Wednesday, May 4, 2016

Autoralli Euroopa meistrivõistlused jätkuvad legendaarse Acropolise ralliga

Eeloleval nädalavahetusel sõidetakse Kreekas FIA ERC Euroopa autoralli meistrivõistluste kolmas etapp, Seajets Acropolis Rally.
Kui möödunud hooajal oli legendaarne Acropolis ralli ERC hooaja viimaseks kruusaralliks, siis tänavu sõidetakse võistlus viis kuud varem ning see on hooaja esimeseks kruusaralliks.
Peale 10 aastast pausi naaseb Akropolise ralli Lamia piirkonda Kesk-Kreekas.
Ajalooline Acropolis on rallifännidele eelkõige tuntud kui MM-sarja etapp, kuid viimased kaks hooaega on seal võisteldud ERC arvestuses. Enne hooaega 2014. võisteldi Kreekas viimati Euroopa meistrivõistluste arvestuses aastatel 1960-68.
Ralli on läbi aegade võitnud sellised nimed nagu Walter Röhrl, Björn Waldegård, Ari Vatanen, Stig Blomqvist, Juha Kankkunen, Carlos Sainz ja Colin McRae.
Acropolise rallil on märgiline tähendus ka Markko Märtini jaoks, sest aastal 2003 võitis ta esimese eestlasena MM-ralli just Kreeka teedel.

Seekord ilma WRC sarja staarideta

Euroopa meistrivõistlustel on tänaseks sõidetud kaks etappi ning nendel mõlemal olid lisaks ERC-sarja regulaarsetele võistlejatele stardis ka MM-sarjas osalevad sõitjad.
Hooaja avavõistluse Rally Islas Canarias ERC arvestuse võit läks võistluspaarile Aleksei Lukjanuk  - Aleksei Arnautov (Ford Fiesta R5), kes kahjuks hooaja teisele etapile ei jõudnud tänu testikatsel tehtud avariile.
Käimasoleva võistlusaasta ERC teise etapivõidu võtsid Iirimaal sõidetud Circuit of Ireland rallil Craig Breen – Scott Martin (Citroën DS3 R5).
Iirlane, kes võitis teist aastat järjest oma koduralli, osaleb tänavu autoralli MM-sarjas Abu Dhabi Total WRT meeskonnas ja sõidab Citroën DS3 WRC masinal ning esialgu tema kalendris rohkem ERC etappe kavas pole.
Lisaks Breenile osales Circuit of Ireland rallil ka teine MM-sarjas osalev võistluspaar Elfyn Evans - Craig Parry (Ford Fiesta R5), kelle ERC sarja debüüt lõppes liidrikohalt tehnilistel põhjustel katkestamisega (üle kuumenenud mootor) avapäeva kolmandal katsel. Britid jätkasid küll teisel võistluspäeval, kuid katkestasid ka selle, seekord rajalt väljasõidu tõttu.
Kui ERC hooaja teisel etapil osales kaks MM-sarja võistlejat, siis hooaja avavõistlusel hoidsid nö, MM-meeste lippu kõrgel Mads Østberg - Ola Fløene (Ford Fiesta R5). Norrakad juhtisid võistlust kuni avapäeva viimase katseni, kuid katkestasid siis väljasõidu tõttu.
Järjekorras 62.Acropolise ralli starti asub 36 võistluspaari ning seekord pole nende hulgas ühtegi MM-sarjas osalevat võistluspaari. ERC sarja sõitjatele lisandub veel 47 kohalikku meeskonda, kes sõidavad Kreeka meistrivõistluste etapi raames. Numbri all üks saavad rajale möödunud aastased Acropolis ralli võitjad Kajetan Kajetanowicz -  Jaroslaw Baran´i (Ford Fiesta R5). 

Möödunud hooaja Kreeka teede parimad ERC sõitjad olid Kajetan Kajetanowicz - Jaroslav Baran

Poolakad on ERC tiitlikaitsmist alustanud suurepäraselt ning hoiavad peale kahte etappi sarja liidrikohta. Kui mõlemal asfaldietapil lõpetasid Poola Olümpiakomiteelt enne Kreeka rallit Fair Play auhinna saanud mehed teisena, siis kruusal soovitakse kindlasti võtta hooaja avavõit.
Taas on stardis ka Aleksei Lukjanuk, kellel Iirimaa ERC etapp sootuks sõitmata jäi. Hüüdnime Astronaut kandva venelase kõrval võtab seekord koha sisse Roman Kapustin. Lukjanuki tavapärane kaardilugeja Aleksei Arnautov taastub veel Iirimaa ralli eelses testis saadud seljavigastusest ning seekord veel ralliautosse ei kipu. Kapustin ei tohiks olla Eesti rallifännidele võõras nimi, sest see mees on osalenud paljudel Eesti rallidel Vadim Kuznetsovi kaardilugejana.
Kodupubliku rõõmuks on taas stardis Athanassoulas Lambros (Škoda Fabia R5), kes möödunud aastal väga rasketes tingimustes sõidetud Acropolis rallil hoidis ka ralli liidrikohta, kuid pidi lõpuks paari sõiduvea tõttu endast mööda laskma nii Kajetanowiczi, kui ka Breeni ja lõpetas võistluse 15,3 sekundilise kaotusega kolmandana.
R5 võistlusmasina debüüdi teevad Kreekas lätlased Ralfs Sirmacis - Arturs Šimins, kes toovad rajale Läti meeskonna SRT Škoda Fabia R5 võistlusmasina.

