Friday, April 6, 2018


Tänak – Järveoja Korsika ralli avapäeva järel neljandad. Torn – Järveoja JWRC kuuendad



Kui neljapäeva õhtul sõideti Korsika ralli testikatse, siis õige action sai alguse reede hommikul. 
MM-hooaja neljanda etapi avapäeval sõideti neli kiiruskatset ja läbiti 125,16 katsekilomeetrit. Reedesele võistluspäevale starditi nagu ikka MM-punktiarvestuse järgi.

SS1 La Porta - Valle di Rostino 1 - 49.03 km

Võistluse avakatsena sõideti kohe ligi 50 km pikkune kiiruskatse, mille võidu võtsid esimesena rajale saanud Sebastien Ogier – Julien Ingrassia (Ford Fiesta WRC). Katse teise aja sõitsid välja üheksandana startinud Sebastien Loeb – Daniel Elena (Citroën C3 WRC), kes jäid kaasmaalastest maha koguni 9,7 sekundiga. Katse kolmas aeg Toyota Gazoo Racing võistluspaarile Ott Tänak – Martin Järveoja (Toyota Yaris WRC). Kuuendana rajale saanud eestlased kaotasid möödunud aastastele meeskonnakaaslastele 49,03 kilomeetriga 18,1 sekundiga.

"Katsel alguses oli teel kohati seisvat vett ning see jahutas pidurid maha. Läks veidi aega, et need taas õigesse temperatuuri saada," sõnas Tänak avakatse järgselt ralliraadiole.

Katsel tegid spinni ja kaotasid aega  Andreas Mikkelsen – Anders Jæger (Hyundai i20 Coupe WRC), kes jäid katse lõppu jõudes Ogier – Ingrassia´st maha 39,1 sekundiga. Kohe avakatsel sõitsid teelt välja ja katkestasid WRC2 klassi sõitjad Katsuta Takamoto – Marko Salminen (Ford Fiesta R5).

SS2 Piedigriggio – Pont de Castirla 1 - 13.55 km

Päeva teise katsena sõideti avakatsest üle kolme korra lühem Piedigriggio – Pont de Castirla ning ka selle katse võitsid Ogier – Ingrassia. Katse teine aeg läks jagamisele Esapekka Lappi – Janne Ferm´i (Toyota Yaris WRC) ja Kris Meeke – Paul Nagle (Citroën C3 WRC) vahel. Toyota ja Citroën´i  võistlejad jäid Fordi meestest maha täpselt 2 sekundiga.
Tänak – Järveojale päeva teiselt katselt kaheksas aeg. Ogier – Ingrassia´st jäid eestlased maha 7 sekundiga. Võistluse teine katse tõi WRC sõitjatest esimesed katkestajad. Avakatse järgselt üldarvestuse teist kohta hoidnud Loeb – Elena tegid ühte kurvide sektsiooni sisenedes sõiduvea ning libisesid teelt välja. Kuigi neljakordsed Korsika ralli võitjad üritasid oma võistlusautot veel teele tagasi saada, siis kahjuks vajus see lõpuks rajaäärsesse kraavi, kus enam omajõududega välja ei saadud.

"Sõitsin liiga kiiresti paremkurvi, mille keskel tuli veel pidurdada, et saaks järgmist vasakkurvi võtta. Sisekurv oli mudane ja ma ei osanud seda oodata ning auto läks alajuhitavaks. Paremat kätt oli puu, mida püüdsin vältida ning maandusin kraavis. Proovisime küll koos pealtvaatajatega autot välja lükata ja üks neist soovitas tagurpidikäigu sisse panna, mille tulemusel auto veel sügavamale lükati, kus ta nüüd on. Ikka väga vihaseks teeb selline sõiduviga. Olin rallit alles alustanud, kõik oli hästi ja  kontrolli all. See oli puhas sõiduviga. Alahindasin seda, kui must võib tee kõigest kaheksa auto möödumise järel olla. Ja oligi kõik,“ võttis Loeb juhtunu kokku WRC All Live kaamerate ees.


Lõunapausile tulid liidrina Ogier – Ingrassia, kes edestasid tänu meeskonnakaaslaste katkestamisele teiseks tõusnud Meeke – Naglet 21,1 sekundiga ning kolmandad olid möödunud aastased Korsika ralli võitjad Thierry Neuville – Nicolas Gilosul (Hyundai i20 Coupe WRC) +23,4. Esimesena jäid poodiumikohalt välja Tänak – Järveoja, kes jäid liidritest maha 25,1 sekundiga.


SS3 La Porta - Valle di Rostino 2 - 49.03 km

Peale hoolduspausi jätkus võistlus hommikuste katsete kordustega ning Ogier – Ingrassia jätkasid sealt, kus enne pausi oli pooleli jäänud ning võtsid kolmanda järjestikuse katsevõidu. Katse teine aeg Neuville – Gilsoul´ile. Kui esimese ligi 50 km läbimise järgselt jäid belglased prantslastest maha 21,2 sekundiga, siis nüüd oli kahe võistluspaari vahe 10,3 sekundit. Katse kolmas aeg ainsa järelejäänud Citroën C3 WRC ga sõitnud Meeke – Nagle´le, kes kaotasid liidritele juurde 17 sekundit. 
Tänak – Järveojale päeva kolmandalt katselt neljas aeg ning 19 kaotussekundit.

