Saturday, April 28, 2018

Sajanda MM-ralli kiiruskatsevõiduni jõudnud Ott Tänak juhib koos Martin Järveojaga Argentina MM-rallit


Tänak - Järveoja "lendasid" reedel Argentina teedel ning võitsid kaheksast katsest viis

Argentina ralli esimene võistluspäev sai alguse, kui Eestis oli kell tund ja kaheksa minutit löönud üle südaöö.

SS1 SSS Villa Carlos Paz - 1.90 km

Võistluse avakatsena sõideti 1,9 km pikkune publikukatse, mille võidu võtsid möödunud aastased Argentina ralli võitjad, Theirry Neuville – Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 Coupe WRC). Lühikese „sutsaka“ teist aega näitasid Ott Tänak – Martin Järveoja (Toyota Yaris WRC) +0,3 ja kolmandad olid Sebastien Ogier – Julien Ingrassia (Ford Fiesta WRC) +0,4. WRC sõitjatest oli avakatsel probleeme Craig Breen – Scott Martin´il (Citroen C3 WRC), kes hilinesid ajakontrollpunkti ning teenisid selle eest 10 sekundilise ajakaristuse, mis kukutas katsel kümnenda aja välja sõitnud mehed 24.kohale.

VIDEO: Craig Breen - Scott Martin SS1

SS2 Las Bajadas / Villa del Dique 1 16.65 km

Võistlus jätkus Eesti aja järgi reede pärastlõunal ning avapäevale nagu ikka starditi MM-punktiarvestuse järgi, mis tähendas, et teistele hakkasid teed puhastama Ogier – Ingrassia.
Või kas ikka hakkasid? Võistluse esimesel pikal katsel sõitsid põhjad just prantslased, kes edestasid 3,9 sekundiga Andreas Mikkelsen – Anders Jæger´it (Hyundai i20 Coupe WRC) ja 5,6 sekundiga Jari-Matti Latvalat – Miikka Anttilat (Toyota Yaris WRC). Tänak – Järveoja näitasid kuni katse 9 kilomeetri splitini Mikkelsen – Jægeriga sama tempot, kuid tegid siis ühes paremkurvis spinni ja kaotasid sinna kõvasti väärtuslike sekundeid. WRC All Live vahendusel oli sisevideost näha, et enne spinni tegemist tabas vist väljakeeratud ratas kivi, sest see mingi takistus igatahes rebis Tänakul rooli käest.
Katse lõppu jõudsid eestlased kümnenda ajaga ning kaotasid katse võitnud möödunud aastastele meeskonnakaaslastele 23,8 sekundiga. Üldarvestuses liidriks tõusnud Ogier edestas nüüd 4 sekundiga Mikkelseni ja 6,8 sekundiga Latvalat. Tänak hoidis peale kahte katset 23,7 sekundilise kaotusega üheksandat kohta.
Päris paljud tagantpoolt startinud võistlejad ütlesid katse lõpus, et seisev tolm segas päris palju nähtavust ning kohati tundus sellistes oludes liigseid riske võtta, laus lollusena.

SS3 Amboy / Yacanto 1 33.58 km

Järgnevana sõideti avapäeva kõige pikema katse esimene läbimine ning kui ralli esimesel korralikul katsel kaotas Tänak aega, siis nüüd asus katsel „lennanud“ eestlane kaotatud sekundeid jõudsalt tagasi võtma. Tänak näitas pikal katsel tempot, millega võttis Ogierilt tagasi koguni 17,8 sekundit, mille peale prantslane sõnas vaid, et „See on hr. Tänak, kui ta surub!“

"Mis me teha saame? See oli tobe viga, mille eelmisel katsel tegime. Sõitsime seal kivi vastu, mis vigastas meie auto roolisüsteemi. See segas sõitmist ka sellele katsel. Saime seda küll ülesõidul veidi parandada, kuid täitsa korras see pole. Õnneks on Toyota tugev auto," sõnas Tänak peale katsevõitu.

