Saturday, June 29, 2019


Ott Tänak kohtub sõprade ja fännidega taas Tallinna Lauluväljakul

Möödunud aastal kohtusid Delfi rallipäeva finaalis kaks Toyota Gazoo Racing meeskonna pilooti Tänak - Lappi. Kes tänavu?


Juba homme toimub Tallinn Lauluväljakul meeleolukas Delfi Rallipäev 2 Ott Tänakuga, kus krosskartidel võtavad üksteiselt mõõtu nii peoperemees ise, kui ka kaks tema konkurenti MM-radadelt ning erinevate autospordi distsipliinide kodused tipud.

Pole küll ralli, a põnev etendus igatahes!

Minu, kui suure rallifänni jaoks tekitas see nimi Rallipäev vastakaid tundeid juba eelmisel aastal, sest ralli on ralli ja krosskart on krosskart. Saan mõttest hästi aru, sest sõna ralli töötab hetkel igas kontekstis ning selles osas olen ma nõus, et on õigele nupule vajutatud, sest ralli kõnetab inimesi aina rohkem ja rohkem. Mäletan, et läksin eelmine aasta sellele üritusele mitte midagi ootavate tunnetega, kuid mees mehe vastu toimunud sõite krosskartidel, seda põnevamaks see kõik kujunes ning lõpuks ju jäi Esapekka Lappil ehk Tänaku möödunud aastasel meeskonnakaaslasel finaalis napilt puudu, kuid väga hea meel oli, et just peoperemees Ott Tänak võitis ning rahvas sai showd täie raha eest ning unustas isegi selle tuulise ja külma ilma. Mäletan, et koju läksin oma perega  hoolimata jahedast ilmast nägu naerul ja mu poeg palus telefoni videost neid Oti peale finaali võitu tehtud „sõõrikuid“ näha veel mitu nädalat peale seda fun üritust.
Sel aastal on Toyota Gazoo Racing ilmamees  Hannes Tõnisson lubanud, et pühapäeval saab suvesooja nautida ning lapsevanemad valmistagu end ette endale külma jooki ostma ja lastele jäätist.

Kas Tänak võtab võidu ka sel aastal?

Kui nüüd vaadata selle aasta võistlejate nimekirja, siis leiab seal eest täies kooseisus autoralli MM-sarja liidrid Ott Tänak – Martin Järveoja, tänavusel Sardiinia rallil oma karjääri teise MM-ralli võidu võtnud Dani Sordo ja tänavu kõige rohkem MM-rallide Shakedown katseid võitnud  ja eestlaste meeskonnakaaslane Kris Meeke.
Kui meil oleks tegemist puhtalt ralliga, siis ütleksin juba ette ära, et just nendest meestest kaks on finaalis, kuid kuna asi on ralliautodest kaugel ja kogu võistlus käib hoopis krosskartidel, mis on tsiklimootoriga, siis on kindlasti võimalused ka kõigil teistel.
Kokku on tänavusel Delfi rallipäeval osalejaid 16, kellest pooled on ralli taustaga, kuus meest rallikrossi ja ka enamuses krosskardi taustaga ning ka kaks tsiklimeest, kes ringraja ja motokrossi juurtega.
Kuigi enamus fännid ja ka mina loodan, et taaskord võtab oma nimelisel üritusel võidu Ott Tänak, siis tuli tal see raskelt möödunud korral ja tuleb ka seekord, sest nagu Tänak ka ise ütles, mehi, kes konkurentsi suudaks pakkuda on küllaga. Reedel loositi Tallinna Lauluväljakul välja ka eelsõitude võistluspaarid ja need on järgnevad:

Ott Tänak - Roland Poom
Kris Meeke - Andre Kiil
Dani Sordo - Janno Ligud
Martin Järveoja - Joosep Ralf Nõgene
Marko Rohtlaan - Juss Laansoo
Sander Sepp - Robert Kutsar
Allan Kakri - Karl Martin Volver
Robert Virves - Martin Kangur

