Wednesday, January 4, 2017

Dakari teise katse võitis Sébastien Loeb, kes tõusis liidriks ka üldarvestuses

Kui Dakari avapäeval sõideti 39 km pikkune katse, millele lisandus veel 415 km ülesõitu, siis võistluse teisel päeval ootas sõitjaid ees juba tõsisem katsumus. Mootorratastel, quadidel, utv-del ja autodel sõitjad läbisid 803 kilomeetrit, millest katset 275 ning veoautodel osalejaid ootas ees 812 kilomeetrit, millest katset 284.
Autode arvestuses startis teisipäeval esimesena avakatse võitja Nasser Al-Attiyah (Toyota), kes oli õnneks saanud ööga lahenduse auto probleemidele, mis tema Toyotat avapäeva lõpus vaevasid.
Kui avapäeval näitasid Toyota Gazoo Racing sõitjad Al- Attiyah ja Baumel kõigile konkurentidele tagatulesid, siis teise päeva katse lõpuprotokollis oli nende nime ees nr.2.
Katse võidu võtsid Peugeot sõitjad Sébastien Loeb – Daniel Elena, kes edestasid Toyota sõitjad minuti ja 23 sekundiga. Loebi hea sõit tähendas seda, et mees tõusis liidriks ka üldarvestuses. Tema edu Al-Attiyah ees on 28 sekundit. Märkimist väärib fakt, et Loeb – Elena võitsid teise katse ka möödunud aastal ning tõusid samuti liidriks.

Sebastien Loeb võitis karjääri viienda Dakari katse ning tõusis Dakar 2017 üldliidriks



„Esimene katsevõit 2017 Dakaril ja me tõusime liidriks, mis tähendab, et meie jaoks oli hea päev. Meie 3008 DKR töötas tänasel pinnasel korralikult ning käitus nendes tingimustes hästi. Meie fiiling ja rütm olid head ning veatu sõit meeldis katse lõpus ka stopperile. Me oleksime saanud ehk veel paremini, kuid  katse lõpus segas meid de Villiersi tolm. Homme on ees ootamas tänasest erinevad tingimused, sest me stardime esimese autona, kuid see ongi Dakar ning me peame sellega toime tulema,“ võttis Loeb oma FB lehe vahendusel päeva kokku.  

Katse kolmandat aega näitasid Loeb – Elena meeskonnakaaslased Carlos Sainz - Lucas Cruz (Peugeot). 2010. aasta Dakari võitja Sainz kaotas Loebile 2 minutit ja 18 sekundit. Vaid sekund Sainz – Cruzist jäid maha Toyota sõitjad Giniel de Villiers -  Dirk von Zitzewitz.
Peale kahte katset jätkab parima Mini sõitjana Yazeed Al-Rahji, kes jääb Loebist maha 00:05:12.
Mr.Dakari ehk Stéphane Peterhanseli (Peugeot) päev kujunes oodatust raskemaks ning prantslane lõpetas katse seitsmenda resultaadiga (+00:06:47). Sama positsiooni hoiab Dakari 12.kordne võitja ka üldarvestuses (+00:07:26).
59 rahvuse seas, mis tänavusel Dakaril esindatud näitab peale kahte katset väga head tempot leedukas Benediktas Vanagas (Toyota), kes sai teiselt katset kirja 17. aja (+00:20:31) ning kes jätkab üldarvestuses koos kaardilugeja Rozwadowski Sebastianiga 16 kohal (+00:22:02).
Kui esmaspäevasel avakatsel näitas teist aega Dakari debütant Xavier Pons (Ford), siis täna enam hispaanlasel nii hästi ei läinud, sest ta sõitis rajalt välja, mille tulemusel tuli autolt alt üks tagumine ratas ning edasi jätkamiseks pidi Pons jääma abi ootele.

