Tuesday, January 3, 2017

Dakari esimese katse võitis probleemide kiuste Nasser Al-Attiyah

Eesti aja järgi esmaspäeva pärastlõunal sai alguse tänavune Dakari ralli. Stardirivi avasid mootorrataste sõitjad, kelle järgnesid quadidel, autodel, utv-del ja veoautodel osalejad.
Avakatsena sõideti 39 km pikkune katse, millele lisandus veel 415 km ülesõitu ning kui päeva alustati Paraguais, siis lõpetati Argentinas.
Absoluutarvestuses võttis katsevõidu 2011. ja 2015. aasta Dakari võitja Nasser Al-Attiyah (Toyota), kelle masinat aga tabasid 10 km enne katse lõppu tehnilised probleemid ning ülesõidu läbis Toyota sõitja meeskonnakaaslase Giniel de Villiersi auto splepis.

Ralli liider Nasser Al-Attiyah

„Umbes 10 kilomeetrit enne katse lõppu tundsime mu kaardilugeja Mathieu Baumeli poolelt tugevat kärsahaisu ning nägime väikest leeki. Aeglustasime, et jõuda katse lõppu ja probleemile lahendus leida, kuid me ei suutnud seda teha. Meeskonnakaaslased aitasid meid lõpuni ja nüüd vaatame, mis edasi saab, sest me ei tea hetkel, milles probleem on. Loodan, et meie mootor ei saanud kannatada, sest auto lekkis ka õli. Seega sõitsime välja küll parima aja, kuid sellel pole hetkel mingit tähtsust, sest meil on jätkamiseks vaja viga üles leida,“ sõnas Al-Attiyah L'Equipe´le.
Ralli üldarvestuses teise aja sõitis välja Dakari debütant Xavier Pons (Ford), kuid teda võib ees oodata ajatrahv ülesõidul ületatud kiiruse eest. 29 sekundilise kaotusega meeskonnakaaslasele Al-Attiyah´ile näitas päeva kolmandat aega 2014. aasta Dakari võitja Nani Roma (Toyota).
Parima Peugeoti sõitjana lõpetas avakatse Carlos Sainz (4) ning parim Mini piloot oli Yazeed Al-Rahji (7). Dakari 12 kordne võitja Stéphane Peterhansel (Peugeot) alustas võistlust rahulikult ning lõpetas avakatse 12.kohal (+00:01:34).

Dakar 2017 järjestus peale Stage 1:

01. Nasser Al-Attiyah/Matthieu Baumel, Toyota, 25.41 Min.
02. Xavier Pons/Ruben Garcia, Ford +24
03. Nani Roma/Alex Haro Bravo, Toyota +29
04. Carlos Sainz/Lucas Cruz, Peugeot +33
05. Giniel de Villiers/Dirk von Zitzewitz, Toyota +41
06. Sébastien Loeb/Daniel Elena, Peugeot +55
07. Yazeed Al-Rahji/Timo Gottschalk, Mini +1.06
08. Cyrel Despres/David Castera, Peugeot +1.14
09. Mikko Hirvonen/Michel Périn, Mini +1.20
10. Erik van Look/Wouter Rosegaar, Toyota +1.22

12. Stéphane Peterhansel/Jean Paul Cottret Peugeot +1:34
15. Conrad Rautenbach/Robert Howie Toyota +1.59
16.Martin Prokop/Ilka Minor-Petrasko Ford +2:16
24. Nicolas Fuchs/Fernando Mussano Ford +3:23

Veokate arvestuse esimese katsevõidu võttis Tatra sõitja Martin Kolomy, kes ka möödunud aastal Dakaril katse võitis. Vaid 13 sekundit jäi tšehhist maha hollandlane Tom van Genugten (Iveco) ning kolmas oli Renault sõitja Martin van Den Brick, kes jäi katsevõitjast maha 25 sekundiga.
Möödunud aastase Dakari võitja Gerard de Rooy (Iveco) lõpetas avakatse viienda ajaga, kaotades Kolomyle 42 sekundiga. Üks põhjus tiitlikaitsja „kehvale“ ajale oli see, et De Rooy Iveco vasak tagumine rehv läks kilomeeter enne katse lõppu põlema.

