Saturday, July 1, 2017

Ott Tänak – Martin Järveoja hoiavad enne pühapäeva Poola MM-ralli teist kohta

Tänak - Järveoja näitasid Poolas laupäeval isegi ilma tagatiivata suurepärast tempot

Laupäeval ootas võistlejaid üheksa kiiruskatset ja 144,74 katsekilomeetrit. Liidrina startisid Thierry Neuville – Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 Coupe WRC), keda asusid 1,3 sekundi kauguselt jälitama Ott Tänak – Martin Järveoja (Ford Fiesta RS WRC´17) ja 6,6 sekundiga kaotasid liidritele peale reedest võistluspäeva Jari-Matti Latvala – Miikka Anttila (Toyota Yaris WRC).
Võistluspäeva avakatsena sõideti 15,55 km pikkuse Baranowo esimene läbimine, mille võidu võttis Latvala, kes edestas 0,8 sekundiga Neuville ja 2,1 sekundiga Tänakut. Tänak kurtis katse lõpus veidi pehmet auto seadistust ning lubas seda enne järgmist katset jäigemaks muuta.  
Laupäeva teise katsena sõideti ralli pikima katse Pozezdrze esimene läbimine, mille võidu võttis Tänak, kes ka uueks ralli liidriks tõusis. Eestlastel oli katsel ka väike off moment, kuid õnneks pääsesid nad vaid ehmatusega. Katse teised olid Hayden Paddon – John Kennard (Hyundai i20 Coupe WRC) +3,0 ja kolmandad Latvala – Anttila +4,0. Katsel oli probleeme Sebastien Ogieri´l – Julien Ingrassial (Ford Fiesta RS WRC´17), kellel purunes katsel kaks rehvi ning, kes kaotas veel lisaks aega spinni tõttu. Lisaks kaotas prantslane Fordi esipamperi, mis mõjutas koheselt ka auto juhitavust. Üldarvestuses kukkus prantslane koha võrra ning järgneval katsel kukkus Ogier juba kuuendaks.
14,75 km pikkuse Gołdap katsevõit läks Paddonile, kes edestas 1,4 sekundiga Neuville ja 1,8 sekundiga Tänakut. Liidrina jätkas Tänak, kes edestas Neuville 3,1 sekundiga.
Enne hoolduspausi sõideti 19,58 km pikkune Kruklanki kiiruskatse, mille võidu võtsid Neuville – Gilsoul, kes ka ralli liidriteks tõusid. Katse teine aeg Latvala – Anttilale +3,2 ja kolmas Tänak – Järveojale +4,4.  Teiseks kukkunud Tänak kaotas nüüd Neuvillele 1,3 sekundiga.
Peale hoolduspausi sõidetud Baranowo korduvläbimise võitis Neuville, kes edestas Tänaku 1,7 ja Latvalat 3,8 sekundiga. Esikolmik mahtus peale 15.sõidetud katset 13,3 sekundi sisse.
Järgnevana sõidetud Pozezdrze korduse võit läks Paddon – Marshallille , kes edestasid 2,7 sekundiga Ogier – Ingrassiat ja 4,8 sekundiga Dani Sordot – Marc Martid (Hyundai i20 Coupe WRC). Katsel neljanda aja välja sõitnud Tänak – Järveoja tõusid küll ralli liidriteks, kuid eestlaste Fordil puudus katse lõppu jõudes tagumine tiib, mis oli lihtsalt hoo pealt ära tulnud. Ka Neuville kaotas katsel aega, kuid tema probleem oli Tänaku omast väiksem, sest tema Hyundail oli purunenud vasak tagumine rehv, mida belglane katselõpus vahetama hakkas.
Katsel katkestasid Latvala – Anttila, kelle Toyotal tekkis tehniline probleem.
Esikolmik oli nüüd Tänak, Neuville +14,4 ja Paddon +39,3.
14,75 km pikkuse Gołdap katse korduvläbimise võit läks Paddonile, kes edestas 0,5 sekundiga Neuville ja 3,2 sekundiga Stéphane Lefebvre´t (Citroen C3 WRC).
Ilma Fordi tagatiivata katsel sõitnud Tänak sai katselt kirja kümnenda aja ning kaotas Paddonile 8,8 sekundiga. Kokkuvõttes jätkas liidrina Tänak, kelle edu oli Hyundai kaksiku Neuville, Paddon ees 6,1 ja 30,5 sekundit.
Laupäeva viimase pika katsena sõideti Kruklanki korduvläbimine, mille võitis Neuville, kes ka ise ralli liidriks tõusis. Katse teise aja sai Paddon, kes jäi meeskonnakaaslasest maha 0,5 sekundiga. Katse kolmas oli Lefebvre, kes kaotas Hyundai sõitjale 2,7 sekundiga. Endiselt mitte korras autoga sõitnud Tänak sai katselt kirja üheksanda aja ning kaotas Neuvillele 8,6 sekundiga. Ralli üldarvestuses teiseks kukkunud eestlane kaotas nüüd belglasele 2,5 sekundiga. Kolmas oli Paddon, kes jäi Neuvillest maha 24,9 sekundiga.
Päeva lõpetas Mikołajki Arena publikukatse, mille võitsid kolmandat päeva järjest Elfyn Evans – Daniel Barritt (Ford Fiesta RS WRC´17). 0,2 sekundi kaugusele jäid Fordi sõitjatest Neuville – Gilsoul ja kolmandad olid Andreas Mikkelsen - Anders Jæger (Citroen C3 WRC) +0,4
Tänak – Järveoja said päeva viimaselt katselt kirja kuuenda aja +0,8.
Võistluspäeva lõpus saabus ka rõõmustav teade, et Oti ja Martini Ford Fiesta WRC kadunud tagatiib on pealtvaatajate poolt leitud ning M-Sport meeskonnale tagastatud.

