Thursday, October 24, 2019



Tänak - Järveoja on ees ootamas töine nädalavahetus, mis võib hea tulemuse korral neile tähendada MM-tiitlit 


Eeololeval nädalavahetusel jätkub autoralli MM-hooaeg, Hispaanias sõidetava Kataloonia MM-ralliga. Kaks etappi enne hooaja lõppu on MM-liidrikohta hoidmas Ott Tänak - Martin Järveoja, kellel hea tulemuse korral on just hooaja ainsa segaralli finišis tähistada eestlaste esimest autoralli MM-tiitlit. Selleks aga peab läbima üle nii kruusal, kui asfaldil kokku üle 300 katsekilomeetri.
Võistluse eel sadas Salou piirkonnas suurel hulgal vihma, mis on kohati muutnud teede olemust, mis rajakirjutamise ajal kirja said. Tänu sellele on erandina lubatud kruusakatete esimesel läbimisel ka Gravel Crewde ehk esiautode abi. 


Teist rallit järjest on eesootav MM-ralli tähistamas juubelit, hooaja ainsal segarallil täitub 55 aastat.  
Esimene Kataloonia ralli sõideti küll juba aastal 1957, kuid MM-staatuse sai võistlus alles 1991 aastal.  
Kui esimesel kahel aastal sõideti võistlus segarallina, siis  aastatel 1993 – 2010 sõideti Kataloonia ralli vaid kõval teekattel. 2011 aastal  pöörduti taas algse segaformaadi juurde ning nii on see tänaseni. Tänapäevane erinevus on aga võrreldes 90ndate algusega, et esimene päev võisteldi toona asfaldil ning ülejäänud kruusal, nüüd aga esimene kruusal ja ülejäänud asfaldil.

Kuni aastani 1997. aastani püsis võistlus MM-kalendris sarnaselt tänavuse hooajaga ehk oli hooaja eelviimane ralli.  Vahemikus 1997-2003 sõideti võistlus kevadel, kuid seejärel otsustati taas sügise kasuks. 2006 aasta ralli prooviti veel võistluse liigutamist varakevadesse, kui see toimus märtsis, kuid peale seda on see toimunud alati sügisel.  
Nagu me juba teame, siis järgmine aasta Kataloonia MM-rallit ei sõideta ning tagasi ollakse MM-kalendris 2021. hooajal, kus juttude järgi ollakse taas pöördumas vaid asfaldi versiooni juurde.

Esimese Kataloonia MM-ralli võitjatena läksid ajalukku Armin Schwarz – Arne Hertz ja autodest Toyota Celica GT-4. Kui Hertz oli Hannu Mikkola kõrvalistmel juba eelnevalt teeninud 17 etapivõitu, siis Schwarzile jäigi see tema karjääri ainsaks MM-võiduks.
Kataloonia ralli kuningad on Sébastien Loeb ja Daniel Elena, kes võitnud võistluse mõlemas formaadis ehk siis vaid asfaldil ja ka segarallina ja kokku üheksal korral. Kusjuure kõik need võidu on loomulikult tulnud Citroeniga ja viimatine möödunud aastal, kus 9 kordsed maailmameistrid kavaldasid pühapäeva hommikul kõik konkurendid rehvitaktikaga üle ja võitsid karjääri 79 MM-ralli.

Ainsate hispaanlastena on kodusel MM-etapil võidud ette näidata legendaarsel El Matadoril ehk Carlos Sainzil ja tema kaardilugejal Luis Moyal, kes olid parimad 1992 ja 1995 aastal sõidetud rallidel.
2004. aastal sõidetud 40. Kataloonia juubeliralli võitsid Markko Märtin – Michael Park. Kui klassikaliste asfaldirallide listist välja jätta 2006.aasta Monte ja Grönholmi võit, siis järgmine kord suudeti Loeb – Elena asfaldil alistada alles 2011.aasta Saksamaa rallil, kui võitsid Ogier – Ingrassia.

Eestlased Kataloonia MM-rallil

Eestlastest on veel Kataloonias omas klassis poodiumile jõudnud 2017.aastal Tänak – Järveoja, lõpetades kolmandana. 2007.aastal Urmo Aava – Kuldar Sikk, kes saavutasid JWRC arvestuse kolmanda koha. 2013. aastal saavutasid juunioride arvestuses kolmanda koha Sander Pärn – Ken Järveoja ning 2017.aastal olid WRC Trophy arvestuses parimad tänavused 2018.aasta Eesti meistrid Valeriy Gorban ja tema eestlasest kaardilugeja Sergei Larens.

