Friday, October 14, 2016

Ott Tänak ja Raigo Mõlder lõpetasid keerulistes tingimustes sõidetud Kataloonia ralli reedese võistluspäeva üheksandana

Tänavuse hooaja ainus segaralli sai alguse neljapäeva õhtul, kui Barcelona vihmamärgadel tänavatel sõideti 3,20 km pikkune publikukatse, mille võidu võtsid Ott Tänak – Raigo Mõlder (Ford Fiesta RS WRC). Eestlaste edu katse teisena lõpetanud erasõitjate Lorenzo Bertelli – Simone Scattolini (Ford Fiesta RS WRC) oli 2,7 ja Hispaania teedel tõenäoliselt oma neljanda MM-tiitli ära kindlustavate Sébastien Ogier – Julien Ingrassia (VW Polo R WRC) ees 3,5 sekundit. Uskumatut palju kaotasid lühikesel avakatsel aega VW sõitjad Jari-Matti Latvala – Miikka Anttila, kes kaotasid Tänak – Mõlderile 3,5 kilomeetriga koguni 12 sekundi ning mehed olid katse lõpus aega nähes ise sama üllatunud, kui kõik teised.
Kataloonia ralli jätkus reede hommikul ning kui avakatsel oli pinnaseks asfalt, siis reedel ootas võistlejaid ees kuus kruusakatset. Võistluspäevast, milles puudus ka hoolduspaus kujunes kõikidele sõitjatele keeruliste ilmatingimuste tõttu väga raskeks ning kõik sõitjad kirjeldasid rajal olnud väga märgasid ja libedaid tingimusi kui kannatuste rada.
Päeva avakatsena sõidetud 12,50 km pikkuse Caseres kiiruskatse võit läks Hyundai võistluspaarile Thierry Neuville – Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 WRC´16), kes edestasid 1,6 sekundiga meeskonnakaaslasi Hayden Paddonit – John Kennardit (Hyundai i20 WRC´16), kellele on Kataloonia ralli sajas ühine start. 2,5 sekundit jäid katsevõitjatest maha Ogier – Ingrassia. Päeva liidrina alustanud Tänak – Mõlder kaotasid libedates tingimustes tänu stardipositsioonile kõvasti aega ning kukkusid esikohalt üheksandaks. Uueks liidriks kerkinud Neuvillele kaotas Tänak nüüd 36 sekundiga.

