Saturday, July 30, 2016

Tänak – Mõlder püsivad hoolimata tehnilistele probleemidele endiselt poodiumikursil

Soome MM-ralli jätkus laupäeval kaheksa kiiruskatsega, millel kogupikkust 150,48km.
Ralli pikimat võistluspäeva alustasid liidrina Kris Meeke – Paul Nagle (Citroën DS3 WRC), kelle edu Jari-Matti Latvala – Miikka Anttila (VW Polo R WRC) ees oli 18,1 ning Thierry Neuville – Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 WRC´16) ees 44,3 sekundit.
Ott Tänak- Raigo Mõlder (Ford Fiesta RS WRC) võitsid reedesel võistluspäeval küll kolm kiiruskatset, kuid probleemid masina vedrustusega ning purunenud rehv ei lubanud enamat absoluutarvestuse kaheksandast kohast. Citroëni sõitjatele kaotasid eestlased 01:14,4.

Tänak - Mõlder jätkavad hoolimata probleemidele endiselt heitlus poodiumi koha nimel

Laupäeva hommikuseks „äratuskellaks“ tuli sõitjatel läbida legendaarne 33km pikkune Ouninpohja kiiruskatse, mis sel aastal sõideti vastupidises suunas. Viimati sõideti katset sedapidi aastal 1994.  
Kõige paremini oli hommikul ärganud Meeke, kes sõitis Ouninpohja katsele sellised põhjad, millele ei suutnud keegi isegi ligilähedaselt vastata. Nagu ütles peale katse lõppu WRC raadio kommentaator Colin Clark, et hetk tagasi kirjutati just Ouninpohja katsel teos Meekeneni legend.
Britt võitis katsel teist aega näidanud Latvalat koguni 13,4 sekundiga, mis oli 0,41 sekundit iga Ouninpohja katse kilomeetri kohta. Hommikusel katsel vahet vähendada lootnud Latvala andis konkurendile hoopis palju sekundeid ära ning nüüd oli Citroëni ja VW sõitja vahe 31,5 sekundit.
Katse kolmanda aja sõitis välja Tänak, kes kaotas Meekele 15,5 sekundit. Eestlane kurtis katse lõpus, et auto piduritega ei ole kõik korras ning see ei ole just katse, kus tahaks ilma piduriteta sõita.
Väljasõidu tagajärjel katkestas Ouninpohja katsel ralli erasõitja Lorenzo Bertelli (Ford Fiesta RS WRC), kes koos kaardilugeja Simone Scattoliniga viidi haiglasse kontrolli, kus nad õige pea kodusele ravile lasti.
Kuna avarii tõttu katse peatati, siis kõik peale Bertellit startinud sõitjad said kirja nominaalse katseaja ning läbisid selle tavakiirusel.
Järgeva katsena sõideti 23,50km pikkune Päijälä kiiruskatse, mille võitis Tänak. Eestlane edestas 0,4 sekundiga ralli liidrit Meeke ning 3,6 sekundiga Latvalat. Absoluutarvestuses tõusis Tänak viiendale kohale ning viimasest poodiumikohast lahutas teda nüüd vaid 10,7 sekundit.
Katsel katkestasid suurel kiirusel toimunud väljasõidu tõttu M-Sport sõitjad Eric Camilli – Benjamin Veillas (Ford Fiesta RS WRC), kes õnneks ise vigastada ei saanud ning astusid omal jalal väga muljuda saanud masinast välja.
Päeva kolmanda katsena ootas sõitjaid ja fänne ees 14,51km pikkune Pihlajakoski kiiruskatse.
