Thursday, January 19, 2017

Autoralli MM-hooaeg 2017 saab alguse Monte-Carlos

Lõpuks on pikk ootamine läbi ning juba täna õhtul käivitatakse ralliautode mootorid, et startida 2017 hooaja esimesele MM-rallile. Sarnaselt möödunud aastaga algab hooaeg Monte-Carlos ja lõppeb novembris Austraalias.
Viimased 13 aastat on ralliteid valitsenud prantsuse sõitjad ehk siis Sébastienid. Kas sel aastal on Sébastien Ogier võtmas viienda järjestikuse MM-tiitli või saab selle keegi teine ning kas tiitliheitlusesse sekkub ka Ott Tänak, see selgub juba 11. kuu pärast. Kindel on see, et tootjate arvestuses oleme sel aastal saamas uue meistri, sest viimased neli aastat MM-tiitli võitnud VW loobus möödunud hooaja lõpus MM-sarjast. Kui sõitjate maailmameister selgitatakse tänavu välja 39.korda, siis tootjate parim selgub 45. korda.
Suurim muudatus kalendris võrreldes 2016.hooajaga on see, et möödunud aastal septembris sõidetud Korsika asfaldiralli sõidetakse sel aastal juba aprillis.
Aasta on uus mitte ainult aastanumbrilt vaid lisaks numbritele on muutunud WRC autod, sarja reeglid ning positiivseid uuendusi on ka võistluste kajastamises.
Möödunud hooaeg oli üks viimaste aastate põnevamaid, sest 13 etapist said võidurõõmu maitsta koguni kuus erinevat sõitjat ning kolm tootjat. Viimaste aastate ralliteede valitseja VW on küll taandunud, kuid MM-sarja on comebacki tegemas Toyota, kes MM-ralliteedelt eemal viibinud koguni 17 pikka aastat.
Kõik eeldused selleks, et ka tänavune hooaeg tuleks sama põnev, on loodud. Enne Monte-Carlo rallit on kõige suurem küsimus, et milline tootja on valmis saanud kõige parema ja kiireima uue generatsiooni WRC auto.

Hooaja 2017 MM-kalender:

20.-22. jaanuar Monte Carlo
10.-12. veebruar Rootsi
10.-12. märts Mehhiko
7.-9. aprill Prantsusmaa – Korsika
28.-30. aprill Argentina
19.-21. mai Portugal
9.-11. juuni Itaalia – Sardiinia
30. juuni – 2. juuli Poola
28.-30. juuli Soome
19.-20. august Saksamaa
6.-8. oktoober Hispaania - Kataloonia
27.-29. oktoober Suurbritannia
17.-19. november Austraalia

Uue generatsiooni WRC autod

Uued WRC autod on sammuke ajas tagasi selles mõttes, et meenutavad 80ndatel ralliradadel sõitnud B-rühma autosid, mis nägid väga „ülbed“ välja. Uued autod on võrreldes eelmise generatsiooni WRC-dega läinud laiemaks ja pikemaks. Kuna autod on kõik läinud ka kergemaks, on sel aastal eriti oluline roll aerodünaamikal. Teisest küljest on see kompromiss, sest kuna sõidetakse erinevatel teedel ja erinevates oludes, siis tuleb leida parim kombinatsioon, et see aerodünaamiline survejõud ei oleks liiga suur aga samal ajal ei tohi see ka ära kaduda, et auto ikka maapinnal püsiks. Võimsamaks on läinud ka autode mootorid, mis on nüüd 380 hobujõulised. See tuleneb sellest, et  turboõhu sissevõtuava on 33 mm pealt suurenenud 36 mm peale. Tõsi, pöördemomendis ei tohiks vahet võrreldes 2016. hooaja WRC autodega olla, sest sisse surutava õhurõhu maksimum jääb ikkagi samadesse piiridesse (kuni 2.5 bar).
Tänu uuenenud aerodünaamikale, võimsuse  ja kiiruse kasvule on uutes WRC autodes veel rohkem rõhku pandud ka turvalisusele.

