Wednesday, October 24, 2018


2018.aasta autoralli MM-tiitlijaht jätkub Kataloonias!

Kataloonia ralli 2017 TOP3

Walesi ralli järel ja Kataloonia ralli eel on selgeks saanud nii mõnigi detail, mis puudutab 2019. aasta autoralli MM-hooaega. Vahepealsel perioodil on paika ja kinnitatud saanud tuleva hooaja WRC kalender, milles on kokku 14 etappi. Kui tänavuse aasta jooksul on palju juttu olnud, et uue tulijana on kalendrisse lisandumas Tšiili ning Jaapan on Korsika asemel comebacki tegemas, siis reaalsus on see, et saame küll tervitada Tšiilit, kuid Jaapan peab veel oma korda ootama. Seega kalendrisse jäi alles Korsika, mille üle meeskonnad on kurtnud, et sinna sõites on logistika kulud väga suured.
FIA, mida ju juhib teatavasti prantslane Jean Todt, ega siin vist rohkem põhjuseid polegi vaja nimetada, et miks Korsika jäi ja seda Jaapani asemel, kes lubas meeskondade logistika kulud katta, sarnaselt Tšiiliga.
Veel on vahepeal selgeks saanud, et 2019. aastal ei ole enam klassi WRC 3 ning jäävad alles WRC, WRC2 ja JWRC ning lisandub WRC Pro, mis siis on tänases mõistes WRC2, kuid vaid tehasemeeskondadele. WRC2 sari jääb erasõitjatele, kes sõitmas R5 autodega.
Ja üks uuendus puudutab ka uuel aastal võistlejate numbreid. Kui maailmameistri auto uksel hakkab endiselt ilutsema nr.1, siis ülejäänud võivad endale sobiva numbri ise valida.

Kataloonia ralli ajalugu

Esimene Kataloonia ralli sõideti aastal 1957 ning tänavune ralli on järjekorras 54.
MM-staatuse sai Kataloonia ralli aastal 1991 ning esimesel kahel aastal sõideti võistlus nö. segarallina. Aastatel 1993 – 2010 sõideti Kataloonia ralli vaid kõval teekattel, kuid 2011 aastal pöörduti taas algse segaformaadi juurde ning nii on see tänaseni. Tänapäevane erinevus on aga võrreldes 90ndate algusega, et esimene päev võisteldi toona asfaldil ning ülejäänud kruusal, nüüd aga esimene kruusal ja ülejäänud asfaldil.
Kuni aastani 1997. püsis võistlus MM-kalendris eelviimasena ehk sügises. Vahemikus 1997-2003 sõideti võistlus kevadel, kuid seejärel otsustati taas sügise kasuks. Korra liikus võistlus veel kevadesse, kui 2006 aasta ralli toimus märtsis, kuid peale seda on Hispaanias taas rallit sõidetud oma algsel aastaajal ehk sügisel.
Esimese Kataloonia MM-ralli võitjatena läksid ajalukku Toyota Celica GT-4 sõitnud Armin Schwarz – Arne Hertz. Kui Hertz oli Hannu Mikkola kõrvalistmel juba eelnevalt teeninud 17 etapivõitu, siis Schwarzile jäigi see tema karjääri ainsaks MM-võiduks.
Kataloonia ralli kuningas on Sébastien Loeb, kes võitnud võistluse nii vaid asfaldil sõidetuna, kui ka segarallina ning seda kokku kaheksal korral. Loeb ja tema kaardilugeja Daniel Elena on stardis ka tänavu.
Ainsate hispaanlastena on kodusel MM-etapil võidud ette näidata legendaarsel El Matadoril ehk Carlos Sainzil ja tema kaardilugejal Luis Moyal, kes olid parimad 1992 ja 1995 aastal sõidetud rallidel.
2004. aastal sõidetud 40. Kataloonia juubeliralli võitsid Markko Märtin – Michael Park, kes aasta varem olid samadel teedel teeninud kolmanda koha.

