Sunday, June 16, 2019


Ott Tänak – Martin Järveoja kaotasid Toyota tehniliste probleemide tõttu Sardiinia ralli kindla esikoha!

Esimest korda pärast Austraalia rallit 2018 ei olnud poodiumil kolmikut Tänak, Ogier, Neuville



Sardiinia MM-ralli jätkus pühapäeva hommikul ning sõita jäi veel neli katset, kogupikkuses 41,90 kilomeetrit.
Viimast võistluspäeva alustasid liidrikohalt Ott Tänak – Martin Järveoja, kelle edu Dani Sordo – Carlos Del Barrio (Hyundai i20 Coupe WRC) ees oli 25,9 ja Teemu Suninen – Jarmo Lehtinen (Ford Fiesta WRC) ees 42,9 sekundit.

Päeva alustati 14,06 km pikkuse Cala Flumini esimese läbimisega ning selle võidu võtsid Andreas Mikkesen – Anders Jæger (Hyundai i20 Coupe WRC). Norrakad edestasid katsel vaid 0,2 sekundiga Elfyn Evans – Scott Martinit (Ford Fiesta WRC). Just nende kahe võistluspaari vahel tundus enne pühapäevaseid katseid, et võiks tulla veel heitlust kohtade nimel, sest oli ju nende vahe peale laupäeva 7,9 sekundit, kuid… Kohtunikud olid üle vaadanud laupäeva lõpetanud viimase katse ajad, sest Evans kaotas seal rehvi lõhkunud ja vahetanud Kris Meeke – Sebastian Marshall (Toyota Yaris WRC) tolmud sõites aega ning parandasid Fordi piloodi aja nii, et tema vahe Mikkelseniga oli nüüd enne pühapäevaseid katseid 14,7.
Tänak – Järveoja võtsid hommikust katset rahulikult ja proovisid rehvi säästa ning said kirja katse kolmanda aja, kaotust Mikkelsen -  Jægerile 3,5 sekundit.

Päeva teise katsena sõideti liivane ja lühike Sassari – Argentiera, mis peale lõunal ralli lõpetas.
Teist katset järjest parim aeg Mikkelsenile, kes võttis Evansilt tagasi 5,5 sekundit. Katse teine aeg Suninen – Lehtinenile, kes aga olid meeskonnalt saanud hommikul korralduse auto samal positsioonil „koju“ tuua.
Tänak – Järveojale enne lühikest lõunapausi kaheksas aeg ja kaotust norrakatele 9,1 sekundit.
Enne kahte viimast katset oli eestlaste edu Sordo – Del Barrio ees 28,7 ja Suninen – Lehtinen ees 42,6 sekundit.

Peale lühikest pausi jätkus võistlus hommikuste katsete kordustega, mille esimese võitis taas Mikkelsen, kelle vahe enne rallit lõpetanud katset oli 5,9 sekundit. Norralane ei läinud ennast tagasi hoidma ka viimasel katsel ning võttis ette rünnaku, millele polnudki kellelgi vastust.
Kuna Mikkelsen edestas viimasel katsel Evansit 6,8 sekundiga, siis tähendas see seda uelslane ja norrakas vahetasid üldarvestuses kohad. Mikkelseni edu jäi 19 katse järgselt lõpuks Evansi ees 0,9 sekundit.

Viimasele 6,89 kilomeetrile startisid liidrina Tänak – Järveoja, kelle edu Sordo – Del Barrio ees oli 26,7 sekundit.
Kahjuks oli rallijumalal omad plaanid ning eestlastel oli juba enne katset teada, et nende Yarisel on roolivõimu  probleem, mis võib viimasel katsel avalduda. Kahjuks nii ka kohe katse alguses läks ning nii tegin nad töö lõpetanud roolivõimu ja hüdraulika tõttu spinni, mille tagajärjel oli auto liikumine väga aeglane. Tänak – Järveoja jõudsid küll katse lõppu, kuid seda 2 minutit ja 12,8 sekundit hiljem, kui Mikkelsen – Jaeger. See tähendas, et eestlased kaotasid nii esi-, kui ka poodiumikoha ning kukkusid üldarvestuses koguni viiendaks.
Punktikatselt vastavalt neli ja kolm punkti Ogierile ja Neuvillele.

„Katse alguses juhtus rooliga midagi. Meeskond oli probleemist teadlik, kuid lihtsalt ei teadnud, miks see varem on juhtunud. Kahjuks juhtus meiega. Kõva tagasilöök meile kõigile,“ rääkis pettunud Tänak ralli järel Delfile.

Tänu Tänak - Järveoja probleemidele tõusid Sardiinia ralli võitjateks Sordo - Del Barrio, kellele see oli 2013.aasta Saksamaa ralli võidu kõrval, karjääri teine MM-ralli võit. 
Teine koht Suninen - Lehtinenile. Kusjuures Lehtinen oli ka 2013. aastal poodiumil, kui Sordo võitis.Sunineile karjääri parim resultaat. 
Kolmas koht Mikkelsen - Jaegerile.


Sardiinia MM-ralli lõppjärjestus

1.Sordo – Del Barrio Hyundai i20 Coupe WRC 3:32:27,2
2.Suninen – Lehtinen Ford Fiesta WRC +13,7
3.Mikkelsen – Jaeger Hyundai i20 Coupe WRC +32,6
4.Evans – Martin Ford Fiesta WRC +33,5
5.Tänak – Järveoja Toyota Yaris WRC +1.30,1
6.Neuville – Gilsoul Hyundai i20 Coupe WRC +2:06,7
7.Lappi – Ferm Citroen C3 WRC +02:59,6
8.Meeke – Marshall Toyota Yaris WRC +4:40,1
9.Rovanperä – Halttunen Škoda Fabia R5 +08.24,6
10.Kopecky – Dressler Škoda Fabia R5 +8.49,2

Hoolimata dramaatilisest lõpplahendusest ja oluliselt väiksemast punktisaagist, tõusid Tänak – Järveoja MM-liidriteks ning neil on nüüd koos 150 punkti. Teiseks kukkunud Sebastien Ogier – Julien Ingrassia jäävad eestlastest maha 4 ja Thierry Neuville – Nicolas Gilsoul 7 punktiga.

Tootjatest juhib Hyundai, kellel koos 242 punkit, Toyota 198, Citroeni 170 ja M-Sport Ford 152 punkti ees.

Autoralli MM-sari jätkub augusti alguses, kui 1.-4.augustini sõidetakse Soome MM-ralli.
Kindlasti tasub aga ka enne Soome MM-rallit pöörata pilgud Lõuna-Eesti poole, kus 12.-14-juulini toimumas WRC Promotsiooniralli Shell Helix Rally Estonia ja kus osalemas tänavu ka paljud MM-radadelt tuttavad võistluspaarid ja meeskonnad.

Foto: Hyundai Motorsport


No comments:

Post a Comment