Kui peaksin lisaks kolmikule Tänak, Sordo, Meeke valima mehi, kes esimestest eelvoorudest on edasi minemas ja võiksid saada sellel võistlusel mustadeks hobusteks, siis usun, et need on väga suure motoringraja kogemusega ning hea sõber Marko Rohtlaan. Juba eelmisel aastal end mitte ainult kaardilugejana tõestanud Martin Järveoja. Ja möödunud aastal Saksamaa ralliradadel ADAC Opel Rallye Cup sarjas osalenud Karl Martin Volver, kellel pole krosskart sugugi võõras sõiduriist ja kes kahe nädala pärast toimuval Shell Helix Rally Estonial on tegemas oma karjääri esimest starti 4WD autol, millisega, see jäägu veel saladuseks ja mehe enda ning korraldaja avaldada.

Nublu Tallinn – Pärnu kiirteele sõitma ei saa, a Tallinna Lauluväljakule küll

Kes meist ei teaks räppar nublu möödunud suve hitti TMT ehk tujud mitte tunded ja seal laulus olnud sõnu, nüüd ma sõidan Tänakuga Tallinn – Pärnu kiirteel. Seda, et nublu on rallirahva seas pop andis tunnustust lisaks kodustele rallifännidele ka tänavune Rootsi ralli, kui välismaa fännid ootasid Tänak – Järveoja Recce kirjutamise ajal katse stardis ja lasid neile just eelpool mainitud lugu, vinge!
Kui eelpoole mainisin, et pigem on see ikkagi krosskartide võistlus, kui ralli, siis rallifännid saavad ka oma doosi annust kätte, kui Tänak on Lauluväljakul kiiremaid ringe tegemas oma 380 hobujõulise igapäevase „töövahendiga“ ehk Toyota Yaris WRC-ga ja kui tavapäraselt istub saarlase paremal käel Martin Järveoja, siis sel korral vähemalt kahel korral ka nublu.
Kusjuures Delfi rallipäeva võistlusraja on Tallinna Lauluväljakul ette valmistanud legendaarse Ivar Raidami kaardilugeja Margus Karjane, kes 1998 aasta Tallinn EK Rally raames viimati just neid samu Lauluväljaku poognaid koos Raidami juhitud  Mitsubishi Lancer Evo III võtsid.

Delfi rallipäev 2 Ott Tänakuga programm

13.00 – 14.00 Krosskartide võidusõidu prooviringid
14.00 – 14.20 Laste demosõit WRC demosõit nubluga
14.30 – 14.50 WRC demosõit nubluga
15.00 – 16.00 Krosskartide eelsõidud
16.00 – 16.20 WRC demosõit
16.30 – 17.30 Krosskartide veerandfinaalid
17.40 – 17.50 Toyota CHR-dega rajal Kalev Kruus ja Toomas Vara
18.00 – 18.20 WRC demosõit
18.30 – 18.45 artist
19.00 – 19.45 Poolfinaalid ja finaal
20.00 – 20.30 Autasustamine

Kogu seda juttu kokku võttes soovitan kõigile, kes veel pole otsustanud, kas minna ikkagi suund Tallinna Lauluväljaku poole võtta, sest kuigi Ott ja Martin on meie oma Eesti mehed, siis neid enam sageli kodustel üritustel täiesti arusaadavatel põhjustel ei näe ning sel korral on nad enda koju kutsunud rallimaailma tipud Sordo ja Meeke. Olgugi, et eelpool nimetatud neli meest on kokku võitnud 16 MM-rallit, siis kõik nende konkurendid on väga motiveeritud, et sellistel maailma staaridele tagatulesid näidata.

Kohtume pühapäeval Delfi rallipäeval ja naudime head ning põnevat showd, ilma ning teeme ühe korraliku soojenduse 12.-14.juulini Lõuna-Eestis ootavale Shell Helix Rally Estoniale, kus ju ka Ott ja Martin ning veel lisaks viis võistluspaari MM-radadelt + siinkõneleja läbi aegade lemmik rallisõitja Markko Märtin stardis on.  

Näeme pühapäeval Laulukal!

Foto: Jaanus Lensment




No comments:

Post a Comment