Eestlased Kataloonia MM-rallil

Markko Märtin - Michael Park võitsid Kataloonia MM-ralli aastal 2004


Eestlastest on veel Kataloonias omas klassis poodiumile jõudnud Urmo Aava – Kuldar Sikk, kes saavutasid 2007. aasta Kataloonia rallil JWRC arvestuse kolmanda koha. 2013. aastal saavutasid juunioride arvestuses kolmanda koha Sander Pärn – Ken Järveoja. Ning möödunud aastal lõpetasid Hispaania MM-ralli kolmandana Ott Tänak – Martin Järveoja. Ning WRC Trophy arvestuses olid parimad tänavused Eesti meistrid Valeriy Gorban ja tema eestlasest kaardilugeja Sergei Larens.


Aasta  Sõitjad Auto Tulemus
2000 Markko Märtin – Michael Park Toyota Corolla WRC 10
2001 Markko Märtin – Michael Park Subaru Impreza WRC K
2002 Markko Märtin – Michael Park Ford Focus RS WRC 8
2003 Markko Märtin – Michael Park Ford Focus RS WRC 3
2003 Urmo Aava – Kuldar Sikk Suzuki Ignis S1600 24
2004 Markko Märtin – Michael Park Ford Focus RS WRC 1
2004 Urmo Aava – Kuldar Sikk Suzuki Ignis S1600 K
2007 Urmo Aava – Kuldar Sikk Suzuki Swift S1600 18
2007 Jaan Mölder jr. - Frédéric Micolette Suzuki Swift S1600 26
2008 Urmo Aava – Kuldar Sikk Citroen C4 WRC K
2008 Jaan Mölder jr. - Frédéric Micolette Suzuki Swift S1600 24
2010 Martin Kangur – Martin Järveoja  Honda Civic Type-R R3 28
2011 Ott Tänak – Kuldar Sikk Ford Fiesta S2000 27  (S-WRC 6.)
2011 Karl Kruuda – Martin Järveoja Škoda Fabia S2000 28 (S-WRC 7.)
2012 Ott Tänak – Kuldar Sikk Ford Fiesta RS WRC K
2012 Karl Kruuda – Martin Järveoja  Ford Fiesta S2000 23
2012 Oleksiy Kikireshko – Sergei Larens Mitsubishi Lancer Evo IX 40
2013 Sander Pärn – Ken Järveoja Ford Fiesta R2 20 (JWRC 3.)
2013 Yuriy Protasov – Kuldar Sikk Ford Fiesta R5 K
2014 Karl Kruuda – Martin Järveoja Ford Fiesta S2000 24 (WRC2 7.)
2014 Sander Pärn – James Morgan Ford Fiesta R2 35 (DDC 5.)
2015 Ott Tänak – Raigo Mõlder Ford Fiesta RS WRC 41
2015 Mait Maarend – Mihkel Kapp Ford Fiesta R5 27 (WRC2 9.)
2016 Ott Tänak – Raigo Mõlder Ford Fiesta RS WRC 6
2016 Sander Pärn – James Morgan Ford Fiesta R5 33 (WRC2 7.)
2017 Ott Tänak – Martin Järveoja Ford Fiesta WRC 3
2017 Valeriy  Gorban - Sergei Larens Mini Cooper WRC 24 (WRC Trophy 1.)