SS4 Piedigriggio – Pont de Castirla 2 - 13.55 km

Päeva viimase kiiruskatsega lõppes Ogier – Ingrassia katsevõitude jada ning võistluse esimese katsevõidu said Esapekka Lappi – Janne Ferm, kes selle tulemusega tõusid üldarvestuse seitsmendalt kohalt viiendaks. Sarnaselt katse esimese läbimisega läks ka seekord teine aeg jagamisele. Sel korral sõitsid täpselt identse aja välja Neuville – Gilsoul ja Jari-Matti Latvala – Miikka Anttila (Toyota Yaris WRC), kes jäid katse võitnud soomalastest maha 1,7 sekundiga.
Tänak – Järveojale päeva viimaselt katselt viies aeg. Meeskonnakaaslastest jäid eestlased maha 1,9 sekundiga.

"See on mu esimene asfaldiralli selle autoga, nii et oleks ime, kui kõik oleks ideaalne. Tunne on hea ja saame veel nii mõnegi asjaga seadistuste osas paremuse poole liikuda," võttis Tänak võistluse avapäeva ralliraadio vahendusel kokku. 

Pärast Korsika ralli avapäeva juhivad võistlust Sebastien Ogier – Julien Ingrassia. Neist 33,6 sekundi kaugusele jäävad Thierry Neuville – Nicolas Gilsoul ja kolmandad on Kris Meeke – Paul Nagle, kes kaotavad M-Sport sõitjatele 38,7 sekundiga.
Ott Tänak – Martin Järveoja lõpetasid avapäeva neljandal kohal ning jäävad liidritest maha 44,2 sekundiga. Viimasest poodiumikohast lahutab eestlaseid 5,5 sekundit.






Korsika ralli raames sõidetakse ka JWRC hooaja teine etapp ning eestlastest on Prantsusmaal stardis Ken Torn – Ken Järveoja (Ford Firsta R2T).
Võistluse avakatselt anti kõigile JWRC sõitjatele FIA kohtunike poole sama aeg, sest tänu võistluspaari nr.22 John Coyne – Stephen Joyce (Porsche 997 GT3 Cup RGT) teelt väljasõidule, näidati kõikides võistlusautodes virtuaalset punast lippu ning katse läbiti rahulikus tempos.
Päeva teiselt katselt Torn – Järveojale JWRC kümnes, kolmandalt seitsmes ning neljandalt kaheksas aeg. Nelja sõidetud kiiruskatse järel hoiavad eestlased noorte arvestuse kuuendat kohta. Koduteedel sõitvatest Terry Folb – Christopher Guieu´st (Ford Fiesta R2) jäävad eestlased maha 2.05,4.

"Ei vaata kiiruskatsete lõpus isegi aegu. Sõidan oma sõitu ja kogun kilomeetreid. Iga meetriga õpin midagi. Mõttetu oleks praegu Korsikal minna viimast püüdma, teed vea ja oled rajalt läinud. Mul on vaja kogemusi, et tulevikus kiire olla," sõnas esmakordselt asfaldil MM-rallit sõitev Torn Delfile antud kommentaaris.

WRC2 klassi arvestuses juhivad Korsika rallit Jan Kopecky - Pavel Dresler (Škoda Fabia R5). Tšehhidest jäävad 20,8 sekundi kaugusele Yoann Bonato - Benjamin Boulloud (Citroen C3 R5). Kõrgete ootustega rallile startinud Stephane Lefebvre - Gabin Moreau pidid kohe avakatsel sõitma 2/3 distantsist ilma pidurtiteta ning kaotasid Kopecky - Dreslerile üle minuti. Üldarvestuses hoiavad prantslased peale nelja sõidetud katset WRC2 arvestuse neljandat kohta ja jäävad liidritest maha 1.10,4.

Korsika MM-ralli üldjärjestus peale SS4:

1.Ogier / Ingrassia Ford Fiesta WRC 1:19:39.0
2.Neuville / Gilsoul Hyundai i20 Coupe WRC +0:33.6
3.Meeke / Nagle Citroën C3 WRC +0:38.7
4.Tänak / Järveoja Toyota Yaris WRC +0:44.2
5.Lappi / Ferm Toyota Yaris WRC +1:13.5
6.Evans / Mills Ford Fiesta WRC +1:13.8
7.Sordo / Del Barrio Hyundai i20 Coupe WRC +1:14.4
8.Latvala / Anttila Toyota Yaris WRC +1:25.0
9.Mikkelsen / Jæger Hyundai i20 Coupe WRC +1:29.2
10.Bouffier / Panseri Ford Fiesta WRC +1:44.8

29.Torn / Järveoja Ford Fiesta R2T +14:00,1

Korsika ralli jätkub laupäeval kuue kiiruskatsega. Tänavuse ralli kõige pikemal võistluspäeval läbitakse 136,90 katsekilomeetrit.

LAUPÄEV: 7.aprill 2018

SS5 Cagnano - Pino - Canari 1 35.61 km 08:37
SS6 Désert des Agriates 1 15.45 km 10:18
SS7 Novella 1 17.39 km 12:08
SS8 Cagnano - Pino - Canari 2 35.61 km 16:21
SS9 Désert des Agriates 2 15.45 km 18:02
SS10 Novella 2 17.39 km 19:39

Fotod: Toyota Gazoo Racing, M-Sport

No comments:

Post a Comment