Saturday, March 10, 2018


Mehhiko ralli keerulise avapäeva võitsid Sordo – Del Barrio. Tänak – Järveoja kolmandad

Mehhiko ralli avapäeva parimad olid Sordo - Del Barrio

Peale Eesti ajajärgi reede varahommikul sõidetud lühikest tänavakatset jätkus Mehhiko ralli üheksa kiiruskatsega. Võistluse esimese pika katsena sõideti 26,05 km pikkuse Duarte – Derramadero katse esimene läbimine. Katsevõidu võtsid 2017.aasta Mehhiko ralli võitjad Kris Meeke – Paul Nagle (Citroën C3 WRC), kes ka uuteks ralli liidriteks tõusid. Kusjuures Meeke – Nagle oli ainsad, kes võistluspäeva esimesele ringile otsustasid valida WRC sõitjatest erineva rehvivaliku. Kui kõik meeskonnad läksid rajale pehme rehviseguga, siis Citroëni sõitjad valisid lisaks pehmele segule ka kõva. Katse teine aeg kümnendana katsele startinud Dani Sordo – Carlos Del Barriole (Hyundai i20 Coupe WRC) +2,8 ja kolmas Mehhikos comebacki tegevatele Sébastien Loebile – Daniel Elenale (Citroën C3 WRC) +4,3. Ott Tänak – Martin Järveoja (Toyota Yaris WRC) alustasid päeva kuuenda ajaga +8,5 ning jätkasid üldarvestuses viienda kohal.
Kohe avakatsel olid Toyota Yaris WRC mootori probleemidega hädas Jari-Matti Latvala – Miikka Anttila, kelle auto jõuallikast kadus osa jõudu ning kippus ülekuumenema.

Rovanperä - Halttuneni päeva lõpetas keset teed olnud suur kivi

Katsel katkestasid WRC2 arvestuses võistlevad Kalle Rovanperä – Jonne Halttunen (Škoda Fabia R5), kelle auto tabas hüppelt maandudes keset teed olnud suurt kivi, mis auto radiaatorisse suure augu tekitas.

Järgnevana ootas ees võistluse kõige pikema katse, 31,44 km pikkune El Chocolate, mille jooksul võistlejad tõusid ligi 2800m kõrgusele merepinnast. Katsevõidu võtsid Sordo – Del Barrio, kes ise ka uuteks ralli liidriteks tõusid. Katse teine aeg M-Sport meeskonna sõitjatele Elfyn Evans – Daniel Barritt (Ford Fiesta WRC) +11,1 ja kolmas üldarvestuses teiseks kukkunud Meeke – Nagle´le +13,3.
Tänak – Järveojale päeva pikima katse esimese läbimise viies aeg +15,2.

17,23 km pikkuse Ortega katsel võtsid teise järjestikuse katsevõidu Sordo – Del Barrio, kes suurendasid oma üldedu Meeke – Nagle ees 15,1 sekundini. Katse teine aeg Loeb – Elenale +1,9 ja kolmas Tänak – Järveojale +3,4. 

Evans - Barriti auto peale üle katuse käimist

Nii Loeb, kui Tänak kerkisid üldarvestuses koha võrra, sest katsel käisid üle katuse Evans – Barritt. Kuuenda käigu pealt hüppest maandudes ei suutnud Evans autot enam kontrolli alla saada ning nii see juhtuski. Mehed tormasid autost välja ja olid kindlad, et ei saa edasi jätkata, kuid kui tolm oli hajunud, siis selgus, et auto kahjustused polegi nii hullud ning mehed panid uuesti kiivrid pähe, kinnitasid rihmad ja kihutasid katse finiši poole.
Enne hoolduspausi sõideti 1,11 km pikkune Leoni tänavakatse. Selle võidu võtsid Teemu Suninen – Mikko Markkula (Ford Fiesta WRC´17), kes edestasid 0,1 sekundiga Andreas Mikkelsen - Anders Jæger (Hyundai i20 Coupe WRC) ning 0,2 sekundiga Tänak – Järveoja. Kõige kehvemalt läks veidi üle kilomeetrine katse MM-arvestuse liidritel Thierry Neuville´l – Nicolas Gilsoul´il (Hyundai i20 Coupe WRC), kelle autol kadus kütusesurve ning belglased kaotasid vaid kilomeetrise katsega 26,5 sekundit ning kukkusid üldarvestuses üheksandaks.
Lõunasesse hooldusesse saabus liidrina Sordo, kes edestas Meeke 16,6 ja endist meeskonnakaaslast Loeb´i 17,9 sekundiga. Tänak jätkas neljandana +21,4.