Kataloonia ralli 2018

Kataloonia ralli on tänavuse MM-hooaja kaheteistkümnendaks ralliks ning selle võistluskeskus ja hooldusala paikneb Salous, PortAventura kuurortis.
Võistlust alustatakse neljapäeva hommikul sõidetava 2 km pikkuse Salou testikatsega ning esimene võistluskatse sõidetakse samal õhtul Barcelona tänavatel.  
Õige action saab alguse reede hommikul, kuid võistlejaid ootab kolm kruusakatset, mida sõidetakse kõiki kahel korral.  Kokku läbitakse võistluse pikimal päeval 148,09 katsekilomeetrit.
Kui kaks esimest katset on sõitjatele tuttavad aastast 2014, siis täiesti uus saab olema 38,85 km pikkune La Fatarella – Vilalba, millel ees ootamas nii kruusa, kui asfalti.
Kui sõitjad saavad peale pikka päeva puhkama, siis mehaanikutel ootavad ees väga kiired 75 minutit, sest kruusaseades autodest on vaja laupäeva hommikuks ette valmistada asfaldi seades ja ülekannetega võistlusautod.
Laupäeva läbitakse kolm korduvkatset, millest kaks on tuttavad möödunud aastast, kuid sõidetakse seekord teises suunas. Päeva lõpetab  2,24 km pikkune Salou linnakatse.
Pühapäeval jääb sõita veel 61,70 katsekilomeetrit ning katsed saavad olema tuttavad möödunud aastast. Kui 2017.aastal pühapäeval vahepealset hooldust enam polnud, siis sel aastal ootab peale kahte sõidetud katset ees 30 minutine hooldus.
MM-punkte jagatakse WRC, WRC 2, WRC 3 klassi sõitjatele.
Tänavusel rallil on starti tulemas kolm endist võitjat – Loeb, Ogier ja Mikkelsen.


Toyota läheb Hispaanias kindlustama tootjate liidrikohta ning Tänak – Järveoja peavad võitma!

Tänak - Järveoja lähevad Kataloonias püüdma hooaja viiendat võitu

Jaapani autotootjal Toyotal on Kataloonia MM-rallilt ette näidata kolm võitu. Lisaks ajaloolisele esimesele võidule 1991. aastal tõid 1992. aastal Toyota võitjana finišisse Carlos Sainz – Luiz Moya (Toyota Celica Turbo 4WD) ja 1998. aastal Didier Auriol – Denis Giraudet (Toyota Corolla WRC).
Toyota meeskonna boss Tommi Mäkinen võitis Mitsubishil sõites ralli aastal 1997.
Kui siin eelnevalt sai mainitud, et kahe ralli vahepeal on palju uut selgeks saanud, seoses 2019.aastaga, siis ka Toyota oli uudiste vallas, päris aktiivne.
Kui siin viimastel nädalatel oli palju juttu olnud, et Jaapani autotootja peab läbirääkimisi 2017.aasta Kataloonia MM-ralli võitja Kris Meekega, siis nüüd on see ka lepinguga kinnitatud ning põhja-iirlane teeb MM-sarjas comebacki  2019.aasta Monte-Carlo rallil ja just Toyota Yaris WRC roolis. See, kes Meeke kõrval koha sisse võtab on veel lahtine, sest juttude järgi on tema tavapärane kaardilugeja Paul Nagle karjääri lõpetamas ning Meeke kõrvale on pakutud Sebastian Marshalli ning Dan Barritit.
Toyotal oli uudiseid teisigi, kuid neist juba allpool.
Toyota testis enne eestootavat rallit nii kruusal, kui asfaldil ning kõik peaks heaks esituseks valmis olema.

Tänak - Järveoja lähevad Kataloonias püüdma hooaja viiendat võitu


#8 Ott Tänak – Martin Järveoja
MM-arvestuse 3.koht 168 punkti
Starte: 5
Parim tulemus: 3 (2017)

Ott Tänak – Martin Järveoja stardivad Kataloonia MM-rallile teadmises, et tänu Walesi ralli esikohalt katkestamisel, peavad nad eesootaval rallil kindlasti oma peamisi konkurente MM-tiitlile edestama, et veel tiitliheitluses ka Austraalia ralli ajal püsida. Kindlasti saab just eestlastel olema kolmest võistluspaarist nö. kõige pingevabam sõit, sest nad küll peaksid ralli võitma, et veel nö. rongil püsida, kuid samas ei ole neil kohustust hoida oma MM-liidrikoha edu nagu seda on Neuville – Gilsoulil.

