Friday, July 15, 2016

FIA Euroopa autoralli meistrivõistlused jätkuvad koduse auto24 Rally Estoniaga

Juba kolmandat aastat järjest kogunevad Euroopa parimad rallisõitjad juuli keskel Lõuna-Eestisse, et sõita hooaja kiireim kruusaralli auto24 Rally Estonia.
Tänavusele rallile on ERC, ERC Historic ja Open klassides startimas kokku 75 võistluspaari 21 riigist. ERC klassis on rajale tulemas 13 R5 masinat.
Järjekorras seitsmenda Rally Estonia kvalifikatsioonikatse (2.95 km Vana-Otepää) sõidetakse reedel 13:00, mille järel algusega kell 18:00 valivad 15 parimat endale Tartu Raekojaplatsil laupäevasteks katseteks stardipositsioonid.
Ralli esimene katse sõidetakse reede õhtul, kui võistlejaid ootab 1,33km pikkune Tartu linnakatse, millele esimene ERC auto stardib 20:00.
Kolme võistluspäeva jooksul sõidetakse kokku 16 kiiruskatset kogupikkusega 211,45 kilomeetrit.

Kes seisavad  Tartu Raekoja platsi poodiumil tänavu?


Rally Estonia ajalugu

Tänavune Rally Estonia on järjekorras seitsmes. Esimest korda sõideti võistlus Rally Estonia nime all aastal 2010, kui ralli nimisponsor oli Mad-Croc. Rally Estonia esimene võitja oli Markko Märtin. Eesti läbi aegade parimale rallipiloodile luges kaarti Kristo Kraag ning meeste võistlusmasinaks oli Märtinile karjääri jooksul viis MM-ralli võitu toonud Ford Focus RS WRC´03.
Alates aastast 2011 on ralli kandnud nime auto24 Rally Estonia. Samal aastal sõideti ka esimene Rally Estonia Historic autode arvestuses, mille võidu võttis Jari-Matti Latvala isa Jari Latvala koos kaardilugeja Asko Sairaneniga. Meeste võistlusmasinaks oli legendaarne Ford Escort RS 2000 MKII.
Aastal 2014 anti auto24 Rally Estoniale FIA Euroopa meistrivõistluste staatus ning võistlus osutus nii edukaks, et see valiti aasta ERC etapiks.
Kuue aasta jooksul on Rally Estonia võit koju jäänud täpselt pooltel kordadel. Lisaks Märtinile on Eesti sõitjatest kodusel hooaja tippsündmusel võidutsenud 2013.aastal Georg Gross (Ford Focus RS WRC´08)  ja Ott Tänak (Ford Fiesta R5), kes oli parim aastal 2014.
Ainsana on Rally Estonia võitu suutnud sõitjatest korrata norralane  Mads Østberg (Ford Fiesta RS WRC), kes oli parim aastatel 2011 ja 2012. Kaardilugejatest on kaks võitu ette näidata norralase kaardilugejal Jonas Anderssonil ning Raigo Mõlderil. Möödunud aastal võitsid ralli Aleksei Lukyanuk – Aleksei Arnautov (Mitsubishi Lancer Evo X). Tootjatest on Rally Estonial olnud kõige edukam Ford, kellel ette näidata koguni viis võitu.

Rally Estonia varasemad võitjad:

2010 Markko Märtin – Kristo Kraag Ford Focus RS WRC´03
2011 Mads Østberg – Jonas Andersson Ford Fiesta RS WRC
2012 Mads Østberg – Jonas Andersson Ford Fiesta RS WRC
2013 Georg Gross – Raigo Mõlder Ford Focus RS WRC´08
2014 Ott Tänak – Raigo Mõlder Ford Fiesta R5
2015 Aleksei Lukyanuk – Aleksei Arnautov Mitsubishi Lancer Evo X


Kohal kogu ERC esikolmik

Tänavusel auto24 Rally Estonial on kohal kogu FIA ERC sarja esikolmik. Viie sõidetud etapi järel hoiavad sarja liidrikohta valitsevad Euroopa autorallimeistrid Kajetan Kajetanowicz – Jaroslaw Baran (Ford Fiesta R5). Poolakad näitasid möödunud aastal Lõuna-Eesti teedel väga kiiret sõitu ning lõpetasid võistluse teisena, kaotades ralli võitjatele 12,7 sekundiga. Poolakad on ERC esikolmikust seni ainsad sõitjad, kes pole veel sel aastal etapivõitu saanud.
ERC arvestuse teist kohta hoiavad kõigile Eesti rallifännidele tuttavad Aleksei Lukyanuk – Aleksei Arnautov, kes osalevad tänavusel rallil Ford Fiesta R5 masinal. 2014.aasta Eesti meistritele on see juba kuues Rally Estonia ning kindlasti soovivad venelased oma lemmikteedel möödunud aastast võitu kaitsta. Euroopa meistrivõistluste kolmandat kohta hoiab lätlane Ralfs Sirmacis, kes tegi neljaveolise masina debüüdi tänavusel ERC Acropolise rallil ning lõpetas selle kohe võitjana. Möödunud aastasel Rally Esotonial ERC Junior klassi arvestuses võitnud lätlane on rallile startimas koos kaardilugeja Māris Kulšsiga.

