Saturday, July 30, 2016

Kolm katsevõitu võtnud Tänak – Mõlderi reedese päeva rikkusid tehnilised probleemid

Ülimalt põnev autoralli MM-hooaeg, kus seni sõidetud seitsemest etapist on võidu võtnud koguni kuus erinevat sõitjat ja kolm autotootjat, sai jätku neljapäeva õhtul Soomes, Jyväskyläs. Avakatsena sõideti 2,31km pikkune Harju linnakatse, mille võit läks jagamisele samade võistluspaaride vahel, kes jagasid enamus katsevõite ka eelmisel MM-rallil Poolas. Katse identse aja sõitsid välja Ott Tänak – Raigo Mõlder (Ford Fiesta RS WRC) ja Andreas Mikkelsen - Anders Jæger (VW Polo R WRC).
Õige heitlus Soome ralli võidu nimel sai aga alguse reede varahommikul ning võistlejaid ootas pika päeva jooksul ees 11 kiiruskatset ja 149,16 katsekilomeetrit.

Air Tänak Soome MM-ralli järjekordsel hüppel
Esimese pika võistluspäeva avakatselt, milleks oli Mökkiperä (13,84km), said parima aja Citroëni sõitjad Kris Meeke – Paul Nagle (Citroën DS3 WRC). Katse teist aega näitasid Soome fännide lemmikud Jari-Matti Latvala – Miikka Anttila (VW Polo R WRC), kes kaotasid prantsuse autotootja sõitjatele 2 sekundiga. Soomlastest omakorda vaid 0,9 sekundi kaugusele jäid Tänak – Mõlder, kes absoluutarvestuses kukkusid nüüd 1 sekundiga Meeke – Nagle järel teiseks. Just neid kolme võistluspaari olid rallifännid enne rallit enim ennustanud tänavuse Soome MM-ralli TOP3.
Järgnevana ootas võistlejaid ees lühike 7,07km pikkune Halinen kiiruskatse, mille võidu võttis 0,2 sekundilise eduga Meeke ees Latvala. Tänak näitas taas head kiirust ning oli katse kolmas, kaotades soomlasele 0,6 sekundiga. Peale kolme katset hoidis endiselt liidrikohta Meeke, kuid Tänak kaotas talle vaid 1,4 ja Latvala 2 sekundiga.
Järgnevana ootas võistlejaid ees päeva pikim katse Jukojärvi, millel pikkust 21,24km. Soome MM-ralli nädalavahetuse teise katsevõidu võttis Tänak, kes edestas 0,7 sekundiga Meeke ning sama minimaalne oli kahe sõitja vahe ka absoluutarvestuses. Katse kolmanda aja sõitis välja Mikkelsen, kuid tema kaotas eestlasele juba 8 sekundiga. Enne katset kolmandat kohta hoidnud Latvala lõhkus katsel rehvi ning kukkus üldarvestuses 17,3 sekundilise kaotusega viiendale kohale.
Kui ralli neljandal katsel oli probleeme Latvalal, siis kahjuks järgneva katsel koges ebaõnne Tänak, kellel Ford Fiesta WRC-l purunes peale ühe hüppe maandumist amordi kinnitus, peale mida tehti suure hoo pealt väga õnnelik spinn. Katse võitnud Meekele kaotas DMACK meeskonna sõitja 32,9 sekundit ning kokkuvõttes kukkus Tänak kümnendale kohale (+33,6). Meeke järel sai katse teise aja eelmisel katsel rehvi lõhkunud Latvala (+2,3) ning Citroënile tõid veel ühe TOP3 katseaja Craig Breen – Scott Martin (+4,9).