„Ma ootan Kataloonia rallit. Meil on endiselt võimalus võita maailmameistritiitel ja me ei kavatse alla anda," ütles Tänak võistluseelse pressiteate vahendusel. "Meie jaoks on asi lihtne: peame lihtsalt kaks viimast rallit võitma ja vaatama, kas sellest piisab. Ma olen enesekindel nii kruusal kui asfaltil, sest me oleme näidanud häid tulemusi mõlemal pinnasel. Aga me üritame veelgi areneda. Võistluseelne test õnnestus hästi ning saime töötada kindlate asjade kallal, et eelseisev ralli võimalikult hästi läheks.

Hea meel on tõdeda, et Hannes Rummi ettepanek nimetada Martin Järveoja tänavuse aasta Selge sõnumi auhinna kandidaadiks õnnestus ning Martin selle saigi. Martin Järveoja on aastal 2018 eesti keele esikõneleja, sest ükski teine eestlane ei kasuta oma emakeelt nii suure publiku kuuldes nagu tema. Palju õnne, Martin!
Otil ja Martinil on Hispaanias taaskord ka abiks Martin Kangur ja Kuldar Sikk, kes tegemas laupäeval ja pühapäeval gravel crew tööd.

#9 Esapekka Lappi – Janne Ferm
MM-arvestuse 4.koht 104 punkti
Starte: 2
Parim tulemus: Pole sellel rallil veel finišisse jõudnud

Üks teema, mis vahepealsel perioodil lõpuks kinnitust leidis oli see, et Esapekka Lappi – Janne Ferm sõidavad uuel aastal Citroeni meeskonnas. Seega saavad soomlastest viiekordsete maailmameistrite Ogier – Ingrassia meeskonnakaaslased. Lappi sõnas peale uudise avalikuks tulemist: Ma õppisin Toyotas midagi nii Jari-Mattilt kui ka Otilt. Järgmisel aastal avaneb võimalus õppida Sebilt. Siis peaksid mul olema koos kõik pusletükid, et saada edukaks sõitjaks.
Kui siin on soomlase otsust nii kiidetud, kui laidetud, siis mina arvan, et see oli hea otsus ning kui jutt vastab tõele ja Ogier sõidab kuni hooaja 2020 lõpuni, siis hea töö korral võib 2021 Lappit oodata Citroeni esisõitja koht. Jutte, et miks ta ikka läks on erinevaid, osad räägivad, et ei saanud läbi meeskonna bossi Mäkineniga, osad, et pidi ise oma sõitudele finantsilist tuge leidma, võta sa nüüd kinni. Kindel on aga see, et mees on nüüd kahte viimast rallit sõitmas Toyota eest ning siis liikumas edasi. Üks mis kindel, Lappi ütles, et Citroeni meeskonnal ja autol on suur potentsiaal ning ta on positiivne.

#7 Jari-Matti Latvala – Miikka Anttila
MM-arvestuse 5.koht 98 punkti
Starte: 14
Parim tulemus: 2 (2012-2015)

Toyotast sai vahepealsel perioodil teine meeskond Citroeni kõrval, kes on oma 2019. aasta sõitjate kooseisus täies mahus välja öelnud. Toyotas on 2019.aastal jätkamas ka MM-sarja kogenuim võistluspaar Jari-Matti Latvala – Miikka Anttila. Soomlastel on hooaja teine pool läinud järjest paremini ning neljast viimasest rallist on kolm lõpetatud poodiumil ja Walesis heideldi kuni viimase katseni ka võidu eest. Latvala – Anttila pole küll Kataloonia teedel kunagi võitnud, kuid see eest on neil ette näidata neli järjestikust teist kohta. Kindel see ,et poodium saab olema ka seekord eesmärk, sest alustuseks on vaja tuua punkte Toyotale ning lisaks veel aidata ka Tänak – Järveoja nagu nad seda viimastel rallidel ikka teinud.


