Saturday, April 7, 2018


Tänak – Järveoja hoiavad enne Korsika ralli viimast võistluspäeva suurepärast teist kohta. Torn – Järveoja jätkavad kogemuste kogumist JWRC kuuendal kohal



Korsika ralli jätkus laupäeval kuue kiiruskatsega ning võistluse pikimal päeval ootas võistlejaid ees 136,90 kurvilist katsekilomeetrit.
Ralli teist võistluspäeva alustasid liidrina Sebastien Ogier – Julien Ingrassia (Ford Fiesta WRC), kes edestasid 33,6 sekundiga Theirry Neuville – Nicolas Gilsoul´i (Hyundai i20 Coupe WRC) ja 38,7 sekundiga Kris Meeke – Paul Nagle´t (Citroen C3 WRC).
Ott Tänak – Martin Järveoja hoidsid peale nelja sõidetud kiiruskatset üldarvestuse neljandat kohta ja jäid liidritest maha 44,2 sekundiga.
Laupäevasele päevale starditi järjestuses: Bouffier, Mikkelsen , Latvala, Sordo , Evans, Lappi, Tänak, Meeke, Neuville , Ogier ja Loeb.

SS5 Cagnano - Pino - Canari 1 - 35.61 km

Sarnaselt reedega sõideti ka laupäeva alustuseks päeva pikim katse, mis küll eelneva päeva omast oli ligi 15km lühem. Katsevõidu võtsid peale reedest katkestamist taas rajale tulnud Sebastien Loeb – Daniel Elena (Citroen C3 WRC). Katse teise aja sõitsid välja reedese võistluspäeva katsevõiduga lõpetanud Esapekka Lappi – Janne Ferm (Toyota Yaris WRC), kes jäid Loeb – Elenast maha 1,4 sekundiga. Katse kolmas aeg Meeke – Nagle´le, kes kaotasid meeskonnakaaslastele 1,9 sekundiga.
Tänak – Järveoja alustasid võistluspäeva seitsmenda ajaga ning kaotasid katse lõppu jõudes Citroeni meestele 13,7 sekundiga. Katse lõpus selgus ka Tänaku suure kaotuse põhjus.

"Suretasin kaks korda mootori välja. Iga kord, kui käsipidurit katsun, suretab see mootori välja. Legend võinuks ka olla parem, aga usun, et seda saab parandada," sõnas Tänak katse lõpus ralliraadiole.

Lefebvre - Moreau peale C3 R5 peale väljasõitu

Kui WRC klassi sõitjatest jõudsid kõik laupäevase avakatse finišisse, siis sama hästi ei käinud käsi WRC2 klassi sõitjatel Stephane Lefebvre - Gabin Moreau´l (Citroen C3 R5) ja Hiroki Arai – Glenn Macneall´il (Ford Fiesta R5), kes sõiduvigade tõttu rajaäärde jäid.

SS6 Désert des Agriates 1 - 15.45 km

Ka päeva teise katse võitsid Loeb – Elena, kes üldarvestuses jätkasid aga alles 34.kohal.
Kui Tänak – Järveoja Yarisel streikis avakatsel käsipidur, siis teisel katsel loobus eestlane seda kasutamast ning see otsus tõi katse teise aja. Ralli neljakordsetest võitjatest jäädi katsel maha täpselt sekundiga. Katse kolmas aeg ralli liidritele Ogier – Ingrassiale, kes kaotasid endistele meeskonnakaaslastele Citroeni päevilt 1,4 sekundiga.
Kui esikolmiku osas muutuseid ei olnud, siis enne katset seitsmendat kohta hoidnud Dani Sordo – Carlos Del Barrio (Hyundai i20 Coupe WRC) ja kuuendal kohal olnud Elfyn Evans – Phil Mills (Ford Fiesta WRC) jagasid nüüd identse üldajaga peale katset kuuendat kohta.