Muutunud reeglid

Uuel hooajal starditakse võistluse esimesele päevale MM-punktitabeli järjestuses, kuid kahele järgnevale võistluspäevale stardivad võistlejad ralli TOP10 pööratud järjestuses. Monte-Carlo ralli avapäevale starditakse 2016.hooaja punktijärjestuses. Katkestanud Priority 1 klassi sõitjad saavad Rally 2 reeglite alusel startida järgneval päeval P1 klassi sõitjatest viimasena.
Muutunud on ka Power Stage punktisüsteem, kus varasema kolme parima asemel, saavad sel aastal punkte viis parimat. Punktid jagunevad süsteemis 5,4,3,2,1.
Muudatus on tehtud ka reeglis, mis puudutab erasõitjaid, kes MM-rallidel sõitmas eelneva generatsiooni WRC autodega. Nendele loodi omaette võistlusklass WRC Trophy, mille võitmiseks peab osalema vähemalt kuuel rallil. Maksimaalne rallide arv saab olla seitse, kuid arvesse nendest läheb kuus. Kui sarja on registreerunud vähem, kui viis sõitjat, siis tiitlit välja ei anta.
Kui eelnevatel aastatel oli noortele mõeldud JWRC klass Citroëni pärusmaa, siis 2017. ja 2018. hooajal vastutab noorte sõitjate võistlustehnika eest M-Sport ehk siis Citroën DS3 R3T Max autod asendatakse Ford Fiesta R2. JWRC sarjas sõidetakse tänavu kuus etappi ning nendel kõigil stardivad ka eestlased Miko-Ove Niinemäe – Martin Valter, kelle hooaeg algab aprillis, Korsikal.
Pirelli loobumise järel on autoralli MM-sarja ametlikud rehvipartnerid hooajal 2017 Michelin ja DMACK.

Positiivsed uuendused meedias

Fännidel on mida oodata, sest uusi WRC autosid on tänavu võimalik lisaks rajaääres kaasaelamisele näha ka erinevatest meediakanalitest. Üks võimalus, kus saada senisest veel rohkem live pilti, on kindlasti WRC+, mis sel aastal varasemate 60 minutiliste katse otselülitustega on otsepilti tootmas 90 minuti jagu. Live katsed hakkavad olema laupäeval ning pühapäeval ning just ralli viimase katse eel ja järel pakutakse fännidele intervjuusid ning emotsioone, mida võidud või kaotused endaga kaasa toovad.
Meedia poolelt on suurim uuendus Red Bull TV, mis teeb kõikidest võistluspäevadest 20-40 minutilised kokkuvõtted ning mis pakub laupäeviti ligi 75 minutit live pilti. Kui WRC+ on tasuline, siis Red Bull TV on fännidele tasuta ning seda saab jälgida aadressilt www.redbull.tv . Igal rallil hakkab sõite kommenteerima ka mõni kuulus autospordiga seotud persoon ning Monte-Carlo ralli ajal on selleks endine F1 Reb Bull meeskonnasõitja Mark Webber.
Häid uudiseid on ka ERR-il, kes teatas esmaspäeval, et toob läbi ETV2 kanali tänavu kõigilt MM-etappidelt vaatajateni pühapäevase live katse.
Esimene MM-sarja otseülekanne Monte Carlo rallilt on eetris juba eeloleval pühapäeval kell 12.45. Kommenteerivad Karl Mihkel Eller ja Margus Kiiver.
WRC.com lehelt saab tänavu tänu Toyota liitumisele ka Jaapani keelset infot, mida vahendab J-SPORTS. Kui Jaapani rallifännid näevad omale sobivas keeles infot WRC.com lehelt automaatselt, siis kõik kes soovivad Jaapani keelset infot saada väljastpoolt Jaapanit, suunatakse WRC.com lehelt www.jsports.co.jp/motor/wrc/ lehele.



M-Sport World Rally Team

Numbrit 1. kannab tänavu M-Sporti Ford Fiesta RS WRC, kus roolis istub neljakordne maailmameister Sébastien Ogier. Kui möödunud hooaja lõpus tuli uudis, et VW loobub autoralli MM-sarjast, tegi M-Sport boss Malcolm Wilson kõik endast oleneva, et enda meeskonda tuua Ogier. Britt on prantslast juba mitu aastat enda meeskonda soovinud ning nii tõmbaski just Wilson kaardipakist oma pühendumise, kannatlikkuse ning hea autoga kõige tugevama trumbi, mis viimase nelja aasta valitseja tema meeskonda tõi.
Fordi viimane tootjate tiitel pärineb aastast 2007, kui meeskonnas sõitsid soomlased Marcus Grönholm ja Mikko Hirvonen. Kui Fordi viimane tootjatetiitel pärineb kümne aasta tagusest ajast, siis sõitjate arvestuses võitis Ford viimase meistritiitli aastal 1981, kui hooaja kokkuvõttes oli parim tänane EAL president, Ari Vatanen. Üldse on Fordil ette näidata kolm tootjate tiitlit – 1979, 2006 ja 2007. Sinisele ovaalile tõi seni viimaseks jäänud MM-i etapivõidu 2012. aasta Walesi rallilt Jari-Matti Latvala. Eeldused, et kolmele tootjate ja kahele sõitjate tiitlile ning 82 MM etapivõidule on Fordil tänavu lisa tulemas, on suured.

