 km pikkune katse. Vihmas ja õhtupimeduses näitasid parimat aega mehed, kes olid olnud parimad ka hommikusel testikatsel ehk Kris Meeke – Sebastian Marshall (Toyota Yaris WRC). Katse teine aeg Thierry Neuville – Nicolas Gilsoulile (Hyundai i20 Coupe WRC) ja kolmas ralli neljakordetele võitjatele Petter Solberg – Phil Mills (VW Polo R5). Belglased kaotasid liidritele 2,1 ja Walesis MM-karjääri lõpetavad autoralli legendid 3,3 sekundiga. MM-liidrite Ott Tänak – Martin Järveoja (Toyota Yaris WRC) ralli algas 13. koha ja 8,8 sekundilise kaotusega. Eestlaste Yarise tuled olid seadistatud nii, et ühte paremkurvi keerates näitasid need puulatvasid ja kuna Tänak ei näinud kurvi, siis pidurdas ta sinna viimasel hetkel, mille tagajärjel auto mootor välja suri.

Õige ralli sai alguse reedel, kui ees ootas üheksa kiiruskatset ja  116,52 katsekilomeetrit.
Hommikustele katsetele nägi WRC võistluspaaride rehvivalik välja järgnev:

Ogier/Lappi/Tänak/Suninen/Evans: 5x meedium
Tidemand/Breen/Mikkelsen: 5x soft
Meeke/Neuville: 4x soft, 1x meedium
Latvala: 4x medium, 1x soft

Evans - Scott rikkusid oma võistluspäeva SS3 sõiduveaga, kuid olid sellegi poolest väga kiired


SS2 Elsi 1 - 11.65 km

Reedest võistluspäeva alustas kõige paremini 2017.aasta Walesi ralli võitja Elfyn Evans (Ford Fiesta WRC), kes koos kaardilugeja Scott Martiniga edestasid Meeke – Marshalli 0,5 sekundiga.
Katse kolmas aeg Tänak – Järveojale, kes kaotasid endistele meeskonnakaaslastele 2,8 sekundiga.
Üldarvestuses tõusid eestlased absoluudi viiendaks.

Kahjuks jäi Oliver Solbergi reede kiirelt pooleli, kuid laupäeval on 18.aastane noormees taas rajal tagasi

Kohe avakatsel pidi mehaaniliste probleemidega, mis oli seotud roolisüsteemiga, rajaäärde jääma Walesis MM-debüüti tegevad Oliver Solberg – Aaron Johnston (VW Polo R5). Oliver sõnas hiljem WRC All Live intervjuus, et kui tema järel startinud isa temani jõudis, siis pidi ta Petterile näitama, et sõida-sõida edasi. Loomulikult oli isa soov poega aidata, kuid kuulas seekord poja sõna ja jätkas oma teed.

Kahjuks pidid reedese võistluspäeva avakatse järel päeva katkestama ka JWRC klassis sõitvad Roland Poom – Ken Järveoja (Ford Fiesta R2T). Nende autol purunes katse stardis pooltelg.

"Kahjuks täna hommikuse avakatse stardis läks me autol pooltelg katki. Sõitsime küll katse lõpuni, kuid edasi sõita ei saanud.
Kas midagi jäi mehaanikute poolt kontrollimata või oli see puhas ebaõnn, seda ma öelda ei oska. Igal juhul väga kurb. Homme jätkame ja proovime lihtsalt võimalikult palju sellelt rallilt õppida,“ sõnas Poom peale katkestamist.

SS3 Penmachno 1 - 16.19 km

Jätkuvas vihmasajus ja libedates tingimustes näitasid reede teisel katsel parimat minekut Tänak – Järveoja. Eestlased kasutasid oma stardikoha eelise hästi ära ning edestasid katsel teise aja saanud Meeke – Marshalli 1,6 sekundiga. Tänak – Järveojale oli see 34. järjestikuseks MM-ralliks, kus nad vähemalt ühe katsevõidu võtnud.
WRC võistluspaaridest eksisid katsel ühes kiires paremkurvis ja puudutasid auto taga otsaga valli, mis tegi viga vedrustusele, Evans – Scott. Enne katset kuuendat kohta hoidnud britid kukkusid 12.kohale.  


