Sunday, August 21, 2016

Saksamaa MM-rallit juhivad Ogier – Ingrassia. Tänak – Mõlder katkestasid tehnilisel põhjusel

Saksamaa MM-ralli jätkus laupäeval üheksa kiiruskatsega. Päeva kõige raskem katsumus ootas sõitjaid ees Baumholderi linnakeses, kus sõjaväe treeningaladel sõideti kahel korral 40,8 km pikkune Panzerplatte Lang  kiiruskatse.
Hooaja üheksanda MM-ralli teist võistluspäeva alustati VW sõitjate Andreas Mikkelsen - Anders Jæger (VW Polo R WRC) juhtimisel. 4,3 sekundiga kaotasid meeskonnakaaslastele  Sébastien Ogier – Julien Ingrassia (VW Polo R WRC) ning kolmandad olid peale reedest võistluspäeva Hyundai sõitjad Thierry Neuville – Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 WRC´16), kes kaotasid liidritele 5,9 sekundiga.
Ott Tänak – Raigo Mõlder jätkasid rallit viiendalt kohalt ning avapäevaga oli neil liidritele kogunenud 55,4 kaotusekundit.
Laupäeva esimeseks katseks sõideti 14,73 km pikkune Freisen – Westrich kiiruskatse, mille võidu võttis ralli liider Mikkelsen, kes suurendas edu Ogieri ees 1,5 sekundi võrra. Katse kolmanda aja said avapäeva neljandana lõpetanud Dani Sordo – Marc Marti (Hyundai i20 WRC´16), kes kaotasid katse võitnud VW sõitjatele 3,8 sekundiga. 

Kahjuks pidid Tänak - Mõlder väga hästi kulgenud võistluse tehnilisel põhjusel pooleli jätma

Eesti vabariigi taasiseseisvumise hommikut alustasid Tänak –  Mõlder neljanda ajaga, kaotades Mikkelsen – Jægerile 5,5 sekundiga.
Järgevana sõidetud 14,45 km pikkuse Bosenberg katse võitis Ogier, kes võttis katsel alles viiendat aega näidanud Mikkelsenilt tagasi 5,6 sekundit ja nüüd oli kahe VW sõitja vaid 0,2 sekundit.
Katse teise aja sõitsid välja reedesel avakatsel käigukasti rikke tõttu katkestanud Jari-Matti Latvala – Miikka Anttila (VW Polo R WRC), kes kaotasid meeskonnakaaslastele 0,9 sekundiga. Nädalavahetuse parima aja sõitis välja Tänak, kes oli 2,1 sekundilise kaotusega kolmas. Kokkuvõttes jätkas eestlane  viiendana.
Järgnevana läbiti kahel korral soojenduseks 2,87 km pikkune Arena Panzerplatte publikukatse, mille esimese läbimise võidu võtsid erameeskonna Citreon DS3 WRC-ga sõitnud Stéphane Lefebvre - Gabin Moreau ja teise läbimise parimad olid Latvala – Anttila.
Kui ralli esikohaheitluses sõitis katse esimesel läbimisel parima aja Ogier, kes tõusis  Mikkelseni ees 0,2 sekundiga ralli liidriks, siis katse teisel läbimisel näitas Mikkelsen Ogierist ise paremat aega ning taastas 0,3 sekundilise eduga liidrikoha. Tänak – Mõlderilt esimesel läbimisel neljas ja teisel viies aeg.
Enne lõunast hoolduspausi ootas võistlejaid ees 40,80 km pikkune Panzerplatte Lang kiiruskatse, mille rajaäärsed betoonist blokid ehk Hinkelsteinid nõudsid ka sel aastal oma ohvrid.
Katse ülivõimsa võidu võtsid Ogier – Ingrassia, kes esikoha heitluses edestasid katsel neljandat aega näidanud Mikkelsen – Jægerit koguni 13,5 sekundiga. Üldarvestuses tähendas see seda, et kaks VW Polo R WRC sõitjat vahetasid omavahel kohad ning nüüd oli Ogieri edu Mikkelseni ees 13,2 sekundit.
Katse teise aja sõitis välja Sordo, kes kaotas küll Ogierile 10,5 sekundiga, kuid hispaanlane edestas omakorda oma meeskonnakaaslast Neuville 1,2 sekundiga. Absoluutarvestuses oli veel kolmandat kohta hoidnud Neuville edu Sordo ees 1,6 sekundit.
DMACK meeskonna eestlased näitasid ralli pikima katse esimesel läbimisel kuuendat resultaati. Katsel pehme rehviseguga sõitnud ja sellest tulenevalt peaaegu, et olematut pidamist kurtnud eestlane kaotas katse võitnud 2015.aasta Saksamaa ralli võitjale 43,6 sekundiga.
Kohe eestlaste järel startinud Stéphane Lefebvre - Gabin Moreau sõitsid katsel ühes kiires paremkurvis rajalt välja ning tabasid enda õnnetuseks masinaga Hinkelsteine, mis rebis masinalt mootori ning vigastasid sõitjaid. Katse peatati ning mehed viidi haiglasse, kus neil mõlemal tuvastati sisemisi vigastusi ning ka luumurde. Kaardilugeja Moreau´l tuli minna ka vasaku pahkluu operatsioonile.
Rallihullu sõidupäeviku autor soovib prantslastele kiiret paranemist ning taastumist, sellest päris hirmuäratavast õnnetusest. 