Enne hoolduspausi sõideti veel 15,01km pikkune Horkka kiiruskatse, mille võidu võttis kodupubliku rõõmuks Latvala, kes oli üldarvestuses teiseks tõusnud (+18,8). Katse teise aja sõitis välja Meeke (+0,8), kes lõunasele hoolduspausile tuli liidrina. Katse kolmanda aja sõitsid välja valitsevad maailmameistrid Sébastien Ogier - Julien Ingrassia (VW Polo R WRC), kes kaotasid meeskonnakaaslastele 2,1 sekundiga. Absoluutarvestuses hoidsid prantslased peale kuute kiiruskatset kolmandat kohta (+23,3).
Eelmisel katsel vedrustuse lõhkunud Tänak – Mõlder ei saanud kahjuks ülesõidul oma autot ise korda ning nii pidid nad „lonkava“ Fiesta WRC-ga läbima veel ühe katse ning liidrile juurde kaotama 21,1 sekundit. Hooldusesse masinat parandama pääsesid eestlased absoluutarvestuse kümnendalt kohalt (+53,9).

Peale hoolduspausi jätkus võistlus 7,39km pikkuse Äänekoski-Valtra katsega, mille võitis taas korras autoga sõita saanud Tänak. Katse teise aja sai Breen (+1,3) ja kolmas oli Latvala (+2,2). Ralli liider Meeke lõpetas katse viiendana ning andis Tänakule tagasi kolm sekundit.
 Järgnevana sõidetud Mökkiperä katse korduvläbimise võitis sarnaselt hommikuga Meeke.
0,8 sekundilise kaotusega sai katse teise aja Tänak, kes üldarvestuses tõusis üheksandaks (+51,7).
Katse kolmas oli absoluutarvestuses teisena jätkav Latvala (+3,0).
Kui Mökkiperä korduvläbimise võitis sarnaselt hommikuga Meeke, siis Jukojärvi korduvläbimise võitis sarnaselt esimese läbimisega Tänak. Eestlane võttis ralli liidrilt tagasi veel 4,5 sekundit ning kerkis absoluutarvestuses seitsmendaks (+47,2). Katse teist aega näitas Latvala, kes kaotas eestlasele 3,7 sekundiga.
Järgneva katsena ootas sõitjaid ja fänne ees Surkee kiiruskatse teine läbimine, mis hommikusel ringil tekitas probleeme Tänak – Mõlderi Ford Fiesta WRC-le. Katse ei halastanud eestlastele ka teisel korral ning kui esimesel korral oli Tänak – Mõlderi ajakaotuse põhjuseks purunenud amordikinnitus ja spinn, siis nüüd rehvipurunemine 7km enne katse lõppu.
Katse lõpetasid eestlased alles 15. resultaadiga ning andsid just liidrilt raske tööga tagasi võidetud aja kuhjaga tagasi (+25,9). Absoluutarvestuses kukkus Tänak kaheksandaks.
Koduse nädalavahetuse kolmanda katsevõidu võttis Latvala, kes edestas teisena lõpetanud Meeke 1,6 ning esimest korda tänavusel Soome MM-rallil TOP3 aja välja sõitnud Theirry Neuville - Nicolas Gilsouli (Hyundai i20 WRC´16) 4,1 sekundiga.
Kui meie meestel katse rikkus rehvipurunemine, siis Soome ralli 2013. võitja Ogieri tänavuse ralli võidu mõtted jäid Surkee katse rajaäärsesse kraavi, kuhu prantslane väikese sõiduvea järel 16 minutiks kinni jäi, enne kui fännide abil taas liikuma sai.