Kreekas teevad SRT meeskonna Škoda Fabial R5 debüüdi lätlased Sirmacis - Šimins

Ühtekokku on Kreeka rasketele ja kivistele kruusateedele startimas 12 R5 masinat.
Lisaks ERC sarja võistlejate paremikule on Kreekas starti tulemas ka ERC2 sarja mõlemad tänavused osavõistlused võitnud Wojciech Chuchała - Daniel Dymurski (Subaru Impreza STi N15). Samuti on hooaja kolmandal etapil kohal ka ERC3 ja ERC Junior arvestuse liidrid  Łukasz Pieniążek - Przemysław Mazur (Opel Adam R2).


Jeets - Toom asuvad Kreekas püüdma hooaja esimesi ERC punkte

Tänavuse ERC hooaja teise stardi teevad Škoda Baltic Motorsport meeskonna Škoda Fabia R5 autol sarjas osalevad Raul Jeets ja Andrus Toom.
Hooaja avastardi tegid eestlased Iirimaal ning lõpetasid tihedas konkurentsis ja keerulistes tingimustes sõidetud võistluse ERC arvestuse 25.kohal. Uue meeskonna ja uue võistlusmasinaga võistelnud Škoda sõitjate parema tulemuse rikkus teisel päeval purunenud rehv, enne seda hoiti 16.kohta.
Eelkõige võtsid eestlased võistlust, kui harjumist uue masina ja meeskonnaga ning see neil ka õnnestus.
„Kokkuvõtvalt saame öelda, et oleme rahul, kuna hooaja esimene ralli selles sarjas on edukalt selja taga. Saime põhimõtteliselt kõike, kuiva teed, vihma ja ka lund. Auto töötas suurepäraselt ja meeskonnaga oli koostöö väga hea,“ võttis Raul Jeets Circuit of Ireland nädalavahetuse kokku.
Möödunud aastal sõideti Acropolise ralli kohati päris ekstreemsetes tingimustes ning tugevad vihmasajud muutsid teed kohati läbimatuks, tänu millele lõpuks tühistati kolm kiiruskatset.
Eestlased said rasketes tingimustes hästi hakkama ja lõpetasid võistluse kuuendana, mis oli nende hooaja parima resultaadi kordamine.
Kui eelmisel aastal olid Kreekas ekstreemsed ilmaolud ja katsete läbimine oli ellujäämiskursus, siis hetkel paistab, et tänavu asjad nii hulluks ei lähe. Testipäeval sadas osaliselt vihma ja hetkel on seal pea 10 kraadi sooja. Nädalavahetuseks lubab aga juba soojemat, üle 20 kraadist temperatuuri ja ka päikest.

Raul Jeet - Andrus Toom alustasid tänavust ERC hooaega Iirimaal

Teisipäeval tegid Raul ja Andrus koos teise Sports Racing Technologies meeskonna Ralfs Sirmacis - Arturs Šimins ning Aleksei Lukjanuki - Roman Kapustiniga testipäeva, mille käigus läbisid eestlased ca 40 kilomeetrit. Sõideti lõigul, mis on olnud samuti Akropolise ralli katse, tõusti 1300 meetri peale ja tuldi jälle alla tagasi.
„Oleme oodanud kruusale tulekut juba pikka aega. See on meile kõvasti kodusem pinnas ja tänane testipäev andis hea tunde. Škoda Fabia R5 on kruusal väga hea, testisime erinevaid rehve ja jäime hooaja esimese korraliku tööpäevaga kruusal rahule. See, mis me oleme katsete kohta kuulnud, on paljulubav. See, et ralli on toodud tagasi Lamiasse, on väga hea, saame ka nüüd sõita nendel katsetel, kus omal ajal on kihutanud WRC sarja parimad, teiste hulgas Markko Märtin koos Michael Parkiga. Homme saame juba katsetega lähemalt tutvust teha, ootame seda suure põnevusega,“ rääkis Raul Jeets peale teisipäevast testipäeva.

Teisipäevase testi väike videokokkuvõte nähtav SIIT


ERC hooaja kolmanda etapi Seajets Acropolis Rally kvalifikatsioonikatse sõidetakse reedel 6.mail Eesti aja järgi 11:23. Stardikohtade valik kvalifikatsioonikatse tulemuste alusel on reedel kell 14.00.
Ralli võistluskeskus asetseb Lamias. Kokku sõidetakse Kreekas 12 kiiruskatset kogupikkusega 231,52 kilomeetrit. Laupäeval stardib esimene auto esimesele katsele kell  10:08.
Eurospordi kanalilt saab vaadata ka mõlema päeva kokkuvõtteid, laupäeva kokkuvõte on eetris pühapäeva esimestel tundidel kell 01.45, kordus pühapäeval kell 09.00. Pühapäeva kokkuvõte on eetris kell 22.00.

Seajets Acropolis Rally stardinimekirja, katsete ajakava ja muu vajaliku info leiab FIA ERC ametlikult koduleheküljelt


Fotod: FIA ERC, SRT

No comments:

Post a Comment