Peale hoolduspausi jätkus võistlus hommikuste katsete kordustega. Freisen – Westrich katse korduvläbimise võit läks Ogierile, kes suurendas edu Mikkelseni ees veel 6,7 sekundi võrra.
Katse teine oli Sordo, kes vähendas omakorda vahet Neuvillega sekundi võrra ning nüüd oli kahe Hyundai sõitja vahe vaid 0,6 sekundit.
Katselt tulid üheksanda ajaga Ott Tänak – Raigo Mõlder, kellel oli aga katsel olnud probleeme Ford Fiesta WRC masina generaatoriga. Kahjuks ei õnnestunud eestlastel katse ülesõidul tekkinud probleemile lahendust leida ning eestlased olid sunnitud ralli viiendalt kohalt katkestama. See oli DMACK meeskonna sõitjatele juba hooaja teine katkestamine generaatori probleemi tõttu, sest samal põhjusel jäädi rajaäärde ka aprillis sõidetud Argentina rallil.
Kui peale hoolduspausi sõidetud katsel vähendas Dani Sordo meeskonnakaaslase Thierry Neuvillega vahe peaaegu minimaalseks, siis järgneva katse võitis just belglane kes suurendas oma edu hispaanlase ees 2,7 sekundi võrra.
Katse teise aja sõitis välja Mikkelsen, kes võttis Ogierilt tagasi vaid 0,1 sekundit.
Päeva eelviimase katsena sõideti lühike Arena Panzerplatte katse ning teise katsevõidu järjest võttis Neuville, kes edestas seekord Sordot 0,4 sekundiga. Katse teise aja sõitis välja Latvala, kes üldarvestuses hoidis tänu avapäeva katkestamisele alles 62.positsiooni.
Päeva viimase katsena sõideti uuesti Panzerplatte Lang kiiruskatse, mille võidu võttis taas Ogier. Sarnaselt esimese läbimisega näitasid katse teist ja kolmandat aega Hyundai sõitjad Sordo ja Neuville. Kuna Sordo edestas katsel meeskonnakaaslast 4,1 sekundiga, tähenda see seda, et hispaanlane möödus üldarvestuses belglasest.
Enne pühapäevast nelja kiiruskatset juhivad Saksamaa MM-rallit Sébastien Ogier – Julien Ingrassia, kelle edu meeskonnakaaslaste  Andreas Mikkelsen - Anders Jæger ees on 33,4 sekundit. Kui ralli liidril on teise koha ees turvaline edu, siis Saksamaa ralli teiste poodiumikohtade pärast tuleb ralli viimastel katsekilomeetril kõva andmine. Vaid 3,6 sekundiga kaotavad norrakatele Hyundai sõitjad Dani Sordo – Marc Marti, kellest omakorda vaid 0,4 sekundi kaugusel on hispaanlaste meeskonnakaaslased Thierry Neuville – Nicolas Gilsoul.


Pühapäeval sõidetakse kaks lühikest korduvkatset, millest esimene sõidetakse taas Moseli piirkonnas ning teine Luksenburgi piiri lähedal Eifeli mägedes.

Saksamaa MM-ralli järjestus peale SS14:

1.Ogier / Ingrassia Volkswagen Polo R WRC 02:25:10.5
2.Mikkelsen / Jæger Volkswagen Polo R WRC +0:33.4
3.Sordo / Martí Hyundai i20 WRC '16 +0:37.0
4.Neuville / Gilsoul Hyundai i20 WRC '16 +0:37.4
5.Paddon / Kennard Hyundai i20 WRC '16 +3:33.9
6.Østberg/ Fløene Ford Fiesta RS WRC +4:06.4
7.Lappi / Ferm Škoda Fabia R5 +7:16.2
8.Tidemand / Andersson Škoda Fabia R5 +7:43.2
9.Kopecký / Dresler Škoda Fabia R5 +8:26.1
10.Kremer / Winklhofer Škoda Fabia R5 +8:44.5



Foto:DMACK

No comments:

Post a Comment