Sébastien Ogier – Julien Ingrassia #1 /Ford Fiesta RS WRC´17

Sarnaselt teiste sõitjatega hüppavad ka valitsevad maailmameistrid Sébastien Ogier ja Julien Ingrassia tänavu tundmatusse. Uus on meeskond, auto ning ka meeskonnakaaslased.
Kui möödunud aastal jõudis prantslane MM-tiitlite võitudega samale pulgale legendaarsete Juha Kankkuneni ja Tommi Mäkineniga, siis ka sel aastal on võimalus Ogieril korrata ühte Kankkuneni tulemust. Nimelt on Juha Kankkunen siiani ainus sõitja, kes on suutnud maailmameistriks tulla nö erineva generatsiooni autodega. Soomlane oli viimane B-rühma maailmameister aastal 1986 ning esimene, kes võitis 1987. aastal tiitli uue A-rühma autoga.
Montest on Ogieril ette näidata viimase kolme aasta esikoht, mis tähendab seda, et kui M-Sport sõitja peaks ka sel aastal võitma, siis tõuseb ta järjestikuste võitude arvestuses jagama esikohta Mäkineniga. Kindlasti on Ogier sel aastal lisaks tiitlivõidule ka Monte võitja soosik number üks, sest lisaks viimase kolme aasta võidule on prantslasel seitsme stardi kõrvale lisada ka 2009. aasta IRC Monte-Carlo etapivõit.

Ogier – Ingrassia Gravel Crew ülesandeid täidavad Montes - Simon Jean-Joseph - Jack Boyere

Ott Tänak – Martin Järveoja #2 /Ford Fiesta RS WRC´17

Ott Tänak on pärast aastast pausi tagasi M-Sport meeskonna põhisõitja kohal ning alustab WRC sarjas neljandat täishooaega. Sarnaselt eelneva kolme hooajaga on ka eesootav aasta eestlase jaoks täis uusi kogemusi ja ootusi.  Kui 2012.hooajal oli Tänak WRC sarja uustulnuk ning tema kõrval istus Kuldar Sikk, siis 2015.aastal sai temast teise eestlasena WRC meeskonna põhisõitja ning tema kõrval võttis koha sisse Raigo Mõlder. Möödunud aastal sõitis Tänak koos Mõlderiga Briti rehvitootja DMACK meeskonnas ning tegi väga korraliku hooaja. Eestlane on kolme eelneva hooajaga saavutanud neli poodiumikohta ning möödunud aastal jäi Poola rallil võit võtmata ainult tänu ebaõnnele. Uuele hooajale läheb Tänak vastu uue kaardilugejaga, sest Mõlder otsustas eelmise hooaja lõpus isiklikel põhjustel MM-sarjas osalemisest loobuda. Oti kõval võtab sel aastal koha sisse Martin Järveoja, kellel varasemalt ligi 40 MM-ralli kogemus Karl Kruuda kaardilugejana.

Kellel veel lugemata hooajaeelne intervjuu Martin Järveojaga, saab seda lugeda SIIT


Esimest korda on Ott Tänak osalenud päris algusest ka auto arendusprotsessis ning nii saab piltlikult öelda, et uus Fiesta WRC on ehitatud eestlase soove ja sõidustiili arvestades. Sarnastel tingimustel valmis Markko Märtinile ka 2003. aasta Ford Focus WRC võistlusauto, mis teame ise kui edukaks osutus ning eestlasele kokku 5 MM-ralli etapivõitu tõi. Loodetavasti on tänavune auto Fordi toonasest mudelist vastupidavam. Kindlasti lähevad Ott ja Martin püüdma karjääri esimest etapivõitu ning hooaja kokkuvõttes sihitakse TOP3 kohta.  Kokku on Tänak startinud Montes kolmel korral ning parim resultaat pärineb möödunud hooajast, kui eestlane lõpetas seitsmendal kohal.

