Sunday, June 11, 2017

VÕIMAS! Ott Tänak ja Martin Järveoja võitsid Sardiinia MM-ralli!!!

Sardiinia teedel ei olnud Ott Tänakule ja Martin Järveojale vastast!!


Sardiinia MM-ralli jätkus pühapäeval nelja kiiruskatsega ning ees ootas 42,02 katsekilomeetrit.
Võistluspäeva alustasid liidrina Ott Tänak – Martin Järveoja (Ford Fiesta RS WRC´17), keda asusid 24,3 sekundi kauguselt jälitama Jari-Matti Latvala – Miikka Anttila (Toyota Yaris WRC). Samad mehed heitlesid viimasel võistluspäeval võidu eest ka tänavusel Rootsi MM-rallil. Toona jäi peale Latvala. Kolmandat kohta hoidsid enne pühapäevaseid katseid Thierry Neuville – Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 Coupe WRC), kes kaotasid eestlastele +1:02,2.

Viimase võistluspäeva esimeseks katseks sõideti 14,06 km pikkuse  Cala Flumini esimene läbimine. Katsevõidu võtsid laupäeval katkestanud Hayden Paddon – Seba Marhall (Hyundai i20 Coupe WRC). Katse teine aeg Latvala – Anttilale +0,9 ja kolmas Criag Breen – Scott Martinile (Citroen C3 WRC) +1,6. Tänak – Järveojale päeva esimeselt katselt neljas aeg. Latvalale andis Tänak katsega tagasi 5,5 sekundit ning nüüd oli Toyota ja Fordi sõitja vahe 18,8 sekundit.
Päeva teise katsena sõideti lühikese 6,96 km pikkuse   Sassari – Argentiera esimene ring.
Katsevõidu võtsid Dani Sordo – Marc Marti (Hyundai i20 Coupe WRC), kelle edu katsel teist aega näidanud meeskonnakaaslaste Neuville – Gilsoul ees oli 7,5 sekundit. Kui avakatsel andis Tänak Latvalale mõned sekundid tagasi, siis nüüd võttis ta need tagasi ning edestas soomlast 6,7 sekundiga. Kokkuvõttes oli liidrina jätkanud Tänaku edu Latvala ees 25,5 sekundit.
Cala Flumini teise läbimise võitsid Esapekka Lappi – Janne Ferm (Toyota Yaris WC), kellele see oli Sardiinia ralli viiendaks katsevõiduks. Katse teine aeg Latvalale +1,5 ja kolmas Sebastien Ogierile (Ford Fiesta RS WRC´17) +3,6. Tänakule ralli eelviimaselt katselt neljas aeg +3,6.
Ralli viimase katsena sõideti Sassari – Argentiera korduvläbimine, mis oli ka ralli punktikatseks.
Ott Tänak  - Martin Järveoja startisid viimasele katsele 23,4 sekundilises edus.
Viimase katse võitis Lappi. Tänak kaotas Lappile küll 13,4  sekundit, kuid sellest piisas, et hoida oma edu Latvala ees, kellega jäi ralli lõpuks vahet 12,3 sekundit.

Ralli võit kuulus eestlastele Ott Tänakule ja Martin Järveojale, kellele see oli karjääri esimeseks MM-võiduks. Otile ja Martinile oli see seitsmendaks ühiseks MM-ralliks. Otile oli see üldse karjääri 73. ja Martinile 42. MM-ralliks. See ebaõnn, mis möödunud aastal Poolas röövis Otilt koos Raigo Mõlderiga esimese etapivõidu sai nüüd ületatud ning võetud võit, mis oleks võinud eestlasele kuuluda ka juba selle aasta Rootsi MM-rallil. Nagu öeldakse, iga asi omal ajal ja just nüüd on Oti ja Martini aeg!!!
Otile on Sardiinia olnud õnnelikuks kohaks, sest 2011. teenis ta seal oma karjääri esimese SWRC klassivõidu ning aasta hiljem WRC arvestuse esimese poodiumikoha, kui lõpetas ralli koos Kuldar Sikuga kolmandal kohal.
M-Sport tõusis nüüd selle võiduga ainsaks meeskonnaks, kellel sel hooajal kaks sõitjat suutnud etapivõiduni jõuda ning üldse oli see Fordile tänavu kolmandaks võiduks.