Aasta     Sõitjad  Auto      Tulemus
2000      Markko Märtin – Michael Park  Toyota Corolla WRC        10
2001      Markko Märtin – Michael Park  Subaru Impreza WRC     K
2002      Markko Märtin – Michael Park  Ford Focus RS WRC         8
2003      Markko Märtin – Michael Park  Ford Focus RS WRC         3
2003      Urmo Aava – Kuldar Sikk              Suzuki Ignis S1600            24
2004      Markko Märtin – Michael Park  Ford Focus RS WRC         1
2004      Urmo Aava – Kuldar Sikk              Suzuki Ignis S1600            K
2007      Urmo Aava – Kuldar Sikk              Suzuki Swift S1600           18
2007      Jaan Mölder jr. - Frédéric Micolette        Suzuki Swift S1600           26
2008      Urmo Aava – Kuldar Sikk              Citroen C4 WRC                K
2008      Jaan Mölder jr. - Frédéric Micolette        Suzuki Swift S1600           24
2010      Martin Kangur – Martin Järveoja              Honda Civic Type-R R3   28
2011      Ott Tänak – Kuldar Sikk Ford Fiesta S2000            27  (S-WRC 6.)
2011      Karl Kruuda – Martin Järveoja    Škoda Fabia S2000           28 (S-WRC 7.)
2012      Ott Tänak – Kuldar Sikk Ford Fiesta RS WRC        K
2012      Karl Kruuda – Martin Järveoja    Ford Fiesta S2000             23
2012      Oleksiy Kikireshko – Sergei Larens           Mitsubishi Lancer Evo IX               40
2013      Sander Pärn – Ken Järveoja         Ford Fiesta R2   20 (JWRC 3.)
2013      Yuriy Protasov – Kuldar Sikk        Ford Fiesta R5   K
2014      Karl Kruuda – Martin Järveoja    Ford Fiesta S2000             24 (WRC2 7.)
2014      Sander Pärn – James Morgan     Ford Fiesta R2   35 (DDC 5.)
2015      Ott Tänak – Raigo Mõlder            Ford Fiesta RS WRC         41
2015      Mait Maarend – Mihkel Kapp     Ford Fiesta R5   27 (WRC2 9.)
2016      Ott Tänak – Raigo Mõlder            Ford Fiesta RS WRC         6
2016      Sander Pärn – James Morgan     Ford Fiesta R5   33 (WRC2 7.)
2017      Ott Tänak – Martin Järveoja       Ford Fiesta WRC               3
2017      Valeriy  Gorban - Sergei Larens  Mini Cooper WRC            24 (WRC Trophy 1.)
2018      Ott Tänak – Martin Järveoja       Toyota Yaris WRC            6


Kataloonia ralli 2019

Kataloonia ralli on tänavuse MM-hooaja kolmeteistkümnendaks ralliks ning selle võistluskeskus ja hooldusala paikneb taaskord Salous, PortAventura kuurortis. Võrreldes eelmise aastaga lubatakse oluliselt kuivemat ja soojemat ilma.  Hetke seisuga peaks kõigil päevadel olema päikesepaisteline ning sooja vahemikus 20-25 kraadi.

Võistlust alustatakse neljapäeva hommikul sõidetava 2 km pikkuse testikatsega. Kui möödunud aastal sõideti neljapäeva õhtul Barcelona tänavatel ka avakatse, siis sel aastal on tagasi pöördutud 2017.aastase formaadi juurde ning võistluse avakatseni peab ootama reede hommikuni.
Nagu eelpool mainitud, siis 2011. aastast alates on Kataloonia ralli olnud taas segaformaadis, mis tähendab, et reedel ootavad võistlejaid ees kruusakatsed.

