Sunday, February 12, 2017

Ott Tänak ja Martin Järveoja lõpetasid Rootsi ralli suurepärasel teisel kohal

Ott Tänaku ja Martin Järveoja hooaeg on alanud kahe poodiumikohaga

Rootsi MM-ralli jätkus pühapäeva hommikul ning viimasel võistluspäeval sõideti kolm kiiruskatset, kogupikkuses 58,81 km. Pühapäevastele katsetele startisid liidrina Jari-Matti Latvala – Miika Anttila (Toyota Yaris WRC), kellest vaid 3,8 sekundi kauguse olid Ott Tänak – Martin Järveoja (Ford Fiesta RS WRC´17). Eestlastest jäid 12,8 sekundiga maha meeskonnakaaslased Sebastien Ogier – Julien Ingrassia (Ford Fiesta RS WRC´17).
Viimase võistluspäeva avakatsena sõideti 21,19 km pikkune Likenäs kiiruskatse, mida varem polnud Rootsi ralli ajaloos selles suunas sõidetud. Kindla katsevõidu võttis Latvala, kes edestas katsel teise aja saanud Tänakut 7,1 sekundiga. Katse kolmandad olid Hyundai sõitjad Dani Sordo – Marc Marti (Hyundai i20 Coupe WRC). Enne pühapäevaseid katseid Tänakust vaid veidi vähem kui 13 sekundi kaugusel olnud Ogier tegi kohe katse esimeses kurvis spinni ja suretas auto välja ning kaotas katse võinud Latvalale 27 sekundiga.

„Meil on Jari-Mattiga tihe heitlus, kuid ma ei ole rahul auto seadistusega, eriti kiiretel osadel. Auto tahab koguaeg spinni minna, pean nüüd inseneriga rääkima,“ võttis Tänak päeva esimehe katse kokku.

Ise sain koos Erik Vaasaga anda kahe katse vahepeal Rootsi raadiole live intervjuu, kus rääkisime ralli atmosfäärist, Eesti rallifännidest ja muidugi Ott Tänakust.

Pärast väikest pausi sõideti hommikuse katse korduvläbimine, mille võitis taaskord Latvala, kellel sellelt katselt kogemus olemas varasematest aastatest, kui seda sõideti teistpidi. Toyota piloot näitas taas väga kiiret ja veatut sõitu ning võitis katse Tänaku ees 9,1 sekundilise eduga. Kui avakatsel oli katse kolmas Hyundai sõitja Sordo, siis seekord oli katse kolmas Hayden Paddon (Hyundai i20 Coupe WRC), kes jäi katse võitnud Latvalast maha 13,6 sekundiga.

„Mul pole hetkel muud võimalust, kui sõita kindlalt teise koha peale, sest me ei suuda täna Latvala tempos püsida. Viimane katse on Power Stage ja mingid lisapunktid võiks seal veel lisaks saada,“ sõnas Tänak Likenäs korduvkatse lõpus.

Rootsi MM-ralli viimase katsena sõideti 16,43 km pikkune Torsby katse, mille reede õhtuse esimese läbimise parim oli Ott Tänak. Latavala ja Anttila ei hakanud ka viimasel katsel midagi konkurentidele kinkima ning võitsid ka viimase pühapäevase katse ning ühtlasi ka Rootsi MM-ralli.
Kui Monte-Carlos teenisid Jari-Matti Latvala – Miikka Anttila Toyota Yaris WRC-le esimese poodiumikoha, siis Rootsis said soomlased oma karjääri neljanda Rootsi MM-ralli võidu ning Toyota Yarise esimese. Toyota viimane MM-ralli võit pärineb hooajast 1999., kui Hiina MM-ralli parimad olid Didier Auriol – Denis Giraudet, kes sõitsid toona Toyota Corolla WRC-l.
Õnnitlused Rallihullu sõidupäeviku poolt lisaks Latvala – Anttilale ja Tommi Mäkinenile ka kogu Toyota Gazoo meeskonnale ning nende eestlastest liikmetele.

Ott Tänak ja Martin Järveoja näitasid kogu lumise ja jäise nädalavahetuse suurepärast tempot ning, kui reedese võistluspäeva käigukasti probleemid kõrvale jätta, oli eestlastel ideaalne nädalavahetus.
Viimasel punktikatsel tegi Tänak küll ühe väikese sõiduvea, mille tulemusel suri Fiesta WRC välja ning tänu sellele eestlane ralli viimaselt katselt lisapunkte ei teeninud, kuid ikkagi oli tegemist super sõiduga. Ralli võidu võtnud soomlastest jäid eestlased 18 katse kokkuvõttes maha 29,2 sekundiga.
Kui Oti jaoks oli tegemist karjääri kuuenda MM-ralli poodiumikohaga, siis Martini WRC karjäär on alanud kahest rallist kahe poodiumikohaga. 

„Meie jaoks taas üks korralik nädalavahetus ning uus kogemus, kui pidime reedel teed puhastama. Laupäeval olime võrdsetes tingimustes kiired ning see on enesekindlusele hea. Me teame millega me veel peame tööd tegema, et tulevikus veel parem olla. Lahkume Rootsist väga hea emotsiooniga ning loodame jätkata samas tempos ka Mehhikos. Igaljuhul on me hooaeg alanud väga hästi,“ võttis eestlane hooaja ainsa talveralli nädalavahetuse kokku.

Palju, palju õnne Otile ja Martinile suurepärase nädalavahetuse puhul ning tänud selle võimsa show eest, mida te mulle ja teistele Rootisis rajaääres olnud eestlastele pakkusite.  

Ralli kokkuvõttes said kolmanda koha eestlaste meeskonnakaaslased Sebastien Ogier – Julien Ingrassia, kes jäid endistest meeskonnakaaslastest Latvala – Anttilast maha 59,5 sekundiga.

WRC2 arvestuses võitsid koduteedel sõitnud Pontus Tidemand – Jonas Andersson (Škoda Fabia R5).

Hooaja punktitabelis tõusis Latvala nüüd 48 punktiga liidriks. Teiseks kukkunud Ogieril on 44 punkti ning Tänak jätkab 33 punktiga kolmandal kohal.

Rootsi MM-ralli 2017 lõppjärjestus:

1.Latvala / Anttila Toyota Yaris WRC 2:36:03.6
2.Tänak / Järveoja Ford Fiesta WRC '17 +0:29.2
3.Ogier / Ingrassia Ford Fiesta WRC '17 +0:59.5
4.Sordo / Martí Hyundai i20 Coupe WRC +2:11.5
5.Breen / Martin Citroën C3 WRC +2:51.2
6.Evans / Barritt Ford Fiesta WRC '17 +5:26.6
7.Paddon / Kennard Hyundai i20 Coupe WRC +5:31.2
8.Lefebvre / Moreau Citroën DS3 WRC +7:14.7
9.Tidemand / Andersson Škoda Fabia R5 +9:11.1
10.Suninen / Markkula Ford Fiesta R5 +10:02.9


Autoralli MM-sari jätkub kuu aja pärast, kuid 9.-12.märtsini sõidetakse Mehhikos hooaja esimene kruusaralli.


Foto: M-Sport

No comments:

Post a Comment