Hyundai peab alistama Toyota ja Neuville – Gilsoul kaitsma oma MM-edu

Hyundai meeskonna Kataloonia ralli parim resultaat pärineb hooajast 2016


Korea autotootja Hyundai hooaeg algas hästi, kuid alates Soome MM-rallist ei ole enam võitu saadud ning see on nad ka kukutanud ka tootjate arvestuse esikohalt . Enne Kataloonia MM-ralli jäädakse Toyotast maha 20 punktiga ning see on nüüd vaja Kataloonias kuidagi väiksemaks saada. Kahe järelejäänud ralliga on tootjate arvestuses veel saadaval 86 punkti. Kui Toyotal on varasemast Hispaaniast võidud ette näidata, siis Hyundai meeskonna parim resultaat pärineb aastast 2016, kui kahe autoga lõpetati poodiumil. Meeskonna juht Nandan ütles enne rallit, et nende eesmärk on see nädalavahetus aidata Neuville ning nii Mikkelsen, kui Sordo peavad olema valmis teda endast mööda laskma.

#5 Thierry Neuville – Nicolas Gilsoul
MM-arvestuse 1.koht 189 punkti
Starte: 6
Parim tulemus: 3 (2016)

MM-liidrid Theirry Neuville – Nicolas Gilsoul võitsid viimati MM-ralli juuni kuus, kui parim oldi Sardiinia teedel. Nüüd on belglasi ees ootamas kaks otsustavat rallit, millest esimene sõidetakse Hispaanias. Kui esimesel päeval sõidetaks asfaldil, siis oleks nad ideaalsel stardipositsioonil, kuid kruusal saab nende ülesanne olema hoopis teepuhastamine ja seda koguni ligi 150 katsekilomeetrit.
Kuigi Neuville väidab, et tal pole pinget peal, siis tema kommentaarid ja kehakeel reedab midagi muud. Elame näeme, a ma arvan, et belglastel saab olema väga raske reede, kuid kui see normaalselt üle elatakse, võib juhtuda, et astutakse suur samm oma elu esimese tiitli suunas.
Neuville on siin enne rallit öelnud, et võib-olla olekski parem Austraalias mitte esimesena startida, kuid selle kohta ma ütlen, et jutuks ja hämamiseks hea küll. Neuville jaoks hea uudis on see, et tema autol on Kataloonia rallil uus esisild ja uus keskdiferentsiaal.

#4 Andreas Mikkelsen - Anders Jæger
MM-arvestuse 6.koht 83 punkti
Starte: 8
Parim tulemus: 1 (2015)

Andreas Mikkelsen on Kataloonias üks nendest meestest, kellel varasemalt nendelt teedelt ette näidata võit. Aasta siis oli 2015, kui norralane seal oma karjääri esimese MM-ralli võidu võttis.  
Möödunud aastal oli Kataloonia ralli Mikkelsen – Jægeri esimene ralli Hyundai eest ning reedese võistluspäeva järel juhtisid rallit just nemad.
Arvestades norralaste tänavust hooaega, ei julge isegi pakkuda, mis saama hakkab, sest võib juhtuda, et nendest saavad Neuville- Gilsouli suurimad abilised, tänu oma reedesele stardipositsioonile või siis teine variant, et kuuleme jälle katselõppudes, kuidas Mikkelsen kurdab, et ei mõista, kuidas selle autoga kiiresti sõita.

#6 Dani Sordo – Carlos Del Barrio
MM-arvestuse 7.koht 60 punkti
Starte: 15
Parim tulemus: 2 (2006-2009 ja 2016)

Kodupubliku rõõmuks on Kataloonia rallil taas omade au kaitsmas Dani Sordo ja Carlos Del Barrio
Kindel on see, et Hyundai loodab Sordo peale koduteedel palju ning kindlasti ka Neuville.
Pärast kahte vahelejäänud MM-rallit on Sordol kindlasti tõestamise soov, sest pole ju hispaanlasel 2019.aastaks veel kindlat töökohta ning korralik tulemus Hispaaniast aitaks seda probleemi ehk parandada. Tõenäoliselt on hispaanlane siiski jätkamas 2019. Hyundias ja seda ehk ka täishooaja, kui Paddonit seostatakse tõsiselt M-Spordiga.

