Sunday, March 12, 2017

Ott Tänak – Martin Järveoja hoiavad enne Mehhiko ralli viimast võistluspäeva neljandat kohta



Pärast palju segadust tekitanud Mehhiko ralli reedest võistluspäeva jätkus võistlus üheksa kiiruskatsega ning võitlejaid ootas ees 157,57 katsekilomeetrit.
Esimese täispika tööpäeva avakatsena sõideti 27,42 km pikkuse Media Luna esimene läbimine. Katse võidu võtsid Dani Sordo – Marc Marti (Hyundai i20 Coupe WRC), kes aga olid reede õhtusel viimasel katsel tekkinud segaduse tõttu nö. suurest mängust väljas. Vähemalt esialgu.
Katse teise aja said Sébastien Ogier – Julien Inrgassia (Ford Fiesta RS WRC´17), kes jäid Hyundai sõitjatest 3,2 sekundi kaugusele. Katse kolmandad olid Kris Meeke – Paul Nagle (Citroen C3 WRC) (+4,1), kes jätkasid ralli üldarvestuses liidrina.
M-Spordi mehaanikud olid ööga suutnud Ott Tänaku– Martin Järveoja (Ford Fiesta RS WRC´17) võistlusauto õigesse seadesse saada ning päeva esimeselt katselt meestele viies aeg (+13,6).
Eestlased tõusid selle tulemusega üldarvestuses ühe koha võrra möödudes Juho Hänninenist – Kaj Lindströmist (Toyota Yaris WRC) ning olid nüüd neljandad.  Hänninen kurtis katse lõpus, et tal on üsna kehva olla ning haigena ei ole sellistes kuumades tingimustes just parim sõita.

„See oli rehvidele raske katse, kuid õnneks tunduvad me omad täitsa ok. Auto on võrreldes eilsega oluliselt parem – võiks öelda isegi perfektne,“ sõnas Tänak laupäeva avakatse lõpus.

Järgmisena ootas sõitjaid ees päeva pikima katse Lajas de Oro (38,31 km) esimene läbimine. Teist katset järjest näitas parimat aega Sordo, kelle järel sai teise aja Meeke (+0,9) ja kolmanda Ogier (+3,6). Tänak sai sarnaselt avakatsega viienda aja ning jäi hispaanlasest maha 15,3 sekundiga.
Päeva teine katse jäi viimaseks Citroeni sõitjatele Stéphane Lefebvre´le - Gabin Moreau´le, kes oma C3 WRC ühest vasakkurvist väljumisel kraavi sõitsid ning sealt enam välja ei pääsenud. Kui Citroeni sõitjad pääesesid üle katuse käimisest, siis erasõitjad Lorenzo Bertelli – Simone Scattolini (Ford Fiesta RS WRC´17) keerasid oma võistlusauto üle katuse, kuid peale väikest pausi said nemad rallit jätkata.

Enne päeva esimest hoolduspausi sõideti veel 10,09 km pikkune El Brinco katse. Taaskord läks katsevõit Hyundaile, kuid seekord Thierry Neuville´le – Nicolas Gilsoul´ile (Hyundai i20 Coupe WRC). Päris üksi siiski Neuville katsevõitu nautida ei saanud, sest kümnendiku pealt identse aja sõitis belglasega välja Meeke. 0,8 sekundiga jäi katse võitu jaganud meestest maha Ogier. Ott Tänakule ka päeva kolmandalt katselt viies aeg (+2,2). Kokkuvõttes juhtis rallit Meeke, kelle edu Ogieri ees oli 23,5 ja Neuville ees minut ja 7,1 sekundit. Esimesena jäi poodiumilt välja Tänak, kes jäi liidrist maha minuti ja 59 sekundiga.

Peale hoolduspausi jätkus ralli Media Luna korduvläbimisega. Hooaja esimese kruusakatse võidu võttis ralli kolmekordne võitja Sébastien Ogier. Prantslase järel sai teise aja Meeke, kes andis Ogierile ära 2,2 sekundit. Katse kolmas oli Madia Luna esimese läbimise võitnud Sordo (+2,6).
Kui katse kolmas aeg ehk ei andud hispaanlasele põhjust naeratamiseks, siis võistluse kohtunike otsus tõi küll Hyundai sõitjale naeratuse, sest talle reede õhtul antud 10 minutiline ajatrahv tühistati osaliselt ning Sordo tõusis üldarvestuse 12. kohalt kaheksandaks.
Ott Tänak – Martin Järveoja jätkasid peale hoolduspausi heas tempos ning eestlastele päeva neljandalt katselt neljas aeg (+5,6).