Ogier - Ingrassial kulus 16 minutit, et sellest kraavist taas rajale pääseda

Pika võistluspäeva eelviimase Horkka katse korduvläbimise võidu võttis Meeke, kes suurendas enda edu teisena jätkava Latvala ees 0,9 sekundi võrra. Katse kolmas oli eelmisel katsel palju aega kaotanud Ogier (+1,1). Tänak – Mõlderile peale pettumust valmistanud katset kuues aeg (+4,2).
Reedese võistluspäeva lõpetas Harju linnakatse, mille võidu võttis neljapäeval Ott Tänakuga katsevõitu jaganud Andreas Mikkelsen. Katse teine oli Neuville (+0,9) ning kolmas Latvala (+1,2).
Soome MM-ralli esimese pika võistluspäeva lõpetasid liidrina Citroëni sõitjad Kris Meeke – Paul Nagle, kelle edu enne laupäevaseid katseid Jari-Matti Latvala – Miikka Anttila ees on 18,1 ning Thierry Neuville – Nicolas Gilsoul ees 44,3 sekundit.
Ott Tänak – Raigo Mõlder lõpetasid nii positiivseid, kui ka negatiivseid hetki pakkunud reedese võistluspäeva kaheksandal kohal (+01:14,4). Poodiumikohast lahutab DMACK sõitjaid 30,1 sekundit.
„Üheltpoolt hea ja teiselt poolt pettumust pakkunud päev. Kõigest hoolimata näitasime, et Poola kiirus polnud vaid ühekordne sähvatus ning see on väga motiveeriv. Ootan juba homset, et uuesti rajale saada,“ võttis Tänak erinevaid emotsioone pakkunud päeva kokku.


Kruuda – Järveoja peale reedest võistluspäeva WRC2 klassi neljandad

Lisaks Ott Tänakule ja Raigo Mõlderile on Soome MM-rallil võistlustules ka Drive DMACK Trophy Team sõitjad Karl Kruuda – Martin Järveoja (Ford Fiesta R5). 2014.aasta Soome MM-ralli WRC2 klassi arvestuse võitjad näitasid reedese võistluspäeva jooksul korraliku tempot ning sõitsid pea kõikidel katsetel TOP 5 katseaegasid. Vaid varahommikul sõidetud katsel oldi kuuendad. Päeva parimaks katseajaks jäi eestlastel hommikuse teise katse Halinen kolmas tulemus.

Kruuda - Järveoja hoiavad WRC2 arvestuses parimate Fordi sõitjatena neljandat kohta

WRC2 arvestuses juhivad koduteedel sõitvad Esapekka Lappi – Janne Ferm (Škoda Fabia R5). Soomlastele kindlustasid reedesel võistluspäeval klassi kaksikjuhtimise Teemu Suninen – Mikko Markkula (Škoda Fabia R5), kes kaotavad kaasmaalastele 42,5 sekundiga. Škodade kolmikjuhtimise kindlustasid Pontus Tidemand – Jonas Andersson (Škoda Fabia R5) (+43,8). Parimate Fordi ja DMACK sõitjatena hoiavad klassi neljandat kohta Kruuda – Järveoja, kes jäävad Lappi – Kermist maha +1:19,6.
Kuni kümnenda katseni heitlesid klassi esikoha eest ka WRC2 arvestuse punktiliidrid Elfyn Evans - Craig Parry (Ford Fiesta R5), kuid seejärel kadus brittide Ford Fiesta R5 masinal roolivõim ning kolme järelejäänud katsega kukuti WRC2 arvestuse teiselt kohalt kuuendaks (+02:16,1).

Soome MM-ralli jätkub laupäeva varahommikul, kui võistlejad ootab äratuseks legendaarne ja kardetud 33km pikkune Ouninpohja katse. Kokku sõidetakse teisel pikal võistluspäeval kaheksa kiiruskatset kogupikkusega 150,48km.


Soome MM-ralli järjestus peale SS12:

1.Meeke / Nagle Citroën DS3 WRC 1:13:22.2
2.Latvala / Anttila Volkswagen Polo R WRC +0:18.1
3.Neuville / Gilsoul Hyundai i20 WRC '16 +0:44.3
4.Mikkelsen / Jæger Volkswagen Polo R WRC +0:45.4
5.Breen / Martin Citroën DS3 WRC +0:53.8
6.Paddon / Kennard Hyundai i20 WRC '16 +0:58.2
7. Østberg / Fløene Ford Fiesta RS WRC +01:02.9
8.Tänak / Mõlder Ford Fiesta RS WRC +01:14.4
9.Camilli / Veillas Ford Fiesta RS WRC +01:22.6
10.Lappi / Ferm                Škoda Fabia R5 +02:01.8

14.Kruuda / Järveoja Ford Fiesta R5 +03:21,4


Foto: DMACK, WRC-TV/Julian Porter, eWRC

No comments:

Post a Comment