Friday, March 8, 2019


Mehhiko MM-ralli avakatse võitsid Esapekka Lappi – Janne Ferm

Mehhiko ralli avakatse võit Lappi - Fermile


Autoralli MM-hooaeg sai Eesti aja järgi jätku neljapäeva õhtupoolikul. Hooaja esimese kruusaralli testina läbiti 5,31 km pikkune katse. Eseimest korda karjääri jooksul startisid nii testikatsele, kui avapäeva katsetele esimese autona Ott Tänak – Martin Järveoja (Toyota Yaris WRC).
Tänak – Järveoja Yaris WRC oli töökorras kahjuks aga vaid 3km ning siis olid eestlased sunnitud auto mootori sensori probleemi tõttu rajaäärde parkima. Kui Tänak – Järveoja sõiduvahend sai seejärel kuumades Mehhiko tingimustes jahtuma hakata, siis Martin Järveoja võttis ette ligi 2 km jooksudistantsi, et viia kiirelt mehaanikutele katse lõppu auto datakaart, et sealt tuvastada viga, mis nad rajaäärde jättis.

„See oli veidi enne katse lõppu ja seni oli meil autos hea tunne ja kõik töötas. Siis järsku aga oleks nagu keegi lülitist kõik välja lülitanud ja me ei saanud aru, et mis juhtunud oli. Tundub, et väike probleem, millel olid suured tagajärjed, kuid nüüd ootame, et saame auto hooldusesse tagasi ja korda,“ sõnas Tänak hooldusesse tagasi jõudnuna.

„Tänaku autol kadus ühe sensori signaal, mis hoiab mootorit töös. Kui see oleks juhtunud keset rallit, siis oleksime andnud Tänakule juhised, kuidas autot taaskäivitada. Aga kuna tegu oli testikatsega, siis ei hakanud riskima. Toome auto hooldusalasse, vaatame kõik üle ja käivitame auto alles siis. Olen üsna veendunud see pole suur probleem ja esimesel katsel on Tänak kindlasti stardis,“ sõnas Toyota meeskonna insener Delfile.

Hooldusalas tuvastati, et Tänaku autol kadus ühe sensori signaal, mis hoiab mootorit töös ning see probleem lahendati kiirelt. Korraldajad andsid eestlastele eriloa ning lubasid nad peale WRC autode testikatse lõppu veel rajale, koos ülejäänud võistlejatega. Peale auto kordaseadmist jõudsid eestlased läbida katse ühe korra ning välja sõita katse üheksanda aja 3.48,1.

Hooaja esimese kruusaralli testikatse võitsid Kris Meeke – Sebastian Marhsall, kes said parimal läbimisel kirja aja 3.44,2.
Katse teine ja kolmas aeg kuulusid Hyundai võistluspaaridele. Vaid 0,1 sekundiga jäid Meeke – Marshallist maha Andreas Mikkelsen – Anders Jæger (Hyundai i20 Coupe WRC) ja 0,3 sekundiga MM-arvestuse teised mehed Thierry Neuville – Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 Coupe WRC).

Mehhiko ralli avakatse sõideti Eesti aja järgi reede varahommikul ning selleks oli 1,14 km pikkune Léoni publikukatse. Lühikese sutsaka parima aja said kirja Esapekka Lappi – Janne Ferm (Citroen C3 WRC). Sarnaselt testikatsega said ka ralli avakatselt kirja teise aja Andreas Mikkelsen – Anders Jæger (Hyundai i20 Coupe WRC) ning taaskord loovutati katsevõit vaid 0,1 sekundilise kaotusega,
Katse kolmas aeg läks jagamisele koguni viie võistluspaari vahel, kelleks olid Elfyn Evans – Scott Martin (Ford Fiesta WRC), Kris Meeke – Sebastian Marhsall (Toyota Yaris WRC), Ott Tänak – Martin Järveoja, Thierry Neuville – Nicolas Gilsoul ja Sebastien Ogier – Julien Ingrassia (Citroen C3 WRC). Kõik nad jäid liidritest maha 0,6 sekundiga, kuid neist viiest said reaalselt katsel aja kirja vaid Evans ja Meeke. Peale Meeke läbimist katse tühistati ning MM-arvestuse kolm parimat, kes ei saanud rajal käiagi said kohtunike otsuse järgi kirja nominaalaja.
Katse tühistamise põhjuseks tehistrampliin, millelt maandusid ohtlikult paljud võistluspaarid, nende hulgas ka katse võitnud Lappi – Ferm.


VIDEO: Lappi - Ferm SS1 stiilinäide

Mehhiko ralli järjestus peale SS1

1.Lappi / Ferm Citroën C3 WRC 1:00.6
2.Mikkelsen / Jæger Hyundai i20 WRC +0:00.1
3.Ogier / Ingrassia Citroën C3 WRC +0:00.6
4.Meeke / Marshall Toyota Yaris WRC +0:00.6
5.Tänak / Järveoja Toyota Yaris WRC +0:00.6
6.Neuville / Gilsoul Hyundai i20 WRC +0:00.6
7.Evans / Martin Ford Fiesta WRC +0:00.6
8.Suninen / Salminen Ford Fiesta WRC +0:01.5
9.Sordo / Del Barrio Hyundai i20 WRC +0:01.5
10.Latvala / Anttila Toyota Yaris WRC +0:01.7

Foto: Citroen Racing

No comments:

Post a Comment