SS7 Novella 1 - 17.39 km

Kui eelnevad katsed olid põhimõtteliselt kõik võistlejatele uued, siis ralli seitsmes kiiruskatse oli võistlejatele eelnevatest aastatest tuttav ning see väljendus kohe ka sõitjate enesekindluses. Hea legendi ning suurepärase kiirusega võtsid katsevõidu Tänak – Järveoja, kes edestasid lähimaid konkurente Ogier – Ingrassia´t 2,7 ja meeskonnakaaslaseid Lappi – Ferm´i 5 sekundiga. Otile ja  Martinile oli see nende karjääri esimeseks katsevõiduks Korsika saarel.

"Sellel katsel oli turvalisem kiirelt sõita. Oleme seda varem läbinud, nii et legend oli õige ja saime sõitu nautida. Eile autoga tehtud muudatused olid väga head, aga tegime tänasel esimesel pikal katsel paar viga. Usun, et teisel läbimisel me enam vigu ei tee ja sõidame hea rütmiga,"  sõnas Tänak peale ralli esimest kiiruskatse võitu.

Hoolduspausile said esimesena Ogier – Ingrassia, kelle edu Neuville – Gilsoul ees oli 41,6 ja Meeke – Nagle ees 46,8 sekundit. Tänak  Järveoja vähendasid katsevõiduga eespool olijatega vahet ning nüüd lahutas eestlaseid poodiumi viimasest astmest vaid 2,1 sekundit.

"Pärastlõunal on esmatähtis esimene pikk katse vigadeta läbi sõita ja siis vaatame edasi, kuidas ja kui palju pingutada. Meie kolme (Neuville, Meeke, Tänak - toim) vahel käib hea võitlus," sõnas Tänak Delfile lõunapausi ajal.

"Ennelõunasel viimasel katsel pingutas Ott väga kõvasti. Nii hea aeg tühja koha pealt ei tule. Eelviimane katse oli kah pooleldi okei. Eks me peame veel seadistustega mängima.
Tagasisõidul saime legendi natuke kohendada. Proovime pausi ajal ka videost mõned kohad üle vaadata, et legendi veelgi paremaks muuta,“ lisas Tänaku kaardilugeja Martin Järveoja.

SS8 Cagnano - Pino - Canari 2 - 35.61 km

Peale hoolduspausi ootas võistlejaid ees hommikuse üle 35 km pikkuse katse kordus.
Võimsa katsevõidu võtsid Lappi – Ferm, kes edestasid lähimaid konkurente Ogier – Ingrassia´t 5,2 sekundiga. Katse kolmas aeg Meeke – Nagle´le, kes jäid soomlaste ajast 8,6 sekundi kaugusele.
Tänak – Järveojale päeva pikima katse korduvläbimise neljas aeg. Meeskonnakaaslastele kaotasid eestlased 9,7 sekundiga. Kui Ogier hoidis Neuville ees peale kaheksat sõidetud katset juba ligi 50 sekundilist edu, siis kolmik Neuville, Meeke ja Tänak mahtus vaid 5,7 sekundi sisse. Neile omakorda lähenes katsevõiduga Lappi, kes jäi nüüd Tänakust maha 12,7 sekundiga.
Katsel tegid sõiduvea ja sõitsid parema tagumise küljega puusse Jari-Matti Latvala – Miikka Anttila (Toyota Yaris WRC). Latvala sõnas katse lõppu jõudes, et tänab mehaanikuid, kes lõpuks said ta auto õigesse seadesse ning nüüd kui sai rünnata, siis tegi ta sõiduvea.



Kahjuks pidid soomlased siiski peale katset katkestama, sest auto vigastused olid liialt suured, et veel sellega kaks kiiruskatset sõita.

VIDEO: Latvala - Anttila SS8 off 

Katsel katkestasid mootoriprobleemide tõttu Bryan Bouffier – Xavier Panseri (Ford Fiesta WRC).

SS9 Désert des Agriates 2 - 15.45 km

Võistluse järjekorras üheksanda katse võit läks võistluspaarile nr.11 ehk siis Loeb – Elena´le, kellele see oli päeva kolmandaks katsevõiduks. 0,7 sekundi kaugusele jäi ühekskordsest maailmameistrist Lappi ning 3 sekundiga kaotas Loeb´ile Tänak.
Eestlase seisukohalt oli aga kõige olulisem see, et ta edestas katsel nii Meeke, kui ka Neuville ning nüüd oli vahe nende mõlemaga täpselt 3,1 sekundit. Teiseks tõusnud Meeke ja kolmandaks langenud Neuville olid peale üheksat sõidetud katset välja sõitnud identse üldaja.