Kokku sõidetakse võistluse pikimal päeval kolm korduvkatset ning läbitakse  129,70 katsekilomeetrit. Kui reede esimene ja kolmas katse on võistlejatele tuttavad möödunud aastast ning isegi katsete pikkused on samad, siis päeva teine katse on samuti tuttav, kuid sel aastal on katse starti 7,5 km võrra finišile lähemale toodud. Katse viimast 10km on sõidetud igal aastal alates 2011. hooajast.
Ralli pikimaks katseks saab olema reede kolmas ja kuues katse, millel pikkust 38,85 km, mis oli möödunud aastal kavas uue katsena. Ühtlasi on tegemist hooaja ühe pikima kruusakatsega, kus  asfaldi lõike.

Kui sõitjad saavad peale pikka päeva puhkama, siis mehaanikutel ootavad ees väga kiired 75 minutit, sest kruusaseades autodest on vaja laupäeva hommikuks ette valmistada asfaldi seades ja ülekannetega võistlusautod.
Kui reedeses võistluspäevas oli võrreldes möödunud aastaga pigem kilometraažis muudatusi, siis laupäevastel katsetel pole isegi seda. 2018 vs 2019 laupäevaste seitsme katse distantsi vahe on 80 meetrit. Päev algab Savalla katsega, mille esimene läbimine jäi eelmisel aastal publiku mitte allumise tõttu ära. Ralli pikima asfaldikatsena sõidetakse El Montmell, mille esimesel läbimisel lõhkusid rehvi ja kaotasid liidrikoha Tänak – Järveoja ja kus teisel läbimisel tegid vihmamärjal asfaldil õnneliku kuuendakäigu spinni Esapekka Lappi – Janne Ferm. Päev lõppeb  2,24 km pikkuse Salou linnakatsega, mis on tänavuse hooaja ainus publikukatse, mida sõidetakse asfaldiseades.

Kui möödunud aastal jäi võistlejatel pühapäeva veel nelja katsega läbida 61,70 katsekilomeetrit, siis sel korral on viimase võistluspäeva distantsiks 74,14 km.
Kui päeva esimene katse on tuttav möödunud aastast, siis teine La Mussara, mille korduvläbimine ka tänavuse Kataloonia ralli punktikatseks, on katse, mida pole sõidetud alates 2014.aastast. Kui mõtlema tagasi Walesi ralli peale, siis seal sõidetud punktikatse pikkuseks oli 6,43 km. Kataloonias on aga 5 lisapunkti eest läbida 20,72 katsekilomeetrit. See on selle hooaja pikim punktikatse ning ühtlasi pikim pärast 2017. aasta Mehhiko rallit.

Kuigi Kataloonias on taaskord rahvas tänavatel ja rahutused, siis loodame, et sport ja poliitika püsivad siiski lahus ning Kataloonia ralli saab toimuma nii nagu plaanitud.

Loeb - Elena on tänavu Kataloonias püüdmas kümnendat võitu


Hyundai Shell Mobis World Rally Team
MM-arvestuse 1.koht 340 punkti

Nii nagu ka Walesis nii ka Kataloonias saab Hyundai olema WRC tegevtootjatest ainus, kes pole varem Kataloonias võitnud. Kui Walesis jäi sel aastal võit 10,9 sekundi kaugusele, siis Kataloonias möödunud aastal 17 sekundi kaugusele. Kolm nädalat tagasi sõidetud Walesi rallil näitas Hyundai, et selle aasta arendustöö on olnud edukas ning Toyotal on samm lähemale tuldud.

Kolmandat korda sel hooajal ei sõida Hyundai eest Andreas Mikkelsen, kes 2015.aastal just Kataloonias oma karjääri esimese MM-ralli võidu teenis. Eks üks põhjuseid miks norrakas jääb selle aasta rallist eemale on eelmise aasta esitus, kui lõpetas alles kumendada ja teiseks võimalus kasutada ralli eelmise aasta võitjat Sebastein Loebi.  Mikkelsen teatas enne rallit, et loobus EVEN Managment ehm Ole Christian Veiby isa teenusest ja hakkab ise oma Manageriks. Päris keeruline, kui mõelda kasvõi Märtini peale, kes käib samal ajal ,kui Ott rallidel sõidab, meeskonna bossidega kohtumas.
Kellel veel nägemata ja kuulamata viimane Colin Clarki Kitchen Table, siis soovitan seda, seal oli Hyundai meeskonna boss Andre Adamo, kes rääkis kuidas sai temast insener, mis on ta põhimõtted, miks ta on karm meeskonna juht jne..
Mul jäi hästi meelde lause: Kui sa tahad kuud vaadata, siis vaata kuud, mitte sõrme, mis näitab kuule. Ütles, et kui Hyndai maksab sulle palka, siis selleks, et sa oled professionaal ja me ootame sult vastavat tulemust.
Craig Breeni oli talle soovitanud Alain Penasse, ja ütles ka, et kuigi jah ei olnud iirlase panusega Walesis rahul, siis vaatab suurt pilti, sest Soomes oli jällegi iirlane hea ning sillad tulevikuks on täitsa püsti, mitte põlenud.