„Ma ei suuda hooaja algust ära oodata, sest nii palju uut  ja väljakutsuvat on ees ootamas.
Seljataha on jäänud väga palju tööd ning meeskond on sellesse uude autosse panustanud palju aega ja töötunde. Kõigil meeskondadel on sel aastal uued autod ning tänu sellele ei tea me enne, kui konkurentsivõimelised me oleme, kuni oleme reaalselt katsetele startinud.
Tunne on igatahes hea, kuid me alustame aastat hooaja ühel keerulisemal rallil, Monte-Carlos. Tegelikult on trikk, kuidas Montes hea tulemus saavutada päris „lihtne“. Sul peab olema piisavalt kogemusi, peab olema kõikides tingimustes stabiilne, tuleb leida autole õige seade ning valida õiged rehvid. Hooaja eesmärk on olla stabiilselt tugev ning saavutada häid tulemusi, sest meil on selleks juba piisavalt kogemusi. Olen väga elevil, et asuda endale püstitatud eesmärke püüdma ning õnneks pole enam palju oodata jäänud,“ sõnas Tänak M-Sport pressiteenistuse vahendusel enne Monte-Carlo rallit.

Tänak - Järveoja Gravel Crew ülesandeid täidavad Montes – Martin Kangur – Kuldar Sikk



Elfyn Evans- Daniel Barritt #3 /Ford Fiesta RS WRC´17

Pärast aastast pausi on WRC-auto roolis tagasi britt, Elfyn Evans. Ott Tänaku 2015. aasta meeskonnakaaslane sõitis möödunud hooajal Ford Fiesta R5 autol WRC2 sarjas. Evans võitis WRC2 arvestuses kolm rallit ning teenis hooaja kokkuvõttes kolmanda koha. Kui möödunud hooajal esindas DMACK meeskonna värve Tänak, siis sama meeskonna värvides sõidab sel aastal Evans. Briti kõrval võtab koha sisse Daniel Barrit, kes möödunud aasta juulis ka Eestis sõitis, kui auto24 Rally Estonial jaapanlase Takamoto Katsuta kõrval istus.
Evans on Montes varem startinud kolmel korral ning parim resultaat pärineb hooajast 2015, kui lõpetas ralli kuuendana. Möödunud aastal võitis britt Monte WRC2 arvestuses.

Evans – Barrit Gravel Crew ülesandeid täidavad Montes - Gwyndaf Evans - Phil Mills

M-Sport meeskonna eest on Montes veel startimas Eric Camilli, kes koos kaardilugeja Benjamin Veillas´iga osalevad sel aastal WRC2 arvestuses.

Camilli – Veillas Gravel Crew ülesandeid täidavad Montes - Franck Lions - Christopher Guieu

Hooaja jooksul on esialgsetel andmetel uue Ford Fiesta RS WRC-ga veel ralliteedele tulemas norralane Mads Østberg, äsja Dakari ralli lõpetanud  tšehh Martin Prokop ja mullu WRC2 sarjas hooaja kokkuvõttes teise koha saanud Teemu Suninen.



Hyundai Shell Mobis World Rally Team

Kui 2000. alguses autoralli MM-sarjaga esmakordselt liitunud Korea autotootja Hyundai toona erilist edu ei saavutanud, siis peale MM-sarja tagasitulekut aastal 2014 on Hyundai meeskond lõpetanud hooaja iga aasta koha võrra parema tulemusega. Möödunud aastal saadi viimased neli aastat ralliteid valitsenud VW järel teine koht. Aasta jooksul võeti kaks ralli võitu ning saadi kümme poodiumikohta. Meeskonna tuumik on tänavu sama, mis möödunud kolmel aastal, seega on kõikidel sõitjatel teada iga viimne kui detail ning ainus, millega veel võistlustingimustes veidi harjuma peab, on uus Hyundai i20 Coupe.

Hayden Paddon – John Kennard #4 / Hyundai i20 Coupe WRC

Hayden Paddon võttis möödunud hooajal Argentinas oma karjääri esimese MM-ralli võidu ning kindlasti soovib ta sel aastal sellele lisa. Monte ei ole kindlasti kiiwi lemmik ralli ning seda eelkõige seetõttu, et tal ei ole sealt rohkem kogemusi, kui eelnevast aastast. Kui avapäeva järel hoidis Hyundai sõitja viiendat kohta, siis kohe reede hommikusel katsel tegi ta sõiduvea, mille tulemusel tuli autol vasak ratas alt ning oli sunnitud katkestama. Kahel järgneval päeval oli Paddon taas rajal, kuid tema lõpukohaks jäi 25.