Avakatse võitnud Tänak - Mõlder lõpetasid reedese võistluspäeva üheksandana

Kohe avakatsel keerasid oma Citroen DS3 WRC auto üle katuse Kris Meeke – Paul Nagle, kes hoolimata sellest said katselt kirja üheksanda aja, kaotades katse võitnud Hyundai meestele 40,9 sekundiga.
Päeva kõige lühema 6,5 km pikkuse Bot kiiruskatse võitis Barcelona tänavatel aega kaotanud Latvala, kelle edu teisena lõpetanud Ogieri ees oli 1 ja Neuville ees 1,4 sekundit. Kuna enne katset oli Neuville ja Ogieri vahe 0,3 sekundit, siis tähendas see seda, et uueks ralli liidriks kerkis 0,1 sekundiise eduga Ogier.
Tänak näitas päeva teisel katsel kümnendat aega ning jätkas üldarvestuses üheksandana. Katse võitnud Latvale kaotas eestlane 9,2 sekundiga.
Enne hoolduspausi sõidetud ralli pikima katse Terra Alta, millel pikkust 38,95 km ja mis sisaldas nii asfaldit, kui kruusa, võttis võidu Latvala, kes tõusis teise järjestikuse katsevõiduga absoluutarvestuse kolmandaks. Liidrina jätkanud meeskonnakaaslasest jäi nüüd soomlane maha vaid 5,7 sekundiga. Teisena jätkas Neuville, kes jäi Ogierist maha 5,7 sekundiga. Esimesena poodiumikohalt jäid välja Dani Sordo – Marc Marti (Hyundai i20 WRC´16), kes kaotasid liidritele 10,2 sekundiga.
Tänak – Mõlder said ralli pikimalt katselt kirja kümnenda aja. Ligi 40 km pikkuse katse läbimiseks kulus eestlastel 52 sekundit kauem, kui katse võitnud soomlastel.
„Teed on väga rasked, libedad ja mudased nagu kõik tänased seni sõidetud katsed. Pole midagi teha, sest sellistes tingimustes lihtsalt pole pidamist. Me autol on endiselt diffri probleem, kuid see ei sega hetkel, sest tee on vett täis ja üle kolmanda käigu isegi sirgetel väga palju ei kasuta nagunii,“ võttis Tänak vesise ja libeda hommiku katsed kokku.
Peale hoolduspausi sõideti samade katsete kordused ja kui avakatsetel oli eespool startijatel eelis, siis nüüd olid kõik võrdselt väga hulludes tingimustes.
Caseres kiiruskatse korduvläbimise võitis koduteedel sõitnud Sordo, kes suurepärase ajaga tõusis ka uueks ralli liidriks. Enne katset rallit juhtinud Ogier kaotas hispaanlasele koguni 16,3 sekundi ja kukkus 6,1 sekundilise kaotusega teiseks.
Kui päeva esimesest kolmest katsest kaks võitis Latvala ja tõusis hea sõiduga kolmandaks, siis teise ringi korduvkatsel lõhkus soomlane VW vedrustuse ning oli sunnitud katkestama.
Möödunud aastal Kataloonia MM-ralli avapäeval kolm kiiruskatset võitnud Tänak näitaks päeva neljandal katsel 12. katseaega ning jätkas üldarvestuses üheksandal kohal.
Ka järgenva kiiruskatse võidu võttis Sordo, kes suurendas oma üldedu Ogieri ees 11,8 sekundile.
Katse teise aja sõitis välja Tänak, kes jäi katse võitjast maha 1,2 sekundit.
Päeva viimase katsena sõideti Terra Alta korduvläbimine ning katsevõidu võttis päeva avakatsel üle katuse käinud Meeke, kes edestas teise aja saanud Sordot 1,7 sekundiga. Tänak – Mõlderile päeva viimaselt katselt kaheksas resultaat. Britist jäid eestlased maha 29,4 sekundiga.
Kataloonia MM-rallit juhivad reedese võistluspäeva järel koduteede sõitvad Dani Sordo – Marc Marti, kelle edu Sébastien Ogier – Julien Ingrassia ees on 17 sekundit. Kolmandalt kohalt lähevad laupäevaste katsete sekundeid mõõtma Andreas Mikkelsen - Anders Jæger (VW Polo R WRC), kes kaotavad Hyundai sõitjatele 35,1 sekundiga.
Ott Tänak – Raigo Mõlder lõpetasid rasketes tingimustes sõidetud Kataloonia ralli reedese päeva üheksandal kohal. Enne laupäevaseid asfaldi katseid jäävad eestlased koduteedel sõitvatest hispaanlastest maha 2:04,4.
„Siinne pinnas peaks olema kuiv, kuid ma pole eales varem midagi nii pehmet tundnud. Kogu pinnas oli korralikult üles keeratud ja see oli päris suur katsumust sellest kõigest ühes tükis läbi tulla. Meil jagus piisavalt draamasid, kuid õnneks oleme päeva lõpus,“ võttis laupäeval sünnipäeva tähistav Tänak Kataloonia ralli reedese võistluspäeva kokku.ˇ

VIDEO: Rally Catalunya Day1

Sander Pärn – James Morgan katkestasid

Pärast juulikuist Poola MM-rallit olid Hispaanias taas rajal ka Sander Pärn – James Morgan (Ford Fiesta R5). Neljapäeva õhtul sõidetud Barcelona linnakatse järel hoidsid DMACK meeskonna sõitjad WRC2 klassi kaheksandat kohta. Reedest võistluspäeva alustasid Pärn – Morgan kümnenda katseajaga. Kaotust avakatselt katse võitnud Teeemu Suninenile kogunes 1:08,1.

Pärn - Morgan rasketes tingimustes võistluspäeva lõppu ei jõudnud

 Päeva kõige lühemal katselt said Ford Fiesta R5 sõitjad kirja üheksanda aja, kaotades Pontus Tidemandile 19 sekundiga. Järgenval katselt aga Pärn – Morgan endam finišisse ei jõudnud, sest ühes aeglases kurvis sõitsid mehed ratta alt ning sellega oli meeste reedene võistluspäeva lõppenud.

Laupäeval ootab võistlejaid kaheksa kiiruskatset, kogupikkuses 139,18km. Kui reedel tuli võistlejatel hakkama saada kruusal, siis laupäeval ootavad võistlejaid asfalt.

52. RallyRACC Catalunya - Costa Daurada 2016 järjestus peale SS7:

1.Sordo / Martí Hyundai i20 WRC '16 01:18:44.4
2.Ogier / Ingrassia Volkswagen Polo R WRC +0:17.0
3.Mikkelsen / Jæger Volkswagen Polo R WRC +0:35.1
4.Neuville / Gilsoul Hyundai i20 WRC '16 +0:46.3
5.Paddon / Kennard Hyundai i20 WRC '16 +0:47.5
6. Østberg / Fløene Ford Fiesta RS WRC +0:54.3
7.Meeke / Nagle Citroën DS3 WRC +1:06.3
8.Breen / Martin Citroën DS3 WRC +1:44.6
9.Tänak / Mõlder Ford Fiesta RS WRC +2:04.4
10.Camilli / Veillas Ford Fiesta RS WRC  +3:44.3


Foto: DMACK

No comments:

Post a Comment