Sunday, May 12, 2019


Ott Tänak – Martin Järveoja on Tšiilis teel hooaja teise võidu suunas!

 
Tänak - Järveoja lahutab karjääri kaheksandast MM-ralli võidust veidi alla 60 katsekilomeetri

MM-hooaja kuues ralli jätkus laupäeval kuue kiiruskatsega ning võistlejatel tuli selle jooksul läbida 121,16 katsekilomeetrit.
Tšiili ralli teist võistluspäeva alustasid Eesti rallifännide rõõmuks liidrina Ott Tänak – Martin Järveoja (Toyota Yaris WRC). Eestlaste edu teist kohta hoidnud Sebastien Ogier – Julien Ingrassia (Citroen C3 WRC) ees oli 22,4 ja meeskonnakaaslaste Jari-Matti Latvala – Miikka Anttila (Toyota Yaris WRC) ees 28,8 sekundit.

SS7 Rio Lia 1 - 20.90 km

Laupäeva alustati 20,9 km pikkuse katsega ning selle võit Thierry Neuville – Nicolas Gilosul´ile (Hyundai i20 Coupe WRC), kes edestasid Tänak – Järveoja 0,4 ja Elfyn Evans – Scott Martinit (Ford Fiesta WRC) 3,2 sekundiga. Belglastele lisaks katsevõidule ka tõus üldarvestuses ning nüüd hoidsid nad neljandaks kukkunud Latvala – Anttila ees 6,9 sekundilist edu.
Kui avapäeva lõpetasid kõik WRC autodel sõitnud võistluspaarid suuremate probleemideta, siis laupäeval hakkas juhtuma kohe avakatsest.
Viiendalt kohalt laupäeva alustanud Kris Meeke – Sebastian Marshall (Toyota Yaris WRC) keerasid ühes vasakkurvis oma auto üle katuse ning kaotasid tagasi rajale saamiseks palju minuteid.
Kuigi nende „roll“ oli kerge ja auto vigastused pigem „kosmeetilist“ laadi, siis hoolduseni pidid britid kahel järgneval katel hakkama saama ilma Yaris WRC esiklaasita.

SS8 Maria Las Cruces 1 - 23.09 km

Kui päeva avakatse võidu võtsid Hyundai võistlejad, siis ka päeva teine katsevõit kuulus Hyundai võistluspaarile, kuid sedapuhku Sebastien Loeb – Daniel Elenale (Hyundai i20 Coupe WRC).
Latvala – Anttila kaotasid üheksakordetele MM-võitjatele 0,2 ja Tänak – Järveoja 1,2 sekundiga.
Suurepärast sõitu tegid katsel Meeke – Marshall, kes eelmisel katsel üle katuse käinud ja ilma esiklaasita olnud autoga näitasid katse neljandat aega.
Kui Meeke – Marshall pääsesid avakatsel ehmatusega, siis nii hästi ei läinud laupäeva pikimal katsel Neuville – Gilsoulil. Belglaste Hyundai maandus ühelt hüppelt maandudes liialt vasakule ning tabas teeäärset valli, mis lennutas auto väga suurel kiirusel seitse tiiru üle katuse. 

Neuville - Gilsoul auto end rullimas SS8

Tšiili rallipubliku kiituseks tuleb öelda, et nad olid kohe abivalmid ning läksid aitasid küljele pidama jäänud autost välja esmalt kaardilugeja ja seejärel piloodi. Mõlemad võistlejad olid peale kõva rullimist ilmselgelt kõvasti raputada saanud ning tuikusid, kui oleks äsja poksiringis nokauti löödud ning siis taas jalule aidatud.
Kui algselt levisid rajaääres jutud, et õnnetuse tagajärjel on Neuville murdnud jalaluu, siis hiljem kinnitas Hyundai meeskond ja kinnitasid ka võistlejad ise, et õnneks pääsesid nad mõlemad murdude a muude vigastusteta ning said vaid suurelt põrutada.

