Saturday, June 11, 2016

Sardiinia MM-rallit juhib Thierry Neuville. Katsevõidu saanud Tänak jätkab viiendana

Autoralli MM-võistluste kuues etapp jätkus laupäeval kuue kiiruskatsega. Ralli pikima võistluspäeva (177,70 km) jooksul läbiti kahel korral ka legendaarne 44,26 km pikkune Monte Lerno kiiruskatse.
Päeva avakatse võitsid eelmise generatsiooni Hyundai i20 WRC-ga sõitvad Kevin Abbring – Sebastian Marshall, kellele see oli karjääri esimeseks WRC katsevõiduks. 2,3 sekundiga kaotasid katsevõitjatele M-Sport sõitjad Eric Camilli – Benjamin Veillas (Ford Fiesta RS WRC), kes reedese võistluspäeva esimeses pooles olid hädas masina diferentsiaali probleemidega.
Katse kolmanda aja sõitsid välja Ott Tänak – Raigo Mõlder, kes Hyundai sõitjatele kaotasid 3 sekundiga.
Järgnevana sõidetud 22,39 km pikkuse Coiluna – Loelle katse esimese läbimise võitsid kõigi Eesti rallifännide rõõmuks Tänak – Mõlder. Rehvitootja DMACKile oli see esimeseks katsevõiduks nende uutele kruusarehvidele, mis kasutuses alates Portugali rallist.

Tänak - Mõlder tõid laupäeval uutele DMACK rehvidele esimese katsevõidu

Katse teise aja sõitsid välja Jari-Matti Latvala – Miikka Anttila (VW Polo R WRC), kes absoluutarvestuses vähendasid liidrite Thierry Neuville – Nicolas Gilsoulga (Hyundai i20 WRC) vahet 2,2 sekundi võrra ning nüüd oli Hyundai ja VW sõitjate vahe 9,7 sekundit.
Teist katset järjest sõitis TOP3 aja välja Camilli, kes kaotas katse võitnud Tänakule 1,5 sekundiga.
Legendaarse Micky hüppega Monte Lerno kiiruskatse esimese läbimise võitsid Mads Østberg - Ola Fløene (Ford Fiesta RS WRC), kellele see oli hooaja esimeseks katsevõiduks. Katse teise ajaga vähendas liidriga 6,8 sekundi võrra vahet Latvala ning nüüd oli veel esikohta hoidva belglase ja soomlase vahe vaid 2,9 sekundit.
Ka päeva kolmandal katsel sai esikolmiku aja kirja Camilli, kes kaotas katse võitnud meeskonnakaaslastele 8,1 sekundiga.
Absoluutarvestuses said päeva ainsale hoolduspausile kolmandana Sébastien Ogier – Julien Ingrassia (VW Polo R WRC), kes kaotasid liidritele 55,3 sekundiga. Tänak – Mõlder said lõunapausile seitsmendalt kohalt, kaotades Hyundai sõitjatele 2.34,6.
Võistluspäeva esimese korduvkatse võitis ralli liider Theirry Neuville, kes üldarvestuses suurendas katsel alles viienda aja saanud Jari-Matti Latvala ees edu 10,8 sekundi võrra.
Katse teise aja sai sama katse esimese läbimise võitnud Abbring, kes kaotas meeskonnakaaslasele 6,4 sekundiga. Vaid 0,3 sekundiga kaotas Abbringule Sébastien Ogier, kes ka üldarvestuses kolmandana jätkas.
Ott Tänaku teise ringi esimene katse tõi eestlase sõitu hirmutava hetke, kui tema võistlusmasinal sirge peal parem esimene rehv pauguga purunes. Õnneks jõudis saarlane katse finišisse, kuid ralli liidrile andis ta selle vahejuhtumiga ära kümnendiku rohkem kui ühe minuti.

Tänaku võistlusmasina rehv peale SS13

Järgnevana sõidetud Coiluna – Loelle katse korduvläbimise võitis Latvala, kes katsel teise aja saanud Neuvillelt võttis tagasi 0,8 sekundit.
Katse kolmas oli Ogier, kes kurtis katse lõpus ebastabiilse auto tagumise osa üle.
Tänak – Mõlder said võistluspäeva viiendalt katselt kirja seitsmenda aja, kaotades Latvalale 20,3 sekundiga.
„Katse esimesed kilomeetrid olid nagu oleks basseinis. Mitte midagi polnud näha ning teel olnud rööpad olid ääreni vett täis. Katse teine pool oli kuiv,“ võttis eestlane 22,39 km pikkuse katse kokku.
Katsel sõitsid teelt välja ja katkestasid Andreas Mikkelsen - Anders Jæger (VW Polo R WRC), kes enne seda hoidsid absoluutarvestuse viiendat positsiooni.
Laupäevase võistluspäeva lõpuks ootas võistlejaid 44,26 km pikkuse Monte Lerno kiiruskatse korduvläbimine. Katse võitis Thierry Neuville, kellele see oli juba seitsmendaks katsevõiduks.

Theirry Neuville on taas leidnud sõidukiiruse, mille ta vahepeal kaotanud oli

„Mu masin on nendes libedates tingimustes lausa imeline sõita. On olnud nauding heidelda ralli esikoha eest Jari-Matti Latvalaga, kuid meie jaoks oli taas üks väga hea võistluspäev. Homme saab küll raske olema, kuid me valmistume selleks korralikult ja anname endast parima,“ võttis karjääri teist MM-ralli võitu püüdev Hyundai sõitja Sardiinia ralli pikima päeva kokku.
Päeva viimase katse lõpetas teisena Latvala, kes on peale 15. sõidetud katset ka teine üldarvestuses. Belglasele kaotab soomlane enne nelja viimast kiiruskatset 16,1 sekundiga
Monte Lerno teise läbimise lõpetas sarnaselt esimese läbimisega kolmandana M-Sport sõitja Camilli.
Ott Tänak sai päeva viimaselt katselt kirja seitsmenda resultaadi, kaotades Neuvillele 56,4 sekiundiga.  Absoluutarvestuses hoiavad Tänak – Mõlder enne viimase võistluspäeva 40,26 km katsekilomeetrit viiendat kohta, kaotust liidritele on kogunenud 4.50,6.
„See katse oli meie jaoks liiga pikk ja viimased 15 km sõitime väga vaikselt. Homme on lühemad katsed ja need peaksid meile paremini sobima,“ võttis eestlane viimase katse ja eesootava kokku.
Viimsel katsel katkestas tehnilise probleemi tõttu ja kukkus sellega neljandalt kohalt kaheksandaks Mads Østberg.
Kuna ralli 12 kiiruskatsel oli seisak, mille põhjustas Lorenzo Bertelli väljasõit, siis lõi see absoluutarvestuses just WRC2 arvestuses tulemused sassi ning võistluse kohtunikud alles arutavad, kuidas see olukord lahendada, et kõik õiglaselt taas oma positsioonid tagasi saaks.

Katse katselt saavad Kruuda ja Fiesta R5 taas rohkem sõbraks

Seega ei hoia tegelikkuses Karl Kruuda – Martin Järveoja absoluutarvestuse üheksandat ja WRC2 klassi esikohta. Kruuda näitas päeva kuuest katsest kahel WRC2 arvestuse kuuendat ja kahel korral neljandat aega ning lõpetas päeva kolmanda resultaadiga.
"Olen väga rahul sellega, mis teema ja ma vaikselt juba harjun autoga. Järgmine kord olen juba palju kiirem,“ võttis Kruuda Sardiinia ralli laupäeva kokku.




Foto: Tomas Wanka, DMACK, Twitter

No comments:

Post a Comment