Monday, April 18, 2016

Rallikrossi MM-i uue hooaja esimene võit Petter Solbergile

Sel nädalavahetusel algasid Portugalis, Montalegres rallikrossi maailmameistrivõistlused.
Kui veel nädala alguses kattis Pista Automóvel de Montalegre rada lumevaip, siis laupäeva kaheks esimeseks kvalifikatsioonisõiduks olid rajatingimused asendunud vihma ja mudaga.
Kõige paremini sai sellistes tingimustes hakkama Mattias Ekström, kes kahe sõidu kokkuvõttes edestas VW sõitjat Johan Kristofferssonit ja meeskonnakaaslast Toomas Heikkineni.
Pühapäeval jätkusid võistlused juba oluliselt kuivemates tingimustes veel kahe kvalifikatsioonisõiduga ning nelja sõidu kokkuvõttes läks esimesena poolfinaali Ekström, Petter Solbergi ja  Kristofferssoni ees.

Hooaja esimeste kvalifikatsioonisõitude parim oli Mattias Ekström

Veel said poolfinaalidesse Andreas Bakkerud, Robin Larsson, Toomas Heikkinen, Sebastien Loeb, Kevin Eriksson, Timmy Hansen, Davy Jeanney, Liam Doran ja Anton Marklun. Esimesena jäi poolfinaalidest välja Hansenite pere noorim liige Kevin Hansen. Kahjuks ei olnud hooaja avavõistlusel Supercar klassi poolfinaalidesse asja ka lätlastel Reinis Nitišs´il ja Jānis Baumanisel, kes lõpetasid vastavalt 15. ja 14.kohal. Poolfinaalisesse ei saanud ka Ken Block, kelle kvalifikatsioonisõidud olid kõik täis erinevaid probleeme ning ameeriklane sai nelja sõidu kokkuvõttes 20 võistleja hulgas 18.koha.

Kvalifikatsioonisõitude järgse paremusjärjestuse leiab SIIT


2016.hooaja esimeses poolfinaalis startisid Ekström, Kristoffersson, Larsson, Loeb, Hansen ja Doran.
Kohe avakurvis lõhkus auto Hansen, kes paar ringi hiljem sõidu katkestas. Kohe avaringil läksid jokkerisse Kristoffersson ja Loeb, kes tänud raja esimeses kurvis tekkinud segadusele lõikasid kasu ning lõpetasid võistlussõidu kindla eduga. Kolmandana sõitis end finaali erasõitja Larsson, kes edestas ligi poole sekundiga kvalifikatsioonisõitude võitjat Mattias Ekströmi. Seega jäid ehk mõnetigi üllatuslikult finaalist välja Ekström ja Hansen.

Sebastien Loeb tõestas juba hooaja avavõistlusel, et temaga peab sel aastal arvestama

Teises poolfinaalis startisid Solberg, Bakkerud, Heikkinen, Eriksson, Jeanney ja Marklund.
Kahekordne World RX sarja võitja Solberg näitas miks just tema on ka sel aastal üks peamisi tiitlikandidaate ning võitis poolfinaali ülekaaluka eduga (2,3 sekundit) Heikkineni ees. Kolmandana sõitis end finaali viimase ringi eelviimase kurvi möödasõiduga Bakkerud.

Poolfinaalide tulemused leiab SIIT 

Finaali startisid esireast Solberg ja Kristoffersson. Teise võistlusrea moodustasid duo Heikkinen ja oma debüütvõistlusel ainsa mitteskandinaavlasena (kui ka Heikkinen skandinaavlaseks lugeda) finaali pääsenud Loeb. Hooaja esimese finaali viimase rea moodustasid Bakkerud ja Larsson.
Kuue ringilise finaali võitis valitsev meister Petter Solberg, kellele see oli karjääri üheksandaks rallikrossi MM-etapivõiduks. Kusjuures nii poolfinaalis, kui finaalis ei töötanud Solbergi Citroenil automaatne stardisüsteem ja norralane startis nö. manuaalselt. 

Petter Solberg alustas kolmanda World RX MM-tiitli püüdmist võiduga

Norralane edestas 0,8 sekundiga erasõitjat Robin Larssonit ja 2,3 sekudniga EKS meeskonna Audil sõitnud Toomas Heikkineni.
Sebastien Loebile rallikrossi MM-sarja debüütvõistluselt veidi „lonkava“ masinaga finaali viies koht.

Portugali MM-etapi finaali tulemused leiab SIIT 

Kellel jäid hooaja esimesed World RX stardid nägemata, saavad seda järgi vaadata SIIT

Nädalavahetuse kokkuvõttes teenis Larssoni ja Kristoffersoni ees kõige rohkem MM-punkte Solberg.

Rallikrossi MM-sarja sõitjate punktijärjestuse leiab SIIT

Janno Ligurile Euro RX Super 1600 klassi neljas koht

Samal nädalavahetusel alustasid Portugalis ka FIA Euroopa rallikrossi meistrivõistluste Super 1600 klassi võistlejad, kus võistlustules kolm Eesti sõitjat - Siim Saluri, Janno Ligur ja Andre Kurg.
Sarja avavõistlusele startis rekordit tähistvad 33 sõitjat.
Kvalifikatsioonisõitude parimana läks finaali Ligur Racingu piloot Janno Ligur.
Siim Salurile hooaja avavõistluselt kokkuvõttes 15. koht ja  Andre Kurg lõpetas hooaja esimesed stardid 20.kohal.

Janno Ligur näitas hooaja avavõistlusel suurepärast minekut ning tulemuseks finaali neljas koht

Finaalis pidi kahjuks Škodal sõitnud Ligur küll konkurentidele paar kohta tagasi andma, kuid eestlasele siiski hooaja avavõistluselt igati kiiduväärt neljas koht. Nädalavahetuse punktide kokkuvõttes jagab Ligur peale avavõistlust 23 punktiga teist kohta.

ERR-i spordiuudiste Super 1600 klassi eestlaste sõitude kokkuvõtet saab vaadata SIIT

Euro RX Super 1600 klassi kõikide sõitude tulemused ja punktid leiab SIIT



Rallikrossi MM-sarja teine etapp sõidetakse 7.-8.mail Saksamaal, Hockenheimringil.

Fotod: FIA World Rallycross ja Janno Ligur

No comments:

Post a Comment