Õnneks pääsesid Neuville - Gilsoul karmist avariist vaid põrutuste ja ehmatusega

Neuville sõnas, et ta oli selle hüppe enda rajalegendi liiga optimistlikult kirja pannud ning tuli sellele põhjagaasiga ning kui saba ära vajus, siis polnud enam teha midagi.
Kuigi belglase jaoks on Tšiili ralli lõppenud, siis juba reedel ootab teda ees Portugali ralli test ning Mai lõpus sõidetaval Portugali rallil lubas Neuville stardis olla.
Neuville katkestamine tähendas, et üldarvestuses tõusis kolmandale kohale tagasi Latvala.


SS9 Pelun 1 - 16.59 km

Kui laupäeva kaks esimest katset võitsid Hyundai võistlejad, siis päeva kolmanda ja ralli üheksanda kiiruskatse võitsid Tänak – Järveoja. Eestlased edestasid Loeb – Elenat 0,2 ja Latvala – Anttilat 3,5 sekundiga. Katuseta ei pääsetud ka enne hoolduspausi sõidetud katsel. Kerge katuse tegid WRC autoga võistlevad erasõitjad Lorenzo Bertelli – Simone Scattolin, kelle Fiesta WRC siiski edasi enamvähem korralikult töötas ning vajas vaid mõnda uut aero juppi.

„Sõitsime normaalselt, keerulisi momente tuli ette, midagi lihtsalt siin pole. Peame olema väga tähelepanelikud, kuid kõigepealt tuleb teha hea rehvi valik. Libedust võib olla rajal vähem, kuid õunte pealt on seda raske ennustada,“ sõnas Tänak hoolduspausi ajal Delfile.

„Pinnas on siin selline, mis sööb rehvi. Võtsime kaks tagava, et kindla peale minna. Nüüd peab mõtlema, mida teiseks ringiks teha. Esimene kiiruskatse oli üllatavalt libe, kuid kaks järgmist kuivemad ja seepärast mugavam sõita. Kolmanda kiiruskatse lõpus oli udu, aga sellel lõigul oli hoog väike ning väga see ei häirinud,“ lisas Järveoja Delfile antud intervjuus.

SS10 Rio Lia 2 - 20.90 km

Peale hoolduspausi vajutas kõige tugevamalt gaasi põhja Ogier, kes võttis Tänakult tagasi 4,5 sekundit. Eestlane sellest suurt probleemi ei teinud ning sõnas, et tema rehvivalik teiseks ringiks on katsetele, mis tulevad järgmistena. Ogieri järel katse teine aeg Loebile, kes kaotas kaasmaalasele 0,4 sekundiga.
Hoolduses uue esiklaasi ning muu vajaliku oma autole saanud Meeke sai taas sõitu nautida ning tulemuseks katse kolmas aeg. Ogierile kaotas Meeke 4,2 sekundiga.

SS11 Maria Las Cruces 2 - 23.09 km

Kui teise ringi avakatsel andsid Tänak – Järveoja lähimatele konkurentidele aega tagasi, siis päeva teise katsevõiduga suurendasid nad Ogier – Ingrassia ees vahe veel 3,1 sekundi võrra. Kolmandat katset järjest katse teine aeg Loeb – Elenale, kes jäid eestlastest 1,3 sekundit kaugusele.

Loeb - Elena jäid laupäeva katsetel TOP3 välja vaid korra ja võitsid kaks katset

SS12 Pelun 2 - 16.59 km

Päeva lõpetas ligi 17 km pikkuse Pelun katse teine läbimine ning selle võit aina paremasse hoogu läinud Loeb – Elenale. Katse teised olid Evans – Martin, kes jäid katsevõitjatest 0,7 sekundi kaugusele. Huvitava faktina saab välja tuua, et Evans andis Tänakule laupäevaste katsetega ära vaid 4,9 sekundit.
Katse kolmas aeg Esapekka Lappi – Janne Fermile (Citoren C3 WRC), kellel ei ole olnud lihtne ralli. Loeb – Elenast jäid nad 4,7 sekundi kaugusele. Ralli üldarvestuses on soomlaste koht alles kuues ja kaotust liidritele üle kolme minuti.
Tänak – Järveoja jäid viimasel katsel ootamatu vihmasaju kätte ning lisaks takistas eestlaseid veidi ka tihe udu. Sellest hoolimata jõudsid eestlased laupäeva viimase katse finišisse ning lähevad pühapäevale vastu liidritena.

