Sunday, April 29, 2018


Ott Tänak ja Martin Järveoja võitsid Argentina MM-ralli!

Tänak - Järveoja teenisid Argentinas oma karjääri kolmanda MM-ralli võidu!

Argentina ralli viimast võistluspäeva alustasid liidrina Ott Tänak ja Martin Järveoja (Toyota Yaris WRC). Enne kolme viimast kiiruskatset hoidsid eestlased lähimate jälitajate Theirry Neuville – Nicolas Gilsoul´i (Hyundai i20 Coupe WRC) ees 46,4 sekundilist edu.
Argentina ralli viimasel võistluspäeval jäi küll läbida vaid 55,27 katsekilomeetrit, kuid nende jooksul sõideti kahel korral rallimaailma üks legendaarsemaid katseid El Condor ja korra Mina Clavero.

SS16 Copina - El Condor - 16.43 km

Päeva alustati El Condori esimese läbimisega ning selle võidu võtsid Hyundai sõitjad Andreas Mikkelse – Anders Jæger. Katse teised olid Sebastien Ogier – Julien Ingrassia (Ford Fiesta) +0,5 ja kolmandad Tänak – Järveoja +2,1.
Hästi ei alanud päev Toyota sõitjatel Esapekka Lappi – Janne Ferm, kes lõhkusid katse esimestel meetritel parema tagumise rehvi ning kaotasid tänud sellele ligi poolteist minutit.
Üldarvestuses kukkusid soomlased kuuendalt kohalt, kaheksandaks.

SS17 Giulio Cesare - Mina Clavero - 22.41 km

Ralli eelviimase katsena sõideti Mina Clavero. Kui avakatsel olid parimad olnud Hyundai sõitjad Mikkelsen – Jæger, siis seekord olid parimad Neuville – Gilsoul. Ideaalse katse kindlustasid meeskonnale Mikkelsen – Jæger ja Dani Sordo – Carlos Del Barrio, kes lõpetasid katse kohtadel kaks ja kolm. Tänak võttis juba grammike rahulikumalt ning lõpetas katse neljandana, kaotades Neuville´le 8,1 sekundiga.

Rovanperä "katuse" tulemus


Katsel elasid päris ehmatava, kuid väga-väga õnneliku õnnetuse üle WRC2 klassi liidrid Kalle Rovanperä – Jonne Halttunen (Škoda Fabia R5), kes keerasid oma võistlusauto ühes paremkurvis üle katuse. Õnneks lendas auto üle pealtvaatajate telgi ning vigastada said selles õnnetuses vaid Rovanperä auto ja paar pealtvaatajate autot.  



SS18 El Condor (Power Stage) - 16.43 km

Argentina ralli punktikatsena sõideti El Condori teine läbimine ning selle katse maksimumpunktid teenisid möödunud aastased Argentina ralli võitjad Neuville – Gilsoul.
Tänak – Järveoja enam arusaadavatel põhjustel riske ei võtnud, kuid teenisid sellest hoolimata ikkagi kaks väga olulist lisapunkti. Ralli võitjatena lõpetanud Ott Tänak – Martin Järveoja edestasid 18 kiiruskatse kokkuvõttes teisena lõpetanud Neuville – Gilsoul´i 37,7 sekundiga. Ka kolmas koht Hyundai sõitjatele Dani Sordo – Carlos Del Barrio. Hispaanlased jäid eestlastest ralli lõpuks maha minuti ja 15,7 sekundiga.
Ott Tänakule ja Martin Järveojale oli see nende MM-karjääri kolmandaks etapivõiduks.
Toyota meeskonna värvides oli võit eestlaste esimene. Tänak – Järveoja võiduga lõppes Jaapani autotootja pikk ootus Argentina teedelt, sest nende viimane võit pärines Lõuna-Ameerikast, aastast 1994.
Eestlased on nüüd hooaja jooksul võitnud koguni 28 kiiruskatset ning on selles arvestuses ainsad mehed, kes igal tänavusel rallil katsevõiduni jõudnud.
MM punktiarvestuses jätkavad Tänak-Järveoja kolmandal kohal. MM-liidritest Sebastien Ogier – Julien Ingrassia´st (Ford Fiesta WRC) jäävad eestlased maha 28 punktiga.


"See võit on eriline. Ei võinud iial teada, mis meeskonnavahetusega juhtub. Aga tore on näha, kui kiirelt asjad arenevad. Auto on peaaegu selline nagu mulle meeldib ja koostöö tiimiga sujub väga hästi. Peame lihtsalt samamoodi jätkama! Terve nädalavahetuse tundsime end autos enesekindlalt ja teadsime täpselt, mida teeme," võttis Toyota roolis esimese võiduni jõudnud eestlane võiduka nädalavahetuse kokku.

Palju, palju õnne Ott Tänakule – Martin Järveojale ja Toyota Gazoo Racing meeskonnale Argentina MM-ralli 2018 võidu puhul!

WRC2 klassi arvestuses teenisid hooaja teise võidu Pontus Tidemand – Jonas Andersson (Škoda Fabia R5).

Argentina MM-ralli 2018 lõppjärjestus

1.Tänak / Järveoja Toyota Yaris WRC 3:43:28.9
2.Neuville / Gilsoul Hyundai i20 WRC +0:37.7
3.Sordo / Del Barrio Hyundai i20 WRC +1:15.7
4.Ogier / Ingrassia Ford Fiesta WRC +1:58.6
5.Mikkelsen / Jæger Hyundai i20 WRC +2:02.6
6.Evans / Barritt Ford Fiesta WRC +3:06.3
7.Meeke / Nagle Citroën C3 WRC +3:25.7
8.Lappi / Ferm Toyota Yaris WRC +4:32.6
9.Suninen / Markkula Ford Fiesta WRC +5:38.6
10.Tidemand / Andersson Škoda Fabia R5 +12:15.8

Autoralli MM-sari jätkub kolme nädala pärast, kui 17.-20.maini sõidetakse Portugali MM-ralli.

Foto: Toyota Gazoo Racing

No comments:

Post a Comment