Sunday, June 2, 2019


Ott Tänak – Martin Järveoja võitsid Portugalis karjääri üheksanda MM-ralli!

Tänak - Järveoja võtsid Portugalis igati teenitud võidu


Portugali MM-ralli jätkus pühapäeval viie kiiruskatsega. Hooaja seitsmenda osavõistluse viimast 51,77 katsekilomeetrit alustasid liidrina Ott Tänak – Martin Järveoja (Toyota Yaris WRC). Laupäeva tehniliste probleemide tõttu aega kaotanud eestlaste edu oli Kris Meeke – Sebastian Marshall (Toyota Yaris WRC) ees 4,3 ja Thierry Neuville – Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 Coupe WRC) ees 9,2 sekundit.

Päeva alustati 8,76 km pikkuse Montim katse esimese läbimisega ning selle võidu võtsid Meeke – Marshall, kes vähendasid esikohal jätkanud meeskonnakaaslastega vahe 2,4 sekundi peale. Pühapäeva avakatsel käisid kaks korda üle katuse, kuid maandusid ratastele Esapekka Lappi – Janne Ferm (Citroen C3 WRC), kes üldarvestuses siiski oma viienda positsiooni säilitasid.



Kui avakatsel loovutasid eestlased aega, siis kahe järgneva katse võit Tänak – Järveojale ning nüüd oli vahe Meeke – Marhsalliga 8,1 sekundit ning omakorda Neuville – Gilsouliga 18,1. Lappi tegi sõiduvea ka järgneval katsel, mis tingitud liiga optimistlikult valitud sõidukiirusest. Ilma auto tagumise taga tiivata liikunud Citroen libises teeäärse valli vastu ning tulemuseks viltune vasak tagumine ratas, mida soomlasel ei õnnestunudki enam parandada ning tuli katkestada.

Kui Toyota Gazoo Racing meeskonna taktika oli hommikul olnud, et meeskonnale kindlustada kohad 1 ja 2, siis see plaan sai esimese tagasi löögi ralli eelviimasel katsel, kui Meeke samas kohas, kus hommikul oli Lappi üle katuse käinud, spinni tegi ning kaotas katsevõitnud Neuvillele 17,4 sekundit.
Ralli üldarvestuses tähendas see seda, et põhja-iirlane kukkus koha võrra ning jäi nüüd teiseks tõusnud belglasest maha 7,4 sekundiga.

Võistluse lõpetas 11,18 km pikkune Fafe kiiruskatse, mille esimesteks ohvriteks said Gus Greensmith – Elliott Edmondson (Ford Fiesta WRC). Oma karjääris esimest korda WRC autosse istunud britil jäi ralli lõpetamisest puudu vaid mõnisada meeter, sest tema Fiesta WRC maandus Fafe hüppest ning võttis seejärel murdunud vasaku esiratta tõttu suuna paremasse valli, mis jättis britid jalameesteks.


Ka teised britid eksisid viimasel katsel ja kui Greensmith – Edmondsonil jäi finišist puudu mõned sajad meetrid, siis Meeke – Marshall said viimast kiiruskatset sõita u. paarsada meetrit ning seejärel katkestati. Põhjuseks paremas teeääres olnud kivi/känd, mis Toyota Yaris WRC parema esiratta kinnituse lahti rebis.


Punktikatse võit Sebastien Ogier – Julien Ingrassiale (Citroen C3 WRC), kes kuuldes Meeke katkestamisest ei olnud kõige rõõmsamad. See tähendas prantslastele, et üldarvestuses tõusti kolmandaks ning, et viimasena startinud Tänak – Järveoja võisid kasutada taktikat, et Sardiinias mitte esimesena startida.
Täpselt seda ka eestlased tegid. Kui katse viimases splitis oli prantslaste ja eestlaste vahe 0,1 sekundit, siis katse lõpuosas võttis Tänak natukene hoogu maha ning leppis punktikatse kolmanda aja ning kolme punktiga.

Võistluse absoluutarvestuses võitsid Portugali MM-ralli Ott Tänak – Martin Järevoja, kes edestasid 15,9 sekundiga Thierry Neuville – Nicolas Gilsoul´i ja 57,1 sekundiga Sebastien Ogier – Julien Ingrassiat.