SS4 Dyfnant 1 - 19.36 km

Ka järgmise katse võitsid Tänak – Järveoja, kellele see oli hooaja 63. katsevõiduks.  Vaid 0,1 sekundiga jäid meeskonnakaaslastest maha Walesis 18.korda stardis olevad Jari-Matti Latvala – Miikka Anttila (Toyota Yaris WRC). Liidrid Meeke – Marshall tegid katsel spinni ning andsid estlastele ära 4,7 sekundit. Nüüd olid teiseks tõusnud eestlaste ja liidrina jätkanud brittide vahe 4,8 sekundit. Ülesõidul taas auto töökorda sättinud Evans – Scott näitasid mitte 100% terve autoga taas super katseaega ning jäid Tänak – Järveojast maha vaid 0,7 sekundiga.
Napika elasid katsel üle Craig Breen – Paul Nagle, kelle Hyundai i20 Coupe WRC käis ühes paremkurvis väga-väga metsa lähedal, kuid õnneks pääsesid mehed vaid ehmatusega.

Paddon - Kennardi päev lõppes Walesi kraavis

Katsel tegid spinni ja leidsid end rajaääres mudas kinni WRC2 Pro klassi võistlejad Hayden Paddon – John Kennard (Ford Fiesta MK2). Enne katkestamist hoidsid uus-meremaalased oma klassi neljandat kohta.

SS5 Aberhirnant 1 - 10.26 km

Kui varasemad katsed olid soosinud eestpoolt startijaid, siis esimese ringi viimane soosis hoopis tagantpoolt tulijaid. Enne hoolduspausi sõidetud katse võit läks jagamisele Latvala ja Evansi vahel.
Tänak – Järveojale katse kaheksas aeg ja 6,4 kaotussekundit. Üldarvestuses kukkusid eestlased neljandaks ja jäid liidritest maha 6,5 sekundiga.
Liidrina said lõunapausile Meeke – Marshall, kelle edu Neuville – Gilsoul ees oli 6 ja Latvala – Anttila ees 6,2 sekundit.
Katsel lasti ära sõita vaid kõigil WRC autodel ja siis katse lõpetati, sest osa pealtvaatajaid ei allunud rajaturvajate korraldustele. 

Pealelõunasele ringile startisid WRC võistluspaarid järgnevate rehvidega:

Tänak/Meeke/Ogier/Lappi/Suninen/Evans: 5x meedium
Neuville/Mikkelsen: 3x soft, 2x meedium
Breen/Tidemand: 5x soft

Ogier - Ingrassia võitlesid terve päeva esikoha nimel ja jäid päevaga rahule

SS6 Elsi 2 - 11.65 km

Walesi MM-ralli jätkus peale lõunapausi hommikuste kordustega, mida poolitas 1,6 km pikkune kruusakatse. Esimese korduvkatsega võtsid tänavuse Walesi ralli esimese kiiruskatse võidu Sebastien Ogier – Julien Ingrassia (Citroen C3 WRC). Viiekordsed Walesi ralli võitjad edestasid 1,6 sekundiga Neuville – Gilsouli ja 2,2 sekundiga Meeke – Marshalli. Tänak – Järveoja alustasid katsete teist ringi viienda ajaga ning jäid endistest meeskonnakaaslastest maha 3,6 sekundiga.

Lappi - Fermi hästi kulgenud ralli sai SS6 ootamatu lõpu


Kui hommikune katsetering WRC võistluspaaride hulgas katkestajaid ei toonud, siis nüüd jäid rajaäärde Esapekka Lappi – Janne Ferm, kelle Citoren C3 WRC teelt välja libises ka kraavi kinni jäi.

