Saturday, January 21, 2017

Laupäevase võistluspäeva dramaatilise viimase kiiruskatse järel hoiavad Monte-Carlos kaksikjuhtimist Fordi sõitjad

Ott Tänakut - Martin Järveoja lahutab esimesest ühisest poodiumikohast 53,72 km

Monte-Carlo ralli jätkus laupäeval viie kiiruskatsega. Võistluspäevale startisid liidrina Thierry Neuville – Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 Coupe WRC), kelle edu Sébastien Ogier - Julien Ingrassia  (Ford Fiesta RS WRC´17) ees oli 45,1 ja suurepärase reedese võistluspäeva teinud Ott Tänak – Martin Järveoja (Ford Fiesta RS WRC´17) ees 45,4 sekundit.
Laupäevastele katsetele starditi reedese võistluspäeva Prioristy 1 sõitjate pööratud järjestuses.
Esimesena startisid katsetele DMACK meeskonna sõitjad Elfyn Evans – Daniel Barrit (Ford Fiesta RS WRC´17).  Tänak – Järveoja said võistluspäevale lähte viienda autona. Pärast reedest katkestamist olid taas rajal Kris Meeke – Paul Nagle (Citroen C3 WRC) ja Juho Hänninen – Kaj Lindström (Toyota Yaris WRC).

Esimese katsena ootas võistlejaid kohe laupäeva pikima katse Lardier et Valenca – Oze esimene läbimine, millel pikkust 31,17 km. Kõige paremini oli hommikul ärganud Neuville, kes edestas 2,6 sekundiga Ogieri ja 5,8 sekundiga Evansit. Katse lõpus libedaid tingimusi kirjeldanud Tänakule päeva esimeselt katselt viies aeg. Ralli liidrist jäi ta katsel maha 20,2 sekundiga.


Päeva teise katsena sõideti 16,78 km pikkuse La Batie Monsaleon – Faye esimene läbimine. Oluliselt kuivemates ja asfaldirallit meenutavates tingimustes võttis katsevõidu Evans, kellele see oli uue meeskonna eest esimeseks katsevõiduks. Rehvitootja DMACKile oli see MM-sarja ajaloo esimeseks asfaldi katsevõiduks. Katsel sai teise aja Neuville +1,0 ning kolmanda tema meeskonnakaaslane Dani Sordo (Hyundai i20 Coupe WRC) +5,4. Teist katset järjest sai kirja viienda aja Tänak , kes kaotas katse võitnud 2015. aasta meeskonnakaaslasele 7,4 sekundiga. Katse ebaõnnestus Ogieril, kes sai kirja viienda katseaja ning kaotas ralli liidrile juurde veel 13 sekundit.

Peale hoolduspausi sõideti uuesti hommikuse ringi katsed ning päeva esimese katsevõidu võttis Ogier, kes vähendas Neuvillega kaotust 2,1 sekundi võrra. Katse kolmanda aja sõitsid välja Jari-Matti Latvala – Miikka Anttila (Toyota Yaris WRC), kes jäid Fordiga sõitvast Ogierist  maha 14,4 sekundiga.Tänakule kolmandat katset järjest viies katseaeg.  Meeskonnakaaslasest jäi eestlane maha 20,8 sekundiga.

„Meil on probleeme autoga. See vahetab pidevalt ise käike ning lisaks on meil probleeme roolivõimuga,“ sõnas eestlane päeva kolmanda katse lõpus.

Päeva neljanda katsena sõideti  La Batie Monsaleon - Faye korduvläbimine ning sarnaselt esimese läbimisega võitis ka selle Evans. Katse teise aja sai Ogier +7,4 ning kolmanda Sordo +11,6. M-Sport sõitjatele Tänak – Järveojale päeva lühima katse korduvläbimiselt neljas aeg. Evans – Barritile kaotasid eestlased 14,1 sekundiga.
Päeva viimas katsena sõideti neljapäeva õhtupimeduses sõidetud Bayons – Breziers korduvläbimine.
Palju draamat pakkunud katse võitis Evans, kelle järel sai 1,7 sekundilise kaotusega teise aja Ogier, kes ise ka uueks ralli liidriks tõusis.

„Mul on väga kahju Neuvillest, kes oli seni sõitnud suurepärase Monte. Nendes keerulistes tingimustes on kerge eksida. Ma tegin ise ka sellele katsel taas väikese vea, kuid õnneks on auto korras,“ võttis ralli liidriks tõusnud Ogier päeva viimase katse kokku.

Seni suurepärase Monte-Carlo ralli sõitnud ning Ogieri ees ligi minutilist edu hoidnud Neuville lõhkus päeva viimasel katsel Hyundai parema tagumise vedrustuse ning kaotas väga palju aega. Õnneks jõudsid pettunud belglased siiski katse lõppu, mis tähendab, et nad saavad homme siiski heidelda punktikatse maksimumpunktide eest. Kokkuvõttes langesid Hyundai sõitjad 16.kohale. Ogier - Ingrassiale kaotavad nad +32:44,7.

