Sunday, July 17, 2016

auto24 Rally Estonia võitsid lõunanaabrid Ralfs Sirmacis - Māris Kulšs

Laupäeva õhtul Elva linnakatsega lõppenud auto24 Rally Estonia jätkus pühapäeval kuue kiiruskatsega. Ralli viimast võistluspäeva alustasid liidrina Alexey Lukyanuk– Alexey Arnautov (Ford Fiesta R5), kes edestasid lähimaid jälitajaid Ralfs Sirmacist - Māris Kulšsi (Škoda Fabia R5) 20,1 sekundiga. Parimate eestlastena startisid pühapäevastele katsetele Rainer Aus – Simo Koskinen (Mitsubishi Lancer Evo IX), kes hoidsid enne kuute viimast katset absoluutarvestuse neljandat kohta. ERC2 klassi liidrid kaotasid enne viimast võistluspäeva absoluutarvestuses kolmandat kohta hoidvatele Kajetan Kajetanowiczile – Jaroslaw Baranile (Ford Fiesta R5) 4,9 sekundiga.

VIDEO: auto24 Rally Estonia laupäevase võistluspäeva parimad hetked

auto24 Rally Estonia tänavune võit läks Lätti


Pühapäeva esimese katsena sõideti 19,96km pikkune Ristimäe kiiruskatse. Katse võidu võttis Lukyanuk, kes suurendas katsel teise aja saanud Sirmacise ees edu 3,3 sekundi võrra.
Katse kolmanda aja sai laupäeval tehniliste probleemide tõttu aega kaotanud Kajetanowicz (+9,6). Parimate eestlastena said katse neljanda aja laupäeval katkestanud, kuid pühapäeval taas rajale tulnud Siim Plangi – Marek Sarapuu (Mitsubishi Lancer Evo X).
Heitluses absoluutarvestuse kolmandale kohale andis Aus Kajetanowiczile ära 3,2 sekundit.
Sarnaselt Plangi – Sarapuuga oli pühapäeval taas rajal ka Tommi Mäkinen Racing sõitjad Takamoto Katsuta - Daniel Barritt (Ford Fiesta R5). Kahjuks jäi aga jaapanlase ja briti pühapäev väga lühikeseks, sest Ristimäe 2,44 kilomeetril keerati paremas mahapöördes oma võistlusmasin taas katusele ning katkestati.


Järgnevana sõideti 13,32km pikkune Vissi katse, mille võidu võttis ralli liider Lukyanuk. 0,6 sekundiga kaotas venelasele lätlane Sirmacis ning katse kolmas oli poolakas Kajetanowicz, kes kaotas katse võitnud Lukyanukile 2,6 sekundiga. Teist katset järjest näitas eestlastest parimat tempot Plangi, kes lõpetas katse neljandana (+3,9).
Järgnevana ootas võistlejaid ees võistluspäeva kõige lühem katse Saverna, millel pikkust 7,85 km.
Võistluspäeva kolmanda katsevõidu võttis Lukyanuk, kes edestas seekord Kajetanowiczi 1 ja katsel kolmanda aja saanud Plangit 3,4 sekundiga.
Võistluspäeva ainsasse pikemasse hooldusesse tuli liidrina Lukyanuk, kes päeva kolme kiiruskatsega oli oma edu Sirmacise ees suurendanud 20,1 sekundi pealt 27,9 sekundile. Kolmandana jätkas Kajetanowicz, kes kaotas liidrile juba 1:43,1. Parima eestlasena absoluutarvestuse neljandat kohta hoidnud Aus kaotas omakorda poolakale 17,4 sekundiga.
ERC Junior klassi liidrina alustasid auto24 Rally Estonia viimast võistluspäeva Miko-Ove Niinemäe – Martin Valter (Peugeot 2018 VTi R2), kes tulid liidrina ka pühapäevasele hoolduspausile. Eestlaste lähimad konkurendid Nikolay Gryazin - Yaroslav Fedorov (Peugeot 2018 VTi R2) tegid Saverna katsel sõiduvea ja keerasid oma võistlusmasina üle katuse ning katkestasid.

VIDEO: Gryazin - Fedorov SS13 Saverna1 off

Peale hoolduspausi sõidetud Ristimäe korduvkatse võit läks taas lendavale venelasele, kes parandas oma esimese katse läbimise aega ligi 10 sekundiga. Katse teine aeg Sirmacisele, kes kaotas  Lukyanukile 0,3 sekundiga. Katse kolmas aeg Kajetanowiczile, kuid tema kaotas katse võitnud venelasele juba 9,8 sekundiga. Ärevad hetked elasid katsel üle Aus – Koskinen, kes tabasid oma võistlusmasinaga suurt kivi, mille järel muutus võistlusmasin vaid esiveoliseks ning samuti ei saanud nad enam sõita täisgaasiga. Eestlased said katsel kirja kaheksanda aja ning kaotasid katse võitnud Lukyanuk – Arnautovile 46,3 sekundiga.
Järgevana sõidetud Vissi korduvkatse tegi aga suured korrektuurid ralli liidri osas. Katsele liidrina startinud Alexey Lukyanuk– Alexey Arnautov läksid ühele hüppele liiga suure kiirusega ning peale maandumist murdus venelaste Fiesta R5 masina rooliots, mille tagajärjel mehed teelt välja sõitsid ja vasaku esiratta kaotasid ning katkestasid.