Mads Ostbergi rutiinsest hoolduspausist kujunes katastroof, mis lõpetas ta ralli

Kuuendale katsele ülesõidul pidid mootorist kadunud jõu tõttu katkestama WRC2 Pro klassis teist kohta hoidnud Mads Østberg – Torstein Eriksen. Norrakad jäid liidritest sel hetkel maha vaid 6,8 sekundiga. Nende Citroen C3 R5 tekkis enne hooldusest väljumist probleem turboga, mida hakati vaheta, kuid seejärel kadus auto mootorist õlileke ja mootorist kadus õli. Kuigi hooldusest said norralased siiski välja, siis ülesõidul pidid nad siiski katkestama.

SS7 Penmachno 2 - 16.19 km

Kuigi vihmasadu oli katsete teiseks ringiks järele jäänud, siis teed olid endiselt libedad. Teise järjestikuse katsevõidu võtsid Ogier – Ingrassia, kes edestasid 3,8 sekundiga Teemu Suninen – Jarmo Lehtineni (Ford Fiesta WRC) ja 3,9 sekundiga Tänak  - Järveoja. Kui enne seda katset olid viiendat kohta hoidnud Latvala – Anttila, siis nüüd eksisid mehed samas kurvis, mis oli hommikul Evans – Scottile probleeme valmistanud. Soomlastel nii hästi ei läinud ning nad käisid oma Yaris WRC-ga üle katuse. Tõeliselt õnnesärgis olid sündinud väliskurvis valli otsas seisnud pealtvaatajad, kes saavad vaid kõige kõrgemat tänada, et vallist sai auto teise suuna. Hiljem teatas Toyota meeskond, et Latvala – Anttila jaoks on seekordne Walesi ralli läbi ning soomlased laupäeval uuesti starti ei tule.


Neuville - Gilsoul võitsid reedel ühe katse lõpetasid päeva neljandana


SS8 Slate Mountain - 1.60 km

Pikkade katsete vahele läbiti 1,6km pikkune sprint, mille parimad olid Neuville – Gilsoul, kes edestasid Andreas Mikkelsen – Anders Jaegerit (Hyundai i20 Coupe WRC) 0,9 ja Ogier – Ingrassiat 1,2 sekundiga. Tänak – Järveojale 1,4 sekundit kaotust ja kuues aeg. Peale katset tekkis küsimus, et kas ikka kõik läbisid finišijärgse šikaani lubatult? Väidetavalt läbisid WRC meestest selle ainsana õigesti Tänak, Meeke ja Suninen. Eks see selgub kohtunike arutelu järgi, kuidas oli see koht kirjas roadbookis. 

Roheline väidetav õige ja punane väidetav vale läbimine

 
SS9 Dyfnant 2 - 19.36 km

Pika võistluspäeva eelviimane katse sõideti õhtuhämaruses ning selle kindla võidu võtsid katsele esimesena ja veel „valges“ startinud Tänak  - Järveoja. Eestlased edestasid Meeke – Marshalli 6,3 ja Ogier – Ingrassiat 5,8 sekundiga. See tähendas teiseks tõusnud eestlased jäid nüüd liidritest 0,6 sekundi kaugusele.TOP3 mahtus kõigest sekundi sisse. Tõsi Tänak – Järveoja autol oli katsel probleeme tuledega, mida remontima kiirustati.

Katsel oli probleeme WRC2 Pro klassi liidritel Kalle Rovanperäl – Jonne Halttunenil (Škoda Fabia R5), kes lõhkusid katsel parema tagumise rehvi ja kaotasid väärtusliku aega ning ka klassi esikoha.
WRC2 Pro klassis katkestasid katsele ülesõidul Gus Greensmith – Elliott Edmondson (Ford Fiesta R5 MK2).