VIDEO: Neuville - Gilsoul SS13 

Kris Meeke C3 WRC peale ülesõidul toimunud avariid



Päeva viimase katse kolmas aeg Citroeni sõitjale Kris Meekele, kes kaotas Evansile 7,9 sekundiga. Kahjuks aga olid Meeke - Nagle katsele järgnenud ülesõidul toimunud avarii tõttu sunnitud katkestama. Kokkupõrkel teise autoga purunes nende C3 WRC parem tagumine vedrustus. Kuna laupäeval katkestanud sõitjaid tänavusel Monte-Carlo rallil Rally2 reegli alusel starti ei lubata, on Citroeni sõitjate hooaja avaralli sõidetud.

Ott Tänakule päeva viimaselt katselt viies aeg. Katsevõitjale kaotas eestlane täpselt 10 sekundiga.

„Täna oli samamoodi keeruline päev, aga elasime selle ilusasti üle ning suutsime puhtalt sõita. See vast ongi kõige olulisem Montes. Homme on jälle hoopis teistsugused katsed. Ilmaennustus näitab keerulisi olusid. Peame katsuma olla targad ning auto kenasti koju tooma,“ sõnas Tänak M-Sport pressiteenistuse vahendusel päeva lõpetuseks..

Lisaks Neuvillele oli viimasel katsel probleeme ka Hänninenil ja Sordol (roolivõim).

VIDEO: Sordo - Marti SS13 väike off

Ralli liidriks tõusid tänu Neuville – Gilsoul probleemidele Sébastien Ogier - Julien Ingrassia, kelle edu on väga targalt ja stabiilselt sõitnud Ott Tänak – Martin Järveoja ees 47,1 sekundit. Kolmandat kohta hoiavad enne viimast võistluspäeva Toyota sõitjad Jari-Matti Latvala – Mikka Anttila, kes jäävad liidritest maha +02:20,6. Suurepärast neljandat kohta hoiavad eelmise generatsiooni WRC autoga sõitvad Craig Breene – Scott Martin (Citroen DS3 WRC) +03:47,3. Iirlane on terve ralli kiitnud Mikko Hirvoneni panust, kes tema jaoks Montes esiauto tööd tegemas.

WRC2 arvestuses on ülivõimsa liidrina jätkamas Andreas Mikkelsen - Anders Jæger (Škoda Fabia R5).

VIDEO: Monte-Carlo SS9 -10
VIDEO: Kris Meeke - Paul Nagle SS10 sekeldused
VIDEO: Monte laupäevase võistluspäeva parimad hetked

Monte-Carlo ralli jätkub pühapäeval nelja kiiruskatsega, millest viimane on tänavuse hooaja esimene punktikatse, kus uute reeglite järgi saavad lisapunkte teenida viis parimat. Kuigi rallit on järgi vaid 53,72 km, siis tuleb sõitjatel vigadest hoiduda, sest hooldust pühapäeval pole.

Monte Carlo rallil viimase katse otseülekannet on võimalik lives näha ka ETV2 kanalilt. Katse ülekanne algab pühapäeval kell 12.45. Kommenteerivad Karl Mihkel Eller ja Margus Kiiver.

85. Rallye Automobile de Monte-Carlo 2017 järjestus peale SS13

1.Ogier / Ingrassia Ford Fiesta RS WRC 03:26:10,7
2.Tänak / Järveoja Ford Fiesta RS WRC +0:47,1
3.Latvala / Anttila Toyota Yaris WRC +02:20,6
4.Breen / Martin Citroen DS3 WRC +03:47,3
5.Sordo / Martí Hyundai i20 Coupe WRC +04:03,2
6.Evans / Barritt Ford Fiesta RS WRC +07:27,2
7.Mikkelsen / Jæger Škoda Fabia R5 +09:15,2
8.Kopecky / Dresler Škoda Fabia R5 +12:34,4
9.Bouffier / Giraudet Ford Fiesta R5 +14:41,9
10.Tidemand / Andersson Škoda Fabia R5 +14:59,3

Monte pühapäevane stardilist

85. Rallye Automobile de Monte-Carlo 2017  pühapäevase võistluspäeva kiiruskatsed

SS14 Luceram - Col St Roch 1 5.50 km 10:22
SS15 La Bollene Vesubie - Peira Cava 1 21.36 km 11:12
SS16 Luceram - Col St Roch 2 5.50 km 12:00
SS17 La Bollene Vesubie - Peira Cava 2 [Power Stage] 21.36 km 13:18



Foto: M-Sport, eWRC

No comments:

Post a Comment