Mida suudavad kiired Eesti sõitjad ERC tippude vastu?

Nii nagu ka varasemal kahel aastal, on lisaks regulaarsetele ERC sõitjatele kodusele etapile startimas ka Eesti parimad sõitjad. Kuigi tänavu ei ole stardis Ott Tänakut, Karl Kruudat ja Martin Kangurit, siis sellest hoolimata ei kingita välisvõistlejatele niisama midagi.
Möödunud aastal tõestas Aleksei Lukyanuk veenvalt, et Rally Estonia on just see ralli, mida on võimalik N-rühma masinal R5 masinate vastu võita ning kindlasti annab see lisamotivatsiooni ka meie kiiretele N-rühma meestele. Esimest korda sel hooajal on starti tulemas Siim Plangi – Marek Sarapuu (Mitsubishi Lancer Evo X), kes möödunud aastal võitsid Eestis kaks ja Lätis ühe meistritiitli.
Kindlasti tasub taas huviga jälgida punavalget Mitsubishi Lancer Evo IX masinat, millega sõitmas Rainer Aus – Simo Koskinen. Mehed on kahel viimasel aastal näidanud Lõuna-Eesti teedel väga-väga kiiret sõitu ning lõpetasid eelmise aastase võistluse suurepärasel absoluutarvestuse kolmandal kohal. Kas eestlased jätkavad tänavusel rallil ilusat numbrite jada ja lisavad numbritel 4 ja 3 hulka ka number 2, selgub juba pühapäeva õhtuks.
Vähem alahinnata ei saa kindlasti ka Egon Kauri, kes tänavu koos kaardilugeja Silver Simmiga võitnud kaks Eesti meistrivõistluste etappi ning juhivad hetkel ka meistrivõistlusi nii N-rühma, kui ka absoluutarvestuses.
Škoda Fabia R5 masinaga teevad hooaja neljanda stardi Raul Jeets – Andrus Toom. Läti meeskonna SRT sõitjad saavutasid tänavusel Arcopolise rallil suurepärase neljanda koha ning kindlasti soovitakse ka kodusel etapil samaväärselt esineda.
ERC Junior klassis astuvad noortele Euroopa tippudele vastu Miko-Ove Niinemäe – Martin Valter (Peugeot 208 VTi R2), kes on valitsevad Eesti Juunioride ja klassi EMV3 meistrid. Noormehed heitlesid ka möödunud aastasel Rally Estonial ERC Junior arvestuses kõrgete kohtade eest ning lõpetasid võistluse oma klassi kolmandal kohal.
Teise ekipaažina on ERC Junior arvestuses rajale tulemas Gustav Kruuda – Ken Järveoja, kes sõidavad seekord Ford Fiesta R2T masinal.
Kõik eelpool nimetud sõitjad andsid auto24 Rally Estonia eel Rallihullu sõidupäevikule ka eksklusiivintervjuud, kus rääkisid oma karjäärist ning eelseisva ralli ootustest. Intervjuusid saab lugeda klikates sõitjate nimedele või neid otsida blogi arhiivist.

Jaapani sõitjad esimest korda Eestis

Esimest korda ajaloos on Eestis rallit sõitmas Jaapani ralli sõitjad. Nimekam nendest on 22.aastane Hiroki Arai, kes on ka Subaru tehasemeeskonnas WRC masinal sõitnud ja kaks PWRC klassi MM-tiitlit võitnud Toshihiro Arai poeg. Noormees alustas autoralliga 2013.aastal. Möödunud aastal osales jaapanlane Tommi Mäkinen Racing poolt ettevalmistatud Subaru Impreza WRX STi masinal Soome meistrivõistluste kahel etapil, millest Turku ralli lõpetas absoluutarvestuse viienda kohaga. Tänavu sõidetud Arctic Lapland rallil teeniti koos kaardilugeja Phil Halliga absoluutarvestuse kolmas ja klassi SM2 teine koht. Peamiselt osalebki noormees sel aastal Soome meistrivõistlustel ning alates juuni keskel sõidetud Enset Oy SM-rallist istub noore sõitja kõrval kogenud Austraalia kaardilugeja Glenn MacNeall. Austraallane on Subaru tehasemeeskonna sõitjana kaarti lugenud nii Hiroki isale Toshihirole, kui ka Chris Atkinsonile. Kokku on mehel ette näidata 194 ralli starti, millest 91 olnud MM-rallidel.
Teine noor jaapani sõitja, kes auto24 Rally Estonial stardib, on Takamoto Katsuta, kes oma esimese ralli stardi tegi aastal 2014. Sarnaselt Araiga osales ka Katsuta möödunud aastal kahel Soome meistrivõistluste etapil, millest Turku ralli absoluutarvestuse seitsmendal kohal lõpetas. Tänavu on noormees osalemas Soome meistrivõistlustel täismahus. Kui Arai kõrval istub kogenud Glenn MacNeall, siis Katsuta kõrval on tänavusest hooajast koha sisse võtnud Elfyn Evansi endine kaardilugeja Daniel Barritt. Britil on lisaks kahele WRC klassi poodiumi kohale ette näidata 191 ralli starti, millest  88 MM-sarjas.
Mõlemad sõitjad sõidavad auto24 Rally Estonial MM-Motorsport poolt ettevalmistatud Ford Fiesta R5 masinatel ning esindavad Tommi Mäkinen Racingut. Lisaks sellele kuuluvad mõlemad noormehed ka Toyota WRC programmi, mida ka vedamas neljakordne maailmameister Tommi Mäkinen.

