Sunday, June 10, 2018

Üli põneva lõpuga Sardiinia MM-ralli võitsid Neuville - Gilsoul. Tänak - Järveojale 9.koht ja punktikatse 3 MM-punkti



Sardiinia MM-ralli jätkus pühapäeval nelja kiiruskatsega, millest viimasel jagati lisapunkte.
Enne viimast 42,04 katsekilomeetrit hoidsid liidrikohta Sebastien Ogier – Julien Ingrassia (Ford Fiesta WRC), kelle edu Thierry Neuville – Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 Coupe WRC) ees oli 3,9 sekundit. Kolmandad olid Esapekka Lappi – Janne Ferm (Toyota Yaris WRC), kes jäid liidritest maha 54,2 sekundiga. Ott Tänak – Martin Järveoja (Toyota Yaris WRC) alustasid viimast võistluspäeva 9.kohal ning nende päeva eesmärgiks oli püüda kaheksandat kohta, millest neid lahutas minut ja 46 sekundit ning kindlasti mindi punktikatselt püüdma võimalikult suurt punktisaaki.

SS17 Cala Flumini 1 - 14.06 km

Võistluspäeva alustati päeva pikima katse esimese läbimisega ning selle parima aja sõitsid välja Neuville – Gilsoul, kes vähendasid Ogier – Ingrassiaga vahet 0,8 sekundi võrra ja nüüd oli kahe võistluspaari vahe 3,1 sekundit. Avakatse kolmas aeg Tänak – Järveojale, kes jäid belglastest maha 6,5 sekundiga.

SS18 Sassari - Argentiera 1 - 6.96 km

Ka järgneva katse parima aja sõitsid välja Neuville – Gilsoul, kes vähendasid Ogier – Ingrassiaga vahet veel 1,8 sekundi võrra. Fordi sõitjate edu oli Hyundai meeste ees sulanud nüüd kõigest 1,3 sekundile. Katse kolmas aeg Andreas Mikkelsen - Anders Jaegerile (Hyundai i20 Coupe WRC), kes kaotasid meeskonnakaaslastele 2,4 sekundiga. Tänak – Järveojale päeva teiselt katselt neljas aeg ja 2,6 kaotussekundit. Üldarvestuse kaheksandast kohast lahutas eestlaseid nüüd 31,6 sekundit.
Katsel tegid spinni ja kaotasid mõned väärtuslikud sekundid Craig Breen – Scott Martin (Citroen C3 WRC).

SS19 Cala Flumini 2 - 14.06 km

Neuville – Gilsoul ei andnud konkurentidele midagi lihtsalt ära ka ralli eelviimasel katsel ning võtsid juba päeva kolmanda katsevõidu. Ralli liidrite edust kärbiti veel maha 0,5 sekundit ning nüüd oli enne viimast 6,96 km kahte võistluspaari lahutamas kõigest 0,8 sekundit. Et asi veel põnevam oleks, siis unustas Ogieri kaardilugeja Ingrassia eelviimase katse ajakontrolli nende ajakaardi. Õnneks võtsid selle katse lõpust endaga ühes ning andsid ülesõidul oma möödunud aastastele meeskonnakaaslastele üle Ott Tänak – Martin Järveoja, kes katsel said kirja kolmanda aja ning kaotasid katsevõitjatele 4 sekundiga.

SS20 Sassari - Argentiera 2 - 6.96 km

Viimasel katse ja kogu ralli jackpoti võtsid viimasel katsel Thierry Neuville – Nicolas Gilsoul, kes suutsid põnevas lõpuduellis edestada Sebastien Ogier – Julien Ingrassiat 1,5 sekundiga, mis tähendas rallikokkuvõttes belglastele 0,7 sekundilise eduga nende karjääri üheksandat MM-ralli võitu.
Kui Portugali rallil teenisid Neuville – Gilsoul 30 võimalikust punktist 29, siis Sardiinias võeti maksimum 30 punkti. MM-liidrina jätkavad Neuville – Gilsouli jaoks oli see nende karjääri teiseks ralliks, kus nad suutsid viimasel katsel oma teise koha võiduks pöörata ning lõpetada just 0,7 sekundilise eduga. Täpselt samaga said belglased hakkama möödunud aastasel Argentina rallil, kui viimasel katsel suudeti mööduda ja lõpuks edestada Elfyn Evansit – Daniel Barrittit.
Võistluse lõpetasid teisel kohal Sardiinia MM-ralli kolmekordsed võitjad Sebastien Ogier – Julien Ingrassia, kes siis nagu juba eelpool mainitud pidid oma esikoha Hyundai võistlejatele loovutama vaid 0,7 sekundiga. Ralli kolmas koht Espekka Lappi – Janne Fermile, kes jäid võitjatest maha juba ligi kahe minutiga. Ott Tänak – Martin Järveoja lõpetasid võistluse küll esialgsetel andmetel absoluutarvestuse kaheksandal kohal, kuid hiljem lisati nende ajale 40 trahvisekundit, viimasesse ajakontrollpunkti hilinemise eest, mis kukutas eestlased üheksandaks. Kas see trahv ka kehtima jääb selgub tõenäoliselt lähi tundide jooksul. Punktikatselt teenisid eestlased 3 MM-punkti.

Sardiinia MM-ralli lõppjärjestus
               
1.Neuville / Gilsoul Hyundai i20 Coupe WRC 3:29:18.7
2.Ogier / Ingrassia Ford Fiesta WRC +0:00.7
3.Lappi / Ferm Toyota Yaris WRC +1:56.3
4.Paddon / Marshall Hyundai i20 Coupe WRC +2:55.2
5. Østberg / Eriksen Citroën C3 WRC +3:10.9
6.Breen / Martin Citroën C3 WRC +4:31.7
7.Latvala / Anttila Toyota Yaris WRC +11:22.1
8.Kopecky / Dresler Škoda Fabia R5 +13:14.6
9.Tänak / Järveoja Toyota Yaris WRC +13:18.2
10.Suninen / Markkula Ford Fiesta WRC +15:30.4

Autoralli MM-sari läheb nüüd kuue nädalasele võistluspausile, mille jooksul saab Ott Tänakut ja Martin Järveoja näha juuli keskel sõitmas kodusel Shell Helix Rally Estonial ning crosskartidel ka juuni lõpus toimuval Delfi Rallipäeval.Järgmine MM-ralli sõidetakse 26.-29.juulini Soome teedel.

Foto: Hyundai Motorsport

No comments:

Post a Comment