Saturday, June 15, 2019


Ott Tänak – Martin Järveoja näitasid laupäeval Sardiinias oma võimu ja lähevad pühapäevale vastu liidritena!

Tänak - Järveoja näitasid laupäeval, kes on Sardiinias parimad ja võitsid 6st katsest 6


Sardiinia MM-ralli jätkus laupäeval kuue kiiruskatsega ning nende jooksul tuli võistlejatel läbida 142,42 katsekilomeetrit.
Ralli pikimat võistluspäeva alustasid liidrina Dani Sordo – Carlos Del Barrio (Hyundai i20 Coupe WRC), kelle edu Teemu Suninen – Jarmo Lehtinen (Ford Fiesta WRC) ees oli 10,8 ja Ott Tänak – Martin Järveoja (Toyota Yaris WRC) ees 11,2 sekundit.

Nagu paljudele rallifännidele teada, siis on Ott Tänak just hommikute mees ning tihtipeale läheb ta konkurentidelt aega tagasi võtma just hommikuti. Nii läks ka seekord ning Tänak – Järveoja alustasid kohe tempoga, mis polnud kontimööda kellelegi. Katsel teise aja saanud ning veel liidrikoha säilitanud Sordo – Del Barrio jäid eestlastest maha 6,5 sekundiga. Üldarvestuses tõusid eestlased teises ja jäid nüüd hispaanlastest 4,7 sekundi kaugusele.
Kuigi algselt oli info, et reedel katkestanud Sebastien Ogier – Julien Ingrassia (Citroen C3 WRC) ei tule laupäeval üldse rajale, siis lõpuks olid ikkagi prantslased rajal. Päris omas ajas nad katsele ei startinud ehk esimesena, vaid läksid meeskonnakaaslaste Esapekka Lappi – Janne Ferm (Citroen C3 WRC) ette, et saaks neile puhtama jälje pakkuda.

Tänak – Järveoja jätkasid sekundite tagasi võtmist ka järgmisel katsel ning tegid seda taaskord edukalt. Teine järjestikune katsevõit ning seekord õnnestus Toyota võistlejatel liidritelt tagasi võtta 2,1 sekundit, mis tähendas, et eestlaseid lahutas liidrikohast veel 2,6 sekundit.
Absoluutarvestuses vahetasid omavahel kohad Andres Mikkelsen – Anders Jaeger (Hyundai i20 Coupe WRC) ja Elfyn Evans – Scott Martin (Ford Fiesta WRC), kes olid nüüd vastavalt neljas ja viies.
Kui avakatsel platseerus Ogier Lappi ette, siis nüüd otsustas prantslane startida Tänaku seljatagant lootes sellega proovida, et kui tal on samasugused tingimused nagu Tänakul, kas ta oleks samas tempos. Esimeses vaheajapunktis oligi prantslane eestlasest 0,4 sekundit kiirem, kuid lõhkus siis juba teist korda Sardiinia nädalavahetuse jooksul vaaku tagumise vedrustuse. Sel korral sai küll prantslane käepäraste vahenditega lahendatud, kuid mingit võistlustempot enam selle autoga arendada ei saanud.

Enne hoolduspausi läbiti Sardiinia ralli üks legendaarsemaid katseid Monte Lerno ja ka selle katse võitsid Tänak – Järveoja, kes ka uuteks ralli liidriteks tõusid. Ainsad, kes katsel vähegi suutsid eestlaste tempos püsida olid Sordo – Del Barrio, kuid lõpuks kaotasid nad eestlastele 9 sekundiga ja üldarvestuses oli nüüd endiste ja uute liidrite vahe 6,4 sekundit. Kusjuures see edu võinuks olla veel suurem, sest Tänak – Järveoja suretasid ühes kurvis korraks ka auto välja ja kaotasid sinna ehk 2-3 sekundit.
Kolmandana said hoolduspausile Suninen – Lehtinen, kes jäid eestlastest maha 27,1 sekundiga.
Kui eelmisel katsel vahetasid omavahel kohad Mikkelsen ja Evans, siis nüüd tegid nad seda taas ja uelslase edu oli nüüd norraka ees 2,6 sekundit.

Meil oli konkurentidest pisut parem rehvivalik ning suutsime sellest maksimumi. Dani on eile ja täna väga kiire olnud, nii et ees ootab suur võitlus,“ sõnas Tänak lõunapausi ajal.

„Tunne on hea ja seda hoolimata, et viimasel katsel suretasime korra auto välja, ent muidu on kõik hästi. Esimene läbimine on nendel teedel alati libe, sest teel on palju liiva. Teisalton rajal ka palju ohte. Üldiselt ei ole siin üldse lihtne sõita ja silmad tuleb kogu aeg lahti hoida. Teine läbimine tuleb väga raske,“ jätkas Tänak.

Tänak – Järveoja ei andnud ühtegi sekundit konkurentidele ära ka katsete teisel ringil ning võitsid ka kõik järelejäänud laupäeva katsed. Viimati võitis Tänak kõik võistluspäeva katsed Walesi rallil 2016, kui ta oli parim neljal pühapäeval sõidetud katsel.

Päeva viimasel katsel lõhkusid rehvi ja kaotasid aega Kris Meeke – Sebastian Marshall (Toyota Yaris WRC). Britid kukkusid üldarvestuses kuuendalt kohalt kaheksandaks.

„Viimasel katsel ma enam suuri riske ei võtnud ja olin ettevaatlik, a on olnud väga hea päev. Vaatame, me peamine eesmärk on ralli võit ja täna oli hea võitlus. Dani surus väga kõvasti ja tegi väga head tööd,“ võttis Tänak laupäeva kokku.

Enne pühapäevaseid katseid juhivad eestlased oma lähimate jälitajate ees, kelleks on Sordo – Del Barrio 25,9 sekundiga. Kolmandana jätkavad Suninen – Lehtinen, kes kaotavad eestlastele 42,9 sekundiga.

Sardiinia MM-ralli järjestus peale SS15

1.Tänak – Järveoja Toyota Yaris WRC 3:04:10,3
2.Sordo – Del Barrio Hyundai i20 Coupe WRC +25,9
3.Suninen – Lehtinen Ford Fiesta WRC +42,9
4.Evans – Martin Ford Fiesta WRC +1:25,4
5.Mikkelsen – Jaeger Hyundai i20 Coupe WRC +1:33,3
6.Neuville – Gilsoul Hyundai i20 Coupe WRC +2:32,4
7.Lappi – Ferm Citroen C3 WRC +02:58,3
8.Meeke – Marshall Toyota Yaris WRC +3:53,3
9.Hänninen – Tuominen Toyota Yaris WRC +7:23,2
10.Rovanperä – Halttunen Škoda Fabia R5 +07:24,5

Pühapäeval jääb Sardiinias sõita neli kiiruskatset ja läbida 41,90 katsekilomeetrit.

Foto: Toyota Gazoo Racing

No comments:

Post a Comment