SS10 Aberhirnant 2 - 10.26 km

Walesi ralli reedese viimase katse võitsid Tänak – Järveoja, kes olid ülesõidul tulede juhtmed ära parandanud ning lõpetasid päeva katsevõiduga, mis tõstis nad ralli liidriteks. Pimedas sõidetud katse teised olid Evans – Scott, kes jäid eestlastest 2,2 sekundi kaugusele.
Laupäevastele katsetele lähevad liidrina vastu Tänak – Järveoja, kelle edu Ogier – Ingrassia ees on 3,4 ja kolmandaks kukkunud Meeke – Marshall ees 3,6 sekundit.

„Päris stressirohke katse oli, sest eelmisel katsel kaotasime me tuled, mille juhtmed olid kahjustada saanud. Ülesõidul pidime palju tööd tegema, kuid õnneks olid meil vähemalt tuled,“ võttis Tänak reede viimase katse sündmused kokku. 

VIDEO: Tänaku päevalõpu intervjuu Postimehele 

WRC2 klassi liidrina lõpetasid reede Pierre-Louis Loubet – Vincent Landais (Škoda Fabia R5), kelle edu on Solberg – Millsi ees 35,7 sekundit.

 WRC2 Pro arvestuses lõpetasid pika reedese võistluspäeva liidrina Jan Kopecky – Pavel Dressler (Škoda Fabia R5), kelle edu meeskonnakaaslaste Rovanperä  - Halttunen ees on 7,5 sekundit.

JWRC arvestust, kus just Walesis selgumas tänavused meistrid juhivad peale avapäeva Jan Solans – Mauro Barreiro (Ford Fiesta R2T), kes võitsid reedel viis katset, mille  eest teenisid 5 MM-punkti. MM-liidrid Tom Kristensson – Henrik Appelskog (Ford Fiesta R2T) lõpetasid päeva teisena ja jäävad hispaanlastest 16,3 sekundi kaugusele.

Walesi MM-ralli järjestus peale SS10

1.Tänak / Järveoja Toyota Yaris WRC 1:14:30.8
2.Ogier / Ingrassia Citroën C3 WRC +0:03.4
3.Meeke / Marshall Toyota Yaris WRC +0:03.6
4.Neuville / Gilsoul Hyundai i20 WRC +0:08.4
5.Mikkelsen / Jæger Hyundai i20 WRC +0:25.7
6.Breen / Nagle Hyundai i20 WRC +0:33.5
7.Suninen / Lehtinen Ford Fiesta WRC +0:37.4
8.Evans / Martin Ford Fiesta WRC +0:51.8
9.Tidemand / Fløene Ford Fiesta WRC +2:56.6
10.Kopecky / Hlousek Škoda Fabia R5 evo +4:01.1

Walesi MM-ralli jätkub laupäeva seitsme kiiruskatsega, mille jooksul läbitakse ilma hoolduspausita 151,24 katsekilomeetrit.  Eesti aja järgi saab esimene katse alguse 10:06.

Walesi ralli laupäeva kiiruskatsed

SS11 Dyfi 1 25.86 km 10:06
SS12 Myherin 1 22.91 km 12:08
SS13 Sweet Lamb Hafren 1 25.65 km 13:02
SS14 Myherin 2 22.91 km 16:08
SS15 Sweet Lamb Hafren 2 25.65 km 17:02
SS16 Dyfi 2 25.86 km 18:19
SS17 Colwyn Bay 2.40 km 21:13

Fotod: Toyota Gazoo Racing, M-Sport, Citroen Racing, Hyundai Motorsport

1 comment:

  1. The Best Slots For iPhone & iPad - Dr.MCD
    The Best Slots For 광명 출장마사지 iPhone & 제주 출장샵 iPad The Best Slots For iPhone & iPad Top 강원도 출장마사지 10 Games. Best Casino 부산광역 출장샵 Bonus; Best Online Poker; Best Bookies; Best 계룡 출장마사지 Mobile Sports Betting

    ReplyDelete