Katse teine aeg Dano Sordo – Carlos Del Barrio´le (Hyundai i20 Coupe WRC) +2,8 ja kolmas Breen – Martin´ile +7,6. Ralli uueks liidriks tõusis Mikkelsen, kelle edu oli nüüd teiseks kukkunud Ogieri ees 3,6 ja võimsa tõusu teinud Tänaku ees 9,5 sekundit.



Ainus, kes katsel suutis Tänaku tempos püsida ja 23,53 km splitis eestlast isegi 1,1 sekundiga edestada oli Latvala, kuid tema õnn sai juba järgneva kilomeetri pärast otsa. Soomlane lõikas ühte paremkurvi liialt ning seal sees olnud kivi purustas tema Yarise vedrustuse, mille järel ei jäänud soomlasel muud üle, kui auto teeäärde parkida. Kahjuks kahjustas see auto vigastus ka mootorit, mis tähendab, et Latvalat tänavusel Argentina rallil enam sõitmas ei näe.

SS4 Santa Rosa / San Agustin 1 23.85 km

Argentina ralli 2018. aasta neljas kiiruskatse läheb igaveseks Eesti autospordi ajalukku. Just sellel 23,85 km pikkusel katsel näitas Tänak parimat aega ning see tähendas, et eestlane oli teeninud oma karjääri sajanda MM-ralli katsevõidu.



Tänak – Järveojale oli see selle hooaja 20 katsevõiduks.
Katse teine aeg 2015.aasta Argentina ralli võitjatele Kris Meeke – Paul Nagle (Citroen C3 WRC), kes jäid eestlastest maha 2,9 sekundiga. Kolmas aeg ralli avakatse võitnud Neuville – Gilsoulile +4,9, kes üldarvestuses jätkasid viiendal kohal.
Kuna Ogier kaotas teist katset järjest oma stardipositsiooni tõttu aega, siis kukkus ta üldarvestuses neljandaks ja lasi endast mööda Tänaku ja Meeke.

SS5 SSS Fernet Branca 1 6.04 km

Enne hoolduspausi sõideti Villa Carlos Pazi teemapargis 6,04 km pikkune publikukatse, mille võidu võtsid Sordo – Del Barrio. Katse teine aeg möödunud aastal Argentinas kuni viimase katseni kõigile püüdmatud olnud Elfyn Evans – Daniel Barritt´ile (Ford Fiesta WRC) +1,1 ja kolmas Meeke – Nagle´le +1,8. Tänak – Järveoja edestasid katsel 1,8 sekundiga Mikkelse – Jægeri´t, mis tähendas seda, et teise kiiruskatse järel üheksandat kohta hoidnud ja liidritest 23,7 sekundi kaugusel olnud eestlased olid tõusnud ralli liidriks. Toyota ja Hyundai sõitjaid lahutas nüüd 0,8 sekundit ja vaid 2,3 sekundi kaugusel Mikkelsenist oli Meeke. Esimesed viis võistluspaari mahtusid 9,4 sekundi sisse.

VIDEO: SS2-5 tipphetked

SS6 Las Bajadas / Villa del Dique 2 16.65 km

Peale hoolduspausi jätkus võistlus hommikuste katsete kordustega. Kui katsete avaringile startisid kõik WRC võistluspaarid sama rehvivalikuga, siis teisel ringil nägi juba sootuks teist pilti.
Ralli kolmanda katsevõidu võtsid Tänak – Järveoja, kes edestasid Meeke – Nagle´t 8,6 ja Neuville – Gilsoul´i 9,6 sekundiga. Katsel rehvi lõhkunud ja autole restardi tegema pidanud Mikkelsen – Jæger kaotasid aega ning jäid eestlastest maha 39,7 sekundiga. Üldarvestuses jätkas liidrina Tänak, kelle edu oli nüüd teiseks tõusnud Meeke ees 11,7 ja Ogieri ees 14,6 sekundit. Mikkelsen kukkus kaheksandaks ning jäi nüüd liidrist maha 40,5 sekundiga.

