Saturday, April 9, 2016

Circuit of Ireland rallit juhib Craig Breen. Raul Jeets lõpetas avapäeva 23.kohal

Reedel algas Põhja-Iirimaal FIA ERC Euroopa autoralli meistrivõistluste teine etapp, Circuit of Ireland.
Võistlus, millele startis kokku 34 R5 või S2000 klassi võistlusmasinat, on lisaks Euroopa meistrivõistluste etapile ka Briti ja Põhja-Iiri meistrivõistluste etapiks.
Škoda Baltic Motorsport meeskonna Škoda Fabia R5 autoga Euroopa meistrivõistlustel osalevatele Raul Jeetsile ja Andrus Toomile on see tänavuseks esimeseks stardiks selles sarjas.
Kohati täielikus paduvihmas sõidetud avapäeval läbiti kokku kuus kiiruskatset ja 93,10 katsekilomeetrit.
Avakatsena sõidetud 21,02 km pikkuse kiiruskatse võit läks neljapäevase kvalifikatsioonikatse võitnud võistluspaarile Elfyn Evans ja Craig Parry (Ford Fiesta R5). Britid edestasid teise aja välja sõitnud Craig Breen – Scott Martinit (Citroen DS3 R5) 6,4 ja Alastair Fisher - Gordan Noble't (Ford Fiesta R5) 7,9 sekundiga.
Raul Jeets ja Andrus Toom startisid hooaja esimesele ERC võistluspäevale 12.positsioonilt.
Avakatselt said eestlased kirja 29.katseaja, kaotust katse võitnud Elfyn Evansile kogunes 58,9 sekundit.
Päeva teise katsena sõideti 11,87km pikkune Knockboy kiiruskatse, mis oli avapäeva ainsaks korduvkatseks. Hoolimata roolivõimu probleemidest võttis teise katsevõidu Evans, kes edestas 2,3 sekundiga valitsevaid Euroopa meistreid Kajetan Kajetanowicz - Jaroslaw Barani (Ford Fiesta R5) ning 6 sekundiga Breeni. Üldarvestuses oli briti ka iirlase vahe 12,4 sekundit. Kolmandaks tõusis Kajetanowicz, kes kaotas hooaja kõik senised stardid võitnud britile 13,3 sekundiga.
Jeets – Toom näitasid päeva teisel katsel 24. aega ning jätkasid üldavestuses 25. kohal.
Enne hoolduspausi sõideti ralli nädalavahetuse pikim katse, 31,21km pikkune The Glens, mida paljud sõitjad kutsuvad asfaldirallide Ouninpohjaks.

