Tuesday, February 2, 2016

Autoralli Euroopa meistrivõistluste tiitlijaht saab alguse märtsis



Maailma vanima rallisarja meister selgub tänavu juba 64.korda. Võistlussarja mille esimene hooaeg sõideti aastal 1953, on võitnud sellised legendaarsed nimed nagu: Rauno Aaltonen, Sandro Munari, Walter Röhrl, Bernard Darniche, Miki Biasion jpt.
Möödunud hooajal sõideti kokku 10 rallit, mille võidud jagasid omavahel ära viis sõitjat. Võrdselt kolm võitu kogusid iirlane Craig Breen (Peugeot 208 T16 R5) ja poolakas  Kajetan Kajetanowicz (Ford Fiesta R5). Kui poole hooaja peal tundus, et meistritiitli suunas liigub Breen, siis pärast kolme järjestikus võitu Lätis, Iirimaal ja Portugalis Peugeot ralli akadeemia sõitja õnn pöördus ning uuesti tal seda enam leida ei õnnestunudki ning hooaja kokkuvõttes tuli vastu võtta hõbemedal.
Poolakad Kajetanowic – Baran alustasid hooaega võiduga Austrias, kuid järgmist võitu pidid Lotos rallitiimi sõitjad ootama koguni üheksa kuud ning just Küprose ja Kreeka ralli järjestikused võidud kallutasid meistritiitli lõplikult nende kasuks. Kajetanowicist sai läbi ajaloo viies poolakas, kes maailma vanimas sarjas meistritiitli võitnud. Kusjuures Fordiga võideti Euroopa meistritiitel viimati aastal 1994.

Möödunud hooaja meistrid näitasid head kiirust ka auto24 Rally Estonial
Kaks võitu möödunud hooajast on ette näidata ka kõikidele Eesti autoralli fännidele ja sõitjatele tuttaval Alexey Lukyanukil, kelle võit kodusel auto24 Rally Estonial oli ERC ajaloos märgiline, sest alates 2013. aastast, kui sarja promootoriks sai Eurosport, ei ole rallit võidetud N-rühma masinaga.
Juunis sõidetud Ypres Rally parim oli koduteedel sõitnud vanameister Freddy Loix (Škoda Fabia R5) ning sarnaselt belglasega pani koduteedel paremuse maksma ka tšehh Jan Kopecký (Škoda Fabia R5), kes võitis augustis sõidetud Barum ralli.

Uus hooaeg algas kehva uudisega

Tänavuse hooaja kalendris on sarnaselt möödunud hooajale kümme etappi, kuid kalendrist on kadunud Austrias sõidetud Jänner Rallye ning möödunud hooaja Šveitsis lõpetanud Rallye du Valais, mis on tänavu nö. varuralli.
Pärast kahte aastat on kalendris tagasi hispaanlaste  Rally Islas Canarias. Uue tulijana ERC kalendris on Poolas sõidetav Rzeszow asfaldiralli.
Tänavuse ERC hooaja pidi avama alates 2013.aastast Lätis sõidetav Rally Liepāja, kuid möödunud reedel pidid korraldajad peale Läti meteoroloogiainstituudi teadlaste ja ERC sarja promootoritega vestlust võtma vastu raske otsuse, et veebruari esimeseks nädalavahetuseks planeeritud hooaja avaetapp jääb kehvade tee- ja ilmaolude tõttu ära. Möödunud hooaja ERC sarja parim ralli loodetakse siiski ka sel aastal ära sõita, kuid selle täpne toimumine või mitte toimumine selgub millalgi lähitulevikus.
Seega algab tänavune hooaeg Läti lumiste ja jäiste teede asemel hoopis märtsis Hispaania asfaldil.
Aprillis liigub ERC karussell Iirimaale, kus sõidetakse hooaja teine asfaldiralli ning kuu hiljem sõidetakse Kreekas hooaja esimene kruusaralli. Juuni alguses sõidetakse Portugali kruusal ning kuu lõpuks jõuab võistlussari Belgiasse, kus sõidetakse järjekorras 62 Ypres asfaldiralli.
Viimased kaks hooaega on ERC kalendris juuli kuu kuulunud kodusele Rally Estoniale ning nii ka tänavu. Lõuna-Eesti kruusalt liigutakse augusti alguses Poola ning kuu lõpus ollakse Tšehhi asfaldil.
Tänavuse ERC hooaja lõpetab oktoobris sõidetav Küprose kruusaralli.
Kokku jagatakse tänavu autoralli Euroopa meistritiitel välja viies arvestuses - ERC, ERC2, ERC3, ERC Junior ja ERC Ladies Trophy.