Paddon – Kennard  Gravel Crew ülesandeid täidavad Montes - Brendan Reeves - Seb Marshall

Thierry Neuville – Nicolas Gilsoul #5 / Hyundai i20 Coupe WRC

Möödunud hooaja kõige edukam Hyundai sõitja oli Thierry Neuville. Belglane, kes paaril viimasel hooajal on näidanud enda kohta harjumuspäraselt ebakindlat sõitu, leidis end 2016. aastal uuesti ning selle tõestuseks on tal ette näidata Sardiinia ralli võit ning kuus poodiumikohta, millest viis tulid järjest. Hooaja kokkuvõttes saavutas Neuville Ogieri järel teise koha. Ise pean Neuville selle hooaja suurimaks küsimärgiks, kellel hea õnnestumise korral on kindlasti võimalus sekkuda tiitliheitlusesse.
Montes on Hyundai sõitja startinud kokku kuuel korral, millest neli katkestanud. Karjääri parim Monte koht pärineb möödunud aastast, kui ta lõpetas koos kaardilugeja Nicolas Gilsouliga poodiumi viimasel astmel.

Neuville - Gilsoul  Gravel Crew ülesandeid täidavad Montes - Bruno Thiry - Julian Vial

Dani Sordo – Marc Marti #6 / Hyundai i20 Coupe WRC

Hyundai sõitjatest kõige kogenum sõitja on kindlasti Dani Sordo. Kui Paddonil ja Neuvillel on kahe peale ette näidata 132 MM-starti, siis Sordol on neid alates 2003. aastast kogunenud 140. Karjääri jooksul ühe võidu ja 40 poodiumikohta võtnud hispaanlane on iga aastaga näidanud aina küpsemat sõitu ning seda just kruusal. Kindlasti on Sordo see mees, kes hakkab sel aastal võitude eest heitlema asfaldirallidel ning poodiumikohti püüdma kruusal. Montes on Sordo varasemalt startinud üheksal korral, millest kahel korral on teda võidust jäänud lahutama vaid üks mees ehk Sébastien Loeb.

Sordo - Marti  Gravel Crew ülesandeid täidavad Montes - Enrique Garcia Ojeda - Pablo Marcos



Citroën Total Abu Dhabi World Rally Team

Pärast aastast pausi on MM-sarjas täisprogrammiga tagasi aastatel 2003-2012 koguni kaheksa tootjate tiitlit võitnud Citroën. Kui tootjate tiitleid on prantsuse autotootjal veel kaks vähem, kui läbi aegade edukaimail Lancial, siis võitude arvestuses juhib Citroën edetabelit selgelt, 96 võiduga, millest koguni 78 on neile toonud Sebastien Loeb. Kui Fordi uus auto on ehitatud nö. Ott Tänaku juhiste järgi ning mugandatud vastavalt talle, siis Citroëni uus auto C3 WRC on ehitatud vastavalt meeskonna esisõitja Kris Meeke soovidele ja nõudmistele vastavalt.  Teades, kui edukalt on Citroën oma eelnevad WRC autod ralliradadele toonud, siis usun, et ka uue C3 WRC puhul pole latti alla lastud.

Kris Meeke – Paul Nagle #7 / Citroën C3 WRC

Kris Meeke näitas möödunud hooajal, et just tema on see mees, kellega peab 2017. aasta tiitliheitluses tõsiselt arvestama. Britt osales küll möödunud hooajal C3 WRC testimise kõrvalt vaid loetud rallidel (7), kuid võitis neist kaks. Kui Portugali MM-ralli võitu peeti nö. hea stardipositsiooni tõttu loogiliseks resultaadiks, siis Soome MM-ralli võimsa võiduga sulges britt viimastegi skeptikute suud. Teed sillutas Meeke selleks võiduks rallisõitjate hulgas maailma üheks raskeimaks katseks kutsutaval Ouninpohja esimesel läbimisel. Katse finišis näitas stopper briti ajaks 15:06,3, mis oli  katsel teise aja saanud ning  koduteedel sõitnud Jari-Matti Latvalast koguni 13,4 sekundit kiirem. Kui katse lõpus arvas Meeke ise, et seda aega on teisel läbimisel võimatu paremaks saada, siis ometigi suutis ta teisel läbimisel leida veel 10 sekundit. Kui Ogier on kindlasti sel aastal MM-tiitli soosik number 1, siis Meeke ma nimetaks tiitlisoosikuks 1,01. Britt on viimastel aastatel kõvasti teinud tööd selle nimel, et jõuda autoralli maailma tippu ning nüüd soovib ta eelkõige endale tõestada, et temas on ainest maailmameistriks.
Kris Meeke on Montes varasemalt startinud kaheksal korral ning tema parim resultaat pärineb 2014. aastast, kui koos kaardilugeja Paul Nagle´ga lõpetati kolmandal kohal. Möödunud aastal juhtis britt rallit pärast seitset sõidetud katset, kuid oli lõpuks käigukasti rikke tõttu sunnitud võistluse 13. katsel katkestama.