#11 Thierry Neuville – Nicolas Gilsoul
MM-arvestuse 3.koht, 199 punkti
Kataloonia parim resultaat: 3. koht (2016)

MM-arvestuse kolmandad mehed jäävad enne kahte viimast MM-rallit Tänak – Järveojast maha 41 punktiga ning selleks, et omada veel mingit võimalust ei piisa enam vaid võitmisest. Neuville ütles ausalt ja see pole seekord vingumine, et selleks, et veel tekiks võimalus, peaks Tänaku Toyotal midagi juhtuma.
Belglased valmistusid Kataloonia ralliks San Marinos sõidetud Rally Legends võistlusel.
Möödunud aastal lõpetasid Neuville – Gilsoul Kataloonia ralli neljandal kohal ja andsid oma kolmanda koha ära viimasel katsel purunenud rehvi tõttu. Võitsid kaks katset.  Nüüd kui enda tiitlilootused enam nii suured pole, on vaja panustada 101% Hyundai meeskonna punktidesse.

#6 Dani Sordo – Carlos Del Barrio
MM-arvestuse 10.koht, 72 punkti
Kataloonia parim resultaat: 2. koht (2006-2009 ja 2016) 

Kui Mikkelsen teatas enne rallit, et on ise hakanud enda Manageriks, siis Dani Sordo teatas, et sõlmis Hyundaiga 2020 hooajaks uue lepingu, mille kohaselt on ta võistlemas uuel hooajal seitsmel rallil. Kui siin oli vahepeal juttu, et äkki Sordo võiks liituda Toyotaga, siis seda ei juhtunud ja kui siin paljud mõtlesid, kaasarvatud mina, et miks Sorod ikka ei saanud täishooaja lepingut, siis rääkinuna hispaanlasele seisvate isikutega sain ma teada, et Dani ise ei tahagi tervet hooaega enam sõita. Talle sobib hästi selline hooaeg, kus saab sõita rallidel, mis talle meeldivad ning saab siis rohkem panustada.

Möödunud aastal läksid Sordi – Del Barrio SS10 järel liidriteks, kuid püsisid seal vaid ühe katse. Libedad tingimused ja vale rehvivalik ei lubanud kõrgemat viiendast.
SS10 järgi liidriks. Sel aastal võit Srardiinias ja meeskond ootab kindlasti head sooritust, sest aslfaldi oskustes ja kogemustes ei kahtle keegi. 



#19 Sebastien Loeb – Daniel Elena
MM-arvestuse 11.koht, 39 punkti
Kataloonia parim resultaat: 1.koht (2005-2012, 2019) 

Üks kolmest möödunud võitjast, kes tänavu stardis on Sebastien Loeb ja tema kaardilugeja Daniel Elena. Ralli üheksakordsed võitjad on sel korral siis stardis Hyundaiga. Sel aastal kuues kord Lõuna-Korea meeskonna eest rajal. Sel hooaj l siis seni üks poodium, mis tuli Tšiilis. Nii Montes, kui Korsikal oli neljas, kuid nüüd on ta testinud asfaldil Hyundaid palju ja osalenud ka väiksematel rallidel. Juulis Rally di Alba Itaalias ja vahetult enne Katalooniat Hispaanias Rally Ciudad de Granada.
Hyundai jaoks sel korral väga olulised mehed stardivad avapäeval eelviimase WRC autona, mis tähendab kruusal head stardipositsiooni. Möödunud aastal kavaldasid Loeb – Elena kõik üle pühapäeva hommiku rehvitaktikaga. Alustasid päeva kolmandalt kohalt ja 8 sekundit liidrist. Võitsid kohe katse ja lõpetasid ralli lõpuks Ogier – Ingrassia ees 2,9 sekundilise eduga.
Loeb – Elena selle ralli kõige, kõige suuremad mustad hobused ja Hyundai jokker.
2020. on 9 kordsed MM-võitjad sõitmas samuti 7 rallil Hyundai eest.