Õnnetu Lukyanuk peale katkestamist
Vissi katse võit lätlastele Sirmacisele - Kulšsile, kes tõusid liidriks ka üldarvestuses.
Katse teine aeg Kajetanowiczile (+6,0) ja kolmas oli Plangi (+6,9).
Lonkava masinaga katsele startinud Rainer Aus kaotas katsel liidrile juurde 55 sekundit, kuid sellest hoolimata tõusid eestlane tänu Lukyanuki katkestamisele absoluutarvestuse kolmandale kohale.
Ralli viimase katsena sõideti Saverna katse korduvläbimine, mille võit läks auto24 Rally Estonia 2016 võitjatele Ralfs Sirmacisele - Māris Kulšsile. Läti meeskonna SRT sõitjatele oli see hooaja teiseks ERC sarja etapivõiduks. Noorele lätlasele oli see hooaja kolmest stardist teine võit ning ühtlasi on lätlane tänavusel hooajal esimene mees, kes suutnud võita kaks ERC etappi.

„Olen väga õnnelik hooaja teise võidu üle. Oleksin soovinud selle ralli võita sekund-sekund heitluses ja mul on Alexeyst väga kahju, kuid see on ralli. Soovin järgmine aasta olla siin teedel veidi kiirem. Järgmine ralli on nüüd mu koduralli Lätis ning kindlasti soovin ka selle võita,“ võttis õnnelik lätlane hooaja teise ERC võidu kokku.

Absoluutarvestuses said teise koha Kajetan Kajetanowicz – Jaroslaw Baran, kes kaotasid lätlastele 1:34,5. Teist aastat järjest lõpetasid koduse autoralli hooaja tippsündmuse parimate eestlastena absoluutarvestuse kolmandal kohal Rainer Aus – Simo Koskinen. 

Tesit aastat järjest lõpetasid Rally Estonia parimate eestlastena Aus - Koskinen

Kui eelmine aasta lõpetasid N-rühma Mitsubishil sõitvad eestlased ERC2 klassi teisel kohal, siis sel aastal kuulus meie meestele klassivõit!

"Tänane päev oli raske aga tegelikult oli kõige raskem laupäev, sest tänu kvalifikatsioonikatse mitte õnnestumisele oli meie stardipositsioon kehva ning kaotasime sellega aega.Pidamine oli küll vihmamärjal kruusal hea, kui meil endal polnud piisavalt julgust ja magasime veidi. Teisel ringil proovisime kiiremini, kuid saime üsna kiirelt aru, et Egon ja Siim tulevad tagant rajuma hooga ning tegime enda jaoks otsuse, et ralli lõppeb 16 kiiruskatsega. Super tunne oli taas sellel võrratult vingel auto24 Rally Estonia poodiumil kõikide fännide ja kaasaelajate ees seista," võttis teist aastat Eesti parima kaardilugejana Rally Estonia lõpetanud Simo Koskinen võistluse kokku.

ERC2 klassi teine koht kuulus Mait Maarend - Mihkel Kapile (Mitsubishi Lancer Evo X) ja kolmandad olid Siim Plangi - Marek Sarapuu (Mitsubishi Lancer Evo X).
Meeste edu jäi lõpuks karjääri parimat ERC tulemust korranud ja neljandana lõpetanud Raul Jeetsi – Andrus Toomi (Škdoa Fabia R5) ees 18,6 sekundit.
Kui ERC2 klassivõidu võtsid Aus – Koskinen, siis ERC Junior klassivõidu jätsid koju Miko-Ove Niinemäe – Martin Valter.  

Karjääri esimene ERC Junior klassi võit Niinemäe -Valterile


„Mul pole sõnu, olen väga õnnelik. Meil oli suurepärane nädalavahetusel, paari väikese probleemiga, kuid tänud perele ja fännidele. Polegi rohkem midagi lisada, olen üli õnnelik,“ sõnas Niinemäe peale karjääri esimest ERC Junior klassivõitu.

Juunioride arvestuse teise koha said sakslased Marijan Griebel - Pirmin Winklhofer (Opel Adam R2), kes kaotasid eestlastele 39,8 sekundiga. Klassi kolmandad olid ERC Juunior arvestuse punktiliidrid Chris Ingram - Elliott Edmondson. Brittidel kogunes 16 sõidetud katsega Niinemäe – Valterile kaotust 44,5 sekundit.  Klassi neljandad olid auto24 Rally Estonial uue autoga sõitnud Gustav Kruuda – Ken Järveoja (Ford Fiesta R2T), kes kaotasid kaasmaalastele 1:11,9.

Open klassi võit kuulus leedukatele Martynas Samsonas - Mindaugas Varžale (BMW M3X).
auto24 Rally Estonia Historic arvestuse parimad olid soomlased Ville Silvasti - Jonne Halttunen (Porche 911 RSR).

auto24 Rally Estonia 2016 detailsed tulemused



Fotod: Ray Põder, auto24 Rally Estonia

No comments:

Post a Comment