Ott Tänak tegi 2009. aastal MM-debüüdi just Portugalis ning tänavune ralli oli tema karjääri 99 ralliks. Koos Martin Järveojaga oli see nende üheksandaks MM-ralli võiduks.
Eestlased on nüüd MM-sarjas läbi aegade võitnud 14 MM-rallit - Tänak 9, Märtin 5.

„Kogu ralli oli piisavalt pingeline. Esimene päev läks ikkagi lõppkokkuvõttes meie jaoks üllatavalt hästi. Me kindlasti ei oodanud, et ta nii laheneb. Päeva lõpus oli isegi väike vahe olemas ja tundus, et edasi võiks juba natuke lihtsam olla,“ meenutas Toyota esisõitja Tänak Postimehele ralli avapäeva.


„Teisest päevast alates hakkas kõik kuidagi üle kivide ja kändude minema. Kindlasti pidime palju vaeva nägema, et seda tulemust saada. Kuidagi jõuga vedasime ennast sealt laupäevast läbi,“ oli Tänak rahul.

„Täna hommikul oli vähe lihtsam ärgata, motivatsiooni oli võidelda ja tuli lihtsalt võidu sõita – see kindlasti tegi tänase päeva lihtsamaks ja natuke ka huvitavamaks,“ märkis Eesti ralliäss.

„Kuna Ogier oli enne meid katse lõpetanud ja meil oli tema aeg teada ja kui me nägime, mis Krisiga juhtus, siis teadsime, et enne punktikatset oleme Ogier’ga samal tasemel. Sellepärast otsustasime, et sõidame Ogier’st natuke aeglasema aja ja siis ta saab Sardiinias teed avada,“ ütles Tänak, lisades seejärel: „Kui Kris oleks ilusti lõpetanud, siis oleksin ma Sardiinias nõus ise esimene olema, aga kuna see punktide vahe oli nii olematu, siis otsustasime seekord sedapidi.“



MM-arvestuses säilitasid 142 punktiga liidrikoha Ogier – Ingrassia, kellest Tänak – Järveoja jäävad maha 2 ja Neuville – Gilsoul 10 punktiga.
Tootjatest juhib Hyundai, kellel seitsme ralliga kogutud 202 punkti. Toyotal on koos punkte 182, Citroenil 158 ja M-Sport Fordil 122.

WRC2 Pro arvestuse klassivõidu võtsid uuel Skoda Fabia R5 Evo autol sõitnud Kalle Rovanperä – Jonne Halttunen, kes ka selle klassi MM-liidriteks tõusid.
WRC2 arvestuse võit prantslastele Pierre-Louis Loubet – Vincent Landais (Škoda Fabia R5).

Portugalis oli lisaks Tänak – Järveojale eestlastest stardis ka Georg Linnamäe ja tema ukrainlasest kaardilugeja Volodymyr Korsia. Peugoet 208 R2 autoga sõitnud võistlejad osalesid RC4 ning Peugeot Rally Cup Iberica arvestustes. Esimesena mainitud klassis kuulus Linnamäele ralli kokkuvõttes kolmas ning Peugeot Cup arvestuses viies koht.

Portugali MM-ralli lõppjärjestus

1.Tänak / Järveoja Toyota Yaris WRC 3:20:22.8
2.Neuville / Gilsoul Hyundai i20 WRC +0:15.9
3.Ogier / Ingrassia Citroën C3 WRC +0:57.1
4.Suninen / Salminen Ford Fiesta WRC +2:41.5
5.Evans / Martin Ford Fiesta WRC +7:08.3
6.Rovanperä / Halttunen Škoda Fabia R5 Evo +10:34.2
7.Latvala / Anttila Toyota Yaris WRC +11:28.2
8.Kopecky / Dresler Škoda Fabia R5 Evo +11:41.9
9.Loubet / Landais Škoda Fabia R5 +12:46.3
10.Bergkvist / Barth Ford Fiesta R5 +14:28.4

Autoralli MM-sari jätkub juuni keskel, kui 13.-16.juunini sõidetakse 2017.aastal Tänak – Järveojale karjääri esimese võidu toonud Sardiinia MM-ralli.

Foto: Toyota Gazoo Racing

No comments:

Post a Comment