Päeva teise katsevõidu võttis Meeke. Katse teise aja sõitsid välja Sébastien Ogier - Julien Ingrassia (VW Polo R WRC) (+0,5), kellel oli eelneval katsel probleeme piduritega ning kes startisid katsele  seitsmenda masinana. Katse kolmas oli Latvala, kes andis Meekele veel ära 2,4 sekundit.
Kui eelmise katse Tänak võitis ning tundus, et raske töö on end ära tasumas ning kohe-kohe on eestlane tagasi poodiumikohal, siis kahjuks purunes katsel eestlase Ford Fiesta WRC-l parem tagumine rehv ning eestlane jõudis katse lõppu veljel 18,8 sekundilise kaotusega. Absoluutarvestuses kukkus DMACK meeskonna sõitja tagasi kaheksandale kohale (+01:48,3). Enne hoolduspausi sõidetud lühikese Saalahti kiiruskatse võit läks jagamisele Ogieri ja Mads  Østbergi (Ford Fiesta RS WRC) vahel. Laupäeva esimese TOP3 katseaja sõitis välja Neuville, kes üldarvestuses jätkas neljandana.
Lõunasele hoolduspausile tuli liidrina Meeke, kelle edu Latvala ees oli 36,4 ja meeskonnakaaslase Craig Breeni (Citroën DS3 WRC) ees +01:22,7.
Peale hoolduspausi ootas võistlejaid ees Ouninpohja korduvläbimine, mille võitis taas Meeke, kes seekord edestas Latvalat 5,8 sekundiga. Katse kolmas oli Ogier, kes jäi britile alla 6,4 sekundiga.
Tänak – Mõlder näitasid katsel neljandat aega kaotades Meeke – Naglele 7,6 sekundiga. Absoluutarvestuses tõusid eestlased koha võrra ja möödusid VW sõitjast Andreas Mikkelsenist.
Järgnevana sõidetud Päijälä korduvkatse võit läks liider Meekele, kes võitis Latvalat vaid 0,1 sekundiga. Katse kolmas oli Tänak (+1,1), kes suurepärase katseajaga tõusis absoluutarvestuses taas neljandale kohale (+01:56,6). Kolmandal kohal jätkanud Breenist lahutas eestlast nüüd 11,7 sekundit, kuid temast vaid 2,4 ja 3,2 sekundi kaugusel oli Hyundai duo Neuville, Paddon.
„Tegin vale rehvivaliku, sest arvasime, et katse on palju märjem, kui see reaalselt oli. Igatahes nüüd pole meil muud teha, kui jätkata surumist,“ sõnas eestlane peale neljandaks tõusmist.
Päeva eelviimase katsena sõideti Pihlajakoski kiiruskatse teine läbimine, mille võidu võttis Ogier, kellele see oli nädalavahetuse esimeseks katsevõiduks. Vaid 0,2 sekundiga kaotas prantslasele Tänak, kes absoluutarvestuse kolmanda koha heitluses edestas Breeni 2,8 sekundiga. Iirlase ja eestlase vahe oli nüüd 8,9 sekundit. Katse kolmanda aja sai Latvala, kes võttis ralli liider Meekelt tagasi 1,1 sekundit. Pika võistluspäeva viimase katsena sõideti 4,23 km pikkune Saalahti korduvkatse, mille võitis Ogier. Katse teine oli 1,1 sekundilise kaotusega Neuville ning katse kolmanda aja sõitis välja Breene (+1,7). Tänak oli päeva viimasel katsel neljas (+1,9).
Peale 20 sõidetud kiiruskatset jätkavad Soome MM-rallil liidrina suurepärase võistluspäeva teinud Kris Meeke – Paul Nagle, kelle edu Jari-Matti Latvala – Miikka Anttila ees on 41 sekundit ning Craig Breen – Scott Martin ees +01:43,0. Neljandat kohta hoiavad enne viimast võistluspäeva Ott Tänak – Raigo Mõlder, keda lahutab poodiumi viimasest kohast 9,1 sekundit.