Toyota meeskond on heitluseks valmis


Toyota Gazoo Racing
MM-arvestuse 2.koht 332 punkti

Toyota meeskonnaboss ülistas Ott Tänakut peale Ealesi rallit ning lootis, et saab kohe ka uue lepingu allkirjastatud, kuid seda ta ei saanud. Jaapanlastele meeldivad traditsioonid, mida nad hoiavad au sees ja seda järgides, peaks enne Kataloonia siiski mõned uudised tulema, sest vahemikus 17-18.oktoober on eelnevatel aastatel teavitatud meeskonna comeback, Tänak-Järveoja liitumine jne.. Vahepealsel perioodil on Mäkinen hästi keerutanud, kuid sellest on välja leotud read, et meeskonnas on 202. jätkamas Kris Meeke ning meeskonnaga liitumas tänavune WRC2 Pro meister Kalle Rovanperä.
Meeste keda neil veel pole on Tänak, kes jättis koos oma esindaja Märtiniga Mäkineji seljataha ja läksid asju arutama otse Jaapanisse.
Toytaga on Kataloonia ralli võidetud kolmel korral, millest viimane 1998. aasta, kuid parimad olid Didier Auriol ja Denis Giraudet, kes sel aastal kaarti lugemas USA meistrivõistlustel Oliver Solbergile. Mees kindlasti hingas kergendatult, kui nüüd Oliveril load, muidu pidi tema end mahutama Solbergi istmesse ülesõitudel.


#8 Ott Tänak – Martin Järveoja 
MM-arvestuse 1.koht, 240 punkti
Kataloonia parim resultaat: 3.koht (2017)

Nagu eelpool mainisin, siis Tänaku lepingu läbirääkimised on jõudnud sinna faasi, kus Tänak ja Märtin on Mäkineniga jutud lõpetanud ning otse Toyota bosside jutule Jaapanisse läinud.
Olen siin viimasel ajal hakanud mõtlema, et kas Andre Adamo on ajakirjaikud ära lollitanud öeldes, et lepinguläbirääkimised Tänakuga on lõppenud, selleks, et ei peaks aru andma ning saaks keskenduda läbirääkimistele?
Kuigi seal meeskonnas on juba uueks hooajaks leping olemas Neuvillel, Sordol ja Loebil, siis nüüdne Mikkelseni samm ja see, et Loeb ja Sorod sõidavad hooaja pooleks jätaks ju veel koha terveks hooajaks vabaks?
Tänak on öelnud, et tahab võitja autot, seda ju on ka Hyundai, lisaks ei oleks seal meeskonnas küsimus ka auto arenduse raha puuduse osas, mis peaks sobima.
Tänak on tõestanud, et talle ei ole probleemiks tugevad meeskonnakaaslased ja ta paneb kiirelt oma paremuse maksma. See oleks pigem Neuvillele ego pauk, kui Tänak ta kõrvale tuleks.
Ajalugu mäletab ju küll selliseid tugevaid kooseise ala Sainz – McRae, Grönholm – Burns , Kankkunen – Biasion jne..

Möödunud aastal alustasid Tänak – Järveoja hästi ja juhtisid rallit 9 katse järel päris suure eduga, kuid siis purunes SS10 rehv ning lõpuks lõpetati kuuendal kohal ja võideti Powerstage.
Muide Poweratage statiskikat ka : Ogier võitnud kokku üldse 39 korda , Tänak 12, sel aastal Tänak 5, Ogier 3, a punkte kokku Ogieril 40, Neuville 36 ja Tänak 35.

Ott on enne rallit öelnud, et tiitel jah oleks variant ära kindlustada Hispaanias, kuid kui ikkagi nähakse, et ei olda nii heas hoos, kui peaks, siis võetakse kindlad punktid, mitte ei mida üle pingutama.
Paberil lihtne ülesanne, et peaks Ogieri edestama 2 punktiga, siis oleks Austraaliaks 30 vahet ja rohkem võite annaks tiitli eestlasele. Lihtne tehe paberil, a keeruline rajal ,eriti kui reedel peab minema ees kruusa puhastama.
Saaremaa ralli ajal olid Tänak – Järveoja Hispaanias testidel ja tegid ühe päeva testi kruusal ja ühe asfaldil.