Meeke - Nagle  Gravel Crew ülesandeid täidavad Montes - Derek Brannigan - Stephen Whitford

Stéphane Lefebvre – Gabin Moreau #8 / Citroën C3 WRC

Citroëni meeskonna prantsuse juurte eest hoolitseb sel hooajal Stéphane Lefebvre. 2014. aasta Juunioride maailmameistril on tänaseks seljataga 26 MM-starti, millest 10 WRC autol.
Kui meeskonna esisõitja Kris Meeke tänavuse hooaja eesmärk on meistritiitel, siis 24 aastase prantslase hooaja eesmärk saab kindlasti olema asfaldirallidel heade tulemuste saavutamine ning eelkõige kogemuste kogumine. Lefebvre kõrval võtab koha sisse Gabin Moreau, kes on õnneks möödunud aastasest Saksamaa MM-rallil juhtunud õnnetusest täielikult taastunud.
Kahel korral Montes startinud Lefebvre seni parim resultaat pärineb möödunud hooajast, kui ta lõpetas ralli viiendal kohal.

Lefebvre - Moreau  Gravel Crew ülesandeid täidavad Montes - Alexandre Bengué - Thomas Chauffray


Craig Breen – Scott Martin #14 / Citroën DS3 WRC

Montes on stardis ka meeskonna kolmas sõitja Craig Breen. 2011. aasta WRC Akadeemia ja 2012. aasta SWRC meister sõitis prantsuse meeskonna värvides ka juba eelmisel hooajal. Kuuest sõidetud rallist jäi tema parimaks saavutuseks Soome MM-ralli kolmas koht, mis oli talle karjääri esimeseks WRC arvestuse poodiumikohaks. Kui meeskonnakaaslasel Lefebvrel on seljataga kümme WRC autoga starti, siis Breenil on sarnane kogemus võtta kaheksalt rallilt. Hooaja avarallil sõidab iirlane Citroëni möödunud aastasel võistlusmasinal ning saab punkte teenida vaid iseendale. Hooaja teisel rallil Rootsis vahetab Breen meeskonnakaaslase Lefebvrega kohad ning istub ise C3 WRC-sse.
Montes on iirlane varem startinud kahel korral ning tema seniseks parimaks saavutuseks on 2015. aasta 13.koht (WRC2 klassi 2.koht). Breeni kõrval võtab koha sisse talle viimasel kolmel hooajal kaarti lugenud ja tänavu Rootsis oma sajandat MM-starti tähistav Scott Martin. 

Breen - Martin  Gravel Crew ülesandeid täidavad Montes – Mikko Hirvonen - ?



Toyota Gazoo Racing World Rally Team

17 aastase pausi järel teeb autoralli MM-sarja comebacki Jaapani autotootja Toyota, kes toob rajale uue Yaris WRC. Rallifännidele ei vaja kolmel korral tootjate meistritiitli võitnud (1993-94 ja 1999) Toyota legendaarsed autod nagu Toyota Celica GT-Four ja Toyota Corolla WRC tutvustamist.
Tegi ju ka Markko Märtin oma debüüdi autoralli MM-sarjas 1997. aasta Soome MM-rallil just Toyotal ning jätkas Jaapani autotootja toodangul sõitu kuni 2001 aastani (1999. 4 rallit Fordil ja 2000. 2 rallit Subarul), mille järel siirdus teise Jaapani autotootja Subaru ridadesse tehasesõitjaks.
Meeskonna juhiks on legendaarne Tommi Mäkinen, kes Jaapani autotootjatega olnud seotud terve oma tehasesõitja karjääri. Mitsubishil neli MM-tiitlit võitnud soomlane riputas oma sõidusaapad lõplikult varna 2003. aastal pärast kahte Subaru meeskonnas veedetud aastat.
Kuigi meeskond on Jaapani oma, siis sõitjate rivistus on Toyotas sel aastal 100% sini-valge ning hellitavalt on meeskonda juba kutsutud Toyota Team Finlandiks.
Meeskonna juht on hooaja avaralli eesmärgiks seadnud mõlema auto finišisse jõudmise ning lisanud veel, et loodetakse lõpetada võitjaga samas minutis. Kui esimene eesmärk tundub realistlik, siis teise püüdmine saab olema paras katsumus.