SS10 Novella 2 - 17.39 km

Päeva viimase kiiruskatse võit läks jagamisele Toyota Gazoo Racing sõitjate vahel. Ott Tänak – Martin Järveoja ja Esapekka Lappi – Janne Ferm sõitsid välja identse aja 11:07,1.
Kuna katsel sõitsid legendi vea tõttu (Palun Nagle luges vasak kolme asemel legendist vask viis) teelt välja ja katkestasid teiselt kohalt Kris Meeke – Paul Nagle ja Thierry Neuville – Nicolas Gilsoul kaotasid katsel eestlastele 3,2 sekundiga, siis tähendas see seda, et Tänak – Järveoja tõusid üldarvestuses teisele kohale. Päeva viimaselt katselt kolmas aeg Loeb – Elenale.

Kümne sõidetud katse järel juhivad Korsika rallit Sebastien Ogier – Julien Ingrassia, kelle edu teiseks tõusnud Ott Tänak – Martin Järveoja ees on enne pühapäevaseid katseid 44,5 sekundit. Eestlastest vaid 0,1 sekundi kaugusele jäävad Hyundai mehed Thierry Neuville – Nicolas Gilsoul.



JWRC arvestuses osalevad Ken Torn – Ken Järveoja (Ford Fiesta R2T) alustasid Korsika ralli teist võistluspäeva kuuendalt kohalt. Avakatselt said eestlased kirja JWRC klassi seitsmenda aja ning jäid katse võitnud Jean-Baptiste Franceschi - Romain Courbon (Ford Fiesta R2T) maha 56,4 sekundiga.
Päeva teiselt katselt Torn – Järveojale kaheksas ja enne hoolduspausi sõidetud katselt kümnes aeg. Hoolduspausile said eestlased kuuendana. Peale lõunapausi sõidetud korduvkatsetelt eestlastele 8, 7 ja 9 koht. Kokkuvõttes jätkavad Torn - Järveoja enne viimast võistluspäeva JWRC kuuendal kohal.
JWRC klassi liidritest Franceschi -  Courbon´ist jäävad eestlased maha 5:30,9.



WRC2 klassi arvestuse kindlad liidrid on Jan Kopecky - Pavel Dresler (Škoda Fabia R5), kes edestavad lähimaid konkurente üle kolme minuti. 




Korsika MM-ralli järjestus peale SS10

1.Ogier / Ingrassia Ford Fiesta WRC            2:43:07.7
2.Tänak / Järveoja Toyota Yaris WRC +0:44.5
3.Neuville / Gilsoul Hyundai i20 WRC +0:44.6
4.Lappi / Ferm Toyota Yaris WRC +0:54.9
5.Sordo / Del Barrio Hyundai i20 WRC +1:46.7
6.Evans / Mills Ford Fiesta WRC +1:49.8
7.Mikkelsen / Jæger Hyundai i20 Coupe WRC +2:13.5
8.Kopecky / Dresler Škoda Fabia R5 +8:22,9
9.Bonato / Boulloud Citroën C3 R5 +9:47,3
10.Meeke / Nagle Citroën C3 WRC +10:41.4

28.Torn / Järveoja Ford Fiesta R2T +29:04,8

Pühapäeval jääb Korsika MM-rallil veel sõita küll vaid kaks kiiruskatset, kuid neist esimese pikkuseks on 55,17 km. Võistluse lõpetab 16,25 km pikkune punktikatse.

PÜHAPÄEV: 8.aprill 2018

SS11 Vero – Sarrola-Carcopino 55.17 km 10:23
SS12 Pénitencier de Coti-Chiavari [Power Stage] 16.25 km 13:18

Fotod: Toyota Gazoo Racing, M-Sport, eWRC

No comments:

Post a Comment