Järgmisena ootas võistlejaid ees päeva pikima katse korduvläbimine. Katse võidu võttis Meeke ja seda  hoolimata sellest, et katse viimases lõigus lõhkus ta parema esirehvi. Katse teine oli Neuville (+5,7), kes esiotsa sõitjatest ainsana valis teise ringi katsetele kõik pehme seguga rehvid. Katse kolmas oli Tänak, kes küll splittides oli väga võrdne Hyundai sõitjaga, kuid katse lõpus kaotas Neuville´le 6,9 sekundiga.
„Katse algus oli meil väga hea, kuid katse lõpuosa oli libe ning seal andsime natukene aega tagasi,“ sõnas Tänak päeva pikima katse teise läbimise järel.

Esikoha heitluses kaotas väärtuslike sekundeid Ogier, kes katse viimases osas tehtud spinni tõttu kaotas u.10-12 sekundit. Lõpuks jäi ta katse võitnud ja ralli liidrina jätkanud Meeke´st maha 18,2 sekundiga, mis tähendas, et üldarvestuses oli nüüd Citroeni ja Fordi sõitja vahe 39,5 sekundit.

Enne kolme publikukatset sõideti veel El Brinco katse teine läbimine. Kui päeva neljandal katsel said hooaja esimese kruusaralli katsevõidu Ogier – Ingrassia, siis kaks katset hiljem oli Tänak – Järveoja kord, kes edestasid 0,4 sekundiga just meeskonnakaaslasi. Katse kolmandad olid Neuville – Gilsoul, kes kaotasid eestlastele 1,2 sekundiga.

Enne päeva lõpetanud lühikest Leoni linnakatset sõideti veel ära reede õhtul palju segadust tekitanud Leoni autodroomi katse, mida sarnaselt eelneva päevaga läbiti kahel korral.
Vihmas sõidetud katse mõlemal läbimisel näitasid parimat aega Elfyn Evans – Daniel Barritt (Ford Fiesta RS WRC´17), kelle sõidu ajal vihmasadu alles kogus tuure.
Otile ja Martinile autodroomi läbimistelt kümnes (+7,0) ja üheksas (+5,2) aeg. Peale nende sõitu vihmasadu lakkas.

„Taaskord saime siin katsel vihma. Õnneks olime seekord kõvema rehviga ning kaotasime selle lühikese katsega vähe. Täna oluliselt parem päev kui eile ning tegime ka õiged rehvivalikud. Olen päevaga rahul, sest ka tempo kasvas pidevalt. Proovime ka homset sarnaselt tänasega nautida ja vaatame, mis siis saab,“ võttis Tänak võistluspäeva enne laupäeva viimast katsekilomeetrit kokku.

Päeva viimase katsena sõidetud 1,33 km pikkuse Leoni linnakatse võidu võttis võistluspaar nr.1 Ogier –Ingrassia. Tänak – Järveoja kaotasid meeskonnakaaslastele 2,4 sekundiga ning olid katse kuuendad .

14. Rally Guanajuato Mexico 2017 järjestus peale S17

1.Meeke / Nagle Citroën C3 WRC 02:47:33.3
2.Ogier  / Ingrassia Ford Fiesta WRC '17 +30,9
3.Neuville / Gilsoul Hyundai i20 Coupe WRC +01:10,5
4.Tänak / Järveoja Ford Fiesta WRC '17 +02:12,6
5.Paddon / Kennard Hyundai i20 Coupe WRC +03:25,5
6.Latvala / Anttila Toyota Yaris WRC +04:32,6
7.Hänninen  / Lindström Toyota Yaris WRC +04:32,9
8.Sordo / Marti Hyundai i20 Coupe WRC +05:16,1
9.Evans / Barritt Ford Fiesta WRC '17 +08:41,9
10.Tidemand / Andersson Škoda Fabia R5 +09:26,4

Pühapäeval sõidetakse Mehhiko rallil kaks kiiruskatset, kogupikkuses 54,90 km.

Ralli viimast katset SS19, mis on võistluse punktikatseks on lisaks WRC+ ja Red Bull TV-le võimalik näha ka ETV2 vahendusel. ETV Rallistuudio ülekanne algab kell 19.30 ETV2-s. Lisaks Karl-Mihkel Ellerile on stuudios koha sisse võtnud Urmo Aava.

Kodustest kanalitest on veel end ralli tegemistega kursis hoidmas Delfi, kus 21:30 alustab Marek Lindmaa juhtimisel Delfi Rallistuudio. Seekordsed stuudiokülalised on Silver Kütt ja Peep Pahv.

14. Rally Guanajuato Mexico 2017 ajakava (Eesti aja järgi)

Pühapäev

SS18 La Calera 32.96 km 18:43
SS19 Derramadero [Power Stage LIVE] 21.94 km 20:18


Foto: M-Sport

No comments:

Post a Comment