Kas Ogier – Ingrassia lähevad MM-liidriteks?

Kas Ogier - Ingrassia jätkavad ka 2019.hooajal numbriga 1, peaks grammike selgemaks saama juba Kataloonias


Fordil on Kataloonia teedelt ette näidata kolm MM-ralli võitu. 1993. aasta Kataloonia ralli võitsid Francois Delecour – Daniel Grataloup (Ford Escort RS Cosworth). 2000. aastal tõid uuele Ford Focus WRC-le esimese asfaldivõidu Colin McRae – Nicky Grist ning nagu juba eelpool mainitud, siis 2004. aasta Kataloonia parimad olid Märtin – Park.
Kui möödunud aastal olid Kataloonias startides MM-liidrid nii M-Sport, kui Ogier – Ingrassia, siis tänavu ollakse tootjate arvestuses kolmas ja sõitjate omas teine.
Kui ka Monte lugeda asfaldirallide hulka, siis on Fordil tänavustest asfaldirallidest ette näidata kaks võitu, mis võiks ju tähendada, et kui reedene kruus ilma probleemideta läbitakse, siis Ford ja Ogier kombinatsiooni võiks olla päris hea.
Malcolm Wilson on enne rallit öelnud, et tema kõige suurem hirm Kataloonia eel on see, et äkki nad ei suuda Ogierile pakkuda piisavalt head autot, et prantslane saaks heidelda võidu nimel.
Kui siin meeskondade kooseisude osas hakkavad enamus puzzle tükid paika saama, siis M-Sport meeskonna ümber on palju erinevaid kuulujutte liikvel. Üks neist väidab, et M-Sport meeskond on üldse 2019. enam mitte osalemas tootjate arvestuses. Kui sõitjate osas rääkida, siis leping uueks aastaks on vaid Teemu Suninenil. Meeskonnaga seostatakse viimasel ajal ka Hayden Paddonit ning Citroenist töötuks jäävat  Craig Breeni.

#1 Sebastien Ogier – Julien Ingrassia
MM-arvestuse 2.koht, 182 punkti
Starte: 10
Parim tulemus: 1 (2013, 2014 ja 2016)

Oma viimast Kataloonia rallit Fordi roolis on tegemas Sebastien Ogier. Prantslane ja tema kaardilugeja Julien Ingrassia on pärast Walesi rallit MM-tiitliheitluses tagasi ning jäävad liidritest maha 7 punktiga. Kolmekordsed Kataloonia ralli võitjad teavad kindlasti mida peaks seal teedel tegema, et seal kiire olla, sest need võidud on kõik võetud Kataloonias esikohalt startides.
Kindel on see, et Ogier – Ingrassia eesmärk saab ka seekord olema Neuville – Gilsouli seljataha jätmine ning võimalusel ise MM-arvestuse esikoha haaramine. Kindlasti loodavad prantslased suuremat panust ka meeskonnakaaslastelt.

Ogier oli üks nendest sõitjatest, kes Meeke uudist rõõmuga tervitas, sõnade: "Ta on üks MM-sarja kiiremaid tüüpe.Inimesed võivad öelda, et ta pole oma karjääri jooksul olnud alati kõige kindlam, aga see tüüp teab, kuidas kiiresti sõita ja on võimeline rallisid võitma. Ta on eriline sõitja ja me kõik teame, et fännidele sellised meeldivad.“

#2 Elfyn Evans – Daniel Barritt
MM-arvestuse 11.koht, 53 punkti
Starte: 5
Parim tulemus: 7 (2017)

Elfyn Evansi tänavune hooaeg ei ole olnud üldse hea ning 11 ralli peale on uelslasel ette näidata vaid üks poodiumikoht. Kui tempo ei parane ka Kataloonias, võib juhtuda, et Evansit me järgmine hooaeg enam WRC roolis ei näe ja võimalik, et üldse MM-sarjas. Tema endine kaardilugeja Craig Parry pidi kahjuks teatama, et Saksamaa ralli eel saadud vigastustest taastumine on nii pikk protsess, et tema enam ralliautosse ei istu. Evansi praegust kaardilugejat Dan Barritit seostatakse 2019.aastaks Kris Meekega.

