Wednesday, May 15, 2019


Intervjuu Robert Virvesega: "Päris väikesest peale olen soovinud saada rallisõitjaks!"


Robert Virves võitis Estonian Junior Challenge klassis hooaja avaetapi

Rallihullu sõidupäevikul on rõõm rallifännideni tuua värske intervjuu tänavu Eesti rallitaevasse tõusnud uue noore tähe Robert Virvesega. Intervjuus saavad vastused küsimused, et kuidas Robert rallini ülde jõudis, millised on tema edasised sihid jpm.

Kuidas jõudsid autorallini?

Isa ja vennaga sai juba päris väiksena rallidel käima hakatud ja nii ta läks, üks esimesi rallisi kus käisin oli EOS Ralli 2003. Sain kohe istuda ka legendaarse Toyota Starleti roolitaha ja ilmselt peale seda oli juba ainuke eesmärk ise rooli saada.

Sinu vanem vend Gert alustas sinust kaks aastat varem, kas tema oli üks põhjusi miks ka see ala huvitama hakkas?

Otseselt mitte, huvi ralli vastu oli juba ammu enne seda.

Kas sul on kohe algusest olnud selge, et sinu koht on just piloodi istmel, mitte kõrval?

Jah. Paar korda olen kõrvalistmel istunud ja kasu minust seal ei ole.

Kas kunagi on olnud kodus arutusel ka variant ekipaaž vennad Virvesed nagu omal ajal olid vennad Metsad või hetkel vennad Subid?

Esimesed rahvarallid sõitsin Gerdiga, aga üsna ruttu sai selgeks, et ühte autosse me ei mahu.

Robert Opel Astral Viru Rallil, Kehala hüppel

Möödunud aastal jagasite vennaga autot, milleks Opel Astra. Millal näeme Eesti meistrivõistlustel vendade duelli?

Täpselt ei oska öelda, kuid olen üsna kindel, et vähemalt korra see juhtub.

Sel aastal oled vahetanud nii autot, kui võistlusklassi, millest see otsus?

Otsus oli üsna lihtne, kuna Estonian Junior Challenge on parim võistlusklass noortele, et ennast tõestada, sest sõidetakse sarnaste Ford Fiesta R2 autodega.

Sinu autot hooldab Eesti parima piloodi meeskond OT Racing. Kuidas  sind kui rookiet on vastu võtnud? Kas on ka mõni nö. rookie test tehtud, mida naljakas meenutada?

Ei meenu küll. Praeguseks hetkeks olen tegelikult meeskonnas väga vähest aega olnud.

Kõigi üllatuseks võitsid selle aastase esimese meistrivõistluste etapi EMV3 klassis ja Junior Chalenge arvestuses. Kui suur üllatus oli see sinu enda jaoks, et suutsid edestada kogenumaid konkurente nagu Torn ja Poom?

Otseselt ei olnud suur üllatus, kuna lõpptulemust mõjutas Torni rehvipurunemine ja Poomi väljasõit, kuid sellegipoolest ei oleks oodanud, et esimesel rallil uue autoga ja enda jaoks uuel pinnasel suudan neile nii lähedale saada ja ka mõne katsevõidu võtta.

Oled sel aastal sõitnud kaks rallit ja neil osalenud kahe erineva kaardilugejaga. Kui Sander Pruuliga oli sul juba ühine sõidukogemus olemas, siis Rasmus Vesilooga veel mitte. Kuidas neid kahte rallit ja kaardilugejat kirjeldad? Mis olid peamised erinevused?

Keeruline on erinevusi välja tuua, mõlemad on väga sarnase ja rahuliku olemisega. Rasmus on päris vähe sõitnud, kuid Egon Kauri kõrval on vähese kilometraažiga saanud päris kõva kooli.

VIDEO: Robert Virvese stiilinäited Aluksne ja Sarma 2019 aasta talverallidelt

Tean, et oled öelnud, et võtad sel hooajal ralli korraga, et eelarve pole veel koos hooaja lõpuni. Kas sinu ilusad esitused kahel esimesel rallil on huvilisi juurde tekitanud ning saad öelda, et vähemalt Viru rallil oled stardis?

Viru Ralli teeme kaasa samuti Ford Fiesta R2T autoga ja kuna võistluspaus peale talverallisid on olnud pikk, teeme enne Viru Rallit käesoojenduseks kaasa Soome Meistrivõistluste 4. etapi, Riihimäki Ralli, mis toimub juba 24.-25. mail, kuid seda vana hea Opeliga.

Kui palju saad üldse rallideks valmistuda, testida, video analüüsi teha vms?

Rallide vahel hoian end vormis jõusaalis käies, käin jooksmas ja rattaga sõitmas. Videotega olen tegelenud niipalju kui võimalik, nt filmime rajaga tutvumist, mille abil saab legendi üle vaadata peale reccet ja päris palju aega kulutan ka tippsõitjate videote vaatamisele. Enne rallisid olen testida saanud üsna vähe, eelmine aasta oli üks test enne Saaremaa Rallit ja sel hooajal sain teha 90km enne Aluksne rallit ja 50km enne Sarmat.

Kas sinu jaoks on hetkel rallisõit lahe hobi või rohkem? Kui tõsiselt seda võtad?

Hetkel pigem hobi, kuid samalajal võtan seda tõsiselt ja püüan areneda võimalikult kiiresti.

Robert on rallisõitjaks soovinud saada juba väiksest poisist peale

Kui nüüd vaadata tulevikku ja suuremat pilti, siis millist tuleviku sa sooviks endale autorallis ja kas üldse?

Päris väikesest peale olen soovinud saada rallisõitjaks, siiani on soov jõus ja isu ainult kasvab. Tulevikku vaadates peaks eesmärk olema ainult üks-saada maailma kiireimaks.

Kuidas sa hindad üldse hetke Eesti autoralli taset ja konkurentsi ning seda nii rallide, kui ka sõitjate osas? 

Eesti teed on üldiselt päris lahedad ja keerulised, peaks saama päris hea kooli enne kui siit edasi minna ja vaadates teiste noorte eestlaste kiirust maailmas, siis võib öelda, et tase on sõitjate osas kõrge.

On sul autoralli maailmas eeskujusid?

Arvan, et kõik kes on maailmas tegusi teinud, on mingilmääral eeskujuks, kuid vaieldamatult lemmikud on Ott Tänak, Sébastien Loeb, Colin McRae ja Alexey Lukyanuk.

Kui saaksid valida ralliajaloost ükskõik, mis ralli, mis auto ja kes iganes kaardilugeja, siis milline see valiks oleks?

Soome MM ralli, Toyota Yaris WRC ja kõrvalistmel Martin Järveoja.

Tänud Robert ja edu juunis jätkuvaks koduseks hooajaks!

Fotod: Erakogu, Ray Põder




No comments:

Post a Comment