Jari-Matti Latvala – Miikka Anttila #10 / Toyota Yaris WRC

Meeskonna esisõitjana alustab hooaega Jari-Matti Latvala, kes viimased neli hooaega keeras VW rooli. Montes oma 170. MM-starti tähistav soomlane suutis möödunud hooajal meeskonnakaaslaste Ogieri ja Andreas Mikkelseni varju jääda ning võitis vaid ühe ralli. Hooaja lõpus tunnistas mees, et põles läbi ning soovib nüüd uut algust. Juba aastal 2002 oma esimese MM-stardi teinud mees on karjääri jooksul võitnud 16 MM-rallit ning kindlasti on ta sel hooajal piisavalt näljane, et tõestada end taas rallivõitjana. Soomlase kõrval võtab koha sisse Miikka Anttila, kes temaga sõitnud juba 14 hooaega.
Latvala on Montes stardis olnud üheksal korral, kuid nendest vaid neljal korral finišisse jõudnud. Parim resultaat pärineb hooajast 2015, kui ta lõpetas Ogieri järel teisena.

Latvala - Anttila  Gravel Crew ülesandeid täidavad Montes – Toni Gardemeister - Panu Honkanen

Juho Hänninen – Kaj Lindström #11 / Toyota Yaris WRC

Meeskonna teisel Yaris WRC-l stardib sel hooajal Juho Hänninen, kellele varasematest aastatest ette näidata 2010. IRC, 2011. SWRC ja 2012. ERC meistritiitlid. WRC starte on soomlasel varasemast ette näidata kümne jagu ning parimateks resultaatideks on seni olnud nelja korral saavutatud kuues koht. 
43 MM-rallil startinud Hännineni kõrval võtab koha sisse Montes oma sajandat MM-starti tähistav Kaj Lindström. Kui Hännineni karjääri senine parim WRC autoga sõidetud tulemus on kuues, siis Lindströmil on hooajast 2002 ette näidata Monte-Carlo ralli võit, mille ta sai koos Tommi Mäkineniga.
Hänninen on Montes varasemalt startinud neljal korral, millest kolmel korral IRC sarjas. Ainus MM-start pärineb hooajast 2013, mille soomlane ralli viimasel katsel väljasõidu tõttu seitsmendalt kohalt katkestas. 

Hänninen - Lindström  Gravel Crew ülesandeid täidavad Montes – Jouni Ampuja - Mikko Heikkilä

Meeskonna testisõitja on sel aastal möödunud hooaja WRC2 sarja meister Esapekka Lappi. Kas noor soomlane mõnel etapil ka Yaris WRC ga võistlustingimustes osaleda saab, selgub juba hooaja jooksul.



WRC2 tiitlit ihaldavad sõitjad, kes soovivad tagasi WRC rooli

Sama põnev, kui on tulemas WRC 2017. aasta, on kindlasti tulemas ka WRC2 hooaeg.
Üks suuremaid WRC2 klassi tiitlifavoriite sel aastal on kindlasti mõneti üllatuslikult peale VW loobumist WRC klassis töö kaotanud Andreas Mikkelsen (Škoda Fabia R5). Norralane on sel hooajal sõitmas Škoda Motorsport meeskonnas ning kaardilugejaks endiselt Anders Jæger. Mikkelsen – Jæger teevad kindlasti sel aastal kõik endast oleneva, et tõestada oma kiirust ning 2018. aasta saada tagasi WRC rooli.
Pärast möödunud aastast WRC hooaega on WRC2 klassis tagasi Eric Camilli (Ford Fiesta R5), kes sarnaselt Mikkelseniga loodab teha hea hooaja ning läbi selle end taas WRC klassi tagasi murda.
Kui Montes ehk sel aastal suuremaid WRC2 klassi tiitlisoosikuid ei stardi, siis alates Rootsi rallist astuvad tiitliheitlusesse Pontus Tidemand (Škoda Fabia R5)  ja Teemu Suninen (Ford Fiesta R5).
Kui nendele eelpool nimetatule veel lisada juba kas Monte või Rootsi rallile registreerunud nimed nagu Jan Kopecký (Škoda Fabia R5), Armin Kremer (Škoda Fabia R5), Bryan Bouffier (Ford Fiesta R5), Emil Bergkvist (Citroën DS3 R5), Eyvind Brynildsen (Ford Fiesta R5) ja Eesti rallifännidelegi vana hea tuttav Alexey Lukyanuk (Ford Fiesta R5), siis on kindel, et igavad selle sarja heitlused sel aastal kindlasti ei tule.