Tänak - Järveoja olid avapäeval ainsad Toyota mehed, kes päeva lõppu jõudsid

„Meil on samad probleemid nagu teistel Toyotadel. Üritame sellega võimalikult hästi toime tulla. Peame sõitma ilma ALS-ita, mis on süsteem, mis hoiab kiirust üleval, kui sa gaasi lahti lased. Ilma selleta on tegu justkui tänavaautoga. Peame kaua ootama, kuni jõud tagasi tuleb, aga gaas põhjas on mootoris jõud täielikult olemas. Sellega on võimalik toime tulla, aga keeruline on. Vaatame, mis hoolduspausil teha saab. Olen kindel, et mehed annavad endast parima,“ sõnas Tänak enne lõunast hoolduspausi.

Kui enne hoolduspausi andis Evans rõõmsalt intervjuud ja sõnas, et küll mehaanikud ta auto korda saavad teiseks ringiks, siis auto olekski korda saadud, kuid arstid enam tema kaardilugejat rajale ei lubanud. Kui alguses oli lootus, et mehed saavad laupäeval edasi sõita, siis Daniel Barrittil diagnoositud peapõrutuse tõttu otsustati siiski lõpuks võistlus tervisega mitte riskides katkestada.

Peale hoolduspausi ootas võistlejaid ja fänne ees hommikuste katsete kordused. Kui avaringi katsetele läksid enamus sõitjad va. Meeke sama rehviseguga, siis pärastlõunal oli pilt juba sootuks teine. Toyota ja Citroeni sõitjad ning Mikkelsen startisid korduvkatsetele kõvema rehviseguga. Ogier ja Suninen valisid lisaks kõvematele rehvidele kaasa ka ühe pehme seguga rehvi. Neuville ja Sordo aga läksid hooldusalast välja pehmete ja kõvemate rehvide mixiga.
Sarnaselt esimesele läbimisele võitsid ka Duarte – Derramadero korduse Meeke – Nagle, kes võtsid Sordo – Del Barriolt tagasi 4,3 sekundit. Päeva esimese TOP3 aja said kirja Sebastien Ogier – Julien Ingrassia (Ford Fiesta WRC´17) +0,3 ja katse kolmandad olid prantslaste endised meeskonnakaasalased Mikkelsen – Jæger +1,8. Tänak – Järveojale hoolduse järgselt neljas katseaeg +2,3. Kuna Loeb – Elena tegid katsel sõiduvea, mille tõttu mehed ise arvasid, et kaotasid u. 6-7 sekundit, siis tõusis Tänak Loebist mööda. Eestlase ja autoralli legendi vahe oli vaid 0,5 sekundit.
Kui sama katse esimesel läbimisel jäid WRC2 klassis rajaäärde soomlased Rovanperä – Halttunen, siis nüüd oli nende kaasmaalaste Jari Huttunen – Antti Linnaketo (Hyundai i20 R5) kord.