#5 Kris Meeke – Sebastian Marhsall
MM-arvestuse 5.koht, 98 punkti
Kataloonia ralli parim resultaat: 1 (2017)

Meeke teab, mis peab Kataloonias tegema,et võitja ja meeskond ootab nüüd talt seda, sest Hyundai rivis kõva kooseisuga ning neile on vaja vastu astuda.
Meeke enda aktsiaid tõstnud Tommi silmis viimaste rallidega ning tundub, et 2020. leping on vaid allkirjastamise küsimus.  Meeke ise veel selles nii kindel pole, kuid liigub õiges suunas.

#10 Jari-Matti Latvala – Miikka Anttila
MM-arvestuse 7.koht, 84 punkti
Kataloonia parim resultaat: 2.koht (2012-2015)

Tundub, et Latvala aeg hakkab Toyotas ümber saama, millest on kahju ,kui uskuda meeskonnabossi Tommi Mäkineni sõnu.
Latvala ise ütles, et  on olemas plaan B. Mis see täpselt on, seda ta avaldada ei soovinud -"Ainus, mida saan öelda, et ma ei kuku tühja koha peale," sõnas soomlane.
2018 4 katsevõitu ja juhtis rallit 14 katse järel.
SS4 lõhkus rehvi, muidu oli heas tempos ja esikoha konkurentsis. Vasak tagumine, oli ise ka nii vihane, sest ütles, et oleks selle võidu peale läinud. Nüüd eesmärk päästa karjäär ja meeskonda aidata peale Walesi pettumust.

#17 Takamoto Katsuta – Daniel Barritt
MM-arvestuse 26.koht, 1.punkt
Kataloonia parim resultaat: 24.koht (2018)

Teist korda karjääri jooksul siis MM-rallil WRC autoga stardis Takamoto Katsuta. Saksamaal korralik debüüt ja absoluudi 10 koht ning 1 MM-punkt. Katsetel jah pääses TOP10 vaid korra, kuid avapäeva kruus peaks talle nüüd olema tuttavam, sest kruusal on tal selle autoga päris palju km all ja ka positiivsed emotsioonid seoses Soome MV etapi võitudega.  

Ogier peab sel korral Tänakule tagatulesid näitama, kui tahab tiitliheitluse viia Austraaliasse


Citroën Total World Rally Team
MM-arvestuse 3.koht 278 punkti

Kataloonia ralli läbi aegade edukaim autotootja mäekõrguselt, 11 võitu, millest viimased 2017 ja 2018. Järgmine parim tootja VW 4 võitu.
Testisid auto uut esi ja taga aerot enne rallit, kas ka kasutada saavad selgub nüüd enne rallit , et kas kõik need detailid ka homologeeritud või peavad ootama järgmise aastani. Walesis nad soovisid ka kasutada uut vedrustuse lahendust, kuid seda FIA ei lubanud.
Kui palju on Citroen võitnud asfaldil ja olgugi, et sel aastal on üldiselt C3 WRC olnud asfaldil kehv, siis viimased kaks aastat on Kataloonias võidetud just selle autoga. Kuigi jah reedene stardipositsioon on sellele suure aluse pannud.
Või kas ikka on? Eelmine aasta oli Loeb reede lõpuks 4.kohal ja üle 30 sekundi liidrist ja Meeke 2017.aastal kolmas.  

#1 Sébastien Ogier – Julien Ingrassia
MM-arvestuse 2.koht, 212 punkti
Kataloonia parim resultaat: 1.koht (2013-14 ja 2016)

Varaseim võitja  kolmel korral. Möödunud aastal 2.9 sekundist paremust tunnistama, hooaja kõige põnevam ralli.  
Juhtis peale kahte katset. Ainult võit on nüüd eesmärk. Ogier võitnud 3x VW Kataloonias ja eelmine aasta oma nimekamast kaasmaalasest vaid kehvem ja seda Fordiga.
Sel aastal siis nüüd selg vastu seina, kui tahab veel tiitliheitluse viia ka Asutraaliasse, peab kindlasti Tänakut edestama. Walesis see tal ei õnnestunud, kuid testidega jäi enne Katalooniat rahule ja sõnas peale teste, et on leidnud seaded, mis peaks tegema Citoreni asfaldil paremaks.
Korsikal oli teine , Saksmaal aga alles seitsmes.