Dakar Stage 2 TOP10:

01. Sébastien Loeb/Daniel Elena, Peugeot 2:08.18
02. Nasser Al-Attiyah/Matthieu Baumel, Toyota +1.23
03. Carlos Sainz/Lucas Cruz, Peugeot +2.18
04. Giniel de Villiers/ Dirk von Zitzewitz, Toyota +2.19
05. Nani Roma/Alex Haro Bravo, Toyota +3.22
06. Yazeed Al-Rajhi/Timo Gottschalk, Mini +5.01
07. Stéphane Peterhansel/Jean-Paul Cottret, Peugeot +6.47
08. Mikko Hirvonen/Michel Perin, Mini +8.24
09. Romain Dumas/François Barsotto, Peugeot +9.09
10. Erik van Loon/Wouter Rosegaar, Toyota +9.09

Dakar TOP10 peale Stage 2:

01. Sébastien Loeb/Daniel Elena, Peugeot 2:33.31
02. Nasser Al-Attiyah/Matthieu Baumel, Toyota +28
03. Carlos Sainz/Lucas Cruz, Peugeot +1.56
04. Giniel de Villiers/Dirk von Zitzewitz, Toyota +2.05
05. Joan Roma/Alex Haro Bravo, Toyota +2.56
06. Yazeed Al-Rahji/Timo Gottschalk, Mini +5.12
07. Stéphane Peterhansel/Jean-Paul Cottret, Peugeot +7.26
08. Mikko Hirvonen/Michel Périn, Mini +8.49
09. Erik van Loon/Wouter Rosegaar, Toyota +9.36
10. Romain Dumas/Alain Guehennec, Peugeot +09.58

14. Conrad Rautenbach/Robert Howie Toyota +14:02
15.Martin Prokop/Ilka Minor-Petrasko Ford +17:56
19. Nicolas Fuchs/Fernando Mussano Ford +27:52

Mootorratastel sõitjatest startis tänavuse Dakari teisele katsele esimesena hispaanlane Juan Pedrero Garcia (Sherco TVS), kelle järel said lähte kaks Honda sõitjat Ricky Brabec ja Paulo Gonçalves.
Kui möödunud aastane võitja Toby Price (KTM) lõpetas avapäeva lühikese katse 17.kohal, siis teisel päeval sättis austraallane parema randme õigesse asendisse ning võttis kindla katsevõidu ja tõusis ka uueks liidriks. Sarnaselt Loebiga võitis möödunud aastal ka Price just teise katse ning tõusis oma klassi liidriks.  
Teisipäevase katse teise aja sai Paulo Gonçalves, kes kaotas KTM sõitjale 3 minuti ja 51 sekundiga. Portugalane jätkab üldarvestuses samuti teisel kohal, kaotades Pricele 00:02:54.
Katse kolmas oli Yamaha sõitja Xavier de Soultrait, kes üldarvestuses tõusis kümnendalt kohalt neljandaks.  Peale kahte sõidetud katset kaotab prantslane liidrile 00:03:41.
Üldarvestuse kolmandaks tõusis KTM sõitja Sam Sunderland, kes päeva alustas neljandana. Red Bull KTM meeskonnakaaslasele kaotab britt 00:03:23.
Peale avakatset pidi oma KTMi rajaäärde lükkama ja katkestama poolakas Jakub Piatek, kes tänu kukkumisele murdis randme.

Dakar Rally Team Estonia sõitjad Toomas Triisa ja Mart Meeru startisid teisele päevale vastavalt 60. ja 111. kohalt. Päev, mis oli lisaks kuumusele täis ka eessõitjate tolmu, sujus eestlastele probleemideta ning mõlemad jõudsid õnnelikult katse finišisse ja õhtusesse laagripaika.
Triisa näitas Dakari teisel katsel 43. aega (+00:31:19) ning Meeru 77.aega (00:58:39).
Mõlemad Husqvarnal sõitvad mehed tegid korraliku tõusu ka üldarvestuses. Triisa stardib kolmandale päevale 48.kohalt (+00:35:45) ja Meeru 78.kohalt (+01:07:38).
Esialgsetel ja mitteametlikel andmetel oli Triisa teisipäeval Malle-Moto klassi kolmas, Meeru kümnes. Peale kahte katset on nende kohad Malle-Moto klassis viies ja kümnes. Liider selles klassis on Argentina oma poiss, Jose Julian Kozac (KTM), kes üldarvestuses hoiab 33.kohta ning kellele meie kutid kaotavad vastavalt 20 ja 42 minutit.