Ott Tänak ja Georg Gross stardivad linnakatsetel

Tänavusel auto24 Rally Estonial on kavas kaks linnakatset. Reede, 15. juuli õhtul Tartus ja laupäeva, 16. juuli õhtul Elvas. Nendele linnakatsetele stardivad eksklusiivselt auto24 Rally Estonia kaks võitjat, Elvas 2014. aasta võitja ja tänavuse Poola MM-ralli teise koha omanik Ott Tänak ning Tartus 2013. aasta võitja Georg Gross. Mõlemad sõitjad tulevad rajale kiirete ja atraktiivsete krosskartidega.
Nii Tänak kui Gross stardivad katsele umbes 10 minutit enne esimest FIA ERC sarja võistlusautot. Krosskardid koguvad üle maailma aina suuremat populaarsust ja Eestis tegeleb nimetatud masinatega Speedcar Estonia, kes valmistab ette ka sõiduvahendi Tänakule ning Grossile. Krosskartidega sõidetakse nii asfaldil, kruusal kui jää peal. Tagaveoline masin kaalub ilma juhita 320 kilo, mootoriks on 750 cc Suzuki jõuallikas, millel on 150 hobujõudu. Kiirendus on 0-100 km/h 3 sekundit. Vaadates neid andmeid ja sõitjaid, kes nendega auto24 Rally Estonia Tartu ja Elva linnakatsetel sõidavad, võib kindel olla, et atraktiivne vaatepilt on tagatud.

Infoks rallifännidele

Kogu rallinädalavahetuseks vajamineva info leiab ajakirjast Sport, mis on tänavu ametlik auto24 Rally Estonia programm. Ajakiri on saadaval kõikides hästi varustatud kauplustes ning kindlasti Statoili teenindusjaamades. Sealt vahelt leiab võistlejate nimekirja, katsete kaardid, ajakava ning palju eksklusiivseid intervjuusid, mille valmimisse olen ka ise oma panuse andnud. Programmi viimaselt kahelt lehelt leiab intervjuu minu endaga, kus vastan Margus Kiivri küsimustele oma mudelihobi osas.

Kindlasti soovitan kõigil rallifännidel kasutada spetsiaalselt auto24 Rally Estoniaks valminud äppi, kus leiab katsete ajakava, võistlejate nimekirja ning kus on võimalik ka leida GPS abil täpsem info, kuidas kuskile katsele jõuda. Äpp on tasuta allalaetav nii Androidi kui iOS nutiseadmetele Google Play ja App Store rakendustepoodidest.

Kõikidel võistluspäevadel on eetris ametlik ralliraadio Sky Plus, kus Tartu 104,3 MHz ja Otepää 99,1 MHz sagedustel toovad teieni värskeima ralliinfo Marek Lindmaa ja Vaido Pannel.

Kindlasti kuulake ka ralliraadiot!


auto24 Rally Estoniast teeb otseülekandeid Delfi TV, mida kommenteerib Eesti üks parimaid spordi kommentaatoreid, Kalev Kruus. Reedel kell 18:00 algab otseülekanne Tartust võistluste avamiselt ja samas sõidetavalt linnakatselt. Laupäeval on otsepildis pea kogu rallipäeva - kell 13:15 algab otseülekanne Alaküla kiiruskatselt, samal õhtul kell 19:45 Elva linnakatselt. Pühapäeval jälgib Delfi TV otsepildis läbi päeva kiiruskatsete järgseid intervjuusid pilootidega ning kell 16:45 algavat autasustamistseremooniat.

Peale võistluspäevasid ootab pealtvaatajaid meelelahutusprogramm. Reedel, 15. juulil esinevad Tartu laululaval algusega 22:00 Right Said Fred ja East 17 ning laupäeval, 16. juulil Elva laululaval samuti algusega 22:00 Samatha Fox ja Londonbeat.

Turvalist rallit kõigile võistlejatele ja pealtvaatajatele ning las parim võistluspaar võidab!


Fotod: auto24 Rally Estonia

No comments:

Post a Comment