„Kindlasti anname homme oma parima, et Breenilt kolmas koht endale saada. Rallit on veel järel küll vaid veidi üle 30km, mis pole siin kiiretel teedel nii lihtne, kuid me surume kindlasti kuni lõpuni. Ilma probleemideta oleksime juba praegu poodiumikohal, kuid mis teha, peame võtma selle, mis meile antakse,“ võttis Tänak laupäevase võistluspäeva kokku.

VIDEO: SS11-15 highlights 
VIDEO: SS16-19 highlights

Kruuda – Järveoja hea võistluspäeva rikkus legendi viga

WRC2 klassi arvestuses alustasid laupäevast võistluspäeva oma klassi neljandalt kohalt Karl Kruuda – Martin Järveoja (Ford Fiesta R5), kes klassi liidritele Esapekka Lappi – Janne Fermile (Škoda Fabia R5) kaotasid peale reedest võistluspäeva +01:19,6. Tänu Lorenzo Bertelli õnnetusele ja Ouninpohja katse peatamisele said kõik WRC2 klassi sõitjad päeva avakatselt kirja nominaalse katseaja.

Kruuda - Järveoja jätkavad WRC2 arvestuse viiendal kohal

Esimesel võistlustempos sõidetud katsel näitasid Kruuda – Järveoja neljandat aega, kaotades katse võitnud Elfyn Evans – Craig Parryle (Ford Fiesta R5) 10,6 sekundiga. Ka järgneva katse võitis Evans, kellele katsel kolmanda aja saanud Kruuda kaotas 4,1 sekundiga. Enne hoolduspausi sõidetud Saalahti katse võitis Pontus Tidemand (Škoda Fabia R5), kellele katsel viienda aja saanud Kruuda kaotas 3,2 sekundiga. Hoolduspausile tuldi Lappi juhtimisel, kellest 42,6 sekundi kaugusele jäi kaasmaalane Teemu Suninen (Škoda Fabia R5). Soomlasest vaid 6,1 sekundi kaugusel jätkas rootslane Tidemand. Kruuda saabus lõunasele hoolduspausile WRC2 arvestuse neljandal kohal +01:23,2.
Peale hoolduspausi sõidetud Ouninpohja korduvläbimise võitis Lappi. Kahjuks sõitis katsel legendi vea tõttu rajaäärsesse kraavi Kruuda, kellel kulus taas rajale tagasi saamiseks ligi kaks minutit. WRC2 klassi arvestuses kukkus eestlane kuuendale kohale (+03:15,4).
Järgneval katsel oli Kruuda taas löögihoos ning lõpetas katse viiendal kohal. Katse võitnud Suninenile kaotas eestlane 10 sekundiga. Absoluutarvestuses möödus Kruuda Henning Solbergist ning oli nüüd WRC2 klassi viiendal kohal. Päeva eelviimaselt katselt sai Kruuda kirja viienda aja (+6,4), kes jätkas samal kohal ka WRC2 klassi üldarvestuses.
Päeva viimaselt katselt said Kruuda – Järveoja kirja viienda aja, kaotades katse võitnud Tidemandile 3,3 sekundiga.
WRC2 arvestuses juhivad koduteedel sõitvad Esapekka Lappi – Janne Ferm. Klassi teised on Teemu Suninen – Mikko Markkula, kes kaotavad kaasmaalastele 46,9 sekundiga. Škodade kolmikjuhtimist jätkavad Pontus Tidemand – Jonas Andersson, kes kaotavad liidritele 58 sekundiga.
Karl Kruuda – Martin Järveoja jätkavad peale laupäevast võistluspäeva WRC2 arvestuse viiendal kohal.Lappi – Fermist jäävad eestlased maha +03:30,2

„Hoolimata väikesest sõiduveast, saame vähemalt öelda, et meie katseajad on positiivsed ning kiirus hea. Esikolmiku tempos ei suuda ma hetkel veel püsida, sest aastane võistluspaus on ikka jälje jätnud, kuid ma teen palju tööd, et taas tipus olla,“ võttis Kruuda Soome MM-ralli pikima võistluspäeva kokku.

Soome MM-ralli jätkub pühapäeval nelja kiiruskatsega, mille kogupikkuseks vaid 33,96km.
Viimase võistluspäeva kahte korduvkatset sõideti Soome MM-rallil viimati 90ndatel, mis tähendab, et need on kõigile võistlejatele uued. Ralli punktikatse on 10,15km pikkune SS24 Oittila 2.
Soome MM-ralli 2016 võitjad peaks Jyvaskyläs, Paviljonkis asuvale poodiumile sõitma 15:00.  

Soome MM-ralli järjestus peale SS20:

1.Meeke / Nagle Citroën DS3 WRC 02:22:00.8
2.Latvala / Anttila Volkswagen Polo R WRC +0:41.0
3.Breen / Martin Citroën DS3 WRC +01:45.4
4.Tänak / Mõlder Ford Fiesta RS WRC +01:54.5
5.Neuville / Gilsoul Hyundai i20 WRC '16 +02:00.9
6.Paddon / Kennard Hyundai i20 WRC '16 +02:03.6
7. Østberg / Fløene Ford Fiesta RS WRC +02:06.0
8.Mikkelsen / Jæger Volkswagen Polo R WRC +02:24.0
9.Lappi / Ferm  Škoda Fabia R5 +04:23.6
10.Suninen / Markkula Škoda Fabia R5  +05:10.5

14.Kruuda / Järveoja Ford Fiesta R5 +07:53,8


Fotod: DMACK, eWRC

No comments:

Post a Comment