ERC meistritiitli eest hakkavad heitlema kaks meest

Kui möödunud hooajal käis meistritiitli heitlus põhiliselt kolme mehe vahel - Kajetanowic, Breen ja Lukjanuk, siis tänavuseks hooajaks on sellest triost järgi jäänud duo. Iirlane Craig Breen otsib tänavu uusi väljakutseid  WRC sarjas, kus ta valitud rallidel sõidab AbuDhabi World Rally Team värvides Citroen DS3 WRC roolis.
ERC täis hooaja on kaasa lubanud teha möödunud aastased võitjad Kajetan Kajetanowicz – Jaroslaw Baran, kelle taga on endiselt Lotos Rally Team ning võistlusmasinaks meestele tuttav Ford Fiesta R5.
Aleksei Lukjanuk osales möödunud hooajal kaheksal ERC etapil, millest kolmel istus venelase kõrval ukrainlane Yevgen Chervonenko ning ülejäänud viiel tema tavapärane kaardilugeja Alexey Arnautov.

Lukjanuk - Arnautovi selle aasta plaan on ERC sarja võit

Kaheksast etapist seitsmel osaleti Ford Fiesta R5 maisnal, millega ka tänavu sõidetakse.
Suure tõenäosusega jagavad 2016 ERC meistritiitli just need kaks võistluspaari.

Kas ERC sarjas osalevad ka eestlased?

Eestlastest osales möödunud hooajal seitsmel Euroopa meistrivõistluste etapil Raul Jeets, kes neist kuuel sõitis koos Andrus Toomiga ja ühel (Rallye International du Valais) Kristo Kraagiga.
MM Motorsport meeskonna Ford Fiesta R5 masinal sõitnud eestlase parimateks tulemusteks jäi kaks kuuendat kohta (Rally Estonia ja Acropolis).
Tänavu alustasid Raul ja Andrus hooaega Eesti meistrivõistluste avaetapil Sarmas, kus osaleti Läti meeskonna SRT (Sports Racing Technologies) poolt ettevalmistatud Škoda Fabia R5 masinal. Hoolimata avapäeval purunenud kahest rehvist näidati rallimaalima ühe uuema R5 masinaga head tempot ning sama autoga oldi ka registreeritud Lätis toimuma pidanud ERC etapile, kuid nagu eelpool mainitud, siis see jääb kehvade olude tõttu ära. Rauli edasised hooaja plaanid on veel hetkel lahtised, kuid peaks selguma lähiajal.

Kas Raul Jeetsi ja Andrus Toomi saab näha uue Škoda Fabia R5 masinal ka ERC sarjas, selgub lähiajal



Parimate eestlaste tulemuste ees hoolitsesid möödunud ERC hooajal N-rühma sõitjad Siim Plangi – Marek Sarapuu (Mitsubishi Lancer Evo X) ja Rainer Aus – Simo Koskinen (Mitsubishi Lancer Evo IX).
Kui Plangi – Sarapuu said absoluutarvestuse teise koha ja ERC2 klassivõidu Liepajas, siis Aus – Koskinen näitasid Rally Estonial absoluutarvestuse kolmanda ning ERC2 klassi teise koha tempot. 
Plangi tänavuse hooaja plaanid on veel hetkel ebaselged ning koduste meistrivõistluste hooaja avaetapil Sarmas teda stardis polnud. Aus oli Sarmas kohal ning plaanib sõita kaasa kõik Eesti meistrivõistluste etapid ning suure tõenäosusega ka vaid ERC kalendrisse kuuluva Rally Estonia.

Tõenäoliselt näeme ka tänavu Aus - Koskineni kodusel ERC etapil kõrgete kohtade eest heitlemas

Kahe hooaja vahel on sahistatud, et ERC Junior arvestuses oli plaan paaril etapil osaleda EMV3 ja DMACK Juunioride klassi valitseval meistril Miko-Ove Niinemäel ja EMV4 klassi meistril Karl Martin Volveril. Kas me neid noori andekaid mehi ka näeme tänavu mõnel ERC etapil sõitmas, näitab aeg. Kindlasti on suurimat eestlaste osalust taaskord oodata kodusel auto24 Rally Estonial, kus möödunud aastal näidati väga häid tulemusi.

ERC hooaja 2016 kalender:

Rally Liepāja 5. 2. – 7. 2 *            
40. Rally Islas Canarias - El Corte Inglés 10.-12.märts
74. Circuit of Ireland 7.-9.aprill  
62. Seajets Acropolis Rally 6.-8.mai
51. SATA Rallye Açores 2.-4.juuni
62. Kenotek by CID LINES Ypres Rally 23.-25.juuni          
7. auto24 Rally Estonia 15.-17.juuli        
25. Rajd Rzeszowski 4.-6.august
46. Barum Czech Rally Zlín 26.-28.august
45. Cyprus Rally 7.-9.oktoober

*ralli tühistatud kehvade tee- ja ilmastikuolude tõttu ja määramata ajaks edasi lükatud            



Fotod: Zdenek Kanpik, Josep Petru – EWRC, Ray Põder