Toomas Triisa: "Väga pikk päev ja kiire katse oli, maksimumkiirus 160-170 km/h ja seda katsest 50-60 kilomeetri jagu. Suuremaid vigu polnud, navigeerimine polnud keeruline ja tulemusega võib rahul olla. Tsikkel on korras ja teeme ettevalmistusi homseks päevaks. Homme läheb kindlasti raskemaks."

Dakar Rally Team Estonia tegemisi on kõige parem jälgida meeskonna ametlikelt lehtedelt:

Dakar Team Estonia ametlik kodulehekülg - www.auto24.ee/dakar/
Dakar Team Estonia Facebookis - https://www.facebook.com/dakarestonia/
Dakar Team Estonia Instagramis - @dakarestonia
Dakar Team Estonia Twitteris - https://twitter.com/dakarestonia

Kui ralli avakatsel võttis veokate arvestuse võidu Tatra sõitja Martin Kolomy, siis ralli teise katse parim oli Renault sõitja Martin van Den Brick, kes avapäeva lõpetas kolmandana. Hollandlane tõusis liidriks ka üldarvestuses .
Katse teine oli Kamazi sõitja Dimitri Sotnikov, kes kaotas katse võitjale 2 minuti ja 3 sekundiga. Esikolmiku lõpetas Mani sõitja Peter Versluis, kes jäi Renault sõitjast maha 2 minutit ja 52 sekundit.
Märkimist väärivad ka neljandana lõpetanud Siarhei Viazovich (MAZ) ja viienda aja saanud Gerard de Rooy (Iveco), sest nagu näha siis teise katse TOP5 moodustasid viie erineva tootja masinad, kes kõik mahtusid vaid 3 minuti ja 3 sekundi sisse. Vinge!
Kuidagi ei saa tänavusel Dakaril hoogu üles 2015.aasta veoautode arvestuse Dakari võitja Ayrat Mardeev (Kamaz), kes näitas teisel katsel alles 21. aega ning hoiab kokkuvõttes 17 minuti ja 39 sekundilise kaotusega 18.kohta. Päeva liidrina alustanud Kolomy oli teisipäeval sõidetud katsel kaheksas ning kukkus üldarvestuses kolmandaks (+00:03:11).  Tšehh kaotab üldarvestuses vaid kahe sekundiga Kamazi sõitjale Sotnikovile.

Quadide arvestuse teise katse parim oli argentiinlane Pablo Copetti (Yamaha), kes edestas 5 minuti ja 31 sekundiga Axel Dutriet (Yamaha). Vaid 5 sekundit Dutriest kehvema ajaga lõpetas Ignacio Casale (Yamaha). Üldarvestuses tõusis peale kahte sõidetud katset liidriks Copetti, kelle edu katset liidrina alustanud brasiillase Marcelo Medeirose (Yamaha) ees on 4 minutit ja 20 sekundit ning Dutrie ees 5 minutit ja 41 sekundit.

UTV klassi teise katse parim oli hiinlane Mao Ruijin (Polaris), kes edestas teisena lõpetanud kaasmaalast Li Dongshengit (Polaris) koguni 58 minuti ja 18 sekundiga. Ka üldarvestuses jagavad need kaks meest esikohad ning nende vahe on 00:55:24. Üldarvestuse kolmas on Leandro Torres (Polaris) +02:03:21.

VIDEO: Stage 2 kokkuvõte

Kolmapäeval ootab mootorrataste, quadide, utv-de ja autode võistlejaid ees 780 kilomeetrit, millest katset 364. Veoautode kolmanda võistluspäeva distantsiks on 757 kilomeetrit, millest katset 199.
San Miguel de Tucumán - San Salvador de Jujuy katse paneb aga võistlejad juba tõsisemalt proovile, sest lisaks tõusvale temperatuurile on ees ootamas ka kõrguste vahed. Kui päeva alustatakse 1800 m pealt, siis vahepeale käiakse ära 5000 m peal ning võistluspäeva finiš on 4200 m peal. Lisaks sellele on ees ootamas ka üks tõeline off-road kestvusralli katse, mille lõpust säästetakse vaid veoautode sõitjaid.

Dakari paremaks jälgimiseks soovitan lisaks Dakari äpile selliseid lehekülgi:

http://www.dakar.com/index_DAKus.html
http://www.trackingdakar.nl/live.php?type=B
http://dakartiming.eu/#/times


Foto: Rallye-Magazin

No comments:

Post a Comment