Circuit of Ireland avapäeva kiireimaid olid Craig Breen - Scott Martin

Katse ülivõimas võit läks lapsepõlve teedel sõitnud Craig Breenile, kes nimetas katselõpu intervjuus seda katset maailma parimaks rallikatseks, kus ta kunagi sõitnud. Iirlase edu katse teise aja välja sõitnud Kajetanowiczi ees oli koguni 24,1 sekundit. Poolakast veel 2,4 sekundi kaugusele jäi Fisher, kes tõusis kolmandaks ka üldarvestuses. Kolmandale katsele liidrina startinud Evans – Parry olid ralli mootoririhma purunemise ja selle tagajärjel mootori ülekuumenemise tõttu sunnitud pooleli jätma.
Raul Jeets sai ralli pikimalt katselt kirja 26. katseaja, kaotades Breenile 2.03,6. Üldarvestuses jätkasid eestlased 25.kohal.
Peale hoolduspausi sõidetud Knockboy kiiruskatse korduvläbimise lõpetasid katsevõiduga Breen – Scott, kes suurendasid edu Kajetanowicz – Baran ees 26,1 ja Fisher – Noble ees 32,4 sekundini.
Veebivahendusel otseülekandes näidatud katselõpus oli näha ka auto24 Rally Estonia korraldajat Urmo Aavat, kes vihmast ilma trotsides oli tulnud kaasa elama oma „õpilasele“, poolakale Jaroslaw Koltunile (Ford Fiesta R5).
Võrreldes avaringi katsega sõideti Knockboy korduvläbimine paduvihmas ning seda oli näha ka kõigi katseaegadest, mis olid mitmete sekundite võrra aeglasemad ja nii ka Raul Jeetsil. Kui avaringi katselt said Jeets – Toom  kirja aja 6.06,7, siis teisel läbimisel oli eestlaste ajaks 6.22,9, mis andis Škoda sõitjatele katse 23. tulemuse.
Päeva eelviimasel katsel, millel pikkust 14,83km, võtsid möödunud aastased Circuit of Ireland ralli võitjad Breen – Martin kolmanda järjestikuse katsevõidu. Katse teise aja sõitsid välja Frederik Åhlin – Morten Abrahamsen (Ford Fiesta R5), kes kaotasid liidritele 6,3 sekundit ja kolmandad olid Martin McCormack – David Moynihan (Škoda Fabia S2000), 8,8 sekundilise kaotusega.
Üldarvestuses suurendasid liidrid edu poolakate Kajetanowicz – Baran ees 36,1 ja brittide Fisher – Noble ees 41,7 sekundile.
Jeets – Toom said päeva eelviimasel katsel kirja 27. tulemuse ning üldarvestuses jätkasid eestlased 24 kohal.
ERC hooaja teise etapi avapäeva viimase katsena sõideti 2,3 km pikkune publikukatse, mille võit läks võistluspaarile nr.6 Fisher – Noble. Katse teise aja said iirlased Sam Moffett – Karl Atkinson (Ford Fiesta R5) (+1,6) ja kolmandad olid Kajetanowicz – Baran (+3,1).
Liidrid Breen – Scott tegid katsel spinni ja kaotasid katse võitnud brittidele 2,1 kilomeetriga koguni 14,1 sekundit.
Circuit of Ireland ööpausile läksid liidritena Craig Breen – Scott Martin, kelle edu kahanes tänu viimase katse sõiduveale Kajetan Kajetanowicz - Jaroslaw Baran ees 25,1 ja  Alastair Fisher - Gordan Noble ees 27,6 sekundile.

Raul Jeets - Andrus Toom lõpetasid ERC hooaja esimese võitluspäeva 23.kohal

Raul Jeets – Andrus Toom lõpetasid päeva viimase kiiruskatse 17. katseajaga (+11,4) ning üldarvestuses on eestlased peale Circuit of Ireland avapäeva 23. kohal, kaotust liidritele kogunes kuue sõidetud katsega 4.39,3.ERC sarja arvestuses kuulus eestlastele päeva kokkuvõttes 17.koht.

„Täna oli väga keeruline päev, katsed ise olid väga vinged. Kuid selleks, et neid täielikult nautida, peab olema nendel teedel rohkem sõitnud. Auto oli täna ikka õhus väga palju ja saime raja kirjutamisega taas kuhjaga kogemust juurde. Libe tee, millele oli kantud palju pori, oli samuti paras väljakutse. Homme on juba selliseid katseid, mida eelmine aasta sõitsime ja loodame, et on ka kuivem. Siis saame sõitu rohkem nautida ja kindlasti ka paremaid aegu näidata,“ oli Rauli kommentaar peale Circuit of Ireland ralli avapäeva.

Eestlastele eelkõige Sander Pärna kaardilugejana tuntud James Morgan istub Põhja-Iirimaal briti Tom Cave kõrval. Ford Fiesta R5 masinal sõitvad britid hoiavad peale kuute sõidetud kiiruskatset absoluutarvestuse 11.kohta, kaotust liidritele +2.32,1.

ERC2 klassis juhivad peale avapäeva poolakad Wojciech Chuchała - Daniel Dymurski (Subaru Impreza STi N15). Ka ERC3 arvestuses on liidrikohal poolakad Łukasz Pieniążek - Przemysław Mazur (Opel Adam R2), kes juhivad ka ERC Junior arvestuses.
Iirimaa meistrivõistluste arvestuse liidrid on Alastair Fisher - Gordan Noble ning Briti meistrivõistluse arvestuse avapäeva kiireimad olid Martin McCormack – David Moynihan.

Laupäeval ootab võistlejaid ees kaheksa kiiruskatset, kogupikkusega 116,46 km.
Esimene auto stardib laupäeva avakatsele Eesti aja järgi kell  11.18 ja tänavused Circuit of Ireland ralli võitjad peaks olema selgunud u. kella 19 ajal.

Sarnaselt avapäevale on võimalik ka laupäeval vaadata SIIT lives katselõppe, kus intervjuusid tegemas WRC rallidelt tuttavad Julian Porter ja Colin Clark.



Fotod: Gregory Lenormand 

No comments:

Post a Comment