Eestlane võitis viimati autoralli MM-etapi ligi 13.aastat tagasi, kui 2004. aasta 31.oktoobril seisid Kataloonia ralli poodiumi esikohal Markko Märtin – Michael Park (Ford Focus RS WRC).
Eestlastele on see MM-ajaloos kuuendaks MM-etapivõiduks, millega hoitakse WRC rekorditeraamatus rahvuste arvestuse kümnendat kohta. Markko Märtin teenis oma karjääri jooksul 5 MM-võitu, millest esimese 2003. aastal Kreekas, mis oli tema karjääri 48. MM-ralli. Fordile oli see 88. MM-etapivõiduks, millesse siis nüüd eestlased oma panuse andnud kuuel korral.
Kusjuures huvitava faktina võib veel ära märkida selle, et nii Markko ja nüüd ka Ott teenisid oma esimese MM-võidu juunis. Markko Märtin seisis Kreeka MM-ralli poodiumi esimesel astmel 2003. aasta 8.juunil ja nüüd Ott Sardiinias 11.juunil.

Palju, palju õnne Otile ja Martinile ning nende peredele ja kogu M-Sport meeskonnale!
Kindlasti ei saa õnnitlemata jätta ka Kuldar Sikku ja Raigo Mõlderit, kellel mõlemal oma panus Oti karjääri esimesse võitu!

„Emotsioonid on laes ja seda on näha ka sellest, kui palju ma olen saanud õnnitluskõnesid ja -sõnumeid. See on väga suur võit ja tema pöidlahoidjad ootasid seda väga. Küsimus oli selles, et millal, sest see oli meile kõigile selge, et see juhtub. Ja kui paljud tahavad öelda, et nüüd lõpuks oli Otil õnne, siis ma ütleks hoopis, et pigem oli tal eelnevalt olnud väga palju ebaõnne ja nüüd läks nii nagu minema pidi,“ sõnas Oti üks suurimaid fänne ja toetajaid Oleg Gross emotsionaalse Sardiinia ralli järgselt.


„Ma olen poiste üle uhke, väga uhke! Palju tööd on tehtud ja ma ei kahelnud kunagi, et see hetk kätte jõuab. Ott ja Martin on näidanud ennast sellel hooajal selgete kandidaatidena rallivõitudele ja nüüd on esimene käes. Ma soovin tunnustada ka Oleg Grossi, kes on uskunud kogu aeg Otti ja see on olnud väga oluline tugi igas mõttes. Järgmist võitu, olen kindel, ei pea kaua ootama,“ rõõmustas Tänaku ja Järveoja rallivõidu üle Eesti Autospordi Liidu president, Ari Vatanen.

14. Rally Italia Sardegna 2017 lõppjärjestus

1.Tänak / Järveoja Ford Fiesta WRC '17  03:25:15,1
2.Latvala / Anttila Toyota Yaris WRC +12,3
3.Neuville / Gilsoul Hyundai i20 Coupe WRC +1:07.7
4.Lappi / Ferm Toyota Yaris WRC +2:12.9
5.Ogier / Ingrassia Ford Fiesta WRC '17  +3:25.3
6.Hänninen / Lindström Toyota Yaris WRC +3:38.5
7.Østberg / Fløene Ford Fiesta WRC '17  +6:31.8
8.Mikkelsen / Jæger Citroën C3 WRC +8:07.8

Autoralli MM-hooaeg jätkub 29.juunist kuni 2.juulini sõidetava Poola ralliga, kus Otil viimastel aastatel väga hästi läinud ning kuhu kindlasti taaskord kohale minemas tuhandeid Eesti rallifänne.


Foto: M-Sport

No comments:

Post a Comment