SS7 Amboy / Yacanto 2 33.58 km

Kui päeva pikima võistluskatse esimesel läbimisel said Tänak – Järveoja kirja ralli esimese kiiruskatse võidu, siis selle kordusel juba neljanda. Katse teised olid Sordo – Del Barrio, kes jäid eestlastest 4,1 sekundi kaugusele. Kolmandad olid Meeke – Nagle, kes kaotasid juba 5,1 sekundiga. Meeke sõnas peale katset, et tal pole lihtsalt hetkel vastust Tänakule ning, et kui eestlasel poleks päeva alguses spinni olnud, siis juhiks ta rallit juba ligi 40 sekundiga.

SS8 Santa Rosa / San Agustin 2 23.85 km

Ka päeva viimasel katsel ei andnud Tänak – Järveoja teistele sõnaõigust ning lõpetasid päeva katsevõiduga.

" Üldkokkuvõttes hea päev, kui välja arvata täna hommikuse katse (SS2) viga, aga see selleks.
Põnev on igatahes ja hetkel on väga hea esitus nii meie endi, kui ka auto poolt, mis sobib mu sõidustiiliga järjest paremini. Oleme koos meeskonnaga ära teinud palju tööd," võttis Tänak Argentina ralli eduka avapäeva kokku.

Teise aja said kirja Neuville – Gilsoul +1,4 ja kolmanda Breen – Scott +2,8.

Reedel kaheksast katsest viis võitnud Tänak – Järveoja järel hoiavad üldarvestuse teist kohta Meeke – Nagle, kes jäävad eestlastest maha 22,7 sekundiga. 5,9 sekundi kaugusele Citroeni võistlejatest jäävad möödunud aastase Argentina ralli võitjad Neuville – Gilsoul.

Päeva lõpus andis Martin Otile veidi puhkust ja sõitis ise hooldusalasse (ligi 70 km). See oli Martinile esimeseks korraks sõita ise Yaris WRC roolis ning WRC All Livele ütles Järveoja, et välja ei suretanud ning oli just Otile öelnud, et see on ikka väga hea auto.

VIDEO https://twitter.com/OttTanak/status/989967270721081344

Argentina ralli jätkub laupäeval seitsme kiiruskatsega ja kahel korral läbitakse võistluse pikim 40,48 km pikkune Cuchilla Nevada - Rio Pintos kiiruskatse.

Argentina ralli järjestus peale SS8

1.Tänak / Järveoja Toyota Yaris WRC 01:30:38,6
2.Meeke / Nagle Citroën C3 WRC +0:22.7
3.Neuville / Gilsoul Hyundai i20 WRC +0:28.6
4.Sordo / Del Barrio Hyundai i20 WRC +0:29.5
5.Ogier / Ingrassia Ford Fiesta WRC +0:36.4
6.Breen / Martin Citroën C3 WRC +0:41.2
7.Mikkelsen / Jæger Hyundai i20 WRC +0:58.5
8.Lappi / Ferm Toyota Yaris WRC +01:07.9
9.Evans / Barritt Ford Fiesta WRC +01:10.3
10.Suninen / Markkula Ford Fiesta WRC +01:33.7

Argentina ralli laupäevased katsed

SS9 Tanti - Mataderos 1 13.92 km 14:23
SS10 Los Gigantes - Cuchilla Nevada 1 16.02 km 15:08
SS11 Cuchilla Nevada - Rio Pintos 1 40.48 km 15:35
SS12 SSS FERNET BRANCA 2 6.04 km 17:38
SS13 Tanti - Mataderos 2 13.92 km 19:23
SS14 Los Gigantes - Cuchilla Nevada 2 16.02 km 20:08
SS15 Cuchilla Nevada - Rio Pintos 2 40.48 km 20:35


Foto: Toyota Gazoo Racing

No comments:

Post a Comment