Liidrina lähevad pühapäevastele katsetele vastu Thierry Neuville – Nicolas Gilsoul, kelle edu teist järjestikust MM-ralli võitu jahtivate Ott Tänaku – Martin Järveoja ees on 3,1 sekundit.

„Püüdsime juhtunut kuidagi kompenseerida. Lõime eest spolerid maha ja reguleerisime amortisaatoreid," kirjeldas Tänak. Nii püüti saada auto tagumist otsa madalamaks ja nina tõsta. „Natuke õnnestus asja parandada, kuid tagatiib on asi, milleta sõites pole võimalik midagi heaks muuta. Tänavuse hooaja autode juures on see eriti oluline," võttis Tänak Delfi vahendusel ärevad hetked kokku.

Järveoja lisas, et Poola ralli rohketel trampliinidel ja nukkidel tekkis pidevalt tunne, et auto tahab end keerata üle nina. „Arvasime enne pikka kiiruskatset, et kaotame sellise masinaga rohkem, kuid väga suureks vahe ei läinudki. Sõitsime sellistes oludes maksimumi piiril," märkis ta.

„Meie poolt vaadatuna oli õnneks ka teistel ebaõnne ja kõik on veel lahtine. Pühapäeval ootab ees pikk päev keeruliste kiiruskatsetega," sõnas Tänak Delfile.

Absoluutarvestuse kolmandad on Hayden Paddon – Seb Marshall, kes jäävad meeskonnakaaslastest maha 25,5 sekundiga.

WRC2 arvestuses sõitvad Raul Jeets – Kuldar Sikk (Škoda Fabia R5) lõpetasid laupäevase võistluspäeva oma klassi seitsmendal kohal (+9:03,2). Parimatel katsetel näitasid eestlased kaheksandat resultaati. WRC2 klassi liidrina lõpetasid laupäevase võistluspäeva Ole Christian Veiby - Stig Rune Skjærmoen (Škoda Fabia R5).

74. ORLEN Rally Poland 2017 järjestus peale SS19

1.Neuville / Gilsoul Hyundai i20 Coupe WRC 2:10:26.3
2.Tänak / Järveoja Ford Fiesta WRC '17  +0:03.1
3.Paddon / Marshall Hyundai i20 Coupe WRC +0:25.5
4.Ogier / Ingrassia Ford Fiesta WRC '17 +1:32.0
5.Sordo / Martí Hyundai i20 Coupe WRC +1:43.8
6.Suninen / Markkula Ford Fiesta WRC '17 +2:06.2
7.Lefebvre / Moreau Citroën C3 WRC +2:20.3
8. Østberg/Fløene  Ford Fiesta WRC '17  +2:45.8
9.Evans / Barritt Ford Fiesta WRC '17 + +3:23.1
10.Mikkelsen - Jæger Citroen C3 WRC +3:34.6

Pühapäeval ootab võistlejaid neli kiiruskatset ja 59,66 katsekilomeetrit. Kõigil Eesti rallifännidel, kes ei ole ise Poolas rajaääres vaatamas on võimalik ralli otsustavatele hetkedele kaasa elada läbi ETV2 vahenduse, kus rallistuudios võtavad koha sisse Karl-Mihkel Eller ja Miko Niinemäe. SS21 live algab 10:00 ja otsustava punktikatse SS23 ülekanne 12:30. 


74. ORLEN Rally Poland 2017 pühapäevased kiiruskatsed (Eesti aja järgi)

SS20 Orzysz 1 11.15 km 09:10
SS21 Paprotki 1 [LIVE WRC Plus & ETV2 rallistuudio] 18.68 km 10:08
SS22 Orzysz 2 11.15 km 11:45
SS23 Paprotki 2 [Power Stage LIVE WRC Plus & ETV2 Rallistuudio] 18.68 km 13:18


Foto: M-Sport

No comments:

Post a Comment