Monte – Carlo ralli ajalugu ja eelvaade

Nagu juba eelpool mainitud, siis hooaeg saab alguse Monte-Carlos, mida sõideti esimest korda juba aastal 1911. Algelt oli Monte-Carlo nö kogunemissõit, mis sai alguse erinevatest Euroopa linnadest ning lõppes Monacos. MM-võistluste ajajärgul siiski see traditsioon kadus ning nüüd on tänapäeval tegemist vaid klassikalise ralliga.  Kui vormel 1 üks ihaldatumaid etapivõite on Monaco GP, siis samas hinnas on rallisõitjate seas ka Monte-Carlo ralli võit. Kitsastel Alpi mägiteedel sõidetav ralli pakub igal aastal sõitjatele väljakutseid, mida pakuvad kiiresti muutuvad ja keerulised teeolud. Ühel ja samal katsel võib leida nii kuiva asfaldit, kui ka lund ja jääd.
Just nende eelpool nimetatud tingimuste pärast kutsutakse Monte rehvivalikut „loteriiks“, sest 100% kindel ei saa oma valikus olla keegi.
Monte-Carlo ralli läbi aegade edukaim sõitja on Sébastien Loeb, kellele libedatelt Alpi teedelt ette näidata koguni seitse esikohta. Enim järjestikuseid võite on ette näidata Tommi Mäkinenil, kes võitis ralli aastatel 1999-2002 koguni neljal korral. Enim poodiumikohti on Montest ette näidata legendaarsel Carlos „El Matador“ Sainzil, kes Monte poodiumil seisnud 11 korral. Enim katsevõite on aastate jooksul võitnud 1980. ja 1982. aasta maailmameister Walter Röhrl, kes kokku olnud parim 79 katsel.

Järjekorras 85. Monte-Carlo ralli sõidetakse 19.-22.jaanuarini. Tänavusel rallil sõidetakse 17 kiiruskatet, kogupikkusega 382,65 km. Võrreldes möödunud aastaga on uuenenud koguni 85% võistlustrassist.  Võistlus saab alguse neljapäeva õhtul, kui Casino väljakul toimub ralli pidulik avatseremoonia, mille järel suunduvad võistlejad kahele õhtupimeduses sõidetavale katsele.
Reedel tuleb sõitjatel läbida tänavuse Monte pikim võistluspäev, kui ees ootab 160,40 kiiruskatse kilomeetrit. Laupäeval sõidetakse viis ning pühapäeval neli katset, millest viimane on tänavuse hooaja esimene punktikatse ning mida näeb lives nii WRC+, kui ka ETV2 vahendusel.  
Katkestanud võistluspaarid saavad Rally 2 reeglite alusel sel aastal Montes uuesti starti tulla vaid peale neljapäevast ja reedest võistluspäeva. Laupäeval katkestanud võistlejaid enam pühapäeval starti ei lubata.
Kokku on hooaja esimesele võistlusele registreerinud 72 võistluspaari, kellest kümme on stardis uue generatsiooni WRC autodega. Enne võistlejaid stardib katsetele 0 autol 1988. aasta Monte-Carlo võitja Bruno Saby. Monte-Carlo rallil on meeskondadel lubatud kasutada ka esiautode ehk Gravel crew abi, kes siis aitavad neil saada vajaliku värsket infot teeolude jms. kohta, enne kui sõitjad katsetele stardivad.

Monte-Carlo 2017 Shakedown tulemused:

1.Ogier / Ingrassia Ford Fiesta WRC '17 2:18.1
2.Mikkelsen / Jæger Škoda Fabia R5 2:22.3
3.Tänak / Järveoja Ford Fiesta WRC '17 2:24.2
4.Latvala / Anttila Toyota Yaris WRC 2:25.2
5.Paddon / Kennard Hyundai i20 Coupe WRC 2:25.8
6.Sordo / Martí Hyundai i20 Coupe WRC 2:26.0
7.Hänninen / Lindström  Toyota Yaris WRC 2:26.6
8.Neuville / Gilsoul Hyundai i20 Coupe WRC 2:27.8
9.Camilli / Veillas Ford Fiesta R5 2:29.4

10.Kopecký / Dresler Škoda Fabia R5 2:29.9

Fotod: Citroën, M-Sport, Toyota, Hyundai, @World, Škoda Motorsport

No comments:

Post a Comment