Mootorrataste arvestuse päeva parim oli Yamaha sõitja Xavier de Soultrait, kuid kuna ka tema ületas sarnaselt Xavier Ponsile ülesõidul lubatud kiirust, siis lisasid kohtunikud tema üldajale minutilise trahvi, mis prantslase kümnendaks kukutas. Suure tõenäosusega teenis de Soultrait selle karistuse teadlikult, soovides vältida teisele katsele esimesena startimist.
Pärast Yamaha sõitja ajatrahvi tõusis tsiklite arvestuse liidriks hispaanlant Juan Pedrero Garcia (Sherco TVS), kelle edu Honda sõitja Ricky Brabeci ees on 12 ning samuti Hondal sõitva Paulo Gonçalvese ees 26 sekundit.
Möödunud aastane võitja Toby Price (KTM) lõpetas lühikese avakatse 17. kohal, jäädes liidrist maha 00:01:23.
Husqvarna toodangul sõitvad eestlased Toomas Triisa ja Mart Meeru lõpetasid avakatse vastavalt 60. (00:05:49) ja 112. (00:10:09) kohal. Malle-Moto klassis on nende kohad vastavalt 6 ja 15.

„Kuigi võis tunduda, et on lühike katse, siis tegelikult oli see päris ohtlik. Päev oli palav (ca 40 soojakraadi) ja tolmune, kuid oma tulemusega olen rahul,“ oli Toomas Triisa kommentaar.

„Navigeerimise kohalt oli täna väga lihtne, katse läks paljuski lintide vahel ja kuumus mulle õnneks liiga ei teinud,“ lisas Mart Meeru.

Dakar Rally Team Estonia tegemisi on kõige parem jälgida meeskonna ametlikelt lehtedelt:

Dakar Team Estonia ametlik kodulehekülg - www.auto24.ee/dakar/
Dakar Team Estonia Facebookis - https://www.facebook.com/dakarestonia/
Dakar Team Estonia Instagramis - @dakarestonia
Dakar Team Estonia Twitteris - https://twitter.com/dakarestonia

Quadide arvestuse avakatse parim oli Marcelo Medeiros, kelle järel sai teise koha Gastos Gonzales (+00:01:02) ning kolmanda Nelson Augusto Sanabria Galeano (00:01:39). Kõik mehed esikolmikust sõidavad Yamahal. Prantslane Sébastien Souday on tänavuse Dakari esimene katkestaja. Kolmandat aastat järjest Dakari pooleli jätnud Yamaha sõitja kukkus nii õnnetult, et murdis randme.  

Tänavusel Dakaril uue klassina sõidetava UTV avakatse parim oli hollandlane Tim Coronel (Suzuki). Klassi teise aja sai kirja venelane Maganov Ravil (Polaris), kes jääb peale avakatset liidrist maha 00:01:19. Kolmas oli andorralane Andreu Cachafeiro Vidal (Yamaha) +00:01:49.



Homme ootab Argentinas sõidetaval Resistencia - San Miguel de Tucumán katsel mootorrataste, quadide, utv-de ja autode sõitjaid 803 kilomeetrit, millest katset 275km. Veoautodel osaleja läbivad 812 kilomeetrit, millest katset 284 km.
Kihutatakse Chaco piirkonnas, kus on läbi ajaloo sõidetud mitmete WRC rallide kiiruskatseid. Kindlasti saab olema palju tolmu ja navigeerimine on juba keerulisem. Kui aga sajab vihma, siis saab olema korralik mudaralli. Päev saab olema pikk ja keeruline, Toomas stardib laagrist kohaliku aja järgi kell 5:05, Mart aga kell 5:23. Eesti aja järgi on need kellaajad 10:05 ja 10:23 ja siis on ees pea 450 kilomeetrine ülesõit katsele. Katsele stardivad nad Eesti aja järgi kell 15:35 ja 15:53 ja peale katset on veel pisut alla 100 kilomeetri minna laagrisse.

Paremaks Dakari jälgimiseks soovitan selliseid lehekülgi:



Foto: Flavien Duhamel

No comments:

Post a Comment