Kaotasime veidi aega, sest järsku hakkas sadama ja katse keskel oli tihe udu, kuid oleme turvaliselt päeva lõpus ning ma olen rahul, et me edu on nüüd suurem,“ sõnas Tänak laupäeva viimase katse finišis.

Tänak – Järveoja edu Ogier – Ingrassia ees on 30,3 sekundit.  Päeva viimase katsega tõusid kolmandaks Loeb – Elena. Põhjuseks Latvala kivi otsa sõit ja Yaris WRC pooltelje lõhkumine ning katkestamine. Arvestades, et see on Loebi esimene ralli Hyundaiga kruusal, siis peab taaskord üheksakordse meistri ees mütsi maha võtma ja tõdema, et on ikka üks vinge vana see Loeb küll. Kui reede lõpuks oli ta vahe Tänakuga 48,7 sekundit ja koht kuues, siis laupäeva lõpuks kolmas ja 35,4 sekundit.  

WRC2 Pro klassis on hooaja esimese võidu poole liikumas Rovanperä - Halttunen


WRC2 Pro arvestuses juhivad rallit ka peale laupäevaseid katseid Kalle Rovanperä – Jonne Halttunen (Škoda Fabia R5). Kui reede järel oli nende edu Mads Østberg - Torstein Eriksen (Citroën C3 R5) ees vaid 2,4 sekundit, siis nüüd 36,1. Selle peamiseks põhjuseks oli norralaste Citoreni laupäeva avakatse piduriprobleemid. Kohe avakatselt kogunes neil soomlastele 36,2 kaotussekundit.

WRC2 arvestuses juhivad enne pühapäeva Takamoto - Barritt

WRC2 arvestuses juhtisid reede järel võistlust Alberto Heller - José Luis Díaz (Ford Fiesta R5). Samad mehed olid liidrid ka enne laupäeva viimast katset, kuid selle järel kukkusid nad teiseks. Uuteks WRC2 liidriteks tõusid Takamoto Katsuta – Daniel Barritt (Ford Fiesta R5), kelle edu teiseks kukkunud Heller Diaz ees on enne pühapäevaseid katseid 6 sekundit.  

Tšiili MM-ralli järjestus peale SS12

1.Tänak / Järveoja Toyota Yaris WRC 2:41:05.5
2.Ogier / Ingrassia Citroën C3 WRC +0:30.3
3.Loeb / Elena Hyundai i20 WRC +0:35.4
4.Evans / Martin Ford Fiesta WRC +1:06.3
5.Suninen / Salminen Ford Fiesta WRC +3:03.0
6.Lappi / Ferm  Citroën C3 WRC +3:13.3
7.Mikkelsen / Jæger Hyundai i20 WRC +3.43.4
8.Rovanperä / Halttunene Škoda Fabia R5 +6:33.2
9.Østberg / Eriksen Citroën C3 R5 +7:09.3
10.Meeke / Marshall Toyota Yaris WRC +7:21.9

Tšiili ralli jätkub Eesti aja järgi pühapäeval kell 15:08. Viimasel võistluspäeval sõidetakse neli kiiruskatset ning läbitakse 58,38 katsekilomeetrit.

Tšiili ralli pühapäeva katsed

SS13 Bio Bio 1 12.52 km 15:08
SS14 Lircay 18.06 km 16:40
SS15 San Nicolàs 15.28 km 17:30
SS16 Bio Bio 2 Power Stage 12.52 km 19:18

Fotod: Toyota Gazoo Racing, Hyundai Motorsport, Kalle Rovanperä Racing, @World, Takamoto Katsuta Official (Timo Anis)

No comments:

Post a Comment