#3 Teemu Suninen – Mikko Markkula
MM-arvestuse 10.koht, 54 punkti
Starte: 3
Parim tulemus: 8 (2017)

Möödunud aastal Kataloonias WRC2 arvestuse võitnud ning absoluudi seitsmendal kohal lõpetanud Teemu Suninen – Mikko Markkula jaoks on ees ootamas taas üks ralli, kus nad varem pole WRC autoga sõitnud. Soomlastel saab jälle olema kogemuste kogumise ralli, et siis ainsana uueks hooajaks M-Sport meeskonna lepingut omades, minna uuel aastal kogemusi tulemuseks vormistama.

Üle aastate on Hispaanias rajal Ken Block


#43 Ken Block – Alesandro Gelsomino
Starte: 3
Parim tulemus: 9 (2010)

Erameeskonna sõitjana on Ford Fiesta WRC auto Hispaanias rajale toomas, Ken Block. Üle nelja aasta taas autoralli MM-etapil sõitva ameeriklase jaoks on tegemist tema karjääri 25 MM-ralliga.
Sama autoga startis Saksamaa MM-rallil kreeklane Jourdan Serderidis. Block on enne Kataloonia rallit öelnud, et ta sooviks väga autoralli MM-sarja näha ka Ameerikas ning seda eelkõige Los Angeles, kus pidavat olema palju teid, mis rallisõitmiseks ideaalsed.

Kas legendaarne duo Loeb – Elena toovad Citroenile hooaja esimese võidu?

Citroeni meeskonna viimane Kataloonia ralli võit pärineb möödunud hooajast


Mitte ühelgi teisel autotootjal pole Kataloonia MM-rallilt peale Citroëni ette näidata kümmet esikohta, millest viimane pärineb möödunud aastast. Sel korral on meeskonna ühes autos istumas legendaarsed Sebastien Loeb – Daniel Elena, kelle peale meeskond kindlasti loodab, et ehk ikka õnnestub see hooaeg ka üks võit tituleeritud meeskonnale võtta.
Meeskonna uue hooaja sõitjad on paigas ning kuulda on olnud, et kolmas auto ehk osadel 2019.aasta etappidel stardis on, kuid peamiselt minnakse uuel aastal püüdma sõitjate tiitlit.

#10 Sebastien Loeb – Daniel Elena
MM-arvestuse 15.koht, 15 punkti
Starte: 13
Parim tulemus: 1 (2005-2012)

Sebastien Loeb – Daniel Elena MM-ralli karjäär sai alguse 1999.aastal just Kataloonias. Sealt edasi on need mehed sellel rallil olnud stardis kokku 13 korda ning neist võitnud kaheksal korral.
Tänavune start saab üheksakordsetel maailmameistritel olema selle hooaja kolmas. Nii Mehhikos, kui Korsikal võeti katsevõite ning Mehhikos hakati rehvi vahetama liidrikohalt.
Ma arvan, et Loeb – Elena saavad olema Kataloonia ralli suurimad mustad hobused, sest nagu tänavuse hooaja kaks rallit on tõestanud, siis mehed teavad endiselt, kuidas kiiresti sõita ning nendel meestel pole vaja teha ei mingit taktikat, kedagi mood lasta, meeskonnale punkte tuua vms. Nende peamine eesmärk on sõitu nautida ja võimalikult kiiresti sõita.
Kui hooaja alguses sai selgeks, et 2019. aastal pole Loeb – Elena enam osalemas Dakar rallil, sest Peugeot lõpetas selle programmi, siis nüüd vahetult enne Katalooniat selgus, et Peugeot on 2019. aastal tagasi tõmbumas ka rallikrossi MM-sarjast ning seega on Loeb töötu. Kas see tähendab, et Citroen ikkagi paneks osadel rallidel välja ka kolmanda auto või hakkab Loeb ilma autospordita elu nautima, eks seda ole näha. Selge on see, et Kataloonia ralli 2018 tulemuste osas võivad Loeb – Elena korralikult peapeale keerata ja vajalike punkte ära võtta ka tänavustelt tiitliheitlejatelt. Kui reedel peaks olema kuiv ilm, siis stardivad üheksakordset meistrid väga healt positsioonilt ning hiljem asfaldil püüda neid mehi, mnjaaaa…
Loeb - Elena sõidavad Kataloonias täpselt sama autoga, millega eelmisel aastal võitsid Hispaanias ralli Meeke - Nagle. 