#4 Esapekka Lappi – Janne Ferm
MM-arvestuse 9.koht, 83 punkti
Kataloonia parim resultaat:  7.koht (2018)

Möödunud aastal veel Toyotas ja reedel käis lukku läinud pidurite tõttu rajaäärest lisa võtmas. Laupäeval küll mitu TOP3 aega aa ka õnnelik spinn.
Sel aastal pole asfaldil head tunnet saanud, Korsika 7 koht ja Saksamaa 8 koht. Nüüd on vaja aidata ka Ogieri võimalusel ja seda just siis reedese stardipositsiooni tõttu tunduks olema hea võimalus.

Evans - Scott tõestasid Korsikal, et Fordil ja neil on võiduks vajalik kiirus asfaldil olemas


M-Sport Ford World Rally Team
MM-arvestuse 4.koht 200 punkti

Fordiga Kataloonias võidetud kolmel korral, viimane võit Kataloonias 2004. Märtin – Park.  Sel aastal on auto end asfaldil heast küljest näidanud ning möödunud aastast ette näidata poodiumikoht.
Vahepealsel perioodil kõige vaiksem meeskond. Tõenäoliselt meeskonnas jätkamas mõlemad nii Evans, kui Suninen, kuid kas võetakse ka keegi kolmas?

#33 Elfyn Evans – Scott Martin
MM-arvestuse 6.koht, 90 punkti
Kataloonia parim resultaat: 3.koht (2018)

Väga hea ralli möödunud aastal ja lõpuks viimase katse õnnega ka kolmas koht. Sel aastal oli Korsikal võitmas ja Ford väga hea kõval pinnasel, läks algusest juhtima ja lõpuks kolmas tänu rehvi purunemisele. Loebi  ja Sordoga üks mees keda sel nädalavahetusel vaadata, lisaks TOP3 meestele.
Walesis tõestasid, et on heas hoos endiselt ning nüüd soovitakse meeskonnale midagi head ka veel tuua enne kui hooaeg läbi saab.
Heitlemas siis 3 vahelejäänud rallist hoolimata MM-sarja 4nda kohe pärast.

#3 Teemu Suninen – Jarmo Lehtinen
MM-arvestuse 8.koht, 83 punkti
Kataloonia  parim resultaat: 8.koht (2017)

Walesis hea sõit, kuid laupäeva said küll lõpuni, kuid hiljem selgus, et oleks pidanud siiski kohe katkestama peale väljasõitu, sest selgus hiljem, et Lehtineni tool oli alt katki, sest auto kukkus suure kivi otsa just tema poolega.
Möödunud aastal oli esimest korda WRCga Kataloonias ja oli raskustes, kuid sõitis välja ühe TOP3 katseaja. Sel aastal oodatakse juba rohkem . Saksamaal olid autotl avapäeval hüdraulika probleemid, kuid teistel pä’evadel mitu TOP3 aega, mis näitas, et Ford asfalidl hea.

WRC2 ja WRC2 Pro

Kokku 19 WRC2 klassi autot, kelle hulgas loomulikult ka sarja liidrid Pierre Louis Loubet – Vincent Landais (Škoda). Veel stardis Ole Christian Veiby (VW), Kajetan Kajetanowicz (VW), Nikolay Gryazin (Skoda), Eric Camilli (Citroen C3 R5), soomalne Emil Lindholm (VW Polo R5) ja JWRC võitnud vennad Jan ja Nil Solans, Nil VW ja Jan värskelt Walesis võidetud Ford Fiesta R5 MKII.

Neli WRC2 Pro autot , kusjuures üllatav, et ka meistrid Kalle Rovanperä – Jonne Halttunen (Škoda).
Mads Ostberg – Torstein Eriksen (Citroen C3 R5)andmas lahingut Škoda duole, kus ka asfaldi spets Jan Kopecky – Jan Hloušekiga.  Ja ainsa Fordiga Gus Greensmith – Elliott Edmonson.
Škodale siis juttude järgi eelviimane MM-ralli tehasemeeskonnana, sest 2020 ei jätka enam .

Foto: Toyota Gazoo Racing, Citoren Racing, Hyundai Motorsport, M-Sport

No comments:

Post a Comment