Loeb - Elena tõestasid juba avapäeval, et ralli on neil siiani veres

El Chocolate teine läbimine tõi muige näole paljudele rallifännidele üle maailma, sest võimsa katsevõidu võtsid Loeb – Elena. Kuuekordsed Mehhiko ralli võitjad edestasid Sordo – Del Barriot 5 ja Tänak – Järveoja 6 sekundiga. Kuna Meeke tegi katsel spinni ja kaotas Loebile 11,6 sekundit, tähendas see seda, et Loeb tõusis üldarvestuses teisele kohale. Tänak kukkus neljandaks ja jäi nüüd Sordost maha 20,4 sekundiga. Kui teise ringi avakatsel oli Ogier teeninud esimese TOP3 katseaja, siis nüüd jõudis prantslane katse lõppu kuuenda ajaga ning sõnas, et tegi katsel spinni.
Katse äärde jäid kaks Soome võistluspaari. 14,1 katsekilomeetril sõitsid teelt välja ja katkestasid Esapekka Lappi – Janne Ferm (Toyota Yaris WRC) ning 1,5 km kaasmaalastest eemal jäid rajaäärde Suninen – Marrkula, kelle Ford enam peale rajalt väljasõitu ei käivitunud. Õnneks oli mõlema meeskonnaga kõik korras.
Päeva viimase pika katsena sõideti 17,23 km pikkuse Ortega teine läbimine. Katse võit läks jagamisele Tänaku ja teist katset järjest heas hoos oleva Loebi vahel. Loeb jäi nüüd Sordost maha vaid 7,9 sekundiga ning edestas kolmandaks tõusnud Tänakut 5,5 sekundiga.

„Pingutasin sellele katsel kõvasti ja õnneks õnnestus meil see hästi. Tean, et Tänak on kiiretel katsetel väga hea, a tegime veatu sõidu. Auto on hea ning tegime ka hea rehvivaliku, meil pole probleeme. Me hoog on juba päris suur ja raske on enamat teha,“ sõnas üheksakordne maailmameister Loeb katse lõpus.

Katse kolmas aeg Latvalale, kes aga kiirustas katse finišist edasi, sest tema Yaris WRC-l oli põlema hakanud tühjeneva aku hoiatustuli. Kahjuks aga polnud soomlasel midagi suurt teha, sest Yarise generaator enam ei töötanud ning võistluspäev tuli seitsmendalt kohalt katkestada.
Enne publikukatseid sõidetud viimane korralik kruusakatse pakkus frustreeriva hetke Kris Meeke´le, kes oma sõiduvea tõttu tegi juba teist katset järjest spinni ning kukkus üldarvestuses neljandaks.
Probleeme oli katsel ka Neuville´l, kelle Hyundail kadus roolivõim ning belglane jäi nüüd Sordost maha juba ligi kahe minutiga.

Tänavuse Mehhiko ralli pikima võistluspäeva lõpetas kahel korral sõidetud Leoni Autodroomi katse. 2,3 km pikkuse publikukatse esimese läbimise parimad oli Tänak - Järveoja ja teise Ogier - Ingrassia.
Ööpausile said liidrina Dani Sordo – Carlos Del Barrio, kes edestavad Sébastien Loeb – Daniel Elena´t 7,2 ja Ott Tänak – Martin Järveoja 11 sekundiga.

Mehhiko ralli järjestus peale SS10:

1.Sordo / Del Barrio Hyundai i20 WRC 1:47:55.4
2.Loeb / Elena Citroën C3 WRC +0:07,2
3.Tänak / Järveoja Toyota Yaris WRC +0:11.0
4.Meeke / Nagle Citroën C3 WRC +0:25,0
5.Ogier / Ingrassia Ford Fiesta WRC +0:30.2
6.Mikkelsen / Jæger Hyundai i20 WRC +0:31.7
7.Neuville / Gilsoul Hyundai i20 WRC +2:01.9
8.Tidemand / Andersson Škodaa Fabia R5 +5:05.6


Mehhiko ralli teise võistluspäeva kiiruskatsed:

Laupäev 10.03

SS11 Guanajuatito 1 30.97 km 16:33
SS12 Otates 1 26.37 km 18:11
SS13 El Brinco 1 9.98 km 19:08   
SS14 Guanajuatito 2 30.97 km 22:21
SS15 Otates 2 26.37 km 23:54

Pühapäev 11.03

SS16 El Brinco 2 9.98 km 00:38
SS17 Autódromo de León 3 2.30 km  01:38
SS18 Autódromo de León 4 2.30 km 01:43
SS19 Street Stage León 2 1.11 km 04:26

Fotod: Hyundai Motorsport, Citroen Racing, Jonne Halttunen, Twitter

No comments:

Post a Comment