#11 Craig Breen – Scott Martin
MM-arvestuse 8.koht 59 punkti
Starte: 5
Parim tulemus:  6 (2012)

Breen – Martini hooaja saab ka suures osas kehvaks nimetada. Üks poodiumikoht, seda on kindlasti vähe ja nii tundub, et arva ka Citroeni meeskond, kus Breen – Martin 2019. aastal enam suure tõenäosusega sõitmas pole. Mehi on ju ka viimastel päevadel seostatud M-Sport meeskonnaga.
Kataloonia rallil suudeti 2012 aastal S2000 autoga end sõita TOP6 hulka. Kui neil reedene päev õnnestub, siis Breen võib asfaldil olla kiire ning ka temas võib saada üks kaartide segaja ning vajalike MM-punktide võtjaid.

#12 Khalid Al-Qassimi – Chris Patterson
Starte: 10
Parim tulemus: 7 (2010)

Mõneti üllatuslikult on Kataloonias kolmanda Citroëniga stardis Khalid Al-Qassimi – Chris Patterson, kuid selle võib tõenäoliselt põhjendada lausega - money talks. Sheik  Al-Qassimi on Kataloonias varasemalt startinud koguni kümnel korral. Uue C3 WRC-ga hooaja neljandat starti tegeva mehe eesmärk on kindlasti lõpetada ningTOP10 hulka jõudmine on pigem ebatõenäoline.

Jan Kopecky - Pavel Dresler stardivad Kataloonias WRC2 klassi maailmameistritena

Kataloonias teeb debüüdi uus Polo R5


WRC2 arvestuses on Hispaanias starti tulemas 21 võistluspaari. Škoda teatas vaid mõni päev enne Kataloonia ralli algust, et nemad Austraaliasse enam Pontus Tidemand - Jonas Anderssoni ei saada, mis tähendab, et tänavused WRC2 klassi maailmameistrid on Jan Kopecky – Pavel Dresler (Škoda Fabia R5).
Lisaks tšehhidele on Hispaanias stardis Walesi ralli WRC2 arvestuse parimad Kalle Rovanperä – Jonne Halttunen (Škoda Fabia R5), kes hooaja kokkuvõttes püüdmas kolmandat kohta.
Citroen C3 R5 roolis ja tehasemeeskonnas on rallile startimas Škodast kinga saanud Ole Christian Veiby, kellel meeskonnakaaslaseks Stephane Lefebvre.
Kataloonia ralli saab olema uue VW Polo R5 auto MM-ralli debüüdiks. Kaks Polo toovad rajale Eric Camilli – Benjamin Veillas, kellel ka uueks hooajaks VW leping taskus ning 2003. aasta maailmameister Petter Solberg, kelle kõrval istumas tema poja Oliveri kaardilugeja Veronica Gulbæk Engan.


Fotod: Toyota Gazoo Racing, M-Sport, Citroen Racing, Hyundai Motorsport, VW Motosport

No comments:

Post a Comment