Monday, July 1, 2019


Ken Torn – Kauri Pannas võitsid ERC3 Junior arvestuses Poolas sõidetud Euroopa meistrivõistluste etapi

Torn - Pannas võitsid ERC Junioro arvestuses teise järjestikuse etapi

Kui möödunud nädalavahetusel tegi Austrias F3 MM-võistlustel suuri tegusid Jüri Vips ning Ott Tänak ja Martin Järveoja võistlesid Tallinna Lauluväljakul koduste fännide ees krosskartidel, siis kolm Eesti võistluspaari osalesid Poolas toimunud autoralli Euroopa meistrivõistluste (ERC) etapil.

Hooaja neljandale ERC etapile olid end ERC3 Junior klassis registreerunud kaks Estonian Autosport Junior Team võistluspaari - Ken Torn – Kauri Pannas (Ford Fiesta R2T19) ja Gregor Jeets – Kuldar Sikk (Ford Fiesta R2T19). Lisaks neile olid Poolas ALM Motorsport meeskonda esindamas Georg Linnamäe - Volodymyr Korsia, kes Peugeot 208 R2 autol heitlesid esiveoliste kassi RC4 kohtade eest.

Ralli sai reede õhtul alguse 2,5 km pikkuse Mikołajki Arena publikukatsega ning eestlastest lõpetasid selle parima ajaga Torn – Pannas, kes hoidsid avakatse järgselt ERC3 Junior klassi kolmandat kohta ning jäid liidritest maha 0,6 sekundiga.

Võistlus jätkus laupäeval kaheksa kiiruskatsega ning esimesel ringil näitasid Torn – Pannas omas klassis korra teist, kahel korral kolmandat ning korra neljandat katseresultaati. Sellest piisas, et hoolduspausiks olid eestlased tõusnud ERC3 Junior arvestuse teisele kohale ning jäid liidritest, kelleks olid Sindre Furuseth - Jim Hjerpe (Peugeot 208 R2) maha 15,7 sekundiga.
Kui katsete avaringil Torn – Pannas ühtegi katsevõitu ei võtnud, siis teise ringi neljast katsest võitsid eestlased kaks ning kuna liidrid Furuseth – Hjepre lõhkusid kaheksandal katsel rehvi ning kaotasid aega, siis lõpetasid laupäeva liidritena just eestlased.
Nende edu enne pühapäevaseid katseid oli lähimate jälitajate Efrén Llarena - Sara Fernández (Peugeot 208 R2) ees 4,6 ja kolmandaks kukkunud Furuseth – Hjepre ees 8,9 sekundit.

Gregor Jeets – Kuldar Sikk kogusid päeva jooksul hulga kogemusi, mille hulka kuulusid ka mõned sõiduvead ja paar tehnilist probleemi ning lõpetasid päeva ERC3 Junior arvestuse 12.kohal. Kaotust Torn – Pannasele 2.22,9. Linnamäe – Korsia lõpetasid laupäevase võistluspäeva RC4 klassi 14.kohal.

Pühapäeval jäi Poolas sõita veel kuus kiiruskatset ning läbida 86,44 katsekilomeetrit.
Kui kahe avakatsega vähendasid Furuseth – Hjepre eestlastega jõudsalt vahet ning jäid enne hoolduspausi sõidetud katset neist maha 4,7 sekundiga, siis 22,54 km pikkusel katsel ründasid omakorda Torn – Pannas ning edestasid skandinaavlasi 7,2 sekundiga. Hoolduspausile said eestlased 11,9 sekundilises edus. Päeva pikima katse esimesel läbimisel elasid päris hirmutava väljasõidu üle ERC3 Junior senise hooaja liidrid Llarena – Fernández, kuid õnneks oli sõitjatega kõik ok.


Torn – Pannas jätkasid kiiret sõitu ka ralli viimasel kolmel katsel ning võitsid neist kaks.
Kui mais sõidetud Läti ERC etapil edestasid Torn – Pannas ralli lõpuks samuti teisena lõpetanud  Furuseth – Hjepret 29,4 sekundiga, siis Poolas oli kahe võistluspaari vahe ralli lõpuks 47,8 sekundit.

„Poola ralli oli meie jaoks täitsa uus, olin seda ainult vaatamas käinud 2017. aastal. Esimesel päeval tegime ise mõned sõiduvead ja ühes mahapöördes tuli ka tagurpidi käiku kasutada. Tänu norralase rehvi purunemisele läksid teiseks päevaks vahed väikseks ja oli oodata väga põnevat päeva. Teine päev sujus üldiselt hästi ning suutsime vältida vigu ja olla oma kiirusega konkurentsis,“ võttis Torn teise järjestikuse ERC Junior arvestuse võidu kokku.

Kui Lätis teenisid ühise ERC debüüdi teinud Gregor Jeets – Kuldar Sikk ERC3 Junior klassi kümnenda koha, siis Poolas paranes positsioon kolme koha võrra ning tulemuseks seitsmes resultaat. Kaasmaalastele kaotati kõikide probleemide kiuste, mille hulgas ka viimase katse rehvipurunemine 7.41,8.
Georg Linnamäe - Volodymyr Korsia hoidsid 13.katse järel RC4 klassi üheksandat kohta, kuid sõitsid järgneval katsel teelt välja ja olid sunnitud katkestama.

Poola ERC etapi üldvõidu võtsid 2014.aasta Eesti ja 2018.aasta Euroopa meistrid Alexey Lukyanuk - Alexey Arnautov, kellele see oli esimeseks võiduks Citroën C3 R5 autol.

Ken Torn – Kauri Pannas hoiavad peale nelja sõidetud ERC etappi ERC3 Junior klassis kolmandat kohta ning jäävad liidriks tõusnud Furuseth – Hjepretist maha 11 punktiga.


Foto: FIA ERC

No comments:

Post a Comment